Principal

Dermatită

Metode de diagnosticare pentru tipurile HPV 16 și 18

Papilomavirusul afectează celulele epiteliale ale mucoasei și pielii. Caracteristica principală a agentului patogen este capacitatea de a accelera procesul de reproducere a acestor celule. În legătură cu dezvoltarea rapidă a medicamentelor astăzi a dezvăluit cele 120 de specii. Se răspândește prin contact direct cu pielea, cu sărutări, sex anal, vaginal, oral. Mai mult, fiecare tulpină a virusului este diferită și se manifestă. Astfel, agenții patogeni de 4, 1 și 2 generează apariția verucilor plantare, 29, 26, 27 - neoplasme normale.

Din numărul total de viruși, aproximativ 30 afectează organele sistemului urogenital. Cel mai periculos este considerat un papilomavirus cu un procent ridicat al probabilității de cancer - HPV 16: diagnosticul nu trebuie determinat numai prin PCR, deoarece uneori testele pot fi eronate. Acest tip de agenți patogeni este caracterizat de cea mai înaltă capacitate de a provoca cancer al uretrei sau colului uterin. Pentru a evalua povara clinică a HPV 16 este cel mai bine să se utilizeze un test cantitativ.

Dar un test pozitiv pentru prezența papilomavirusului nu înseamnă că cancerul este inevitabil. Boala progresează activ în condițiile unei infecții persistente - adică dacă se detectează HPV tip 16 de papilomavirus uman și se reaplică din nou într-un an.

Factori negativi care cresc șansele de infectare cu virusul papilomavirus:

 • viata sexuala timpurie si schimbarea frecventa a partenerilor;
 • imunitatea redusă și prezența infecțiilor;
 • avorturi și avorturi;
 • alcoolismul, fumatul.

Dacă este detectat un HPV 16 pozitiv și o femeie are un virus în cervix pentru o lungă perioadă de timp, posibilitatea de a dezvolta cancer pentru ea este de 65 de ori mai mare decât pentru cei care nu au detectat-o. Pentru pacienții cu vârsta mai mare de 30 de ani, acestea s-au dovedit a crește semnificativ.

Dacă treceți analiza pe HPV 16 în timp, acest lucru vă va permite să diagnosticați virușii în timp și să opriți dezvoltarea lor. Și, de asemenea, pentru a preveni consecințele neplăcute.

Papilomavirusul se face cunoscut nu imediat, dar numai după 2-4 luni. Deci, semnul vizibil al bolii este prezența papilomului, sau a negilor, a condilomului, manifestată sub forma unui fel de creștere. Dar, uneori, infecția este latentă în natură, ceea ce face dificilă diagnosticarea bolii și nu există simptome.

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII RF: Papilomavirusul este unul dintre virusurile cele mai oncogene. Papilloma poate deveni melanom - cancer de piele!

În timpul sarcinii, papilomavirusul nu amenință fătul, dar riscul de transmitere rămâne. Interesant este că, în timpul gestației, corpul unei femei este mai vulnerabil datorită restructurării hormonale, iar în această perioadă infecția "latentă" atașată anterior s-ar putea manifesta bine prin dezvoltarea de condilom.

HPV 16, 18: analize și metode de diagnostic

Pentru detectarea papilomavirusului uman în organism pot fi utilizate astfel de metode:

 • Examenul ginecologic și consultarea urologului în cazul detectării verucilor sau a verucilor genitale în zona inghinală.
 • Analiza citologică pe HPV 16, 18, luată la examen de către un ginecolog sau urolog, pentru prezența celulelor canceroase în organism.
 • PCR a tipurilor HPV 16, 18 - analiza reacției în lanț a polimerazei. Această metodă de detectare este considerată cea mai corectă până în prezent. PCR pentru a detecta ADN-ul unui virus (acid deoxiribonucleic) ajută la determinarea agentului cauzal în organism. De asemenea, rezultatele analizei pentru tipul de papilomavirus 16, 18 stabilesc numărul de microorganisme. Mulți oameni pun întrebarea: cum să transmiteți testele corespunzătoare pentru HPV 16, 18 tipuri? PCR pentru HPV 16, 18 stabilește ADN-ul agentului infecțios pe un singur material, acesta poate fi saliva, spută, urină, lichid amniotic, sânge. Pentru a realiza metoda de reacție în lanț a polimerazei, este necesară o răzuire din uretra sau cervix pentru a obține materialul cel mai adesea celulele membranei mucoase. În acest caz, nu este necesară pregătirea specială pentru studiu, se recomandă doar să nu urinați în decurs de două ore înainte de a lua o răzuire din uretra. Depistarea analizei HPV 16 implică de obicei două rezultate: negativă - nu există agent cauzator și prezență pozitivă în organism. În plus față de HPV 16, PCR evidențiază și alte tipuri oncogene cu risc crescut de transformare în oncologie.
 • Digene-test HPV 16 - analiză cantitativă, a cărei decodare permite determinarea concentrației virusului în materialul luat. Metoda de cercetare câștigă popularitate în domeniul medical. Se utilizează pentru detectarea virușilor cu concentrații semnificative clinic ale HPV 16 (rata de analiză cantitativă în acest caz va fi mai mică de 3 Lg (celule HPV / 10 ^ 5)). Testul ajută la identificarea și monitorizarea cursului infecției cauzate de tipurile HPV 16, 18, numărul cărora va afecta riscul de dezvoltare a displaziei. Datorită acestei metode este posibil să se investigheze gradul de oncogenitate - cât de mare este sau rămâne scăzută în corpul pacientului: în acest caz se referă la analiza cantitativă a tipului HPV 16. Dacă ADN de tip HPV 16 este detectat într-o cantitate mai mare de 10 3 copii pe 105 celule, aceasta va fi considerată ca fiind prezența unei infecții cu risc crescut de displazie și cancer de col uterin (cancer de col uterin). Când se analizează ADN-ul tip HPV 16 mai mult de 10 5 copii pe 10 5 celule și cursul persistent de infecție, se poate susține despre riscul crescut de displazie severă și cancer de col uterin.
 • Analiza histologică a părții microscopice a țesutului, care permite evaluarea gradului de schimbare a acesteia. Metoda este utilizată pentru examinarea urologică sau ginecologică.

Pentru a determina papilomavirusul în organism, nu este necesar să se efectueze toate metodele de diagnosticare de mai sus. După o examinare vizuală, medicul, în funcție de manifestările bolii, va prescrie studiile necesare, pe baza cărora se va realiza concluzia finală.

În ciuda faptului că majoritatea tipurilor de virus papilloma trec pe cont propriu, pentru toate femeile, probabilitatea de a transforma infecția într-un proces cronic rămâne ridicată, iar dezvoltarea celulelor precanceroase cu HPV 16 și 18 tipuri poate declanșa oncologia în colul uterin.

Pentru prevenirea primară a apariției papilomavirusului este vaccinarea, efectuată în adolescență, sub rezerva păstrării virginității. Pacienților cu vârsta peste treizeci de ani li se va prescrie un studiu pentru prezența celulelor anormale, a căror dezvoltare conduce la apariția cancerului. Dacă tratamentul este necesar pentru a elimina celulele canceroase, se aplică crioterapia (înghețarea), precum și radioterapia, chirurgia și chimioterapia.

MINISTERUL AGENȚIILOR DE SĂNĂTATE: "Papiloamele și negii pot deveni melanom în orice moment."

Tipul HPV 16 la femei

Papilomavirusurile sunt un grup de virusuri care conțin ADN care infectează celulele epiteliale ale organelor și țesuturilor: pielea, membranele mucoase.

Cuprins:

Care este pericolul HPV tip 16 pentru femei?

O caracteristică caracteristică a papilomavirusurilor este capacitatea de a induce formarea diferitelor tumori epiteliale.

Formele de afectare a țesutului cauzate de HPV sunt diverse. Asimptomatice și abia vizibile: keratoză, displazie. Sunt pronunțate clinic: negi, papiloame, condiloame. Majoritatea sunt absolut sigure. Fără tratament, acestea rămân defecte cosmetice de-a lungul vieții sau dispar pe cont propriu (auto-vindecare).

Dar, uneori, leziunile benigne pot degenera în tumori maligne - carcinoame.

 • Cancerul carcinom sau epiteliul este o tumoare malignă care se dezvoltă din celulele epiteliale modificate ale diferitelor țesuturi.

Astăzi, sa stabilit că infecția cu papilomavirus uman este principala cauză a cancerului de col uterin. În cazul cancerului de col uterin prezentat clinic la HPV, riscurile ridicate de oncogenicitate sunt detectate în 95-100% din cazuri.

Aproximativ 100 de serotipuri de papilomavirusuri sunt cunoscute. Aproximativ 17 sunt considerați oncogeni.

 • Cele mai mari grupuri de risc includ tipurile HPV: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 46, 51, 52, 56, 58, 59 și 68.
 • Vitigiile cu risc scăzut rămân tipurile HPV: 6, 11, 42, 43, 44.
Pentru femei, HPV 16 și 18 tipuri sunt deosebit de periculoase: cel mai adesea cauzează cancer de col uterin.

HPV 16/18 reprezintă 70% din cancerul de col uterin asociat cu infecția cu papilomavirus uman. Mai mult decât atât, cel mai frecvent carcinom cu celule scuamoase este asociat cu tipul HPV 16. Un cancer glandular rar - cu HPV de tip 18.

Infecție cu HPV de tip 16

Prevalența infecției cu papilomavirus uman este extrem de ridicată: ADN-ul anumitor tipuri (uneori mai multe) HPV se găsește în mai mult de 80% din populația adultă.

HPV mucozotrop, inclusiv serotipul 16, sunt denumite infecții cu transmitere sexuală (ITS). Probabilitatea de infecție prin sânge, obiecte de uz casnic, cu atât mai puțin în aer nesemnificativ.

Modalități de infectare a tipului HPV 16:

 • Cale sexuală: contact sexual tradițional, oral, neconvențional cu un partener infectat.
 • Intrauterină: infecția fătului de la o mamă infectată prin placentă sau prin lichid amniotic.
 • În timpul nașterii: infecția nou-născutului atunci când trece prin canalul de naștere al mamei afectate de negi.

Ce se întâmplă după infecția cu HPV tip 16?

Marea majoritate a HPV infectate nu cunosc incidentul și nu au complicații suplimentare în viitor.

În plus, până la 75% dintre femeile active sexual pe toată durata vieții lor sunt infectate cu diferite tipuri de HPV de mai multe ori. Cu toate acestea, la 2/3 din femei, infecția activă după un timp este parțial sau complet excretată din organism de către sistemul imunitar.

"Resturile" virușilor sunt "conservate" în țesuturile sensibile sub formă de ADN HPV și sunt moștenite în interiorul unei clone de celule infectate de-a lungul vieții transportatorului. În momentul slăbicirii imunității locale sau generale, infecția latentă HPV "se trezește", recurente, se manifestă clinic.

Motive pentru reducerea imunității la HPV tip 16 la femei:

- sarcina;
- modificări legate de îmbătrânire;
- boli acute, cronice ginecologice, somatice, inflamatorii, infecțioase;
- ITS: chlamydia, herpes genital, CMVI, trichomoniasis, gonoree, sifilis, HIV, etc.
- dezechilibru hormonal;
- tulburări neuroendocrine, metabolice, obezitate;
- operații, leziuni, avorturi, naștere dificilă;
- stres cronic, epuizare fizică;
- tratamentul cu medicamente citotoxice, imunosupresoare;
- insolație agresivă, radiații ionizante, radioterapie;
- fumatul, alcoolismul.

Un curs prelungit, neproductiv, persistent al infecției cu HPV este posibil numai pe fundalul defectelor de imunitate.

Simptomele HPV de tip 16 la femei

 • Infecție latentă - fără simptome.

Prezența unui virus poate fi detectată numai folosind tehnici moderne imunochemice sau biologice moleculare care determină prezența antigenei sau ADN-ului HPV în organism.

La femei, chiar și cursul asimptomatic al HPV 16 poate iniția cancer de col uterin.

Infecția HPV persistă (devine agravată, apoi dispare), se desfășoară discontinuu, pe fondul vulvogenezei cronice, endocervicitei, pseudo-eroziunii cervicale. Uneori, pacientul este îngrijorat de arsură, mâncărime în zona genitală. Este posibilă o descărcare vaginală anormală abundentă, fenomene disurite.

În frotiurile cervicale apar: coilocite, leucocite, celule anormale; uneori, flora patogenă (combinația dintre infecția cu HPV și alte infecții cu transmitere sexuală este destul de naturală).

Ce ar trebui să fie un frotiu din vagin la o femeie sănătoasă, citit în detaliu în articol: Leucocitele crescute într-o frotiu la o femeie - motivele.

În probele histologice ale mucoasei cervicale, sunt vizibile schimbări patologice în structura epiteliului cervical. Când se produce transformarea tumorii, displazie (neoplazie, CIN).

Infecția cu HPV la femei este papilomatoza sau condilomul vulvei, vaginului, colului uterin, zona anogenitală.

Cum se vindeca condiloamele, cum arată verucile anogenitale - citiți în detaliu în articol: Negii vârf.

Tipul HPV 16 și cancerul de col uterin

Papilomavirusurile cu risc ridicat includ proteine ​​structurale specifice oncoproteinelor E6 și E9. Sunt capabili să inactiveze imunitatea intracelulară. Acestea sunt deosebit de numeroase în tipul HPV 16. Prin provocarea instabilității genetice, oncoproteinele HPV 16 inițiază mutația celulară, dezvoltarea neoplaziei intraepiteliale și cancerul de col uterin.

Displazia cervicală sau neoplazia intraepitelială cervicală (CIN / CIN) este o încălcare a structurii straturilor epiteliale ale mucoasei cervicale. Procesul patologic este cauzat de reproducerea anormală (proliferarea) a celulelor HPV atipice, transformate.

Displazia cervicală este o manifestare precoce a infecției cu papilomavirus uman cauzată de HPV 16 și 18 tipuri.

Displazia moderată și severă (CIN 2-3) este o afecțiune precanceroasă. Fără tratamentul până la vârsta de 40-49 ani pe fondul schimbărilor legate de vârstă în imunitate, poate fi malign în cancerul pronunțat clinic (invaziv). Degenerarea maligna progresează foarte lent de-a lungul anilor.

Detectarea în timp util și tratamentul adecvat al CIN previne complet dezvoltarea cancerului de col uterin.

De aceea, fiecare femeie care conduce viața sexuală trebuie să efectueze o diagnosticare de rutină a HPV și să efectueze un test de frotiu pentru oncocitologie (testul PAP).

Diagnosticul ADN de tip HPV 16 la femei

Materialele pentru acest studiu sunt: ​​frotiu vaginal sau răzuire cervicală.

Există două metode moleculare principale pentru detectarea și verificarea serotipurilor HPV:

1. Metoda reacției în lanț a polimerazei PCR.

Vă permite să găsiți un tip specific de HPV în materialul de testare. Testul PCR este foarte sensibil. Descoperă chiar și cantitatea minimă de material genetic viral.
Dar!
Conform rezultatelor sale, este dificil să se facă distincția între procesul activ infecțios și starea de siguranță latentă HPV.

Interpretarea rezultatelor testelor PCR pentru tipurile HPV 16/18 oncogene

Analiza tipurilor HPV 16, 18: principalele modalități de detectare a tulpinilor oncogene

Infecția cu HPV este o boală insidioasă care se poate dezvolta în organism timp de ani și, eventual, duce la boli grave. Agenții patogeni sunt papilomavirusuri. Unele dintre ele nu sunt periculoase, altele, dimpotrivă, sunt caracterizate ca fiind extrem de oncogene - mult mai susceptibile de a provoca cancer. Aceste tulpini pot fi atribuite la 16 și 18. Cum se confirmă diagnosticul de "HPV 16, 18 tipuri"? Trebuie să contactați specialiștii din acest domeniu: urolog sau androlog, obstetrician-ginecolog pentru numirea unui set de studii.

Determinarea HPV 16 18: analize, examinarea pacientului

Diagnosticul infecțiilor cu papilomavirus uman începe în biroul medicului. Pentru a face acest lucru, el constată plângerile pacientului, colectează anamneza. Apoi, se efectuează o examinare obiectivă, se examinează organele genitale.

Apoi ginecologul face o examinare a cervixului folosind oglinzi speciale. În acest stadiu, materialul este luat din citologia colului uterin și frotiu de pe microflora. La bărbați, frotiurile sunt luate din zona de intrare în uretra (sfincter extern). Următoarea etapă de examinare la femei este un studiu bimanual.

Metoda citologică de diagnostic include luarea și microscopia frotiurilor din canalul cervical. Dat fiind că papilomavirusurile infectează aceste structuri, conducând la degenerarea celulelor epiteliului cervical, valoarea metodei în diagnosticul diferitelor forme de cancer și melodrama este dificil de supraestimat. Dacă celulele anormale sunt detectate în număr semnificativ, atunci tipurile HPV 16, 18 vor fi probabil detectate și de laborator.

Această metodă de cercetare este denumită și frotiu Papanicolaus sau test PAP. Pentru a obține rezultate fiabile, aveți nevoie de:

 1. Cu o zi înainte de procedură, nu duceți.
 2. Timp de două zile înainte de studiu, nu faceți sex.
 3. Nu folosiți medicamente vaginale.
 4. Este interzisă efectuarea unui test PAP pentru menstruație.

Se efectuează o frotiu cu o perie mică specială din canalul cervical și în jurul deschiderii gurii uterine externe. Rezultatele studiului pot fi următoarele:

Eu - normal. Nu există patologie în structura epiteliului.

II - inflamator. Diagnosticat cu endocervicita.

III - displazie sau neoplazie intraepitelială cervicală (CIN). Există trei grade de gravitate.

IV - există celule atipice, există puțini dintre ei - suspiciune de cancer.

V - multe celule atipice - cancer de col uterin.

Dacă se detectează displazia, rezultatele testelor pentru papilomavirusuri de 16, 18 tipuri sunt de asemenea pozitive.

Apoi, pacientul este trimis pentru colposcopie. Acesta oferă o oportunitate de a vedea epiteliul cervixului cu o creștere de câteva zeci de ori. Se evaluează gradul de modificare a stratului cilindric al epiteliului, zonei de tranziție și a vaselor. Ea este efectuată de un dispozitiv special - un colposcop.

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII RF: Papilomavirusul este unul dintre virusurile cele mai oncogene. Papilloma poate deveni melanom - cancer de piele!

 • controlul efectului după tratamentul patologiei cervicale;
 • dacă papilomavirusul uman 16, 18 sau orice altă tulpină prezintă un risc ridicat de malignitate.

Colposcopia se poate face în mai multe moduri:

 • Simplu.
 • Colposcopie extinsă - asigură impactul asupra cervixului cu reactivi chimici și evaluarea reacției epiteliului și a vaselor la o substanță specială.
 • Colpomicroscopia se efectuează la o mărire de o sută de ori, de la o distanță minimă.

Multe femei cu modificări ale imaginii colposcopice prezintă papilom de 16, 18 tipuri. Acest studiu, împreună cu PCR, sunt cele mai importante modalități de a diagnostica o infecție și consecințele acesteia.

PCR pentru tipurile de HPV 16, 18

Metoda cea mai specifică de diagnosticare este analiza PCR a ADN tip HPV 16. Determină prezența particulelor patogene în organism fără a le număra (metoda calitativă). Tehnica vă permite, de asemenea, să faceți genotipări și să aflați gradul de pericol al acestei tulpini în ceea ce privește riscul de oncopatologie.

Adesea se recomandă efectuarea numai a analizei HPV 16 și 18 tipuri de natură calitativă, deoarece aceste tipuri reprezintă cel mai mare risc de cancer. Cu toate acestea, acum s-au dezvoltat pachete întregi de analize PCR, incluzând tastarea întregului grup foarte carcinogen: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68 tulpini. Variațiile lor sunt posibile în funcție de laboratorul specific. Studiul poate fi propus ca screening doar pentru femei, deoarece bărbații au un procent ridicat de eliminare spontană a virusului.

Indicatii pentru diagnosticarea PCR:

 • screening pentru femei la fiecare 3 ani;
 • prezența condiloamelor, a proceselor displazice ale colului uterin;
 • rezultate îndoielnice ale citologiei;
 • controlul tratamentului după neoplazia intraepitelială cervicală după șase luni;
 • controlul eliminării virusului;
 • la bărbații cu ITS.

PCR pe ADN HPV 16, 18: cum să donați?

Aportul se efectuează la cel puțin 120 de minute după urinare. Materialul pentru studiu este o frotiu asupra HPV 16, 18 și a altor tulpini din colul uterin. Reprezentanții sexului mai puternic colectează materialul de la deschiderea externă a uretrei.

 • HPV negativ 16, 18 - nu au fost detectate date genetice ale virusurilor, probabilitatea de cancer este absentă;
 • rezultatul este pozitiv HPV 16, 18 - ADN-ul viral a fost detectat, riscul carcinogenezei poate fi mare, se recomandă prescrierea unei metode de diagnostic cantitativ.

Analiza cantitativă a tipurilor HPV 16 și 18

O astfel de analiză asupra HPV 16, 18 este numită testul Digene, esența căruia este de a determina numărul de copii de virus. Probabilitatea dezvoltării proceselor tumorale depinde de concentrația organismului patogen.

 • nu urinează timp de 2 ore înainte de procedură;
 • în ajunul zilei este interzisă introducerea oricărui preparat vaginal.

Indicatii pentru studiul Digene:

 • neoplazie intraepitelială cervicală;
 • în cazul unei analize calitative pozitive;
 • controlul eliminării virusului din organism;
 • monitorizarea eficacității tratamentului.

Interpretarea analizei cantitative la HPV 16, 18 tipuri

Când efectuați un test Digene, puteți obține răspunsuri diferite. Variantele rezultatelor analizelor pot fi următoarele:

 1. Nu s-a găsit ADN patogen - aceasta este rata de analiză cantitativă a tipului HPV 16 sau 18.
 2. DNA detectat. Numărul de genomuri ˃0, dar mai puțin de 3Lg indică un rezultat ușor pozitiv, dar această valoare este considerată scăzută pentru inițierea carcinogenezei.
 3. ADN-ul este detectat într-o cantitate de la 3 la 5 lg. Aceasta este deja o povară clinică semnificativă a HPV 16 și a 18 specii. Rezultatul este considerat pozitiv. Riscul oncogenezei este ridicat.
 4. Mai mult de 5 lg de copii virale indică o probabilitate destul de mare de formare oncoprocess.

Cu un rezultat pozitiv al PCR la HPV 16 la o femeie de 30 de ani, ea a fost recomandată de colposcopie, conform indicațiilor se efectuează o biopsie (îndepărtarea unei bucăți de structuri tisulare) a colului uterin.

Când pacienții au un rezultat PCR pozitiv la HPV 16, 18, vârsta ei este mai mică de 30 de ani și citologia este normală, atunci se recomandă repetarea studiului după 12 luni. Acest lucru se explică prin faptul că auto-vindecarea virusului papilloma este adesea posibilă, în special la tineri.

Dacă analiza PCR pe HPV 16 este normală, atunci femeia trebuie să o repete, de preferință la fiecare 3 ani. Această abordare vă permite să identificați infecția în stadiile incipiente.

Trebuie remarcat faptul că, dacă este detectat un tip HPV 16, acest lucru nu indică neapărat infecție. Uneori este posibil să se contamineze materialul care trebuie cercetat pentru transportul necorespunzător. Există, de asemenea, analize false negative. Pentru a elimina această greșeală, medicii recomandă repetarea studiilor privind identificarea patogenului de 2-3 ori la rând după anumite perioade.

Un specialist experimentat este capabil să diagnosticheze infecția persistentă a papilomavirusului cu o examinare cuprinzătoare a pacientului. Un criteriu valoros pentru diagnostic este PCR. În cazul unui răspuns pozitiv, acesta este completat de alte cercetări la fel de importante.

MINISTERUL AGENȚIILOR DE SĂNĂTATE: "Papiloamele și negii pot deveni melanom în orice moment."

HPV 16 și tip 18 la femei - cauze, simptome, teste necesare și tratament

Unele veruci, verucile genitale și papiloamele sunt considerate un defect cosmetic, altele sunt clasificate ca fiind mortale. Oamenii de stiinta au stabilit relatia dintre aparitia HPV 16 si tipul 18 la femei si dezvoltarea cancerului de col uterin. Pentru a opri în timp evoluția bolii, este necesar să se știe cum se manifestă virusul papilomavirus uman, unde se pot infecta și ce teste trebuie făcute.

Cele mai periculoase tipuri de HPV

Astăzi, au fost studiate aproximativ 100 de tipuri de papilomavirus uman, care sunt împărțite în trei grupe: risc non-oncogen, scăzut și foarte carcinogen. Ultimele tulpini sunt considerate cele mai periculoase, pentru că, pe măsură ce timpul trece, acestea se conectează la ADN-ul unei celule umane, ceea ce provoacă creșterea agresivă și reproducerea țesuturilor atipice. Acestea includ virusi: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68. Când HPV degenerează la femeile 16 și 18, bărbați, aceste tulpini provoacă cancer al sistemului genito-urinar.

Ce este HPV 16 și tipul 18 la femei

Tipuri de papilomavirus uman 16 și 18 - tulpini oportuniste non-celulare. Într-o celulă infectată, acestea există în două forme: benigne, când HPV trăiește în afara cromozomului gazdă și malign, atunci când ADN-ul virusului este parazit pe genomul uman, determină o schimbare în structura și displazia țesuturilor moi. Mai des, tulpinile pot fi localizate pe pielea delicată: în anus, canalul cervical, labiile, membranele mucoase.

Modalități de transmitere

Tratamentul sexual neprotejat este cea mai frecventă cauză a unui virus în organism. În același timp, tulpinile nocive pot fi transmise în egală măsură atât în ​​timpul sexului oral, cât și al celui anal. Experții spun că avortul crește riscul de infecție. În unele cazuri, sunt posibile alte opțiuni de transmisie:

 • Contact și gospodărie. Utilizarea obiectelor de igienă obișnuite, îmbrăcămintea este o altă cale comună de infectare. Tulpinile oncogene intră în sânge prin răni deschise, zgârieturi sau abraziuni pe corp.
 • Autoinfection. Bărbatul contribuie la răspândirea rapidă a infecției în organism. Dacă ați lovit o batistă cu o axilă pe axilă și apoi s-a mutat în zona intimă, acest lucru poate provoca apariția unor veruci pe organele genitale. Medicii recomanda ca femeile care au gasit papilomavirus uman de tip 16 sau alte tulpini extrem de oncogene ar trebui sa foloseasca brici de unica folosinta si sa schimbe instrumentul de fiecare data cand proceseaza igiena o noua zona a corpului.
 • Transmiterea de la mamă. În cazul în care prezența HPV 16 și a tipului 18 a fost diagnosticată la o femeie însărcinată, este probabil ca aceasta să fie transmisă bebelușului în timpul nașterii.

Simptomele și semnele de infecție

Papilomavirusul 16 și HPV tip 18 la femei pot exista în organism fără simptome vizibile de ani de zile și se manifestă numai sub influența anumitor factori (slăbirea sistemului imunitar, sarcina, exacerbarea bolilor somatice). În total, medicii au 4 faze ale bolii:

 • Perioada de incubare. Etapa când tulpina este deja prezentă în corp, dar imunitatea "inhibă" reproducerea sa. În aproape 90% din cazuri, în timp ce menținerea forțelor de protecție, organismul scapă de virusul pe cont propriu în 6-12 luni.
 • Manifestări clinice. Primii care suferă sunt zone ale corpului cu pielea delicată și subțire: pleoapele, organele genitale, buzele. Poate apărea pe piele papiloame rotunjite sau brute, uneori se pot observa creșteri ale laringelui mucoaselor. Cercetarea specială ajută medicii să detecteze boala în această etapă de dezvoltare.
 • Displazie tisulară tisulară. ADN-ul tulpinilor este introdus în genomul uman, începe să schimbe treptat structura celulelor sănătoase. Creșterile atipice se înmulțesc, combinate în grupuri.
 • Dezvoltarea oncologiei. Țesuturile corpului se mută ireversibil, se dezvoltă cel mai periculos - o formă invazivă de cancer. Dacă apare papilomul pe membrana mucoasă a vaginului, în acest stadiu există durere după actul sexual, disconfort în timpul urinării, descărcare sângeroasă, miros neplăcut din vagin.

diagnosticare

Dacă apar oricare dintre simptomele de mai sus, femeia trebuie să consulte imediat un ginecolog. Dacă în timpul inspecției vizuale există suspiciuni de suspiciune de reproducere a papilomavirusului uman, vor fi necesare teste suplimentare de screening:

 • Colposcopie. Examinarea vizuală a colului uterin, care se realizează utilizând un dispozitiv special - un colposcop. Metoda ajută la examinarea detaliată a structurii membranei mucoase, mărirea imaginii și observarea prezenței creșterilor, dacă este cazul.
 • Examinarea citologică. Pentru analiză, este luată o frotiu din vaginul unei femei. Criteriul pentru prezența virusului papilomavirus este prezența celulelor modificate - discerate sau coilocite. Rezultatul cu indicatorii 1-2 înseamnă că totul este în ordine, cu o troică este prescris un examen histologic, 4-5 indică prezența celulelor maligne.
 • Examen histologic. Pentru a ține o femeie să ia o bucată mică de pânză. Biomaterialul rezultat este examinat sub microscop și se determină dacă conține celule modificate afectate de virus.
 • Testul de sânge - o metodă de diagnosticare timpurie. Materialul de cercetare este sânge venos. Analiza ajută la stabilirea prezenței anticorpilor la virusul papilomavirusului în corpul femeii. Testul nu indică concentrația totală de HPV și face imposibilă determinarea tipului cu o precizie de 100%.
 • Metoda de captare hibridă sau testul Dyzhen. Metoda de diagnostic nouă și absolut precisă. Afișează dacă există un tip de papilomavirus 16 la femei, ajută la stabilirea concentrației sale în organism, determină oncogenicitatea. O răzuire din mucoasa vaginală este utilizată ca biomaterial.
 • PCR (reacție în lanț a polimerazei). Materialul pentru studiu este un frotiu din mucus, uneori sânge sau urină. Cu această metodă, medicul poate detecta ADN-ul virusului, chiar și în celulele modificate singure. Pentru femeile cu vârsta de peste 30 de ani, această analiză este efectuată împreună cu un test citologic.
 • Testați reacția mucoasei vaginale. Cervixul este tratat cu o soluție specială. Dacă este prezent HPV, pe mucoasă apare un model de mozaic. Acest test este relevant numai în cazul papilomilor intragenitali.

Pentru un pacient, testarea HPV este nedureroasă, non-traumatică și necesită un antrenament minim. Cu 3 zile înainte de livrarea biomaterialului, este necesar să renunțați la produsele antibacteriene de îngrijire personală, să întrerupeți consumul de medicamente antivirale, să nu folosiți pilule contraceptive, unguente vaginale, geluri, supozitoare. În ziua livrării, se recomandă să nu urinați cu 2 ore înainte de colectarea materialului. Un test de sânge este luat pe stomacul gol. Cu două zile înainte de testare, femeile ar trebui să se abțină de la actul sexual.

tratament

După efectuarea unui diagnostic precis, medicul va selecta regimul optim de tratament. Tratamentul tipului HPV 16 la femei este obișnuit sau local. Când se detectează cancer sau celule precanceroase, se utilizează terapii locale: o metodă distructivă (excizia imediată a neoplasmelor cu laser, curent electric) și tratamentul chirurgical. Alegerea metodei de îndepărtare depinde de locul în care se află tumoarea și de cât de mult virusul a reușit să facă mutarea.

Tratamentul general este de a urma un curs de terapie imunostimulatoare. Pentru a obține efectul maxim, femeile sunt recomandate să renunțe la obiceiurile proaste, să meargă la gimnastică, să normalizeze dieta. În același timp pot fi prescrise imunomodulatoare, complexe minerale sau vitamine. Dacă HPV a avut timp să se dezvolte într-o tumoare malignă, papiloamele sunt îndepărtate chirurgical, se efectuează radiații și chimioterapie pentru a preveni posibilele recidive.

Tratamentul medicamentos

În timpul terapiei generale, este prescris un curs de imunomodulatori. Dacă se găsesc focare inflamatorii ale tractului urogenital în purtătorul de HPV, medicamentele antiinflamatoare pot fi utilizate suplimentar în tratament. Un singur medicament care ar vindeca complet tulpina 16 sau papilomavirusul tip 18 la femei încă nu există. Schemele bine selectate ajută la prevenirea reapariției negi și a mutației lor în celulele canceroase.

imunomodulatori

Într-un grup separat, medicii disting medicamentele dezvoltate pe baza interferonului, o proteină specifică care este produsă de celulele corpului și ajută la protejarea împotriva infecțiilor. Imunomodulatoarele moderne cauzează rareori reacții adverse și nu au aproape nicio contraindicație. Medicamente populare din acest grup:

 • Immunomaks. Disponibil sub formă de pulbere liofilizată pentru prepararea unei soluții pentru administrare intramusculară. De droguri crește apărarea organismului împotriva infecțiilor cauzate de diferite virusuri și bacterii. Nu este recomandat copiilor sub 12 ani.
 • Genferon. Este produs sub formă de supozitoare pentru administrare rectală sau vaginală în alb sau galben-alb. Oferă un efect anestezic ușor, previne reproducerea HPV.
 • Viferon. Disponibil sub formă de unguent, gel, supozitoare. Medicamentul este prescris în tratamentul complex al HPV, în tratamentul herpesului, chlamydia, micoplasmoza.
 • Izoprinozina - comprimate cu un miros ușor de amină, de culoare albă, au efect antiviral. Medicamentul reduce manifestările clinice ale bolilor virale, mărește rezistența organismului, accelerează procesul de vindecare.
 • Epigen intim - spray pentru uz local și extern. Utilizat în tratamentul complex al HPV la femei. Medicamentul are o acțiune regenerativă, antipruritică, antiinflamatoare și poate fi utilizat în timpul sarcinii.
 • Panavir este un medicament antiviral cu o compoziție naturală a producției rusești. Drogurile măresc rezistența organismului la diferite tipuri de infecții, contribuie la dezvoltarea interferonului natural, inhibă creșterea și reproducerea virușilor în toate etapele dezvoltării. Panavirul este disponibil în mai multe forme de dozare: supozitoare, soluție pentru administrare intravenoasă, spray, gel.

Vaccinuri antivirale

La nivel mondial și în Federația Rusă, sunt autorizate două vaccinuri inactivate pentru prevenirea HPV la femei - Cervarix și Gardasil. Ambele soluții conțin principalele proteine ​​capsidice, care, atunci când sunt eliberate în sânge, sunt colectate în particule asemănătoare virusului. Vaccinurile nu conțin materiale virale genetice, prin urmare, sunt considerate infecțioase și rareori cauzează apariția efectelor secundare.

Vaccinarea împotriva papilomilor de tip 16 sau 18 se acordă fetelor cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani care nu au început încă viața sexuală. Femeile adulte sunt, de asemenea, vaccinate pentru a preveni sau a preveni recidiva după tratament. Ambele vaccinuri sunt administrate de trei ori pe o jumătate de an. Drogurile nu aparțin categoriei de medicamente, prin urmare ele sunt incluse în schema generală de terapie numai dacă pacientul dorește.

Preparate pentru uz extern

Pentru a elimina papilomul în zone mici, puteți utiliza drojdie de uscare sau cauterizare. Aceste medicamente trebuie utilizate cu prudență, în special în regiunea pelviană. Dacă se utilizează în mod necorespunzător, medicamentele nu numai că pot deteriora epiteliul, ci și pericolul de necroză completă a țesuturilor moi. Proprietățile de uscare au:

 • Super Cleaner este un preparat pentru indepartarea chimica a negilor. Disponibil sub forma unei soluții lichide, care trebuie aplicată în centrul negii, evitând intrarea lichidului pe țesuturi sănătoase. Superclean nu este utilizat pentru a îndepărta papilomii la copiii cu vârsta sub 12 ani, în prezența molilor sau leziunilor cutanate în apropierea zonei de tratament.
 • Solkoderm - soluție incoloră conținând acizi concentrați. Utilizat pentru tratamentul extern al creșterii benigne, a verucilor genitale, a verucilor plantare.
 • Sprayul Cryopharma este un preparat din grupul de agenți frigorifici. Spre deosebire de Superpistotela sau Solkoderma, aceasta nu arde o creștere, dar îngheață fără a afecta pielea sănătoasă.
 • Uleiul Verrukatsid - folosit pentru arderea formatiunilor benigne pe talpa picioarelor. O soluție caustică este strict interzisă să se aplice pe pielea delicată a pleoapelor, membranelor mucoase și în apropierea organelor genitale.

Crioterapia (expunere la frig)

Aceasta este o metodă de deteriorare a acumulării patologice a pielii cu azot lichid. Criodestrucția papiloamelor se efectuează folosind o crioprobă sau manual, când zona din corpul unei femei este tratată cu un tampon de bumbac. Procedura pas cu pas arată astfel:

 1. Cu ajutorul unui aplicator lung, medicul colectează cantitatea necesară de azot lichid.
 2. Un specialist înmuiat în lichid este apăsat pe partea afectată a corpului timp de câteva secunde.
 3. Expunerea la frig provoacă înghețarea instantanee a negilor, distrugând structura sa.
 4. După câteva ore, pe corp apare un balon, umplut cu un lichid albicioasă. Pierderea sau ruperea epiteliului subțire pentru eliminarea fluidului este contraindicată. Bubble se va rezolva singur în 1-1,5 săptămâni.

Vindecarea completă a țesuturilor moi durează de la una până la două săptămâni, timp în care o femeie este interzisă să pună produse cosmetice pe zona afectată, umedă sau să se desprindă de o crustă îngroșată. Prețul pentru criodestrucția din Moscova este de 2500-4500 ruble. Principalul dezavantaj al metodei este imposibilitatea controlului obiectiv al adâncimii penetrării azotului, ceea ce crește riscul de arsuri și de formare a cicatricilor. Criodestrucția este contraindicată în:

 • răni deschise, zgârieturi, abraziuni sau alergii cutanate;
 • herpes;
 • inflamația în zona de impact;
 • epilepsie;
 • hipertensiune.

electrocauter

Aceasta este o procedură chirurgicală pentru a elimina creșterile papiliare de origine virală. Metoda implică utilizarea unui curent electric de frecvență variabilă sau constantă. Marginea proeminentă a papilomului este îndepărtată folosind o buclă de electrocoagulator, după care baza sa este arsă cu curent electric și vârful capilar este sigilat. Durata tuturor manipulărilor durează 10-15 minute. Scabul rezultat până la respingerea completă este tratat cu soluții dezinfectante.

Pentru a preveni reapariția HPV la femei, procedura este completată de imunoterapie. Datorită dimensiunii reduse a instrumentului de lucru, electrocoagularea ajută la eliminarea chiar și a celor mai mici formațiuni fără a afecta țesuturile sănătoase și asigură vindecarea rănilor fără urme. În Moscova, prețurile pentru electrocoagulare încep de la 60 de ruble pentru îndepărtarea unui neg. O sesiune poate fi refuzată dacă:

 • există suspiciunea unei tumori maligne;
 • există boli infecțioase;
 • pacientul suferă de tulburări psihice, diabet, boli somatice.

Scalpel cu laser

Este un dispozitiv compus dintr-o piesă staționară și un radiator mobil compact, conectat la un laser. Principiul îndepărtării papiloamelor cu bisturiu laser este similar cu cel al chirurgiei, dar are mai multe avantaje. Laserul, spre deosebire de un instrument mecanic, vă permite să monitorizați vizual întregul câmp de expunere și să nu afectați țesutul sănătos.

Medicul îndepărtează creșterea în straturi, mișcând mânerul laser înainte și înapoi, arzând-o simultan și dezinfectând rana. Pierderea de sânge în timpul exciziei cu laser este minimă și, datorită zonei nesemnificative de incizie, perioada de vindecare a rănilor este scurtă de două până la trei ori. Pentru a preveni recidiva după o intervenție chirurgicală, o femeie este prescrisă medicamente antivirale. Costul unei astfel de proceduri la Moscova este de 2000-5000 de ruble.

Metoda chirurgicală

Tratamentul tipului HPV-16 la femei prin eliminarea unei creșteri folosind un bisturiu medical este o procedură care se utilizează atunci când este necesar să se acorde accize papilomilor de dimensiuni mari sau creșteri de calitate slabă. Operația se efectuează sub anestezie locală sau generală, în funcție de zona de localizare a HPV. Un doctor cu un bisturiu acidează creșterea, apoi arde rana cu soluții speciale de dezinfectare.

După intervenția chirurgicală, pacientul este interzis să ude rana, să stea la soare pentru o lungă perioadă de timp, să utilizeze cosmetice. Îndepărtarea chirurgicală nu oferă o garanție de 100% că HPV nu va reapărea. În plus, acest tip de tratament este plin de apariția sângerărilor postoperatorii, formarea de țesut cicatricial, o perioadă lungă de reabilitare. Operația va fi refuzată purtătorilor HIV, femeilor însărcinate, dacă sunt alergice la anestezice sau la rate scăzute de coagulare a sângelui.

cauterizare

Metoda este utilizată pentru a îndepărta atât tipul HPV 16, cât și cele multiple, la femeile situate în cele mai delicate locuri (pleoapele superioare, perineul, fața, aproape de anus). Creșterile mici pot fi îndepărtate fără anestezie. Pentru leziunile cutanate la scară largă, se utilizează anestezie locală sau anestezie prin injecție. Medicul, folosind un dispozitiv laser și un fascicul direcțional, îndepărtează fără durere papilele, în același timp dezinfectând rana și procedând la coagularea vasculară.

După 5-7 zile după procedură, scabia va dispărea pe cont propriu, în locul acesteia, forme de piele curate. Avantajul acestei tehnici este acela că șansa de cicatrizare a țesutului este minimizată. Cauterizarea nu este utilizată în prezența rănilor asupra corpului, herpesului, bolilor infecțioase comune sau în timpul sarcinii. Costul de înlăturare a papilomilor la Moscova variază de la 350 la 2000 de ruble pe negi.

Metoda undelor radio

Această tehnică, precum și excizia cu bisturiu laser, se caracterizează printr-o expunere de înaltă precizie, în timpul căreia țesutul sănătos nu este afectat, pacientul nu suferă de durere, iar pierderea sângelui în timpul intervenției chirurgicale este minimă. Scalpelul cu unde radio este echipat cu un electrod (cel mai bun filament de tungsten) care convertește energia în unde radio de înaltă frecvență. Acestea măresc temperatura intracelulară, datorită cărora se produce dezinfecția și închiderea simultană a plăgilor de capilare mici.

Medicul, conducând instalarea înainte și înapoi, face incizii ultra-precise și îndepărtează rădăcina în straturi cu rădăcina. Principala diferență dintre un bisturiu de undă radio este că nici mâinile chirurgului, nici instrumentul în sine nu intră în contact cu pielea unei femei - aceasta împiedică infectarea țesuturilor sănătoase și apariția inflamației după procedură. În medie, astfel de manipulări pentru îndepărtarea papiloamelor din Moscova variază de la 500 la 35.000 de ruble.

profilaxie

HPV 16 și tipul 18, deși sunt considerate tulpini foarte oncogene, astfel de papilomii se dezvoltă într-un cancer numai în prezența unor circumstanțe concomitente. Este imposibil să scapi complet de infecție, dar dacă observați măsuri preventive, puteți preveni apariția malformațiilor și infecțiilor în general. Medicii recomanda femeile:

 • vaccinați;
 • evita sexul promiscuos;
 • a face sex numai în prezervativ;
 • să viziteze regulat un ginecolog, să ia frotiuri, teste de sânge și să treacă teste de screening;
 • evitarea avorturilor;
 • scapa de obiceiurile proaste;
 • să conducă un stil de viață sănătos - să mănânce drept, să fie activ, să trateze toate bolile în timp;
 • utilizați numai produse de igienă personală.

video

Informațiile prezentate în articol sunt doar pentru scopuri informaționale. Materialele articolului nu necesită auto-tratare. Numai un medic calificat poate diagnostica și recomanda tratamentul pe baza caracteristicilor individuale ale unui anumit pacient.

Care sunt tipurile periculoase de papilomavirus uman 16 și 18 pentru femei și bărbați?

Papilomavirusuri (HPV) - un grup de virusi care include mai mult de 200 de tipuri (tulpini) de HPV. Mai mult de 40 de tipuri pot fi transmise în timpul sexului, de la piele și mucoase infectate la nivelul pielii și membranelor mucoase ale partenerului sexual.

Infecția cu papilomavirus poate duce la apariția unor tumori benigne (papilom, negi sau veruci) pe piele și pe membranele mucoase în aproape orice loc. Unele tipuri de virusuri pot provoca degenerarea maligne a epiteliului și pot conduce la cancer. La tipurile de HPV 16 și 18 se înregistrează majoritatea cancerelor induse de infecția cu papilomavirus uman.

1. Modalități de transmitere

 1. 1 Transmitere sexuală (în timpul vaginal, oral, sex anal). Virusul poate fi transmis chiar și în absența manifestărilor clinice în purtător. Contracepția barieră (prezervativul) nu garantează protecția împotriva infecției cu o sută la sută.
 2. 2 Transmisie verticală: virusul este transmis de la mamă la făt (cu lichid amniotic, în timpul trecerii tractului genital în timpul nașterii).

2. Clasificarea

Există 2 forme clinice ale infecției cu HPV:

 1. 1 Forma anogenitală: papilomul pielii, condiloamele se formează pe piele și organele genitale mucoase, perineul, în zona anusului și perianal.
 2. 2 Forma non-genitală: înfrângerea pielii capului, gâtului, trunchiului, membrelor, mâinilor și talpilor.

Tabelul 1 - Tipuri de HPV, care duc la deteriorarea pielii și membranelor mucoase.

Tabelul 2 - Tipuri de HPV, care duc la înfrângerea genitalelor și a regiunii perianale

Cu debitul de emisie:

 1. 1 Infecție asimptomatică (prezența infecției este confirmată numai prin hibridizare PCR și ADN). În majoritatea cazurilor, infecția este ascunsă și nu este însoțită de nici un simptom: nici o plângere, nici o manifestare a pielii. Cu toate acestea, pacientul este contagios pentru partenerul sexual.
 2. 2 Subclinice (deteriorarea epiteliului este determinată numai după tratamentul cu o soluție de acid acetic 3-5% și microscopie).
 3. 3 Infecție exprimată clinic (cu ochiul liber sunt definite diferite tumori ale pielii - papiloame).

Infecțiile cu transmitere sexuală sunt împărțite în două categorii:

 1. Tulpinile cu risc scăzut de oncogene - virusurile din acest grup nu provoacă transformări canceroase ale epiteliului, ci conduc doar la apariția negi și a papilomilor.
 2. 2 Tulpini de risc oncogen ridicat pot duce la cancer. Există aproximativ 12 tulpini, cel mai adesea detectate în cancer (inclusiv 31, 35, 33 etc.). 2 dintre ele (tip 16 și 18) sunt responsabile pentru cele mai multe tipuri de cancer cauzate de HPV.

3. Prevalența

 1. 1 Infecția cu papilomavirus este cea mai frecventă infecție sexuală.
 2. 2 În rândul populației active sexual, mai mult de 50% sunt infectate.
 3. 3 Probabilitatea infectării cu papilomavirus uman crește odată cu creșterea numărului de parteneri sexuali.
 4. 4 Negi genitali non-genitali sunt cele mai frecvente în rândul adolescenților, precum și adulților care lucrează cu produse din carne (frecvența de apariție - 10%).
 5. Papilomavirusul afectează adesea femeile: virusul este detectat la 22-35% dintre femei și la 2-35% dintre bărbați. Raportul incidenței la femei și bărbați - 1,4: 1.
 6. 6 Tulpinile oncogene provoacă aproximativ 5% din toate cazurile de cancer din lume.

4. Simptomele HPV 16 și 18

Pacienții infectați cu tipurile 16 și 18 de HPV nu au adesea plângeri din cauza stării lor de sănătate. Adesea, infectarea poate fi stabilită numai în cursul unei examinări cuprinzătoare a infecțiilor genitale.

Apariția tumorilor (papiloame, negi, condiloame) pe piele este posibilă cu infecție simultană cu mai multe tulpini de HPV (de exemplu, infecția cu virusuri papilloma de 16, 18 și 1-6 tipuri).

4.1. Eroziunea cervicală și infecția cu papilomavirus uman

La femeile cu eroziune cervicală, infecția cu HPV, în special tipurile 16 și 18 ale HPV, poate provoca displazie epitelială.

Prin urmare, aceste femei se supun unui examen oncocytologic și colposcopie la examenul anual al ginecologului.

Displazia epiteliului pe termen lung se poate transforma în cancer de col uterin (simptome - sângerare din vagin în perioada dintre menstruație sau după actul sexual, durere și disconfort în timpul sexului, senzație de distensie la nivelul abdomenului inferior și perineu).

Pacienții cu displazie necesită o examinare periodică de către un medic ginecolog și garnituri de repetate repetate pentru monitorizare.

5. Cancerul și virusul papilomavirus 16-18 tipuri

Infecția cu HPV nu este neapărat însoțită de apariția cancerului, dar probabilitatea acestora la persoanele infectate crește semnificativ.

 1. 1 Cancer de col uterin. Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt observate pe fondul infecției cu HPV. HPV 16 și tipul 18 la femei sunt detectate în aproximativ 70% din toate cazurile de cancer de col uterin.
 2. 2 Cancer anus. În aproximativ 95% din cazuri, tumoarea se dezvoltă pe fundalul infecției cu papilomavirus uman. Cele mai frecvente simptome sunt sângerarea și educația. Aceste simptome din greșeală pot fi interpretate ca hemoroizi. La jumătate dintre pacienții homosexuali cu cancer anus scuamos, au fost diagnosticați anterior papiloame din regiunea anorectală.
 3. 3 Cancer al gurii, faringelui și laringelui. La 7 din 10 pacienți cu cancer de această localizare, infecția cu HPV a afectat dezvoltarea tumorii (jumătate dintre pacienți sunt infectați cu HPV tip 16).
 4. Tumorile rare: cancerul penisului, vaginul.
 5. 5 Condilomul gigant este o tumoare malignă care seamănă cu conopida în formă și aspect. Cel mai adesea, tumora se dezvoltă pe capul penisului, perineu, preput, poate suppura, răspândit în țesutul din jur.
 6. 6 Boala Bowen - o formă de carcinom intraepidermic, o tumoare malignă, poate progresa spre carcinomul cu celule scuamoase invazive.
 7. Papuloza bowenoidă - formarea de tumori multiple pe pielea organelor genitale, care este indusă de HPV. De obicei, boala este benignă, în 2,6% există o transformare malignă.

6. Diagnostice

 1. 1 Examinarea organelor genitale. Examenul este efectuat de către un dermatovenereolog, urolog (pentru bărbați), ginecolog (pentru femei).
 2. 2 La femei, efectuat suplimentar:
  • Examinarea colului uterin și a vaginului în oglinzi.
  • Un frotiu din canalul cervical cu microscopia ulterioară (studiul este efectuat pentru a detecta celulele atipice, un alt nume este un frotiu asupra oncocitologiei).
  • Colposcopie (examinarea cervixului cu un dispozitiv special cu mărire multiplă) cu o biopsie țintită din zona patologică.
 3. 3 Examinarea pacientului și a partenerului său sexual pentru principalele ITS:
  • Eșantionarea uretrei la bărbați, de la canalul cervical la femei, colorarea frotiului și microscopia acestuia, detectarea ADN a principalelor agenți cauzali ai ITS (inclusiv tipurile HPV 16 și 18) utilizând hibridizarea ADN, PCR.
  • Teste de sânge pentru prezența anticorpilor la virusul HIV, hepatita B și C (imunoblot, ELISA).
  • Colectarea de sânge pentru microprecipitare, ELISA și TPHA (teste pentru sifilis).
 4. 4 biopsie. De obicei, când se iau materiale, condiloame sau papilom sunt excizate complet sub anestezie locală și trimise pentru examinare histologică.

7. Tratamentul și monitorizarea

Standarde uniforme de tratament și medicamente cu eficacitate dovedită încă nu există. Recomandarea principală pentru un pacient cu o infecție asimptomatică este observarea regulată și screening-ul cu medicul curant.

Tratamentul este indicat pentru pacienții cu semne de infecție cu HPV (apariția papilomelor / verucilor). Abordarea principală a terapiei este eliminarea papiloamelor vizibile (metode fizice, aplicarea locală a medicamentelor) și numirea imunostimulantelor.

Imunoterapia și îndepărtarea papiloamelor nu conduc la scăderea HPV a pacientului, dar contribuie la regresia acestuia. În consecință, pacientul rămâne probabil să recidiveze.

La femei, atunci când se detectează modificări ale colului uterin și ale infecției cu HPV, se recomandă tratamentul antiinflamator local.

Pacientul are nevoie de monitorizare regulată de către un medic (la fiecare 3-6 luni) cu un frotiu din colul uterin pentru a evalua gradul de displazie epitelială. Inflamația cronică, o creștere a gradului de displazie celulară a eroziunii, cancerul in situ pot fi indicii pentru conizare (indicațiile sunt determinate de ginecolog).