Principal

Variola de vită

Cum se trateaza dermatita pe picioarele unui copil sau adult?

Dermatita este o leziune cutanată inflamatorie cauzată de diferiți factori. Dermatita pe picioare este cel mai frecvent tip de boală, se poate dezvolta ca rezultat al contactului cu un iritant sau poate acționa ca un simptom al unei infecții sau boli ale organelor interne. Eficacitatea tratamentului acestei patologii depinde în mare măsură de tipul de dermatită și de cauza bolii. În acest articol vom vorbi despre factorii care duc la apariția dermatitei, a varietăților sale, a manifestărilor și a metodelor de tratament.

Cauzele bolii

Mulți factori pot provoca reacții inflamatorii la nivelul pielii picioarelor. Ele sunt, de obicei, împărțite în exterioare (exogene) și interne (endogene).

Factori exogeni:

 • Fizică. Boala se dezvoltă ca urmare a expunerii la radiații ultraviolete sau x, la căldură sau la frig.
 • Mecanice. Reacțiile inflamatorii pe piele provoacă frecare și presiune constante atunci când poartă pantofi incomod, înghesuit sau contact cu pielea cu materiale sintetice cu higroscopicitate scăzută.
 • Chimice. Boala apare ca urmare a contactului frecvent cu pielea cu produse cosmetice și detergenți (săpun, geluri). În plus, cauza poate fi de lucru în industriile periculoase, care implică interacțiunea cu substanțe chimice (acizi, alcalii, compuși toxici).
 • Biologică. Simptomele dermatitei provoacă leziuni cutanate virale, bacteriene sau fungice, contact cu plante sau insecte otrăvitoare.

Factori endogeni:

 • Boli ale sistemului endocrin. Cel mai frecvent factor de precipitare este boala metabolică și diabetul, ceea ce duce la modificări ale trofismului țesuturilor și patologiilor vasculare. Ca urmare, se dezvoltă inflamația pielii picioarelor.
 • Imunosupresia cauzată de infecții cronice sau de boli ale organelor interne. Starea imună redusă conduce la faptul că organismul nu este capabil să reziste reproducerii microflorei patogene pe piele. Activitatea microorganismelor conduce la apariția erupțiilor cutanate și a manifestărilor de dermatită.
 • Reacții alergice. Nu este de mirare că dermatita se referă la grupul dermatozelor alergice, deoarece în majoritatea cazurilor simptomele caracteristice se dezvoltă ca urmare a contactului cu anumite iritante (alimente, produse chimice de uz casnic, medicamente, produse cosmetice etc.).
 • Predispoziție ereditară. Dacă rudele apropiate au suferit de manifestări de dermatită, probabilitatea dezvoltării procesului patologic crește semnificativ.
 • Tulburările sistemului nervos, stresul cronic, stresul emoțional constant afectează în mod negativ starea întregului organism, inclusiv provocând dezvoltarea reacțiilor inflamatorii la nivelul pielii.

Indiferent de factorul care conduce la dermatita la nivelul picioarelor, boala necesita o diagnosticare si tratament in timp util. Când apar primele simptome nereușite, trebuie să consultați un dermatolog pentru consultare.

Tipuri de dermatită: simptome caracteristice

Simptomele bolii sunt în mare măsură dependente de tipul de dermatită, se pot declara doar o ușoară înroșire și iritare a pielii sau leziuni severe manifestate, până la eczemă plâns. Experții identifică următoarele tipuri de dermatită a extremităților inferioare:

 1. Venous dermatitis în picioare. Acest tip de dermatită se dezvoltă pe fondul congestiei vaselor și a bolii varicoase. Cauza principală a patologiei este o încălcare a circulației sângelui în vasele membrelor inferioare, provocând inflamarea pielii. Simptomele dermatitei venoase sunt umflături, peeling și roșeață a pielii, însoțite de durere, arsură și mâncărime la nivelul membrelor. Cel mai adesea, manifestările de dermatită sunt observate în zona de vene deformate, în aceste zone pielea devine uscată, roșie, se descuamă și chiar devine acoperită de microfraguri. Cu deteriorarea stării și dezvoltarea ulterioară a bolii varicoase, ulcerul trofic care nu se vindecă mult timp se formează pe pielea picioarelor. Dermatita venoasă (congestivă) afectează adesea femeile, se caracterizează printr-un curs cronic și este adesea moștenită.
 2. Dermatita de contact pe picior este adesea clasificată ca cea mai simplă formă a acestei boli. Inflamarea pielii are loc imediat după contactul cu un iritant. Orice factor fizic, chimic sau mecanic (frecare, presiune, efecte asupra mediului, stimuli ai acidului și alcalinilor, contact cu plantele sau insectele) poate deveni provocator al unei reacții inflamatorii. Simptomele dermatitei simple de contact arata de multe ori ca roșeața și iritarea pielii. Dar, în unele situații, această afecțiune este complicată de edem și de apariția unei erupții cutanate mâncărime care se pot răspândi și pot profita de suprafețe mari. Dacă la primele simptome nefavorabile identifică și elimină stimulul principal, simptomele dermatitei dispar foarte repede, în doar câteva zile.
 3. Dermatita alergică la nivelul picioarelor (toxicodermă). Reacțiile inflamatorii la nivelul pielii picioarelor apar ca urmare a aportului de alergen. Acestea pot fi alimente sau medicamente, substanțe conținute în produsele chimice de uz casnic (detergenți, detergenți de rufe) sau pericolele industriale. În acest caz, alergenul intră în organism prin tractul digestiv sau respirator, în cazul medicamentelor, iritarea poate intra ca urmare a injecțiilor subcutanate sau intramusculare. În dermatita alergică, simptomele bolii nu apar imediat, dar după un timp după contactul cu alergenul. Principalele simptome ale toxicodermei sunt hiperemia cutanată, mâncărime și erupții multiple. În acest caz, apariția simultană a diferitelor tipuri de erupții cutanate este posibilă: elemente pustulare, veziculoase, papulare sau buloase. În funcție de gradul de intoxicare și severitatea leziunilor, este adesea o deteriorare a stării generale a pacientului.
 4. Dermatita atopica pe picioare (neurodermatita). Acestea sunt manifestări ale dermatitei de natură neuro-alergică. Boala este cronică. Principalul simptom al neurodermatitei este mâncărimea intensă, neîncetată, care se intensifică noaptea și alungă pacientul mult timp. Când natura recurentă a patologiei erupției cutanate, apoi dispare, apare din nou, dar mâncărimea nu dispare nicăieri. Aceasta provoacă zgârierea și deteriorarea pielii, ca urmare a căruia pe piele apare adesea eczemă plângăcioasă. Acest lucru amenință cu complicații grave, deoarece infecția penetrează ușor prin pielea zgâriată în corp. Erupțiile din bule, după deschidere, lasă și zonele de înmuiere, care în cele din urmă se acoperă cu o crustă uscată care arată ca niște cântare. Pielea devine excesiv de uscată, dură, acoperită cu fisuri și fulgi. În timpul exacerbării stării de sănătate a pacientului este semnificativ mai gravă. Există slăbiciune, apatie, scăderea tensiunii arteriale și a nivelului glucozei din sânge. Sau, dimpotrivă, mâncărimea constantă aduce bolnavului o tulburare nervoasă. Ei devin iritabili, agresivi, suferă de insomnie și defecțiuni nervoase.

Toate tipurile de dermatită pot afecta nu numai coapsele, tibiile, ci și pielea de pe picioare. Dermatita pe degete se declară cu simptome asemănătoare: arsuri, mâncărime, înroșire, erupții cutanate, uscăciune și peeling al pielii. În zona interdigitală, pielea este cea mai delicată și mai subțire, astfel încât manifestările bolii provoacă disconfort crescut.

După deschiderea veziculelor, se formează eroziuni umede, care, în cazuri avansate, se renaște în eczeme. Boala devine cronică și dificil de rezolvat. Tratamentul va fi lung și va necesita perseverență și o urmărire exactă a recomandărilor medicale.

Pentru ca tratamentul dermatitei să fie eficient, este în primul rând necesar să se identifice cauza principală care provoacă procesul inflamator. În acest scop, se recomandă să se efectueze o examinare completă cu implicarea unor astfel de specialiști ca endocrinolog, neuropatolog și gastroenterolog. După clarificarea diagnosticului, dermatologul va selecta regimul optim de tratament și va recomanda tratarea dermatitei pe picioare.

Tratamentul dermatitei la picioare

Patologia este tratată de un dermatolog. Regimul de tratament este selectat după identificarea principalului factor provocator și clarificarea tipului de dermatită.

Punctul principal în tratarea oricărui tip de dermatită este eliminarea contactului cu un iritant sau un alergen. Cu o dermatită de contact simplă, este suficient să excludem purtarea de încălțăminte sau haine, utilizarea de cosmetice sau de detergenți. În cazul varietăților alergice ale bolii, este necesară identificarea și îndepărtarea alergenului.

Se recomandă folosirea produselor cosmetice hipoalergenice și a produselor chimice de uz casnic, pentru o dietă bazată pe produse cu un grad scăzut de activitate alergică. Dacă alimentele specifice (ciocolată, citrice, pește, nuci, ouă etc.) provoacă iritarea pielii, ele ar trebui să fie complet excluse din dietă.

Baza terapiei pentru dermatita la nivelul extremităților inferioare este următoarea:

 1. Acceptarea medicamentelor antihistaminice. Aceste fonduri sunt utilizate atât pentru tratamentul extern, cât și pentru administrarea orală. Pentru a elimina mâncărimea persistentă, prescrieți comprimate antihistaminice (Tavegil, Suprastin, Diazolin, Zodak, Telfast). Pentru tratamentul pielii inflamate folosind o cremă cu o componentă antihistaminică (gel Fenistil, Lorinden).
 2. În cazul unui curs sever de afecțiune, cursul tratamentului este suplimentat cu corticosteroizi locali. Unguentul hormonal de la dermatită pe picioare este prescris în cursuri scurte și elimină rapid principalele manifestări ale bolii (mâncărime, peeling, iritație). Medicul poate prescrie medicamentul Advantan, Elidel, Lokoid, unguent de hidrocortizon. Acestea sunt agenți puternici care pot provoca reacții adverse nedorite, astfel încât acestea să fie utilizate cu prudență. Medicamentele sunt aplicate pe site-urile de leziuni cu un strat subțire, încercând să nu afecteze pielea sănătoasă. Cursul tratamentului cu astfel de medicamente nu trebuie să depășească 5-7 zile. În cazuri severe, se poate numi aportul de corticosteroizi. Se utilizează în mod obișnuit în aceste scopuri Prednisolon.
 3. Terapia de desensibilizare. Pentru a atenua starea pacientului în faza acută a bolii, medicul poate prescrie injecții cu gluconat de calciu, ceea ce va ajuta la curățarea corpului de toxine. În plus, puteți lua enterosorbenți (polisorb, carbon activ).
 4. Pentru a îmbunătăți imunitatea, se recomandă administrarea imunomodulatorilor și complexelor vitamin-minerale, care ar trebui să includă vitaminele A, E, C, D, grupa B. Acest lucru va ajuta la întărirea corpului și la ajutarea acestuia să reziste bolii.

Dacă pielea de pe picioare este prea uscată, după îndepărtarea procesului inflamator acut, se recomandă vaselina borică sau salicilică. Preparatele trebuie aplicate cu un strat subțire de două ori pe zi. Dacă apar blistere apoase mari pe piele, ele sunt perforate, după scurgerea conținutului de lichid, suprafața plăgii este tratată cu lichid Burov la fiecare 2-3 ore.

Dacă se formează eroziuni umede, se utilizează loțiuni și unguente de vindecare. Atunci când se atașează o infecție bacteriană sau fungică, medicamentele antibacteriene sau antifungice sunt prescrise. Dupa subtierea procesului inflamator, pacientii sunt recomandati sa urmeze un curs de proceduri de fizioterapie bazat pe adoptarea de bai hidrogen sulfurat, noroi sau radon.

Tratamentul remediilor populare

La domiciliu, în plus față de tratamentul principal pot fi aplicate remedii folclorice. Se recomandă acest lucru după consultarea medicului dumneavoastră. Pentru tratamentul suprafețelor cutanate afectate de dermatită, utilizați loțiuni bazate pe perfuzii și decoctări de plante medicinale.

 • Infuzarea seriei și a hameiului. Pentru prepararea sa, luați o cantitate egală de hamei și rotații (câte 50 g fiecare), turnați colectarea a 500 ml de apă clocotită și insistați-vă într-un termos închis timp de 5-6 ore. Preparatul perfuzabil este utilizat pentru loțiuni și comprese. Acest tratament va ajuta la înmuierea pielea uscată și la reducerea iritației.
 • Exploata scoarta de stejar. Pentru a prepara bulionul, 50 g de coaja de stejar uscat sunt zdrobite, se toarna 300 ml apa fiarta si se fierbe la foc mic timp de 10-15 minute. Gătitul gata este răcit, filtrat și tratat cu pielea afectată. Procedurile vor ajuta la uscarea eroziunii la plâns și vor avea un efect antiseptic.
 • Burduful de perfuzie. Rădăcină de brusture uscată zdrobită bine, 1 linguriță. 200 ml apă fiartă se toarnă peste materialele vegetale și se lasă câteva ore. Infuzia terminată este filtrată și utilizată pentru comprese sau administrată de trei ori pe zi, 100 ml pe cale orală. Efectele de brusture au proprietăți antiinflamatorii și contribuie la subțierea rapidă a simptomelor dermatitei.
 • Baie de plante. În primul rând se prepară un decoct de plante medicinale, pentru care se toarnă 100 g de recoltă (din flori de mușețel, plante de țesut, sunătoare și frunze de salvie) cu 5 litri de apă clocotită și infuzată timp de 1 oră. Această infuzie se adaugă la baia de picioare. Procedura va ajuta la reducerea inflamației, ameliorarea uscăciunii și iritarea pielii.

Se poate folosi o catelusa sau uleiul de masline pentru a inmuia pielea. Uleiul se recomandă să fie ușor încălzit și apoi aplicat în zona afectată. Tratamentele care utilizează uleiuri naturale vor elimina pielea uscată și fragilă. Un efect bun este obținut prin frecare pielea afectată cu suc de viburnum proaspăt și luând băi calde cu un decoct de conuri de hamei sau un șnur.

profilaxie

Măsurile preventive pentru a preveni apariția dermatitei pe picioare se bazează pe eliminarea posibilelor iritante și pe prevenirea contactului cu alergenii. Scapa de cosmetice de calitate slabă, utilizați detergenți hipoalergenici, urmați o anumită dietă recomandată de medicul dumneavoastră. Purtați pantofi confortabili din materiale naturale, ștergeți șosete sau chilot sintetic. Amintiți-vă că exacerbarea dermatitei poate provoca stres constant sau schimbări climatice. Tratați bolile organelor interne și alte afecțiuni patologice în timp.

Dermatita pe picioare: cauze, simptome, tratament

Dermatita pe picioare este o patologie a pielii care se poate dezvolta sub influența factorilor interni și externi. Această boală nu este contagioasă, deci nu este nevoie să se izoleze pacienții. La identificarea simptomelor caracteristice, pacienții trebuie să contacteze instituțiile medicale pentru consultare. Dacă urmează un tratament medical în timp util, ei vor putea să elimine rapid manifestările externe ale patologiei pielii și să se recupereze de la boală.

Tipuri de dermatită atopică la adulți

Medicina moderna distinge doua forme de dermatita care se dezvolta la persoanele de pe membrele inferioare:

 1. Pin. Se produce sub influența stimulilor din exterior.
 2. Toksikodermiya. Se dezvoltă sub influența unei infecții care a căzut pe piele sau ca un simptom concomitent în patologiile organelor interne.

Dermatita care afectează pielea inferioară este clasificată după cum urmează:

uscat

Această formă de patologie se dezvoltă în principal în sezonul rece. Persoanele în vârstă sunt susceptibile la aceasta, în care picioarele inferioare sunt afectate în primul rând și apar următoarele simptome (fotografiile pot fi vizualizate în cărți de referință medicale):

 1. Pielea se usuca puternic, motiv pentru care se formeaza fisuri pe ea.
 2. Există o mâncărime puternică.
 3. În locurile de localizare a patch-urilor scalabile, începe inflamația.

alergic

Această formă a bolii se dezvoltă sub influența factorilor externi, de exemplu:

 • cosmetice;
 • produse alimentare;
 • acasă și polen de plante sălbatice;
 • părul animalelor etc.

Patologia se dezvoltă numai după contactul unei persoane cu orice alergen. Localizarea leziunilor este pielea nu numai pe față, ci și pe extremitățile inferioare. Însoțită de această formă de edem dermatită, mâncărime severă și pete roșii.

contact

Această formă de patologie se dezvoltă după o interacțiune strânsă cu alergenul. De exemplu, dacă o persoană are o sensibilitate crescută la sintetice, purtând o piesă făcută din astfel de materiale, el va manifesta imediat simptome caracteristice: roșeață pe piele și mâncărime severă.

seborrheal

Seborrhea pe picioare este însoțită de modificări patologice în compoziția glandelor sebacee. Microflora patogena, care este prezentă în corpul fiecărei persoane și care se hrănește cu materie organică moartă, poate provoca o boală. Când aceste microorganisme încetează să-și îndeplinească funcțiile, atunci persoana prezintă semne de formă seboreică de dermatită. Această patologie este însoțită de simptome caracteristice:

 • apare erupție purulentă;
 • apar scări.

plâns

Această formă de dermatită se dezvoltă sub influența factorilor interni. Motivele pot fi luate în considerare:

 • afectarea funcției renale și hepatice;
 • situații stresante regulate;
 • imunitate afectată etc.

La copii, afecțiunea se manifestă într-un mod ușor diferit față de adulți (pe fotografii plasate în surse specializate, se poate vedea cum arată dermatita pe picioare la copii). La pacienții adulți, leziunile sunt localizate în axilare, pe față și pe extremitățile inferioare. Inițial, pe epiteliu apare o erupție cutanată, după care încep procesele inflamatorii, formând foci ulcerative.

Varice

Această formă de dermatită se dezvoltă în acei oameni care au congestie în venele, datorită cărora pielea încetează să primească o nutriție adecvată. Boala se dezvoltă după cum urmează:

 • greutatea apare în membrele inferioare;
 • picioarele încep să se umfle puternic;
 • integritățile devin nuante albastre;
 • durerea apare;
 • apare mâncărimea;
 • petele de pigment maron apar pe epiteliu;
 • pielea începe să se exfolieze;
 • apar blistere.

motive

Dezvoltarea dermatitei este influențată de diverși factori, atât interni, cât și externi:

intern

Puteți include următoarele în această categorie:

 • reacția medicamentului și a alimentelor;
 • lipsa constanta de somn;
 • tulburări ale sistemului endocrin care duc la apariția diferitelor patologii, în special a diabetului zaharat;
 • situații stresante sistematice;
 • tulburări de imunitate;
 • slabă ereditate;
 • oboseală severă etc.

extern

În această categorie pot fi incluși următorii factori:

 1. Biologie. Boala poate să apară sub influența microflorei patogene, în special a diferitelor ciuperci și bacterii.
 2. Fizică. Pata patologică apare datorită contactului epidermicului cu regimuri de temperatură scăzută sau cu temperaturi ridicate.
 3. Chimice. Boala poate apărea după contactul cu substanțe chimice, alcalii, acizi, cosmetice, încălțăminte din cauciuc.
 4. Mecanice. Aceasta provoacă apariția unei patologii a pielii de sintetice, de exemplu, chilot sau orice altă îmbrăcăminte făcută din astfel de materiale.

Etape de dezvoltare

Această patologie are mai multe etape de dezvoltare:

Pe suprafețele pielii apar focare de inflamație, sub formă de blistere umplute cu lichid limpede. Pacientul începe să sufere de mâncărime, datorită cărora începe să pieptească bulele, ceea ce provoacă și mai mult rău

În absența terapiei cu medicamente pe pământ apar blistere. Canturile încep să se exfolieze pe pielea afectată.

Zonele afectate ale epidermei încep să se îngroașe, producând pigmenți maronii sau roz.

Cum se trateaza dermatita pe picioare?

După ce o persoană a observat semne caracteristice de dermatită pe membrele inferioare, ar trebui să facă imediat o întâlnire cu un dermatolog. Specialistul va efectua în primul rând o examinare personală a pacientului, după care va stabili o serie de măsuri de diagnostic:

 1. Sângele este testat.
 2. Eșantioane realizate care vă permit identificarea alergenului.
 3. Se face o răzuire din zonele deteriorate ale pielii, după care materialul biologic este transferat în histologie.
 4. Dacă dermatologul are o presupunere că boala este un simptom al patologiilor care se dezvoltă în organele interne, atunci pacientul este trimis pentru consultare altor specialiști îngust, cum ar fi un gastroenterolog, un neurolog, un endocrinolog etc.
 5. Dermatita este diferențiată de alte patologii ale pielii cu simptome identice.

După ce diagnosticul inițial a fost confirmat de rezultatele studiilor clinice, un dermatolog pentru pacient va dezvolta un regim individual de tratament pentru dermatită pe picioare:

 1. În primul rând, contactul pacientului cu alergenul este exclus.
 2. Pacienții sunt încurajați să treacă la o dietă specială, care exclude toate alimentele dăunătoare și alimentele care pot provoca reacții alergice în organism.
 3. Specialiștii prescriu medicamente din grupul antihistaminice. În timpul terapiei, medicamente din generațiile trecute pot fi utilizate, de exemplu, comprimate Suprastin sau Tavegil. De asemenea, medicamentele moderne sunt prescrise, cum ar fi tabletele din Telfast, Erius, Zodak, Zirtek. Dozajul pentru fiecare pacient este determinat individual.
 4. Dacă starea patologică este însoțită de erupții cutanate și mâncărime severe, atunci dermatologii prescriu fonduri pentru tratament extern, care conține hormoni. Această formă de dermatită este tratată cu următoarele unguente: Elidel, Locoid, Advantan. Aplicați medicamentul numai la leziuni, fără a afecta zonele sănătoase ale epiteliului. Cursul terapiei cu corticosteroizi este de maxim 5 zile.
 5. În cazul în care procesul alergic al pacientului este într-o formă acută, el este prescris injecții de preparate speciale. De exemplu, Gluconatul de calciu trebuie administrat intramuscular (doza unică de 10 ml).
 6. Dacă pielea pacientului la nivelul extremităților inferioare se usucă, atunci se recomandă utilizarea unui vaselină sau un unguent salicilic pentru tratamentul extern. Este posibil să utilizați aceste mijloace după oprirea tuturor proceselor inflamatorii.
 7. Cu edem puternic, se recomandă să se facă băi de picioare cu acid boric. Sau utilizați acest instrument pentru loțiuni (3%).
 8. Pentru a îmbunătăți imunitatea pacientului, dermatologii prescriu complexe vitamin-minerale, precum și prescriu autohemoterapia. De asemenea, este prezentată administrarea imunomodulatorilor.
 9. Atunci când efectuează terapie de droguri la persoanele care au fost diagnosticate cu dermatită la extremitățile inferioare, experții dau indicații la diferite proceduri fizice. Un efect terapeutic bun se realizează după un curs de băi: radon, noroi sau hidrogen sulfurat.
 10. Dacă un pacient are o boală dezvoltată pe fondul stresului transferat sau al stresului psiho-emoțional constant, sunt prescrise medicamente sedative. El este de asemenea referit la un psiholog sau psihoterapeut pentru consultare.
 11. În cazul în care o infecție secundară a aderat la patologia pielii, antibioticele sunt prescrise pacientului.

Rețete populare

Atunci când se efectuează un tratament complex al dermatitei, specialiștii recomandă ca pacienții să folosească rețete folk ca o metodă suplimentară.

Un rezultat bun este obținut prin aplicarea următoarelor metode de "bunic":

 1. Strugurii de stejar se prepară: crustele se toarnă într-o cratiță (50 g) și se toarnă cu apă fiartă (300 ml). Conținutul recipientului trebuie să fie fiert, apoi scos din sobă și infuzat timp de 3 ore.
 2. Iarba unui tren (50g) și a hameiului (50g) este turnată într-o cratiță. Componentele uscate se amestecă și se toarnă apă fierbinte (500 ml). Amestecul este turnat într-un termos, care trebuie infuzat timp de 7 ore. După aceea, conținutul bulbului de sticlă este filtrat și poate fi folosit pentru comprese, care se recomandă să faceți noaptea.
 3. Rizomul de rădăcină de rădăcină (trebuie să fie săpat în toamnă sau vară) trebuie spălat bine și apoi zdrobit. Fragmentele unei plante (1 hl) trebuie fierte cu apă fiartă (500 ml). Este necesar să insistați amestecul pe parcursul nopții. După aceea, este filtrat, iar lichidul colectat este utilizat pentru comprese. Acestea trebuie aplicate pe zonele afectate ale pielii. De asemenea, această perfuzie poate fi administrată pe cale orală. Doza zilnică recomandată este de 300 g, care trebuie împărțită în trei doze.

Măsuri preventive

Pentru a preveni reapariția patologiei pielii, pacienții trebuie să efectueze în mod regulat prevenirea:

 1. Este imperativ să excludem din viața pacientului toți factorii provocatori care pot duce la exacerbarea bolii.
 2. Ar trebui să minimalizeze stresul și să monitorizezi starea psiho-emoțională.
 3. Nu se recomandă schimbarea bruscă a condițiilor climatice.
 4. Atunci când se utilizează produse cosmetice, se recomandă să se acorde prioritate acelor producători care folosesc în principal ingrediente din plante în fabricare.
 5. Pentru profilaxie, loțiunile și compresele de iarbă trebuie aplicate pe piele.
 6. Îmbrăcămintea ar trebui să fie cumpărată numai cea care este cusută din țesături naturale.
 7. Când spălați lucrurile, trebuie să utilizați fie săpun, fie pulberi speciale.
 8. Această categorie de pacienți este recomandată să adere la dietă, ceea ce exclude toate alimentele care pot irita mucoasa gastrointestinală și pot provoca reacții alergice.

Dermatita pe picioare


Cuprins:

Dermatita pe picioare este unul dintre tipurile de procese inflamatorii ale pielii. În funcție de cauzele izolate 2 tipuri principale de dermatita de pe picioare: toxicoderma (care apare ca un simptom al bolilor interne sau după infecții ale pielii) și contactul (care rezultă din expunerea la stimul).

Dermatita nu este o boală contagioasă; Prognosticul pentru recuperarea pacientului cu abordarea corectă a tratamentului este favorabil.

Dermatita foto pe picioare

Cauzele dermatitei la picioare

Mulți factori pot declanșa apariția simptomelor de dermatită. Toate acestea sunt grupate în funcție de tipul de impact asupra corpului pe factori exogeni (externi) și endogeni (motivul este în interiorul corpului).

Factorii exogeni includ:

 • Stimulări mecanice - de exemplu, frecarea sau presiunea din haine în timp ce lucrați sau jucați sport.
 • Produse chimice - cosmetice, săpun, pantofi de cauciuc, precum și orice acizi, săruri și alcalii, otrăvuri.
 • Expunerea fizică la temperaturi ridicate sau scăzute, arsuri solare, raze X.
 • Plante biologice - otrăvitoare sau alergene, ciuperci, bacterii, viruși.

Factori endogeni:

 1. Tulburări ale sistemului endocrin, cum ar fi diabetul zaharat.
 2. Medicație.
 3. Tulburări metabolice, disfuncții ale sistemului imunitar, imunitate redusă.
 4. Alimente alergice
 5. Stresul, oboseala emotionala, boli ale sistemului nervos.
 6. Ereditatea.

Simptomele și semnele dermatitei pe picioare

În funcție de tipul de dermatită, simptomele bolii pot varia de la roșeață ușoară la eczemă plângătoare. Cel mai adesea apar următoarele tipuri de dermatită pe pielea picioarelor:

Dermatita alergică. Apare după ingerarea alergenului. Pielea este înroșită, acoperită cu o erupție mică. Cu un grad ridicat de intoxicare de către iritant, pot apărea fisuri sau blistere cu conținut lichid. Semnele externe sunt însoțite de mâncărime severe ale pielii picioarelor.

Neurodermatita. Debutul bolii se caracterizează prin mâncări persistente grave, în timp ce pe piele nu pot apărea manifestări externe. Apoi, apare o erupție cutanată, care se conectează în grupuri de zone inflamate, uneori acoperite cu cântare. Pielea devine foarte uscată, fulgi, acoperită cu fisuri și sigilii uscate. În timpul fazei acute, pacientul poate simți slăbiciune, apatie sau, invers, iritabilitate și furie. Adesea, tensiunea arterială și nivelul glicemiei scad.

Eczeme asemănătoare cu cele de felie și varice, psoriazis, lichen și erizipel. Aceste boli sunt adesea similare în simptome, provocând factori, curs și manifestări externe cu dermatită, dar mai dificil de tratat.

Tratamentul dermatitei la picioare

După consultarea unui dermatolog, boala este diagnosticată. Testele imunologice sunt efectuate pentru a identifica un alergen care poate provoca apariția dermatitei. De asemenea, sângele este luat pentru analiza generală și biochimică, iar răzuirea se face de pe suprafața pielii inflamate.

Tratamentul dermatitei alergice și de contact pe picioare este următorul:

1. Excluderea intrării ulterioare a alergenului în organism. Dacă este un picior bijuterii, pantofi sau haine, apoi purta aceste lucruri este interzisă. Același lucru se aplică echipamentelor personale de protecție - costumelor, pantofilor utilizați în procesul de lucru. În cazul unei alergii la detergenți și la produsele cosmetice pentru igienă personală (pulberi de spălat, săpun, geluri de duș), acestea trebuie eliminate din viața de zi cu zi și, în cazul contactului cu pielea, clătiți rapid cu apă. Cel mai bine este să folosiți mijloace speciale de igienă pentru spălare și igienă.

Pentru pacienții cu dermatită a picioarelor, se recomandă o dietă care exclude toate alergenii posibili. În primul rând, acestea includ citrice, ciocolată și cafea, nuci, pește și fructe de mare, carne afumată și muraturi, maioneză și toate condimentele, condimentele și condimentele. Este, de asemenea, interzis să mănânci căpșuni, pepeni, ananas, miere, roșii, vinete, ouă (puteți doar prepeliță), ciuperci.

Deseori provoacă o dezvoltare ulterioară a dermatitei la nivelul picioarelor produse care conțin nichel: ovaz, mei, soia, linte, semințe, ficat.

2. Baza tratamentului dermatitei ia antihistaminice. Permise pentru tratamentul celor două generații anterioare de medicamente care provoacă somnolență - tavegil, suprastin și ultima generație de medicamente - zyrtek, zodak, Erius, telfast. Doza de medicamente moderne antihistaminice este de 1-2 comprimate (5-10 mg.) Pe zi.

3. În caz de mâncărime severe, manifestări de erupție cutanată sau de vezicule, este necesar să se completeze tratamentul cu unguente hormonale - corticosteroizi locali. Cel mai adesea, medicul prescrie Advantan, Lokoid, Elidel. Este necesar să aplicați astfel de unguente cu precauție, aplicând un strat subțire și numai pe zona inflamată, fără a captura pielea sănătoasă. Durata tratamentului cu corticosteroizi nu este mai mare de 3-5 zile.

4. În faza acută a bolii, medicamentele de desensibilizare pot fi recomandate sub formă de injecții, de exemplu, gluconat de calciu intramuscular în doze de 10 ml.

5. Cu pielea foarte uscată a picioarelor, mai ales după îndepărtarea unui proces inflamator acut, este necesar să se folosească vaselină salicilică topică sau vaselină borică de 2-3 ori pe zi într-un strat subțire. În cazul umflarea zonelor bolnave, băile sau loțiunile pot fi făcute cu acid boric 3%.

6. Autohemoterapia este recomandată pentru îmbunătățirea imunității împreună cu complexele de vitamine, oligoelemente, imunomodulatoare. În unele cazuri, a prescris un curs de fizioterapie, hidrogen sulfurat, băi de noroi sau radon.

Dacă pacientul a confirmat diagnosticul de "neurodermită", atunci cursul tratamentului este completat de luarea de sedative, de consiliere de către un psiholog, de tranchilizante. Antibioticele pot fi prescrise pentru ameliorarea inflamației, mai ales dacă zona de răspândire pe pielea picioarelor este suficient de mare.

Tratamentul dermatitei pe picioarele remediilor populare

Medicina tradițională recomandă administrarea lotiunilor pe zonele afectate de dermatită din perfuzii cu următoarele plante medicinale:

Ia 50 de grame de hamei și se transformă, se amestecă. Se toarna ierburi 500 ml. fierbere și lăsați-o să fiarbă timp de 6-7 ore într-un termos. Compresia din această perfuzie poate fi lăsată peste noapte în zone inflamate.

Brosura coaja de stejar, preparata in acest fel: aduceti la fierbere 50 de grame de coaja de stejar si 300 ml. apă, apoi lăsați să bea timp de 2-3 ore.

Rădăcină de brusture, colectată la sfârșitul verii sau toamnei, este bine spălată, zdrobită și apoi preparată 1 linguriță de materii prime 500 ml. apă fiartă. După ce remedia este infuzată peste noapte, faceți comprese pe petele dureroase și, de asemenea, ingerați 100 de grame de 3 ori pe zi.

Se amestecă în părți egale flori de musetel, rădăcină valeriană, frunze de salvie, ierburi de sunătoare și țesut. Luați 100 de grame de ierburi, se toarnă 5 litri de apă clocotită și se lasă timp de 1 oră. Apoi face loțiune, și chiar mai bine - baie de picioare.

Medicina tradițională oferă o serie de alte modalități de tratare a dermatitei piciorului:

 • Luați 2 linguri de fructe de pădure, lăsați-l într-un mortar din lemn. Se toarnă Kalina 200 ml. apă fiartă, lăsați-o să fiarbă timp de 4 ore. Bea infuzie de 100 ml. De 3-4 ori pe zi.
 • Sucul de merișor proaspăt poate șterge pielea bolnavă. În decurs de 4-5 zile, apariția dermatitei pe picioare va fi redusă semnificativ.
 • Uleiul de cătină cumpărat la o farmacie sau gătit singur este un remediu excelent pentru dermatită. Se recomandă să beți 2 ml. zilnic dimineața și seara. De asemenea, puteți lubrifia pielea inflamată a picioarelor cu ulei.
 • Luați șolduri proaspete de trandafir, le zdrobiți bine într-un mortar și puneți o compresă pe piele.
 • O alta perfuzie pentru ingestie va ajuta sa faca fata dermatitei pe picioare. Pentru a pregăti, trebuie să luați 10 grame de salvie, plantain, urzică, 5 grame de pelin și 20 de grame de stigmă de porumb și boabe de ienupăr. Se toarnă apă fiartă peste materia primă (1 litru) și se lasă peste noapte într-un termos. Beți 100 ml. De 3 ori pe zi.
 • Combinați 20 de grame de rădăcină de păpădie, plante de cicoare, fructe de fenicul și scoarță de cătină. Se toarnă amestecul de 500 ml. apă fierbinte, insistă câteva ore. Calea de administrare - 10 zile 70 ml. De 2-3 ori pe zi.

Prevenirea dermatitei la picioare

Cel mai important moment în prevenirea reapariției bolii este eliminarea tuturor contactelor cu eventualele alergene. De asemenea, trebuie să vă amintiți că stresul și schimbările climatice pot provoca exacerbarea dermatitei. Dacă este posibil, ar trebui să procedăm fără a irita cosmeticele și produsele de igienă, înlocuindu-le cu cele hipoalergenice.

Pielea de pe picioarele care suferă de dermatită trebuie să fie hidratată zilnic și șters bine după aplicarea procedurilor de apă. De asemenea, puteți utiliza comprimate și loțiuni pentru profilaxie.

Se recomandă să alegeți haine din țesături moi naturale - bumbac, lână, viscoză, cașmir. Spălați lucrurile au nevoie de detergent hipoalergenic, adăugând câteva clătiri în timpul spălării.

De asemenea, este necesar să se urmeze o dietă, cu excepția produselor alergice, precum și a celor care irită mucoasa din stomac și intestine.

Caracteristici ale tratamentului dermatitei cutanate pe picioare

Dermatita pe picioare apare dintr-o varietate de motive și are diverse forme. Pentru ca tratamentul dermatitei pielii pe picioare să fie eficient, este mai întâi necesar să se supună unui examen, să se determine cauza și forma acestuia. Numai după aceea medicul stabilește un program individual de tratament, selectează medicamente și unguente.

conținut

Cauzele dermatitei la nivelul extremităților superioare și inferioare

Dermatita este o inflamație a pielii (de la derma - pielea grecească, terminarea acesteia înseamnă procesul inflamator). Aceasta este o tulburare foarte frecventă a pielii cauzată de mulți factori. Cel mai adesea se dezvoltă dermatita pe picioare și pe mâini, pe pielea feței, cea mai sensibilă la influențele externe. Cauzele dermatitei pot fi factori externi și interni.

Factorii externi includ: leziuni cutanate, expunerea la substanțe chimice, radiații, temperaturi ridicate și scăzute și igiena slabă. Cauzele interne sunt înrădăcinate în corpul însuși: imunitate afectată, endocrină, nervoasă, sisteme digestive, circulația sângelui.

Adesea, acești factori și alți factori sunt combinați. De exemplu, pe fundalul stagnării sângelui venoase, infecția penetrează cu ușurință pielea, cauzând dermatita la picioare.

Vena dilatativă este o cauză frecventă a dermatitei la picioare.

Tipuri de dermatită pe picioare

În funcție de cauza dermatitei la nivelul picioarelor, se disting următoarele tipuri principale:

 • alergice;
 • pin;
 • fotodermatita (de la soare);
 • radiații (de la radiații ionizante);
 • toxice;
 • venos (varicos);
 • neurodermatita.

Notă. Destul de des, dermatita congestivă pe picioarele cu boli venoase se dezvoltă și mai mult de jumătate din populația lumii suferă de acestea.

Conform cursului clinic, există dermatită acută a pielii la picioare și cronică. Microorganismele acută, alergenii, lumina solară sunt cele mai frecvente, iar cronica se dezvoltă în prezența unor boli cum ar fi varice, diabet, imunodeficiență și colită cronică.

Manifestări clinice

Simptomele comune ale dermatitei la picioare sunt:

 • erupții cutanate;
 • decolorarea pielii (roșeață, cianoză, pigmentare);
 • detașarea epidermei (peeling, scale);
 • disconfort (mâncărime, durere, arsură).

Fiecare tip de dermatita pe picioare are propriile caracteristici de manifestare.

Dermatita alergică

Caracterizată de dezvoltarea rapidă a bolii, bulverse, papule, umflături și roșeață a pielii. Alergiile sunt multiple, adesea asemănătoare cu alte boli ale pielii. În centrul diagnosticului se află determinarea imunoglobulinelor specifice pentru dermatită.

Dermatita alergică la nivelul picioarelor

O caracteristică a simptomelor dermatitei medicinale a picioarelor este o combinație de alergii cutanate cu tulburări generale cauzate de intoxicare: cefalee, greață, vărsături, reducerea presiunii, creșterea temperaturii corporale.

Venous dermatitis

Congestive dermatita pe picioare se dezvoltă de-a lungul anilor, cu o creștere treptată a simptomelor. În primul rând, apare cianoza pielii picioarelor, apoi subțierea, peelingul, mâncărimea și arsura, pigmentarea, eroziunea, ulcerul trofic.

Dermatita congestiva se dezvoltă în bolile venelor piciorului

neurodermatita

Începe cu mâncărime severă a pielii, apoi apare o erupție cutanată, exfoliază și îngroșă stratul corneum și se creează fisuri. Este întotdeauna o boală cronică, dificil de tratat.

Neurodermatita pe picioare se caracterizează prin piele uscată și prezența fisurilor

Este important! Nu puteți determina singur tipul de dermatită asupra manifestărilor pielii, acestea sunt adesea similare sau atipice. Examinarea de către un medic este întotdeauna necesară.

Principiile tratamentului

Tratamentul oricărui tip de dermatită pe picioare trebuie să fie cuprinzător și să fie efectuat în conformitate cu programul standard:

 1. Eliminarea cauzei dermatitei: normalizarea circulației sanguine, eliminarea alergenului și așa mai departe.
 2. Terapia cu dietă: a prescris o dietă hipoalergenică, ca și în cazul alergiilor.
 3. Medicamente antihistaminice (fenilit, fencarol, tavegil, loratadină și analogi).
 4. Vitamina terapie (vitaminele A, B, C, E, PP, acid folic).
 5. Sorbenți pentru curățarea de toxine (polisorb, smecta, carbol și altele).
 6. Hormoni corticosteroizi - cu dermatită prelungită, alergii severe.
 7. Preparate pentru întărirea venelor și îmbunătățirea circulației sângelui - în tratamentul dermatitei congestive la picioare.
 8. Tratamentul topic cu unguente.

Este important! Programul de tratament al dermatitei pe picioare este un medic individual pentru fiecare pacient.

Antihistaminicele sunt în mod necesar incluse în programul de tratament pentru dermatită.

Dermatitis Unguent

Selectarea unguentului de la dermatită pe picioare trebuie făcută individual, în funcție de natura inflamației. Dacă este dermatită alergică, prescrieți unguente cu antihistaminice, dacă sunt bacteriene - cu antibiotice și așa mai departe.

Unguentele pentru tratamentul dermatitei pe picioare sunt împărțite în următoarele grupe:

 • hormonale;
 • hormonală (corticosteroid);
 • antibacteriene și antifungice;
 • antiinflamator nesteroidian;
 • stimularea proceselor de vindecare;

Unguent non-hormonal

Cu aceste unguente, încep de obicei tratamentul dermatitei pe picioare, acestea includ: unguent de zinc, desitină, bepanthen, fenistil și losorină.

O serie de unguente și creme Losterin pe bază de materii prime naturale este destinată îngrijirii pielii și tratamentului dermatitei

Unguentul hormonal

Acestea conțin hormoni corticosteroizi care ameliorează rapid inflamația și alergiile, sunt utilizați în cazurile de ineficiență a medicamentelor non-hormonale și în forme severe de dermatită a piciorului. Ele sunt împărțite prin efectul hormonilor în 4 grupe:

 • activitate scăzută: hidrocortizon, prednisolon;
 • cu activitate moderată: flumetazon, triamcinolon, betametazonă;
 • cu activitate mare: fluticazonă, fluorocinolonă, metilprednisolonă;
 • cu o activitate foarte rapidă de acțiune rapidă: clobetasol, diflucortolon și analogi.

Unguente antibacteriene și antifungice

Acestea sunt utilizate în cazul determinării agentului infecțios pe piele: unguente cu antibiotice (tetraciclina, eritromitsinovaya, unguent levomitsetinovaya), cu medicamente anti-fungice (Levorinum unguent, nistatin, clotrimazol, crema kanesten orungal, Nizoral, Lamisil și mulți alți analogi).

Antiinflamator nonsteroid unguent

AINS contin medicamente (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene): unguent indometacin, fenilbutazonă, ibuprofen, Voltaren, ketonal, ketoprofen, Fastumgel și analogi. Aceste unguente sunt potrivite pentru tratamentul dermatitei congestive a picioarelor, reducând inflamația pielii și a venelor.

Vindecare unguent

Procesul de regenerare celulară este stimulat de unguente precum metiluracil, aloe, calendula, fitostimulină, solcoseril, actovegin. Există o mulțime de ele, ele sunt făcute numai din materii prime naturale, ele sunt prezentate pentru manifestări ulcero-necrotice ale dermatitei piciorului.

Există și mijloace de acțiune universală, cum ar fi, de exemplu, ulei de arbore de ceai pentru dermatită, are un efect antimicrobian, antifungic, îmbunătățește circulația sângelui, stimulează procesele de recuperare.

Este important! Problema cu privire la modul de tratare a dermatitei pe picioare, care unguent de la dermatita sau gel va fi cel mai eficient, numai medicul decide.

Uleiul de arbore de ceai australian este un tratament universal pentru dermatită

Dermatita pe picioare poate fi vindecată numai printr-o abordare integrată, folosind medicamente și unguente prescrise de medic individual.

Dermatita pe picioare fotografie

Ce este dermatita pe picioare

Un tip de boală inflamatorie a pielii este dermatita. Adesea afectează membrele superioare, inferioare.

Boala este clasificată în două tipuri principale: toksidermiya, tipul de contact. Boala se caracterizează prin simptome specifice, apare sub influența factorilor fiziologici sau biologici.

Dermatita pe picioare este o boală netransmisibilă care este în mod eficient supusă unui tratament în timp util.

Cauzele bolii

Pielea unei persoane sănătoase are proprietăți protectoare. Sub influența factorilor negativi și a imunității reduse, pielea le pierde, iar dermatita se dezvoltă în picioare, mâini și în alte părți ale corpului.

Simptomele dermatitei se pot manifesta sub influența factorilor exogeni și endogeni. Pentru provocatorii exogeni - alergenii externi includ:

 • afectarea mecanică a pielii;
 • contactul cu agenți chimici și detergenți agresivi;
 • expunerea prelungită la lumina soarelui, expunerea la radiații, degerăturile pielii;
 • contactul cu plante otrăvitoare, ciuperci și animale;
 • alergeni care sunt transmiși prin picături de aer.

De asemenea, simptomele dermatitei se pot manifesta ca urmare a expunerii la factorii endogeni, adică la alergenii de tip intern. Acești provocatori includ:

 • scăderea generală a imunității, avitaminoza;
 • încălcarea proceselor metabolice;
 • insuficiența sistemului endocrin;
 • utilizarea pe termen lung a medicamentelor antibacteriene;
 • încălcarea regimului alimentar, utilizarea de alimente care cauzează alergii;
 • tulburări ale tractului gastrointestinal.

În mod separat, aș dori să menționez un astfel de factor ca o înclinație ereditară la boala dermatitei pe picioare sau pe brațe. Există un anumit tip de persoane cu piele hipersensibilă.

Încălcarea integrității sale și a stării normale poate provoca cel mai mic contact cu o iritare și funcționare defectuoasă a organelor interne. Această sensibilitate poate fi moștenită de la părinți la copii.

Există un număr mare de factori care pot declanșa dezvoltarea dermatitei la nivelul picioarelor. În conformitate cu principiul expunerii la piele și corp, motivele sunt împărțite în două grupe mari:

 1. exogen (influență externă);
 2. endogenă (expunere în interiorul corpului).

Luați în considerare ce indicatori aparțin fiecărui grup:

 • Impactul mecanic - frecare la îmbrăcăminte, frecare, presiune.
 • Produse chimice - cosmetice, produse de curățat, produse care conțin acizi, săruri.
 • Expunerea fizică la soare, la temperaturi joase sau înalte, raze UV.
 • Plante otrăvitoare, fungice biologice.
 • funcționarea defectuoasă a sistemului endocrin;
 • medicamente;
 • slăbirea sistemului imunitar, probleme metabolice;
 • constanta stres;
 • predispoziție genetică.

Dezvoltarea dermatitei la copii apare din aceleași motive ca și la adulți. Trebuie remarcat faptul că, în cele mai multe cazuri, dermatita indică o îngrijire slabă pentru picioarele bebelușului.

Factorii care provoacă dezvoltarea bolii pielii sunt împărțiți în exogeni (externi), endogeni (interni). Pentru cauzele exogene ale dermatitei pe picioare sunt:

Cauzele dezvoltării dermatitei la nivelul picioarelor nu sunt întotdeauna determinate cu precizie, iar acest lucru, în ciuda faptului că manifestările sale sunt vizibile aproape imediat. Acestea sunt acnee, blistere, crăpături și fulgi pe piele, adesea de culoare ne-colorată, care adesea se zgârie și dureri.

Dermatita pe picioare se dezvoltă adesea ca urmare a purtării de pantofi de calitate slabă sau incomode, în care picioarele sunt rănite, iritate și transpirați, datorită poziției nefiresc a piciorului.

În plus, este posibil să se dezvolte dermatită datorită purtării ciorapilor, ciorapilor sau șosetelor, care provoacă transpirații mari, împiedicând piciorul să "respire", contribuind astfel la deteriorarea pielii și la reproducerea bacteriilor patogene.

Dermatită a pielii picioarelor poate provoca o varietate de substanțe chimice, care fac parte din majoritatea pulberilor ieftine de spălare.

dermatită de contact pe picioare (formă complicată) fotografie

Pe baza cauzelor formării, dermatita este clasificată în două tipuri mari:

 1. Pin. Apare sub influența unui stimul specific, adesea extern.
 2. Toksikodermiya. Acest tip provoacă infecții ale pielii sau organe interne bolnave.

Să trecem la descrierea factorilor care cauzează dermatita la picioare. Există o mulțime de astfel de factori. Acestea sunt împărțite în două grupuri, bazate pe principiul divizării efectelor asupra corpului și a pielii.

 1. factori exogeni, care includ influența externă;
 2. factori endogeni, vorbim despre impactul din interior.

Fiecare grup de factori include mai multe cauze ale acestei boli pe picioare:

Grupul de factori exogeni (externi) include:

 • efecte negative fizice - soare direct, temperaturi scăzute sau înalte, raze UV.
 • efecte chimice asupra pielii picioarelor - produse cosmetice sau produse de igienă folosite, produse care conțin săruri sau acizi.
 • frecare mecanică a pantofilor sau frecarea de piele împotriva îmbrăcămintei, precum și a presiunii
 • efectele biologice ale ciupercilor sau plantelor otrăvitoare.

Grupul de factori endogeni (interni) includ:

 • endocrine defectiune glanda
 • medicamente regulate
 • erupție metabolică, slăbirea imunității
 • constanta stres
 • ereditate

Dermatita copiilor apare datorită acelorași factori ca la adulți. Cu toate acestea, indică adesea o igienă slabă a copilului.

Multe pot provoca apariția dermatitei:

 1. Imunitate redusă în fundalul diferitelor boli. Florile condiționate patogene cresc bine în astfel de cazuri și conduc la apariția diferitelor leziuni pe piele. Și dacă le pieptești, se vor forma răni.
 2. Bolile endocrine. În special, diabetul. Cursul acestei boli contribuie la dezvoltarea bolilor vasculare care contribuie la apariția ulcerelor și a rănilor de lungă durată.
 3. Bacterii și leziuni alergice ale pielii.
 4. Predispoziție ereditară la dermatita atopică.
 5. Factori fizici: schimbări bruște ale temperaturii, soarele și razele X, atingerea obiectelor fierbinți sau reci.
 6. Efectele mecanice asupra pielii: poartă pantofi strânși, strânși, fără circulația îmbrăcămintei sintetice cu aer.
 7. Componente chimice din detergenți și cosmetice.
 8. Lucrați în industrii periculoase.
 9. Tulburări ale sistemului nervos, psihic agil, stres cronic.

La copii, o asemenea boală apare în principal din aceleași motive ca și la adulți. Cu toate acestea, în copilărie, adesea dermatita pe picioare indică o igienă insuficientă sau proastă a extremităților inferioare și a unei dietă proastă.

Tipuri de dermatită și simptome

Dermatita (fotografie de mai jos) include un grup de boli inflamatorii ale pielii care se caracterizează prin mâncărime severe, înroșirea și umflarea pielii. Astăzi, medicina face distincția între aceste tipuri de boli:

 • alergice;
 • uscat;
 • infecțioase;
 • fungice;
 • pin;
 • medicale;
 • seboreica;
 • atopica.

Așa cum este deja evident din tipurile de astfel de boli cum ar fi dermatita cutanată, a cărei tratare este obligatorie, clasificarea se realizează în funcție de cauza și localizarea inflamațiilor pielii.

Deci, cum arată dermatita? Fiecare dintre tipurile de boală are propriile sale caracteristici, de exemplu, dermatita uscată apare, de regulă, în sezonul rece pe picioare.

În alte locuri, rareori îl puteți vedea. Dermatita pe picioare se caracterizează prin creșterea uscăciunii și peelingul pielii pe tocuri și în alte părți ale piciorului.

Dermatita alergică la picioare și alte părți ale corpului apare numai după contactul direct cu alergenul. Sarcina medicului este de a determina provocatorul reacției, iar sarcina pacientului în viitor este de a evita acest iritant.

O caracteristică a formei alergice a bolii constă în faptul că, în lipsa contactului prelungit cu alergenul, simptomele bolii înseși trec.

Există multe tipuri de boli inflamatorii. Tipurile de dermatită pe picioare sunt clasificate conform anumitor criterii:

 1. Contact și atopic (prin zona de influență a factorului cauzal). Primul tip de boală este alergic și simplu.
 2. Durata bolii poate fi acută sau cronică.
 3. În funcție de simptome există o puruire, uscată, plâns (eczemă), mâncărime.
 4. Specii buloase, eritematoase, scalabile sunt determinate de tipul de erupție cutanată.

Dermatita alergică la nivelul picioarelor

După contactul cu un alergen, un bărbat sau o femeie dezvoltă dermatită alergică la nivelul picioarelor. Se dezvoltă datorită contactului direct cu pielea, când substanțele care provoacă boala intră în organism prin alimente, apă, medicamente și aer.

Alergiile la picioare provoacă mâncărime, inflamație severă. În caz de intoxicare prelungită gravă, apar erupții cutanate apoase, crăparea pielii cu progresia bolii.

Dermatita atopica la picioare

O formă cronică de boală inflamatorie caracterizată prin recăderi este dermatita atopică. În cele mai multe cazuri, se dezvoltă datorită eredității, tulburărilor organelor interne și sistemului nervos.

Dermatita atopica pe picioare apare adesea la copiii sub 2 ani. Principalele simptome ale acestui tip de patologie sunt: ​​mâncărime (creșterea în timpul somnului), erupție cutanată, care se îmbină în pete mari, inflamații și fisuri.

Dacă boala se exacerbează, starea persoanei se înrăutățește, slăbiciunea, iritabilitatea, insomnia, scăderea presiunii.

Varicoza dermatita

Persoanele care au probleme cu vasele de sânge suferă de vene varicoase, adesea diagnosticate cu dermatită varicoasă. Pielea devine roșie, începe să explodeze, se desprinde.

Cursul poate fi exprimat în apariția ulcerelor dureroase trofice, ceea ce indică o problemă de sănătate foarte gravă. În vasele adânci, sângele stagnează, ceea ce duce la formarea cheagurilor de sânge.

Mulți factori pot fi impulsul pentru separarea cheagului de sânge și penetrarea acestuia în inima, zona creierului. Dermatita venoasă trebuie tratată cu promptitudine, altfel boala va provoca complicații.

Dermatita de contact pe picioare

Un alt tip de patologie inflamatorie este dermatita de contact la picioare. Simptomele principale: edem, peeling al pielii, o erupție cutanată sub formă de bule (care a izbucnit în timp), mâncărime.

Cauzele tipului de contact: factori fizici, chimici (acid, alcalini, cosmetice, efecte mecanice). Dacă opriți imediat contactul cu un iritant, atunci semnele dispar treptat.

Această boală poate fi clasificată după vârstă, prin simptomele caracteristice ale bolii și prin factorii care au provocat această boală. Când vine vorba de extremitățile inferioare, acestea disting următoarele tipuri principale de dermatită:

 • infecțioase;
 • venos și tipul său - stagnant;
 • alergice.

Semne ale bolii

Erupția pe picioare este atribuită semnelor unor astfel de boli:

1. Dermatita venoasă este eczema, în care există congestie la nivelul extremităților inferioare.

Vasele profunde, în același timp, deformate, formează cheaguri de sânge. Cel mai adesea localizat pe picior sub genunchi.

Aceasta este o boală cronică moștenită. Femeile sunt mai sensibile la aceasta.

2. Contact sau, așa cum se mai numește, alergic - este o consecință a contactului cu pielea cu alergenul sau iritant în organism cu alimente, băuturi, medicamente, aer, în timp ce se inhalează. Poate exista semne de urticarie sau eczeme.

3. Atopic - o boală cronică predispusă la recădere. Este provocat de factori ereditari, tulburări ale sistemului nervos și funcționarea organelor interne. Cele mai multe ori exacerbate în sezonul rece. La copii, pentru prima dată, se simte înainte de vârsta de două ani.

Venous dermatitis se manifestă ca:

 • vene dilatate în picioare;
 • hiperpigmentarea capacului piciorului inferior;
 • durere, greutate în membrele inferioare, mai ales după o lungă ședere într-o poziție verticală;
 • în zona cu venele dilatate, pielea devine uscată, roșie, fisuri;
 • dacă boala nu este tratată, ulcerul trofic poate apărea pe picioare, formând cicatrici în timpul vindecării.

Principalele simptome ale dermatitei alergice la nivelul mâinilor și picioarelor:

 • erupții cutanate;
 • înroșirea feței;
 • mâncărime;
 • uneori în loc de blistere de acnee pot apărea cu un lichid limpede.

După ce bulele s-au deschis, se formează o eroziune care, în perioada de complicație, degenerează în eczemă. Boala devine cronică și dificil de tratat.

Simptomele unui tip alergic sau diatezei la copii:

 • patch-uri roșii de piele;
 • mâncărime;
 • peeling;
 • uscat;
 • fisuri care sunt transformate în răni.

Simptomele dermatitei

Simptomele dezvoltării dermatitei la nivelul picioarelor depind de forma bolii. Cel mai adesea se manifestă ca o erupție cutanată.

Simptomele dermatitei la nivelul picioarelor pot fi severe sau ușor pronunțate: de la o roșeață puțin vizibilă până la o eczemă severă, care trebuie tratată imediat. Următoarele dermatite se formează de obicei:

Semnele patologiei pielii pot fi diferite, dar principala sa caracteristică este inflamarea pielii. Alte simptome comune ale dermatitei la picioare includ următorii factori:

 1. Mâncărime, arsură, disconfort.
 2. Pielea poate deveni roșiatică în zonele afectate.
 3. Umflarea picioarelor, cauzată de pletora de vase mici.
 4. Creșterea temperaturii locale (numai zone afectate).
 5. Uneori există sigilii ale pielii, patologie trofică.
 6. Senzație de fierbinte, rece.
 7. Există erupții de diferite tipuri (scale, ulcere, papule, blistere, blistere și așa mai departe).
 8. În unele cazuri, în plus față de erupție cutanată se dezvoltă infecția, supurație.

Medicina moderna identifica trei etape in dezvoltarea dermatitei acute: prima etapa este caracterizata de aparitia severitatii variabile in zonele afectate ale edemului; a doua etapă se caracterizează prin apariția pe fond a edemelor care se usucă, apoi se rupe prin bule; a treia etapă se manifestă prin dezvoltarea de ulcerații și cicatrici pe zonele afectate ale pielii.

Stadiul inițial al dezvoltării dermatitei acute la nivelul picioarelor se manifestă prin umflături care variază în funcție de severitate. După o perioadă scurtă de timp, veziculele translucide apar pe fondul umflării, care apoi se usucă sau se deschid, formând o eroziune neplăcută, destul de lungă, care ulcerează ulterior și, în cele din urmă, cicatrice.

Pacienții sunt îngrijorați de durere, arsură și mâncărime în locuri de înfrângere. Cea mai obișnuită formă de eczemă acută este scuffing, care, de asemenea, se numește uneori calus apoase sau uscate.

Cum de a determina ce a apărut pe dermatita picioarelor? Aceasta va indica simptomele inerente acestei boli. Acestea pot fi imediat pronunțate sau, dimpotrivă, totul poate începe cu un disconfort abia vizibil. Cu toate acestea, în orice caz, ar trebui să mergeți imediat la spital.

Dermatita se dezvoltă în trei etape. Prima fază este apariția edemului.

Ele pot fi puternice sau ușoare. Mai mult, după o perioadă de timp, în faza a doua, se formează bule sau cântare.

În cea de-a treia fază, pielea este acoperită de cicatrici sau ulcere. Adică bulele emergente se izbucnesc, formând ulcere umede, de lungă durată, care după un timp cicatrizează.

Simptomele diferitelor tipuri de dermatită:

 1. Neurodermatita. Pentru nici un motiv, pielea picioarelor începe brusc să manieze. Mai mult, în unele zone ale pielii apar erupții cutanate, suprafața cărora este acoperită cu cântare. În acest caz, pielea picioarelor devine brusc uscată. O persoană bolnavă devine iritată sau apată.
 2. Dermatita alergică apare ca urmare a unui alergen pe piele. Roșu-roz roz poate fi însoțit de fisuri și blistere, dacă efectul alergenului asupra corpului a fost puternic. Erupția este foarte mâncantă.
 3. Aspectul dermatitei poate fi confundat cu lichenul, psoriazisul sau eczema varicoasă, deoarece simptomele și evoluția bolii sunt similare. Dar cu aceste boli, venele par să se umfle, sunt vizibile. Este mai dificil de tratat aceste boli și durează mai mult timp.

În funcție de tipul de afecțiune, semnele bolii pot varia de la patch-uri roșiatice la eczeme, o etapă plâns.

De cele mai multe ori apar următoarele tipuri de dermatită pe epiderma extremităților și pe picioare:

 • alergice;
 • dermatita atopica;
 • monedă sau forma varicoasă.

Caracteristicile tratamentului

Dermatita este tratată de un dermatolog pe baza a ceea ce pare, a tipului și a caracteristicilor individuale ale corpului uman.

Pentru a vindeca inflamația pielii, este inițial eliminat un factor provocator. De exemplu, pentru dermatita alergică și de contact, sunt indicate testele pentru preparate iritante și antihistaminice. Pentru alte forme de boală, se arată curățarea inițială a corpului cu enterosorbente și administrarea hormonală și non-hormonală, în funcție de fiecare caz, preparate de tip extern.

În dermatită infecțioasă, seboreică și atopică, medicamentele antibacteriene și antibiotice sunt prescrise uneori. Dacă are loc dermatită fungică, se utilizează creme antifungice, unguente și preparate pentru uz intern.

Este obligatorie pentru toate tipurile de boală terapia prescrisă pentru normalizarea muncii organelor digestive interne, pentru normalizarea dieta și pentru un curs de terapie cu vitamine. Ca supliment, pot fi prescrise remedii fototerapice și folclorice.

Cum arată dermatită și cum să o elimini dacă apare pe picioare, acum știi. La primele simptome, puteți începe tratamentul bolii și nu lăsați-o să se dezvolte într-o formă cronică.

Medicamentul tradițional este utilizat în mod eficient ca adjuvant al tratamentului medical. Ele pot atenua procesul inflamator, reducând manifestarea principalelor simptome ale bolii.

Chiar și dermatologii sfătuiesc pacienții să facă comprese și să șterge plantele medicinale din decocții.

Următoarele descrie modul de tratare a dermatitei pe picioare cu metode de medicină tradițională.

 1. Lubrifiați zonele afectate cu ulei de cătină. Puteți, de asemenea, face unguent de cătină de mare: se amestecă 4 lingurițe. Ulei de cătină cu 100 g cremă pentru copii. Aplicați la dermatită pe picioare de două ori pe zi.
 2. Băi din plante. 200 g dintr-un amestec de plante medicinale (mușețel, celandină, succesiune) se toarnă un litru de apă și se fierbe timp de 20 de minute, apoi se toarnă într-o baie cu apă pentru scăldat.
 3. Comprimatele cartofilor brute rase fin trebuie aplicate pe dermatita pe picioare timp de 25 de minute.
 4. Vindecare unguent. Se utilizează pentru peeling sever al pielii și prezența proceselor inflamatorii. Conectați 1 lingură. glicerină și 1 linguriță lapte, îngroșat cu amidon de orez. Aplicați unguentul pe dermatită pe picioare toată noaptea, dimineața pentru a se spăla.

În primul rând, pacientul trebuie să consulte un dermatolog, care va efectua studiile de diagnostic adecvate pentru a prescrie tratamentul suplimentar al dermatitei la picioare:

 • Testele imunologice sunt necesare pentru a identifica un alergen specific.
 • Analiza generală și biochimică a sângelui.
 • Răzuiți pielea afectată.

După efectuarea anumitor studii, medicul prescrie un curs de tratament pentru dermatită:

 1. Separarea corpului de alergeni. Dacă dermatita pe picioare este cauzată de pantofi, bijuterii sau îmbrăcăminte, atunci toate acestea sunt interzise. Dacă boala a fost cauzată de utilizarea detergenților, a produselor de îngrijire personală, caz în care acestea sunt înlocuite cu produse hipoalergenice.
 2. Dieta. Pacientul ar trebui să fie exclus din dieta citricelor, ciocolatei, cărnii afumate, fructe de mare, nuci, miere, condimente, mirodenii, roșii, cereale.
 3. Utilizarea medicamentelor antihistaminice. Acestea sunt prescrise ca principalul curs de tratament. Sunt folosite medicamente precum Tavegil, Erius, Zodak, Suprastin și altele. Dozare - 1-2 comprimate pe zi.
 4. Acceptarea corticosteroizilor (unguente hormonale) de acțiune locală. Numiți cu mâncărime severe și bulverse pe piele. Pacientului i se recomandă următoarele medicamente: unguent "Advantan", "Elidel". Unguentul este aplicat cu un strat subțire pe pielea afectată în decurs de 3-5 zile.
 5. Pentru a ușura uscarea și inflamația severă, este prescris vaselina salicilică. Aplicați un strat subțire pe pielea afectată de 2 ori pe zi.
 6. Terapie cu vitamine și autohemoterapie - pentru a restabili sistemul imunitar.

Recepția preparatelor antihistaminice este obligatorie.

Pentru tratamentul dermatitei, medicina tradițională recomandă aplicarea unor loțiuni diferite pe bază de plante medicinale:

 • Loțiune pe coajă de lemn de stejar: luați 50 de grame de scoarță de stejar, adăugați 300 ml de apă, aduceți la fierbere. Apoi scoateți din căldură și lăsați-o să se fierbe timp de 3 ore.
 • Lapte de brusture: rădăcină de brusture este luată, curățată bine, zdrobită. O lingurita de brusture tocata este umplut cu 500 ml de apa clocotita. Infuzat peste noapte.

Un mijloc excelent de îmbunătățire a imunității este decocția cu viburnum. Pentru ao pregăti, luați 2 linguri de fructe de padure, zdrobite. Apoi se adaugă 200 ml apă fiartă, infuzată timp de 4 ore. Se administrează oral 100 ml.

Înainte de începerea tratamentului, se iau măsuri de diagnosticare. În primul rând, alergenii posibili sunt identificați prin eșantioane; pielea inflamată este răzuită. Experții efectuează o analiză generală și biochimică a sângelui. Un alt pacient trece pe studiul urinei și fecalelor. Tratamentul dermatitei pe picioare se realizează cu ajutorul unor astfel de medicamente:

Pentru a consolida rezultatele terapiei medicamentoase, puteți utiliza tratamentul dermatitei pe picioare cu remedii folclorice (ierburi, fructe de padure, rădăcini). Iată câteva metode eficiente bazate pe ingrediente naturale:

 1. Butaș din coaja de stejar, lubrifiază pielea afectată. Se fierbe 50 de grame de scoarță în apă (300 ml). Plecare după 3 ore de utilizare. Tratați pielea de câteva ori pe zi.
 2. Luați un șnur și hamei (50 de grame), se amestecă, se toarnă apă fierbinte (jumătate de litru). Infuzați medicamentul într-un termos timp de 7 ore. Puneți comprese (loțiuni) sau faceți băi în timpul nopții. Faceți procedurile pentru a îmbunătăți starea pielii.
 3. Puteți șterge pielea cu suc natural proaspăt de merișor. Cursul tratamentului durează cel puțin 4 zile.
 4. Se taie rădăcina de brusture. O lingurita de medicina pour apa fiarta (500 grame). Insistați-vă într-o noapte, scurgeți bine dimineața. Beți ½ ceasca de patru ori pe zi înainte de mese.

Motivul exact pentru dezvoltarea dermatitei pe picioare poate fi stabilit numai în cazul în care solicită ajutor de la un medic calificat, prin urmare, atunci când apar cele mai mici manifestări suspecte pe picioare, este necesară solicitarea ajutorului medical.

Dacă, după studiile prescrise, se confirmă caracterul alergic al bolii, pacientul va trebui să oprească complet orice contact cu iritantul identificat.

Tratamentul dermatitei alergice la picioare implică utilizarea anumitor proceduri terapeutice și administrarea medicamentelor antihistaminice.

Pentru a ușura mâncărimile, se vor prescrie și antihistaminice.

Ați găsit dermatită pe picioare. Tratamentul trebuie să fie imediat, iar pentru aceasta aveți nevoie, fără întârziere, la un dermatolog.

După examinare, medicul prescrie diagnosticul și prescrie medicamente pe baza rezultatelor. Organismul fiecărei persoane este diferit, astfel încât tratamentul pentru diferite persoane cu aceeași boală poate diferi.

De obicei, testele de diagnosticare sunt atribuite:

 • teste de sânge: biochimice și generale
 • scrofițele din piele sunt preluate din zonele afectate
 • se efectuează un test imunologic pentru determinarea alergenului

După primirea rezultatelor testelor din laborator, medicul prescrie un tratament, care poate include nu numai medicamente. Cursul de tratament poate include:

 1. Dieta. Pacientul nu trebuie să mănânce cereale, roșii, condimente și mirodenii, ciocolată, miere, carne afumată, nuci, fructe de mare și fructe citrice.
 2. Îndepărtați alergenul dacă s-a determinat că este alergic la dermatită. Poate interzice purtarea de pantofi, imbracaminte sau bijuterii. Dacă alergia se referă la un produs de igienă sau la un detergent, acestea sunt înlocuite cu altele.
 3. Numirea vaselinei salicilice pentru a elimina inflamația și uscăciunea. Se aplică de două ori pe zi, într-un strat subțire numai pe pielea afectată.
 4. Utilizarea comprimatelor antihistaminice ca principal curs de tratament. Suprastin, Erius, Tavegil, Zodak și alții pot fi numiți. De obicei, primiți de două ori pe zi.
 5. Numirea unguentelor hormonale (corticosteroizi). Acestea sunt prescrise din cauza mâncării severe și a veziculelor. Medicul poate prescrie "Elidel" sau "Advantan". Puneți puțin pe zonele afectate. De obicei nu mai mult de 5 zile.
 6. Printre altele, este necesar să se restabilească sistemul imunitar, prin urmare, autohemoterapia și vitaminele sunt prescrise.

Aș dori să menționez că informațiile sunt puse la dispoziție pentru revizuire. Nu se auto-medichează, poate fi periculos.

Desigur, există remedii folclorice care pot fi utilizate pentru a elimina simptomele dureroase, dar numai dacă ați făcut deja un diagnostic precis și după ce ați consultat un medic. Pentru a atenua conditia in timpul tratamentului se poate folosi lotiune pe decoctul ierburilor. De exemplu:

Pentru a spori imunitatea, un decoct perfect de fructe de padure. Luați două linguri de viburnum, explicați-o. Se toarnă apă fiartă într-un volum de 200 ml. Înfășurați și insistați timp de patru ore. Luați numai pe stomacul gol, de patru ori pe zi, 100 ml.

Înainte de începerea tratamentului, este important să se identifice adevărata cauză a declanșării procesului patologic. Pentru aceasta, un dermatolog poate prescrie astfel de teste:

 1. Analiza generală și biochimică a sângelui.
 2. Răzuirea pielii afectate.
 3. Teste imunologice pentru identificarea unui alergen specific.

Când au fost luate toate măsurile de diagnostic, ele acționează în conformitate cu următoarea schemă de tratament tradițional:

Pentru a trata dermatita pe picioare, indiferent de severitatea bolii, ar trebui să fie doar un specialist. Testele de laborator (teste imunologice, analize generale și biochimice ale sângelui și urinei etc.) și metodele instrumentale de cercetare ajută la recunoașterea bolii și la diagnosticarea diferențială.

Tratamentul cu dermatită se efectuează în conformitate cu următoarea schemă:

1. Se elimină contactul cu un factor provocator cu pielea picioarelor. Dacă este necesar, este prescris un regim hipoalergenic;

2. Antihistaminice prescrise sub formă de forme de dozare diferite. Aproape întotdeauna, un gel sau un unguent pentru dermatita pe picioare este prescris local ca tratament simptomatic. În faza acută cu mâncărime severă, unguentele hormonale ajută bine;

3. Dacă se îmbină o infecție secundară, sunt prescrise antibiotice și medicamente (imunomodulatoare) care întăresc sistemul imunitar (inclusiv vitaminele din grupele A, B, C, D);

4. Bine ajuta procedurile fizioterapeutice, de exemplu, hidrogen sulfurat, băi de radon;

5. Reducerea mâncării, umflarea dermatitei venoase este posibilă folosind metodele celei mai simple fizioterapii. Compresele cu apă rece sunt aplicate pe pielea afectată timp de 15 până la 20 de minute;

6. Ei bine, ca terapie adjuvantă ajută medicina tradițională: decocții, extracte de ierburi de brusture, hamei, succesiune, coaja de stejar etc.

7. Este posibil să se elimine temporar umflarea și greutatea picioarelor cu ajutorul ciorapilor sau bandajelor elastice.

Medicina tradițională pentru a ajuta la dermatită

Este posibil să se întoarcă la metode populare dacă medicul confirmă că nu va dăuna sănătății. În plus, trebuie să utilizați cu atenție orice formulări pentru a nu complica evoluția bolii.

Vindecătorii tradiționali recomandă impunerea de loțiuni aplicate în zonele afectate. Infuziile pentru loțiuni sunt făcute din următoarele plante medicinale:

 • hamei cu șir;
 • stejar;
 • burduful rădăcină;
 • flori de musetel.

Plăcile din plante medicinale sunt, de asemenea, utilizate pentru tratament.

profilaxie

Principala metodă profilactică este eliminarea tuturor alergenilor posibili. Dacă este posibil, nu folosiți produse cosmetice decorative, produse igienice iritante. În cel mai bun caz, înlocuiți-le cu cele hipoalergenice.

Pentru a vindeca dermatita fara recidiva, pielea afectata trebuie sa fie hidratata zilnic. După ce ați luat tratamentul cu apă, uscați-vă picioarele.

Dacă ați avut dermatită, trebuie să luați măsuri preventive pentru a preveni reapariția bolii, mai ales dacă aceasta a fost dermatită alergică.

Prin urmare, principala metodă de protecție va fi îndepărtarea de la utilizarea tuturor alergenilor. Uneori, medicul interzice utilizarea produselor cosmetice decorative și a produselor de igienă.

Căutați un înlocuitor între medicamentele hipoalergenice.

Pentru a evita recidivele în timpul tratamentului, trebuie să fie umezite componentele afectate, pentru care rețetele descrise mai sus pentru loțiuni sunt perfecte și apoi ștergeți picioarele uscate. În paralel cu loțiunile, utilizarea unguentelor prescrise oferă un efect bun.

Urmați toate recomandările medicului și dieta și recuperarea completă va veni foarte curând.

Dermatita pe picioare

Toate măsurile preventive trebuie să vizeze eliminarea posibilelor iritante și prevenirea contactului cu alergenii. Este bine să urmați aceste recomandări:

 1. Refuza cosmetice de calitate scăzută.
 2. Acordați preferință pantofilor din materiale naturale.
 3. Nu purtați șosete sintetice și furtunuri de chilot.
 4. Utilizați produse cosmetice și detergenți hipoalergenici.
 5. Urmați dieta recomandată de medicul dumneavoastră.
 6. Timp pentru tratarea bolilor somatice.
 7. Evitați stresul și schimbările climatice.

Dermatita pe picioare, chiar și cu toată diversitatea ei, nu devine o propoziție. Dacă faceți corect un diagnostic și selectați corect o terapie, puteți oricând să vă bazați pe o dinamică pozitivă, o recuperare completă și o întoarcere la o viață întreagă.

Cel mai important punct în timpul prevenirii recidivei este excluderea oricărui contact al pacientului cu un alergen probabil. Trebuie remarcat faptul că starea de stres sau o schimbare bruscă a condițiilor climatice afectează de asemenea exacerbarea bolii.

Dacă este posibil, ar trebui să faceți fără a irita cosmeticele și compozițiile de igienă, schimbându-le pe toate până la hipoalergenic. Dermatita piele deteriorată trebuie să fie umezită în fiecare zi.

După ce ați făcut duș sau baie, ștergeți bine pielea. Plăcile pe bază de plante sunt permise ca măsuri preventive.

Este necesar să se poarte haine din țesături moi de origine naturală. Asta este lucrurile făcute din bumbac cu cașmir, precum și din lână.

Spălați hainele cu pulberi hipoalergenice utilizând mai multe clătiri. În plus, este necesar să se adere la o dietă strictă, adică să se utilizeze numai acele produse care nu sunt capabile să provoace dezvoltarea bolii pe piele.

Este posibil să eliminați simptomele în câteva zile, dacă urmați toate recomandările medicilor participanți. Este necesar să se acorde atenție faptului că unele medicamente, inclusiv ierburi, pot cauza erupții cutanate.

Principalul lucru este că tratamentul a fost oportun, deoarece stadiul avansat al bolii este mult mai dificil de eliminat. Dacă boala produce complicații, pacientul va fi trimis la tratament într-un spital de zi.

Dar, de obicei, acest lucru nu ajunge. Din moment ce dermatita este adesea exacerbată în timpul iernii, în acest moment al anului trebuie să fii mai atent la propria sănătate.