Principal

Variola de vită

Cum să tratați dermatita atopică, seboreică sau alergică la sugari?

Pediatrii observă că cea mai comună reclamație a tinerilor părinți este anxietatea privind apariția erupțiilor obscure pe pielea bebelușului. Acest simptom poate fi trivial sau poate indica o boală alergică destul de gravă. Sarcina medicului este stabilirea diagnosticului corect și prescrierea unui tratament în timp util.

Pielea unui copil este delicată și subțire, aproape sterilă. Sistemul imunitar al bebelușului nu este încă complet format și, spre deosebire de adulți, reacționează brusc la cei mai nesemnificativi stimuli. Pentru dezvoltarea imunității pielii este nevoie de timp, această perioadă este plină pentru copil cu apariția dermatitei.

De ce bebelușii suferă dermatită?

Dermatita este cunoscută ca o leziune cutanată inflamatorie care se dezvoltă sub influența diverșilor factori externi și interni. Dermatita la nou-născuți se manifestă prin erupții violente, înroșirea, inflamarea și umflarea pielii și provoacă un disconfort grav pentru copil.

Erupțiile pot apărea pe fața, corpul, brațele și picioarele unui copil. Părinții trebuie să identifice și să elimine factorul de provocare în timp, altfel cursul bolii poate fi complicat prin adăugarea unei infecții secundare. Care cauze pot cauza boala?

 • Predispoziția genetică (dacă părinții suferă de probleme de piele, riscul bolii copilului crește semnificativ).
 • Nefavorabile în timpul sarcinii, naștere dificilă.
 • Infecții virale la copil sau la mamă în timpul sarcinii.
 • Tratamentul unui copil cu medicamente în primele săptămâni de viață sau luarea medicamentelor mamei în timpul sarcinii și alăptării.
 • Disbacterioza și afecțiunile intestinale la un copil.
 • Aderență insuficientă la regulile de igienă atunci când se îngrijește de un copil.
 • Umplere artificială, erori nutriționale, introducerea precoce a alimentelor complementare.

Simptomele dermatitei pot apărea ca urmare a utilizării detergenților care nu sunt destinate îngrijirii copiilor (săpun, șampon, praf de spălare). Pentru procedurile de igienă și spălarea hainelor, trebuie să utilizați numai mărci speciale pentru copii hipoalergenici.

Un scutec, o dimensiune incorectă sau o temperatură și o umiditate prea ridicată în cameră pot fi un factor provocator. Pentru a elimina posibilele alergene și iritante, pediatrii recomandă curățarea zilnică umedă în cameră, îndepărtarea florilor din cameră și asigurați-vă că ați fierat scutecele și hainele copilului cu un fier fierbinți.

Tipuri de dermatită la sugari

În pediatrie, există câteva tipuri principale de dermatită la sugari.

 • contact
 • seborrheal
 • Pat pentru scutece
 • Atopic (alergic)

Fiecare dintre ele are propriile cauze, caracteristicile cursului și diferă printr-o abordare diferită a tratamentului. Luați în considerare fiecare tip de dermatită neonatală în detaliu.

Dermatita de contact la sugari se caracterizează prin leziuni ale pielii în zona contactului direct cu un iritant. Cauza inflamației pielii și apariția erupțiilor pot fi cusături dură pe îmbrăcăminte, elemente de fixare metalice, butoane. Aceasta este cea mai ușoară formă de dermatită, care nu necesită tratament special.

Dermatita seboreică la sugari se manifestă ca o inflamație a pielii pe cap. În plus, aceasta poate afecta gâtul, urechile, pliurile din spate. O caracteristică caracteristică a acestei forme de dermatită este formarea de cruste galbene pe piele. În unele cazuri, formarea de cruste (scabs) este însoțită de mâncărime, perturbând copilul. În absența tratamentului în timp util, există riscul de a ataca o infecție secundară bacteriană.

Diaperita dermatologică la sugari se caracterizează prin inflamarea pielii în zona feselor, îndoiri inghinale, în abdomenul inferior. Cauza acestei forme de dermatită sunt erorile în îngrijirea copilului. Erupțiile apar din cauza iritării prelungite a urinei și a maselor fecale de pe pielea bebelușului sau atunci când frecați pielea cu un scutec ales incorect.

O cauză frecventă este prezența pe termen lung a unui copil într-un scutec, în timp ce pielea bebelușului rămâne o perioadă lungă de timp într-un mediu umed, provocând apariția erupțiilor cutanate și dezvoltarea inflamației. Pielea devine roșie și hipersensibilă, provoacă mâncărimi și deranjează copilul. La îmbinarea unei infecții bacteriene apar pustule și miros neplăcut.

Dermatita atopica la sugari este considerata cea mai frecventa dermatoza pediatrica cu un curs cronic. În cele mai multe cazuri, această formă a bolii apare la bebeluși în primele săptămâni de viață și se caracterizează prin inflamație și încălcarea integrității stratului superior al epidermei. Dermatita atopică (eczema infantilă) se manifestă prin erupții, roșeață, uscăciune și peeling al pielii pe obraji și fese ale unui copil. Simptomele pot progresa și, în unele cazuri, leziunile devin extinse.

O cauză obișnuită a dermatitei atopice este un factor genetic. Boala este transmisă copilului de la rudele imediate care suferă de afecțiuni ale pielii. În plus, principalii vinovați pentru dezvoltarea dermatitei sunt tot felul de alergeni: alimente, gospodărie, bacteriene, fungice, epidermale.

Alergeni alimentari importanți includ lapte, citrice, miere, ouă și arahide. Părinții ar trebui să țină seama de acest lucru și, atunci când apar simptomele dermatitei atopice, elimină în primul rând aceste produse din dieta bebelușului.

Printre factorii enervant pot fi chimicale de uz casnic (pudre, clătite, săpun), cosmetice pentru îngrijirea copilului. Manifestările dermatitei pot provoca odorizante, folosirea parfumului sau a deodorantului de către mamă. O reacție alergică poate apărea pentru a găzdui praful, polenul, părul de companie.

În unele cazuri, cauza bolii este dysbacteriosis, infecție parazitară (Giardia, viermi), disfuncții ale pancreasului. Simptomele dermatitei atopice pot să apară la un copil cu vârste mai mici de 2 luni, vârful incidenței fiind în perioada de la 6 până la 12 luni.

La primele simptome adverse, părinții ar trebui să solicite ajutor de la un specialist, altfel dermatita alergică la sugari poate deveni severă și va necesita un tratament serios și prelungit în viitor.

Simptomele bolii

Simptomele dermatitei la sugari depind de forma bolii. Deci, cu dermatita de contact, apar brusc eruptii cutanate, pielea devine rosie si inflamata. De multe ori, apare mâncărime, formând cruste, a căror îndepărtare este plină de adăugarea unei infecții bacteriene. Dar manifestările de dermatită dispar rapid, dacă eliminați factorul iritant.

Dermatita seboreică este cauzată de un anumit tip de ciupercă patogenă, localizată în principal pe scalp și are loc la 2-3 săptămâni de viață a copilului. Pe capul bebelușului se formează struguri (cruste gălbui gălbui) sub păr. Aspectul lor poate fi însoțit de mâncărime. Dacă imunitatea copilului este puternic slăbită, dermatita seboreică poate fi însoțită de stare generală de rău și diaree.

Simptomele dermatitei scutec sunt familiare tinerilor părinți. Pielea copilului devine inflamată și înroșită în zona abdominală, fesele, coapsele interioare. Aceste manifestări sunt asociate cu îngrijirea insuficientă a copilului. Dermatita ușoară a scutecului este însoțită de erupții minore, hiperemie și umflarea pielii.

În absența unei îngrijiri adecvate, se deschide o erupție în formă de bule, pielea începe să se ude și se formează eroziuni. Infecția se răspândește în zonele noi ale pielii, existând riscul de a atașa o infecție secundară bacteriană cu complicații grave. Inflamarea pielii devine sensibilă, dureroasă, mâncărime și provoacă disconfort grav. Copilul devine neliniștit, plâns, nu poate dormi mult timp.

Dermatita atopică (alergică) se manifestă prin erupție cutanată abundentă, care se găsește cel mai adesea pe obraji, pe temeli, pe coate și pe genunchi, pe corp și pe fese. Pielea devine inflamată și înroșită, devine uscată și se prăjește constant. Mânatul poate fi atât de grav încât copilul să zgârie permanent pielea. Ca rezultat al fisurilor și rănilor de zgârietură, pielea începe să se ude. Apoi, rănile se usucă și se acoperă cu cruste grosiere.

Copilul devine agitat și iritat, nu doarme bine și este întotdeauna obraznic. Dermatita pe fata sugarilor este insotita de peeling al pielii, aspectul de pete rosii, mâncărime. Combinația dintre zonele afectate conduce la răspândirea ulterioară a dermatitei și este însoțită de introducerea de bacterii patogene și de dezvoltarea complicațiilor.

Dacă apare orice formă de dermatită, părinții ar trebui să consulte un medic cât mai curând posibil, care va efectua studiile necesare pentru a clarifica diagnosticul și pentru a prescrie un tratament adecvat.

tratament

Răspunsul la întrebarea cum și cum să se trateze dermatita la sugari va depinde de forma bolii, severitatea bolii și starea generală a copilului.

Cea mai ușoară abordare a dermatitei de contact. Pentru a elimina simptomele, cu această formă a bolii, tratamentul medical nu va fi necesar. Părinții ar trebui să identifice un factor enervant. Acestea pot fi îmbrăcămintea strânsă, frecarea pielii delicate, scutecele care nu sunt potrivite pentru mărime, cusăturile brute, dispozitivele de fixare din metal sau butoanele care intră în contact cu pielea unui copil. Când iritantul este îndepărtat, simptomele dermatitei de contact dispar.

Dermatita seboreică nu este dificil de tratat. Pentru a face acest lucru, ar trebui să curățați zilnic crustele și scabelele moi care se formează sub părul dvs. și spălați-vă părul cu un șampon Nizoral special fungicid. După ce pieptanatul se spală și se spală, capul bebelușului este uscat cu un prosop moale și tratat cu preparate speciale (Bioderma, Friederm zinc).

O altă modalitate obișnuită de a elimina crustele este de a lubrifia scalpul fiert și răcit cu ulei vegetal. După scăldat, capul bebelușului este tratat cu ulei și se pune un capac cald pentru noapte. Dimineața, crustele înmuiate sunt împletite cu dinți frecvenți. La mulți sugari, dermatita seboreică trece pe cont propriu cu 1,5-2 luni.

Tratamentul dermatitei scutec ar trebui să înceapă cu respectarea atentă a măsurilor de igienă pentru îngrijirea copilului. Pielea bebelușului trebuie să fie întotdeauna curată și uscată. La schimbarea scutecului, bebelușul trebuie spălat cu apă caldă, după care pielea trebuie umezită cu șervețele moi și o cremă hidratantă, ulei hipoalergenic sau pudră de pudră pulbere aplicată.

În timpul nopții, copilul este mai bine să poarte un scutec de unică folosință, cu un strat special de absorbție a umezelii, care permite pielea să rămână uscată. Nu permiteți erupții cutanate. Pentru a face acest lucru, nu trebuie să vă îmbraciți copilul sau să-l îmbraciți prea cald. Eliminați efectiv simptomele băilor de aer dermatite. Copilul este expus și așezat pe o pânză de ulei acoperită cu un scutec cald, temperatura în cameră nu trebuie să fie mai mică de +25 ° C. Această procedură se poate face de mai multe ori pe zi.

În timpul tratamentului dermatitei scutecilor, pielea iritată, inflamată trebuie șters de mai multe ori pe zi cu o soluție de furatsilină sau rivanol și lubrifiată cu unguente D-Panthenol, Drapolen, Desitin.

 1. Drapolen are un efect antiseptic, de protecție și de înmuiere pe pielea unui copil.
 2. D-Panthenol conține substanța activă dexpanthenol, care stimulează recuperarea celulelor epiteliale și îmbunătățește funcțiile de protecție a pielii.
 3. Unguentul Desitin conține oxid de zinc în compoziția sa, medicamentul usucă zone bine umede și are un efect antiseptic.

Cel mai dificil tratament pentru dermatita atopică (alergică). Complexul de măsuri prioritare include identificarea alergenului, restricționarea contactului sugarului cu iritanții posibili (praf de casă, polen de flori, păr de animale), selectarea amestecului optim în timpul alimentației artificiale și ajustarea regimului alimentar al mamei care alăptează.

Un punct important al tratamentului este eliminarea focarelor de infecție cronică, normalizarea sistemului digestiv, tratamentul disbiozelor. Se recomandă numirea antihistaminice, ameliorarea pruritului și ameliorarea manifestărilor alergice. Dozajul și durata admiterii sunt determinate de medicul curant.

Afișează utilizarea sorbentului, ele contribuie la îndepărtarea toxinelor din organism. Cremele și unguentele antiinflamatoare și hidratante, pe bază de ingrediente naturale, dau un efect bun. Gama lor este destul de largă, un specialist vă va ajuta să alegeți medicamentul cel mai potrivit. În cazuri deosebit de dificile, medicul poate prescrie steroizi, acestea trebuie administrate cu prudență, pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece au multe efecte secundare grave.

O atenție deosebită este acordată hrănirii mamei care alăptează. Dieta mamei pentru dermatită la sugari trebuie să se bazeze pe produse hipoalergenice. Lichidul întreg și condensat, ouăle, fructele de mare, peștele, ciocolata, fructele citrice sunt excluse din meniu. Ar trebui să fiți deosebit de atenți la fructe de padure (căpșuni, zmeură, căpșuni, cătină albă), ananas și pepeni.

În timpul alăptării, nu este recomandat să includeți ciuperci, vinete și roșii în meniu. Consumul excesiv de făină și produse de cofetărie, cafea neagră, cacao, miere trebuie evitate. Mamele care alăptează sunt încurajate să renunțe la muraturi, carne afumată, sosuri fierbinți, mirodenii și condimente. Nu trebuie să mănânci mustar, maioneză, hrean, ridiche. Pentru a provoca o reacție alergică pot fi nuci (în special arahide), legume, conserve de pește, caviar.

În timpul alăptării, pediatrii recomandă mamele următoarele produse:

 • Carne fiartă cu conținut scăzut de grăsime (carne de vită, pui, iepure, curcan).
 • Au legume fierte sau aburite (cartofi, varză, dovlecei, broccoli).
 • Sucuri de cereale sau legume în bulion cu conținut scăzut de grăsimi.
 • O varietate de cereale (hrișcă, ovaz, orez, orz).
 • Produse lactate fermentate (iaurt, kefir, ryazhenka, brânză de vaci).
 • Mere de copt.
 • Banane, pepeni verzi.
 • Pâine de grâu, gogoși, biscuiți uscați (biscuiți)
 • Ceaiul neîndulcit (verde, fructe), compotează fructele uscate.

O alimentație adecvată în combinație cu terapia medicamentoasă va ajuta să facă față simptomelor dermatitei și să prevină posibilele complicații. Pentru a evita erupțiile repetate și revenirea bolii, părinților li se recomandă să respecte măsurile preventive:

 • Țineți zilnic în curățarea umedă a camerei. Nu utilizați un aspirator cu un sac pentru a colecta praf.
 • Ventilați camera de câteva ori pe zi.
 • Scapa de lucrurile care colectează praf (jucării moi, covoare, palate).
 • Îndepărtați plantele din încăpere, nu pulverizați aerul odorizant, nu folosiți parfumuri și deodorante.
 • Înlocuiți duvets și perne cu sintetice, non-alergenice.
 • Alegeți pentru bebelușul tău lucruri libere tăiate din țesături naturale.
 • Rotiți copilul în funcție de vreme, nu permiteți supraîncălzirea sau supraîncălzirea.
 • Depozitați îmbrăcăminte, lenjerie de pat, cărți și alte articole în dulapuri închise.
 • Fierul și spălați hainele și hainele bebelușului după spălare cu un otparivatel.
 • Nu permiteți fumului de tutun să intre în camera copilului.

Respectarea acestor recomandări va împiedica apariția bolii sau prevenirea returnării acesteia.

Caracteristicile tratamentului dermatitei alergice la sugari

Dermatita dermatita este o patologie destul de comuna la sugari si copii mai mari. Dacă nu opriți efectul iritantului, o erupție cutanată ușoară se poate transforma într-o formă cronică sau eczemă. Tratamentul eficient al dermatitei alergice la sugari depinde de diagnosticarea în timp util, stabilirea cauzei, a formei bolii.

motive

Dermatita dermatita este o manifestare cutanata a intolerantei la un iritant (reactie alergica). Următoarele substanțe pot fi factorii etiologici ai alergiei:

 • alimente alergene în compoziția fructelor citrice, nuci, miere, pește, fructe de mare, carne de porc gras și multe altele (pentru bebelușii care alăptează, nutriția maternă contează);
 • medicamente, în special antibiotice, preparate pe bază de vitamine;
 • praful de uz casnic;
 • lână, animale domestice;
 • plante polen (inclusiv interior);
 • produse chimice de uz casnic și produse de igienă (șampoane, creme, unguente, săpunuri).


Factorii de risc care declanșează dezvoltarea dermatitei alergice sunt considerați unele boli, afecțiuni patologice diagnosticate la nou-născuți:

 1. Imunodeficiențe de diverse etiologii, inclusiv imaturitatea fiziologică a sistemului imunitar la nou-născuți. În mod obișnuit, imunitatea este redusă la copiii prematuri, la copiii cu diferite boli congenitale, la sugarii hrăniți cu sticle.
 2. Disbacterioza.
 3. Tulburări digestive din cauza lipsei producției de enzime de către pancreas și alte boli ale tractului gastro-intestinal.
 4. Predispoziție ereditară la boli alergice.

Factorii de risc pentru dezvoltarea dermatitei la un copil mic includ, de asemenea, debutul precoce al alimentelor complementare (până la 4 luni), temperatura necorespunzătoare, umiditatea aerului, fumatul părinților în camera în care se află copilul, îngrijirea neadecvată a pielii pentru copil, condițiile sanitare slabe din apartament.

simptome

Boala se manifestă nu numai prin apariția leziunilor pe piele, ci și printr-o leziune a sistemului digestiv, respirator și a altor sisteme.

Semnele principale ale dermatitei alergice la un copil:

 1. Hiperemia pielii. Cea mai frecventă localizare a leziunii - falduri pe picioare, brațe, coate, coturi de genunchi, față, gât, spate, interglacial ori.
 2. Apariția pe zonele inflamate ale erupțiilor care arată ca niște cosuri, bule.
 3. Uscăciunea, peelingul pielii, formarea crustelor pe capul unui copil, așa cum se vede în fotografia de mai jos.
 4. Mâncărimea pielii afectate.
 5. În cazuri severe, se dezvoltă umflarea membranelor mucoase ale ochilor, gurii, cavității nazale, tractului respirator superior. Din punct de vedere clinic, aceste procese se manifestă prin rinită alergică, conjunctivită sau astm bronșic. Cea mai periculoasă manifestare este angioedemul, care necesită spitalizarea imediată a copilului.
 6. Degradarea funcționării organelor digestive: regurgitare, diaree, constipație, schimbare în culoarea scaunului.
 7. Perturbarea bunăstării copilului - capriciositate, pierderea apetitului, somn.

Cu interacțiunea continuă cu alergenul, lipsa tratamentului în timp util și bună îngrijire, există zone de înmuiere, iritarea pielii. Se dezvoltă adesea complicații purulente datorită aderării unei infecții secundare.

Tipuri de dermatită

În funcție de factorul etiologic, imaginea clinică, există mai multe tipuri de boală:

 1. Seboreică variantă de dermatită alergică. Din punct de vedere clinic, această boală se manifestă prin formarea de cruste de culoare galbenă sau maro deschisă pe cap, peelingul pielii în zona afectată. Erupția este localizată pe scalp, în cazuri mai severe - pe față, urechi, gât și piept. Această formă este de obicei tratată cu ușurință. Adesea, simptomele dispare singure, fără intervenția medicilor.
 2. Scutecul. Manifestată de dezvoltarea erupțiilor cutanate în pliurile pielii, mai des - pe fese, în perineul copilului. Dacă nu respectați regulile de igienă, starea pielii este agravată.
 3. Tipul de dermatită atopică este caracterizat printr-un curs cronic cu exacerbări periodice (sezoniere). Mai frecvent apar erupții în perioadele în afara sezonului. În timpul verii și iarna, de regulă, are loc o remisiune. Factorii provocatori ai dermatitei atopice sunt alimentele și alte alergene exogene, predispoziția genetică.

diagnosticare

Pentru numirea unui tratament eficient necesită diagnosticarea în timp util a bolii cu specificarea formei acesteia și identificarea factorului etiologic. Pentru a face diagnosticul corect, trebuie să contactați un dermatolog sau un alergolog.

Este de obicei suficient ca un medic să efectueze un studiu al părinților pentru a colecta un istoric complet al bolii și viața copilului, cu detalii despre factorii de risc pentru dezvoltarea dermatitei atopice. Pentru a confirma diagnosticul și diagnosticul diferențial cu alte patologii pot necesita metode de cercetare suplimentare:

 • teste de sânge biochimice;
 • studiul fecalelor pentru disbacterioză, examenul scatologic;
 • Ecografia organelor abdominale, rinichii, pelvisul mic;
 • efectuarea unui test de alergie;
 • studiul statusului imunitar.

tratament

Pentru a scapa cât mai curând de simptomele dureroase ale dermatitei atopice, se consideră că se stabilește cauza (iritant) și se elimină efectul asupra corpului copilului.

Terapia trebuie să fie cuprinzătoare, să includă toate medicamentele și metodele de tratament non-medicament care vizează patogeneza și manifestările clinice ale dermatitei.

Utilizarea medicamentelor

Pentru tratamentul tradițional al dermatitei la sugari, experții recomandă produse din mai multe grupuri farmacologice:

 1. Antihistaminice care reduc mâncărimea, înroșirea feței, umflarea pielii. De obicei, Fenistil, Suprastin, Zodak și alte medicamente sunt prescrise sub formă de unguente, geluri, sub formă de pilule sau parenterale.
 2. Imunomodulatoare, complexe vitamin-minerale - pentru normalizarea imunității, restaurarea proceselor metabolice în organism.
 3. Enterosorbentele (Smecta, Lactofiltrum, Polysorb) sunt prescrise pentru legarea și excreția alergenilor, a toxinelor și a produselor metabolice toxice.
 4. Enzimele sunt folosite pentru a restabili procesele de digestie, o absorbție mai bună a substanțelor nutritive utile.
 5. Pre- și probiotice - pentru a normaliza compoziția microflorei a tractului gastrointestinal, care contribuie la creșterea imunității, îmbunătățirea digestiei.
 6. Unguentele care accelerează regenerarea țesuturilor epidermice (Depantenol, Radevit, Sudokrem).
 7. Glukokortikoida sub formă de unguente (Advantan, Elokom, Futsikort). Aceștia sunt numiți la copiii care alăptează numai sub indicații stricte.
 8. Antiseptice, antibiotice, antifungice pentru uz local - pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor sau complicațiilor secundare.

Remedii populare

Pentru tratamentul dermatitei la un copil, mulți părinți recurg la metode neconvenționale. Dar medicii nu recomandă utilizarea lor la copii sub vârsta de un an, deoarece majoritatea remediilor folclorice din plante sunt alergeni înșiși. Înainte de a utiliza orice metodă netradițională de terapie, este necesar să se consulte cu medicul dumneavoastră pentru a efectua teste alergice.

Cele mai sigure și cele mai utilizate remedii ale medicinii tradiționale sunt:

 • Gudron de mesteacăn. De două ori pe zi, aplicați substanța cu un strat subțire pe pielea afectată.
 • Infuzii de plante medicinale (flori de mușețel, flori de calendula, plante aromatice, rădăcini de stejar). Trei linguri se toarnă litru de apă clocotită, tulpină după răcire. Lichidul este adăugat la apă când se îmbăiește.
 • Uleiul din semințe oleaginoase și alunele de mușețel. Florile bine zdrobite sunt amestecate cu ulei la o lingură de materie primă vegetală per 100 ml de ulei. Unguentul tratează erupția dimineața și seara.
 • Aplicații cu suc de aloe sau dovleac proaspăt. Un tampon de tifon este umezit într-un lichid și aplicat pe zonele afectate.

Proceduri speciale

Planul de tratament complex include adesea metode de fizioterapie:

 • terapia cu laser;
 • terapie cu cuarț;
 • terapie magnetică;
 • radiații ultraviolete.

Dieta mamei

Un aspect important al tratamentului eficient și al prevenirii re-dezvoltării dermatitei alergice la un copil este respectarea unei diete speciale pentru o femeie care alăptează. Mâncarea bebelușului înseamnă că urmează câteva reguli importante:

 1. Excluderea produselor care conțin cantități mari de alergeni (lapte de vacă, pește, fructe de mare, roșii, fructe portocalii, legume, fructe de pădure, dulciuri, carne afumată).
 2. Elementele noi din dietă ar trebui introduse treptat: în doze mici și un singur produs la un moment dat. După aceea, observați copilul în timpul zilei. Dacă starea pielii și bunăstarea nu se deteriorează, volumul vasului administrat este crescut treptat.
 3. Fiecare produs nou este adăugat în meniu nu mai mult de 1 dată într-o săptămână.

Măsuri preventive

După recuperarea copilului, pentru a evita reapariția dermatitei atopice, este necesar să se ia o serie de măsuri preventive:

 1. Normalizarea puterii. Cu mama după o dietă strictă, copilul este alăptat în sân. La copiii cu vârsta sub un an (în special până la 6 luni), toate produsele alimentare complementare administrate sunt excluse. Când opresc simptomele dermatitei, încep să introducă din nou produse, respectând toate regulile. Dacă, în timpul alăptării pure, simptomele bolii nu trec, atunci copilul este transferat în hrana artificială prin selectarea unui amestec hipoalergenic adecvat.
 2. Utilizarea de produse naturale pentru igiena (șampoane hipoalergenice, geluri, creme).
 3. Schimbarea zilnică a lenjeriei de pat, a hainelor pentru copii. Acestea ar trebui să fie numai din țesături naturale ușoare.
 4. Proceduri de igienă zilnică, schimbarea scutecelor - cel puțin o dată în 3 ore sau după fiecare mișcare intestinală.
 5. Curățarea umedă regulată, menținând un nivel normal de temperatură și umiditate în camera în care este copilul.
 6. Excluderea contactului copilului cu animale de companie, plante cu flori.
 7. Fumatul în aceeași cameră cu copilul!
 8. Este necesară tratarea în timp util a bolilor tractului gastrointestinal, pentru a evita situațiile stresante.


Dermatita alergică este o patologie foarte frecventă găsită la mulți sugari.

Este imposibil să se angajeze în auto-tratament în orice caz, pentru că fără a se consulta un medic, puteți dăuna sănătății copilului, provocând complicații grave ale dermatitei.

Dermatită la sugari

Cea mai obișnuită problemă cu care părinții tineri trebuie să se confrunte este diverse erupții pe pielea bebelușului. Erupțiile și mâncărimile pe piele pot apărea din diferite motive. Dermatita la sugari este cel mai adesea cauzată de reacții alergice, de factori ereditari, de îngrijire necorespunzătoare sau de trăsături fiziologice la această vârstă.

Mai multe despre cauzele dermatitei

Există multe motive pentru care poate apărea o dermatită a unui copil. Acestea includ:

 • predispoziție genetică;
 • virale și infecțioase la mamă în timpul sarcinii și alăptării sau la copil în primele luni de viață;
 • luând medicamentele mamei în timpul sarcinii sau alăptării, precum și utilizarea lor la un copil după naștere;
 • sarcină complicată sau naștere;
 • îngrijire necorespunzătoare pentru copil;
 • mâncarea slabă a mamei în timpul alăptării;
 • hrănirea artificială a copilului;
 • introducerea timpurie a alimentelor complementare și alegerea greșită a produselor pentru aceasta;
 • disfuncții intestinale la un copil etc.

De multe ori, dermatita nou-născutului se dezvoltă datorită scuteelor ​​necorespunzătoare, schimbării lor rare sau utilizării detergenților nepotriviți (săpun, gel de duș, detergent pentru spălarea hainei pentru copii etc.).

Alimentația mamei în timpul alăptării este importantă pentru sănătatea pielii bebelușului, deoarece majoritatea substanțelor penetrează laptele. Astfel, bebelușul poate obține o anumită cantitate de alergeni în timpul alimentației, ceea ce va provoca dermatită alergică la sugari. În a doua jumătate a vieții, copiii încep să introducă momeli. Iar aici trebuie să țineți cont de alegerea produselor.

Previziunea ereditară creează mereu premisele dezvoltării la copii a bolilor pe care le au părinții lor. Se referă în special la tendința la o alergie. În astfel de cazuri, este necesară o mai mare inteligibilitate în alegerea produselor cosmetice pentru copii, scutece, detergenți, produse pentru prima hrană.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor precauțiilor, până la 90% dintre toți părinții se confruntă cu dermatită de copii de diferite etiologii.

Tipuri de dermatită la sugari și manifestările lor

În copilărie, copiii au următoarele tipuri de boală:

 • dermatita de contact;
 • alergie dermatită;
 • atopică dermatită;
 • dermatită seboreică;
 • scutec dermatita.

Toate aceste opțiuni au diferite simptome și cauze și, în consecință, sunt tratate diferit.

Dermatita de contact

Acest tip de dermatită se dezvoltă imediat după contactul cu stimuli obligați, care includ temperaturi ridicate și joase, vânt puternic, frecare, alcalii, acizi, unele plante etc. La copii, această formă a bolii este adesea provocată de frecare datorită cusăturilor brute pe haine, dimensiunea greșită a scutecului etc.

Dermatitele de contact la nou-născuți apar pete roșii sau dungi clar în punctul de contact. Forma acestor pete poate fi determinată exact ceea ce a determinat apariția lor, urmând conturul factorului iritant. După îndepărtarea agentului dăunător, toate simptomele se rezolvă singure.

Dermatita alergică

Dermatita alergică la sugari este destul de comună. Aceasta poate fi provocată de dezvoltarea alimentelor (în alimentația mamei sau ca parte a alimentelor pentru bebeluși), cosmetice, detergenți de rufe etc. De aceea, alegerea lor trebuie abordată în mod responsabil, cosmeticele și detergenții trebuie cumpărate numai cu marca corespunzătoare, boală.

Dermatita la un copil de etiologie alergică se manifestă prin pete roșii. Adesea, în fondul lor, există bule mici, umplute cu lichid seros, care se pot sparge, formând după uscarea crustei. Afectările alergice sunt localizate cel mai adesea pe fața copilului (pe obraji și bărbie), pe fese și în zona inghinală, dar pot apărea pe orice altă parte a corpului.

Dermatita atopică

Acesta este unul dintre tipurile de dermatită alergică. Când cel mai adesea nu reușește să identifice un anumit factor alergic. Copiii bolnavi au o reacție atopică la mai mulți stimuli și nu este niciodată posibil să se prezică exact ceea ce va cauza atopia și ceea ce nu este.

Pentru prima dată, dermatita atopică la sugari se manifestă în prima jumătate a anului de viață, ajungând la vârful bolii până în anul. Rash cu el sunt similare cu manifestările de alergii. Pe pielea roșie, inflamată, umflată, veziculele mici apar cu conținut seros care se deschide și formează o suprafață umedă cu fisuri și cruste. Copilul este agitat, plânge foarte mult și pieptănă leziunile. Din acest motiv, pielea este rănită și mai profundă. O astfel de zgâriere poate duce la aderarea unei infecții secundare bacteriene sau fungice, care întotdeauna influențează cursul bolii de bază.

În timp, plânsul se usucă, crustele dispar treptat, pielea se vindecă. Dar dacă procesul are un curs cronic, pielea uscată, mâncărimea și exacerbările frecvente vor deranja copilul pentru o lungă perioadă de timp.

Dermatită seboreică

Dermatita seboreică la sugari provoacă doi factori principali: restructurarea sistemului hormonal după naștere și activitatea ciupercii fungice Malassezia furfur.

Atunci când un copil este în stomacul mamei, îi ia hormonii de sânge cu sânge. După naștere, corpul copilului începe să le producă el însuși. Dar până când acest proces este complet ajustat, fluctuațiile hormonale în diferite limite sunt posibile în sânge. Aceasta duce la secreția excesivă a glandelor sebacee, care, la rândul său, provoacă o creștere a activității unei ciuperci asemănătoare drojdiei. De aceea, mulți copii dezvoltă dermatită seboreică în primele câteva săptămâni de viață.

Erupțiile la această boală sunt scalele grase grase sau galbene. Cel mai adesea sunt localizate în scalp, cel puțin în spatele urechilor, pe față, în plitele gluteale și în falțurile inghinale.

Cântarele cu dermatită seboreică au un aspect destul de distinctiv, motiv pentru care această variantă a bolii nu poate fi confundată cu o altă variantă. Puteți vedea fotografii ale acestei patologii în cărți de referință specializate.

Inflamația și mâncărimea cu dermatită seboreică nu sunt observate, deci copiii o tolerează calm. În timpul anului, toate crustele sunt decojite. Cursa cronică a acestei forme a bolii nu este tipică.

Dermatita cutanată

Aproape toți părinții se confruntă cu acest tip de dermatită la copii. Se dezvoltă cu o schimbare rară de scutece, fiind în scutece ude, cu înveliș excesiv și supraîncălzirea bebelușului etc. Aceasta înseamnă că este rezultatul îngrijirii necorespunzătoare a copilului.

Dermatita cutanată se manifestă la sugari cu inflamație a pielii în zona pliurilor inghinale, feselor, abdomenului inferior. Contactul prelungit cu urina (cu o schimbare tardivă a scutecelor sau a scutecului), creșterea transpirației cauzate de supraîncălzire provoacă iritarea pielii și mâncărimea. Copilul într-o astfel de situație este neliniștit, plânge foarte mult, se îndoaie.

Boala poate fi complicată prin adăugarea unei infecții bacteriene sau fungice.

diagnosticare

Dermatita la nou-născuți trebuie diagnosticată și tratată de un pediatru sau de dermatolog pediatru. De obicei, un simplu examen este suficient pentru a face un diagnostic. În unele cazuri, medicul poate efectua o răzuire a erupțiilor cutanate, poate prescrie un test de alergie.

Tratamentul dermatitei la sugari

Tratamentul dermatitei la sugari depinde de tipul de patologie. În cele mai multe cazuri, este suficient să eliminați cauza bolii pentru a obține o recuperare.

Tratamentul dermatitei de contact

Dermatita de contact la sugari nu necesită tratament special. Dacă identificați și eliminați factorul dăunător, toată roșeața de pe piele va dispărea. Aceasta este cea mai simplă versiune a bolii, complicațiile și recăderile nu sunt tipice pentru aceasta.

Tratamentul dermatitei alergice

Dermatita dermatita la un nou-nascut trece pe cont propriu dupa identificarea si eliminarea alergenului. În unele cazuri, numirea medicamentelor externe pentru a reduce inflamația și mâncărimea și antihistaminicele din interior.

Recidivele se dezvoltă numai după contactul repetat cu un iritant.

Tratamentul dermatitei atopice

Cel mai dificil tip de dermatită în ceea ce privește cursul și tratamentul. Primul pas este stabilirea tuturor alergenilor posibili pentru copil și eliminarea contactului cu acestea.

Pentru a rezolva erupțiile cutanate și a reduce mâncărimile, se recomandă lubrifierea pielii cu creme și unguente de vindecare a rănilor (Panthenol, Bepanten, Radevit etc.), antialergice (Fenistil, Gistan) și, în cazuri rare, preparate locale hormonale (Advantan, Locoid). În plus, medicul poate prescrie antihistaminice în pilule.

Important în dermatita atopică este îngrijirea corectă a copilului și alegerea mijloacelor pentru aceasta. Prafurile de spălare, săpunurile, cremele și pulberile trebuie neapărat marcate ca "hipoalergenice". În camera în care se află copilul, este necesar să efectuați o curățare umedă în fiecare zi. Este mai bine să transferați toate plantele cu flori într-o altă cameră sau să le dați prietenilor.

Mama un copil cu atopie în timpul alăptării este necesară pentru a adera la o dietă hipoalergenică. Apoi abordați în mod responsabil alegerea produselor pentru primele alimente pentru copii.

Această boală este predispusă la cursuri cronice, astfel încât sarcina părinților este de a face tot posibilul pentru a preveni noi recăderi.

Tratamentul dermatitei scutec

Dermatita la sugari poate apărea cu îngrijire necorespunzătoare și contact prelungit al pielii copilului cu scutece ude sau un scutec. În astfel de cazuri, trebuie să spălați copilul și să lubrifiați erupția cutanată cu ulei special sau să presați cu pulbere. Asigurați-vă că pielea bebelușului este întotdeauna uscată și curată.

Tratamentul dermatitei seboreice

Fără tratament, acest tip de dermatită trece independent în fiecare an, la unii copii cu doi sau trei ani. Puteți accelera acest proces spălându-vă capul cu șampoane speciale cu ketoconazol (Nizoral, Sebozol, etc.), pieptănând cruste și umezindu-le cu ulei steril.

Prevenirea dermatitei la sugari

Majoritatea tipurilor de dermatită la copii din primul an de viață poate fi prevenită complet prin respectarea regulilor simple. Cunoscutul dr. Komarovsky dă multe recomandări pe această temă:

 • pentru a preveni dezvoltarea alergiilor la copil, mama în timpul alăptării trebuie să adere la o dietă hipoalergenică;
 • camera în care se află copilul trebuie curățată și ventilată în mod regulat;
 • nu folosiți abrazivi, parfumuri, plante cu flori și mirositoare;
 • în locul scutecilor obișnuite de tifon, este mai bine să folosiți uneltele de unică folosință cu un strat de menținere a umidității, ceea ce va ajuta pielea bebelușului să rămână întotdeauna uscată;
 • Toate produsele cosmetice pentru copii ar trebui să fie hipoalergenice, precum detergentul de rufe;
 • În fiecare zi trebuie să aranjați băi de aer pentru copil - lăsați-l să rămână gol într-o cameră caldă (aceasta va permite pielea să respire și să prevină apariția de erupții umede);
 • nu puteți înfășura copilul prea mult - transpirația excesivă duce la erupții cutanate și la dermatită pentru scutece;
 • haine pentru copil trebuie să cumpere din țesături naturale și fier după fiecare spălare.

Urmând aceste reguli simple, puteți reduce riscul de erupții cutanate la sugari.

Dermatita la sugari este un eveniment frecvent. Aproape toți părinții tineri trebuie să treacă acest test. Dar dacă urmați toate recomandările medicului pentru îngrijirea copilului și prevenirea erupțiilor cutanate, puteți reduce probabilitatea de a dezvolta această boală în toate manifestările sale.

Dermatita alergică la sugari: forme ale bolii și tratament

Dermatita alergică la sugari este o reacție alergică sub formă de erupții cutanate care apare ca răspuns la un iritant. La oameni, această boală este numită și "diateză", iar în medicină există alți termeni: "dermatita atopică" sau "eczema copiilor".

Nu credeți că dermatita apare numai la nou-născuți. O reacție alergică poate apărea oriunde pe pielea copilului la orice vârstă. Primul pas este identificarea alergenului și eliminarea efectelor asupra copilului. Mai multe despre alergiile la sugari →

motive

Dermatita alergică la sugari - un fenomen comun. Nu pentru nimic pe piața farmacologică există o cantitate atât de mare de agenți anti-alergici. Copiii cu predispoziție ereditară sunt în mod special predispuși la reacții alergice.

Dar de ce bebelușii sunt atât de susceptibili de reacții alergice? La nou-născuți organismul este reconstruit. Restructurarea afectează multe sisteme, inclusiv sistemul imunitar. În fiecare zi, corpul copilului este expus la diverse alergeni, iar din cauza imaturității sistemului imunitar se poate forma un răspuns imun inadecvat, rezultând o alergie.

Există trei modalități prin care iritarea (alergenul) să intre în corpul unui nou-născut:

 • cu alimente sau băuturi, atunci vorbim de alergii alimentare;
 • contact direct cu pielea cu un alergen, de exemplu, o reacție la substanțele chimice de uz casnic, sintetice;
 • prin inhalarea iritantului, de exemplu, alergii la praf, polen, flori de interior.

Alergenul poate fi determinat de fapt, după care a existat o reacție cutanată.

Dermatita la un nou-nascut care apare dupa ce a mancat o masa este numita mancare. Că se întâlnește cel mai adesea. Toate celelalte soiuri aparțin non-produselor alimentare.

Dermatita alergică la nou-născuți poate apărea din cauza unor probleme legate de digestie sau supraalimentare. Intestinul este greu de digerat întreaga cantitate de hrană. La reducerea sarcinii pe tractul gastrointestinal, simptomele sunt reduse.

Cauzele dermatitei la sugari, cauzate de alimente, sunt după cum urmează:

 • hrănire artificială;
 • încălcarea regimului alimentar;
 • introducerea produselor alergice alimentare;
 • devreme.

Noi alimente sunt introduse treptat copilului atunci când sistemul digestiv este întărit.

simptome

Principalele simptome ale acestei boli, indiferent de vârsta copilului, sunt următoarele:

 • patch-uri de roșeață a pielii;
 • erupții cutanate sau pete roșii;
 • piele uscată și fragilă;
 • mâncărime severă;
 • insomnie și iritabilitate;
 • probleme digestive.

Cu contact constant cu alergenul, toate manifestările cresc.

Manifestări la sugari

Nou-născuții sunt deosebit de sensibili la alergeni. Dermatita dermatita la sugari are propriile caracteristici, intotdeauna apare ca o eruptie cutanata sau pete rosii pe fata. Erupțiile cutanate sunt însoțite de mâncărime severe și scalare. Fără tratament, pe piele apar crăpături.

Nou-născuții predispuși la dermatită au următoarele simptome:

 • pielea uscată;
 • erupție cutanată în perineu, coate și fese;
 • "Crusta lăptoasă" pe scalp.

Petele roșii pot fi văzute nu numai pe obraji, ci și pe picioare și brațe și cu o reacție puternică asupra stomacului și a spatelui. Ele pot fi fragile și umede. Cea mai severă manifestare a dermatitei alergice - angioedem, care se caracterizează prin umflarea membranei mucoase. În acest caz, se dezvoltă rinita alergică sau astmul.

Dermatita la sugari afectează nu numai pielea, ci și organele digestiei și respirației. Aceste simptome apar:

 • regurgitarea profundă a alimentelor care indică probleme digestive sau supraalimentare;
 • colici;
 • umflare;
 • diaree sau constipație, verde fecal;
 • tuse;
 • dificultăți de respirație;
 • rinită sau conjunctivită.

La sugari, primele semne ale bolii apar după o schimbare de dietă, de exemplu, cu introducerea alimentelor complementare sau în timpul tranziției la alimentația artificială. Simptomele pot să nu apară imediat, dar în termen de trei zile, când se acumulează suficientă cantitate de alergen în organism.

Alergenii pentru nou-născut sunt fructele citrice, ouăle, peștele, laptele, boabele roșii, legumele și ciocolata.

Erupțiile cutanate la sugari cauzate de alimente nu apar întotdeauna după alimentele "agresive", cum ar fi căpșunile sau zmeura. Erupțiile asupra produselor lactate sunt tot mai frecvente.

Formele de dermatită la sugari

Această boală are câteva varietăți în funcție de simptome. Există scutec, dermatită atopică și seboreică.

Formă seboreică

Dermatita seboreică alergică apare sub formă de cruste gălbui sau maronii pe capul miezurilor, care apar sub influența fungiilor de drojdie. Această formă a bolii este ușor de tratat și poate dispărea, de asemenea, la câteva luni după naștere, chiar și fără terapie medicamentoasă.

Uneori dermatita seboreică se manifestă nu numai pe partea părului capului, ci și pe gât, față, piept și chiar în auricule. Există trei forme ale bolii:

 • ușor atunci când balanțele sunt doar pe cap;
 • mediu, în care simptomele sunt mai pronunțate;
 • severă, când, pe lângă manifestările cutanate ale copilului, există slăbiciune, apetit și agravarea somnului și apare o tulburare a tractului gastro-intestinal.

Indiferent de gravitatea simptomelor, este necesar să se consulte un medic.

Dermatita cutanată

Boala se caracterizează prin erupții pe scutec și zone inflamate de piele în zona pliurilor feselor și perineului. Problema este destul de comună, deoarece nou-născuții au pielea foarte delicată, este ușor să o traumatizeze cu haine strânse.

Cauza dermatitei scutec poate fi lipsa de igiena pentru sugari. Urina și fecalele provoacă inflamații și iritații.

Formă atopică

Una dintre dermatitele cele mai severe și frecvente la copiii de ani. Forma atopică este cronică. Boala se caracterizează prin sezonalitate, se manifestă adesea în perioada toamnă-primăvară, iar vara toate simptomele pot să dispară. Se dezvoltă pe fondul alergiilor alimentare sau al predispoziției ereditare.

În formă atopică, datorită contactului constant cu alergenul, stratul superior al epidermei este întrerupt. Boala are nevoie de o diagnosticare în timp util.

De-a lungul anilor, copilul poate depăși boala și alergia reală la alimente va dispărea, dar la unii copii reacția atopică este completată de noi alergeni. Pe lângă mâncare, un copil adult este alergic la praf, polen, păr de companie sau alte substanțe.

Ce doctor să contactezi?

Dacă dermatita alergică nu este tratată, cu vârsta se dezvoltă în cazuri atopice, în cazuri severe - eczemă. Alte alergii, cum ar fi rinita alergică sau astmul, se pot alătura acestor afecțiuni. La o vârstă fragedă, în timp ce simptomele nu sunt prea pronunțate, copilul trebuie arătat unui dermatolog și unui alergist (în cazul în care reacția alergică revine la hrană).

Specialistul va ajuta la determinarea cauzei și la eliminarea efectului alergenului. Realizarea unui diagnostic independent este imposibilă. De exemplu, dermatita seboreică poate fi confundată cu atopicul.

diagnosticare

Cu ajutorul unui test de alergie, este imposibil să se identifice la ce copilul este alergic. Acest test arată un alergen numai la copii de la 3 ani.

Diagnosticul copiilor este de a examina copilul și istoricul. Pentru o imagine completă este necesar să donați sânge și fecale pentru a identifica disbioza intestinală.

Dificultăți în diagnosticare

Dermatita alergică fără tratament se dezvoltă treptat și câștigă forță. La o vârstă fragedă, el se poate manifesta slab. Simptomele pot să dispară după terapia pe termen scurt și să reapară, dar boala progresează încet.

Dacă nou-născutul suferă de erupții cutanate, atunci la vârsta de două ani apare o rinită alergică. Este dificil să se facă un diagnostic precis și să se prescrie un tratament adecvat, deoarece boala este simptomatică în același mod ca și frigul comun.

La 6-7 ani, un astfel de copil nu mai are rinită alergică, ci astm bronșic. Toate manifestările bolii pot să scadă doar cu 30 de ani.

34% dintre copiii cu dermatită alergică dezvoltă astm.

Tratamentul dermatitelor

Tratamentul dermatitei atopice la nou-născuți începe numai după identificarea alergenului. Prin eliminarea efectului, simptomele vor începe să dispară.

Medicamentele sunt utilizate numai în două cazuri:

 • pentru a elimina simptomele;
 • dacă excludeți efectul alergenului nu este posibil.

Tratamentul diferitelor forme de dermatită atopică variază.

Terapia cu dieta

Dieta ca metodă de tratare a dermatitei alergice la sugari este eficientă numai atunci când dermatita este cauzată de alimente. În acest caz, dieta corectă este singurul remediu pentru boală. Medicamentele nu vă vor ajuta dacă nu urmați o dietă.

Dacă nou-născutul are o nutriție artificială, atunci acesta este transferat la amestecuri hipoalergenice care nu conțin proteine ​​din lapte de vacă.

Când alăptați, o femeie trebuie să renunțe la potențiali alergeni, cum ar fi:

 • lapte de vacă;
 • ouă;
 • pește;
 • dulciuri și ciocolată;
 • fructe roșii, sfeclă și roșii;
 • citrice;
 • căpșuni, zmeură și alte fructe de padure roșii.

Hrănirea complementară a unui copil cu dermatită se administrează nu mai devreme de 6 luni și numai în timpul perioadei de diminuare a simptomelor principale. Noi produse sunt introduse treptat, nu mai mult de o dată la 2 săptămâni. Deci, va fi posibil să urmăriți reacția organismului și probabil să stabiliți dacă există sau nu o alergie la acest produs.

Alimente noi se administrează la sfârșitul mesei principale, începând cu 1/3 lingurițe. și crește treptat doza.

Tratamentul medicamentos

Cum se trateaza dermatita alergica la sugari?

Astfel de mijloace vor aborda:

 • antihistaminice care reduc acțiunea sistemului imunitar, reduc mancarimea si inflamatia (picaturi Fenistil sau Fenkrol);
 • enterosorbente pentru curățarea corpului alergenului (carbon activ, Smekta);
 • bacterii pentru restabilirea microflorei intestinale (prebiotice și probiotice);
 • imunomodulatori;
 • preparate enzimatice.

Inițial, tratamentul începe cu antihistaminice și sorbenți pentru a elimina alergenul. Imunomodulatoarele și medicamentele hormonale sunt prescrise doar atunci când este necesar.

În exterior, pentru a elimina simptomele, utilizați astfel de creme și unguente:

 • emolienții sunt aceiași ca și pentru dermatita atopică;
 • medicamente hormonale (Advantan, Afloderm, Futsikort și altele);
 • dermatită cu acțiune antiinflamatorie (Bepanten, Pantoderm, Sudokrem, Radevit, Elidel și altele);
 • unguent pentru mâncărime (Fenistil, Timogen) sau soluții antipruritice (Dekasan);
 • antibiotice sub formă de unguente și soluții prescrise pentru infecția pielii sau a infecțiilor fungice (Miramistin, Fucidin).

Unguentele unguente sunt atribuite numai cu simptome pronunțate, când antihistaminicele nu sunt eficiente. Pregătirile prescrise de medic, auto-tratamentul este interzisă.

profilaxie

Măsurile preventive vor proteja un copil alergic de manifestările de dermatită.

Recomandările sunt după cum urmează:

 • Alăptați cât mai mult posibil.
 • Evitați alimentele care pot provoca alergii.
 • Introduceți atracția nu mai devreme decât se aștepta.
 • În timpul hrănirii copilului să adere la regim, nu supraponderați bebelușul.
 • Pentru bebelușii de baie folosiți numai apă fiartă cu adăugarea de hidratanți. După baie, frecați ușor bebelușul cu un prosop moale.
 • Purtați un copil numai în haine din țesături naturale, fără sintetice.
 • Spălați lucrurile cu săpun pentru copii sau cu pulberi hipoalergenice.
 • În fiecare zi în casă face o curățare umedă.

Cu vârsta, copilul poate dezvolta dermatită alergică, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, tranziția bolii la forma cronică nu poate fi permisă. Tratamentul la timp este cheia pentru sănătatea friabilelor.