Principal

Clinici

Test de sânge pentru papilomavirusul uman

Papilomavirusurile umane sunt un grup de viruși care infectează țesuturile epiteliale, în special de cele mai multe ori pe piele și pe membranele mucoase. Agenții patogeni sunt transmiși prin contact, cel mai adesea sexual, astfel încât bărbații și femeile suferă de HPV.

Virusii papilomului uman provoacă apariția unor neoplasme diferite pe piele și pe membranele mucoase. "Lucrul manual" al HPV sunt:

 • vulgare vulgare și plate;
 • germeni plantari (prăbuși);
 • verucile genitale și plate;
 • papilom;
 • papuloză bovenoidă.

În plus, HF conduce la formarea neoplaziei cervicale.

Toate aceste fenomene sunt neplăcute, dar nu letale. Orice defecte ale pielii și membranelor mucoase de astăzi sunt ușor de tratat prin simpla îndepărtare. Dar pericolul este ca unele subtipuri de HPV sunt oncogene - adica, in timp, neoplasmele pe care le produc pot deveni maligne.

Diagnosticarea corectă este prima etapă a tratamentului complet, deci este important să treceți testele prescrise de medic. În acest articol luăm în considerare situațiile în care sângele este donat pentru HPV.

Indicații pentru testarea HPV

HPV este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală de astăzi. Problema este că prezervativele nu protejează fiabil împotriva lor. Condiloamele sau papiloamele pot fi localizate în afara zonei care este închisă de prezervativ, iar membranele mucoase sunt foarte vulnerabile la virus din cauza lipsei stratului cornos. Frecvența și transmiterea genitală orală a infecției.

Adesea, HPV este suprimată cu succes de sistemul imunitar și nu provoacă deloc manifestări clinice. În același timp, modificările care provoacă virusul nu sunt întotdeauna vizibile cu ochiul liber. Se întâmplă că nu există creșteri pe piele, însă membranele mucoase sunt afectate. Următoarele simptome trebuie să fie îngrijorătoare:

 • durere în timpul actului sexual, spotare la femei după PA sau douching;
 • arsuri si dureri in uretra la barbati;
 • durere în anus în timpul scaunului, senzație de corp străin în rect;
 • infertilitate, avort spontan.

Cu aceste simptome sau cu apariția de condiloame, papiloame în regiunea perineală, pe organele genitale, ar trebui să consultați un medic. O femeie - la ginecolog, un bărbat - la urolog. Se recomandă testarea HPV chiar dacă se găsește în partenerul sexual, chiar și în absența plângerilor.

Ce teste ai pentru HPV?

Având în vedere că papilomavirusul uman este tropean la țesuturile epiteliale, răzuirea de pe membrana mucoasă este luată de obicei pentru ao identifica. La bărbați - de la uretra, la femei - de la canalul cervical. Uneori - de la orofaringe, de la membrana mucoasă a rectului. Materialul rezultat este trimis în studiu prin metoda reacției în lanț a polimerazei (PCR). Aceasta permite detectarea de înaltă precizie a materialului genetic al virusului în țesuturi.

Pentru început, se face o analiză PCR de înaltă calitate care determină numai prezența sau absența unui virus cu oncogenicitate ridicată fără a specifica tipul (un grup este identificat colectiv). Pentru a clarifica analiza, PCR se face cu genotiparea, în acest caz este posibil să se stabilească exact ce tip de virus este în organism.

O metodă cantitativă (PCR în timp real) este utilizată pentru a determina încărcătura virală, adică concentrația unui anumit tip de HPV în țesuturile epiteliale. Trei opțiuni sunt posibile aici:

 • Lg mai mică de 3 - sarcină clinic nesemnificativă;
 • Lg de la 3 la 5 - sarcina este moderată, există un risc de degenerare tisulară;
 • Lg peste 5 - sarcină mare și risc de malignitate.

În plus față de tehnica de reacție în lanț a polimerazei, se folosește metoda de captare hibridă (testul digenei). Este bine că oferă atât rezultate calitative, cât și cantitative. Vă permite să determinați cu exactitate tulpina și încărcătura virală. Singurul negativ este costul ridicat al cercetării. Pentru acest test, celulele epiteliale obținute prin răzuire sunt, de asemenea, utilizate.

O altă modalitate de a detecta HPV la femei este morfologică. Pentru aceasta, se folosește un frotiu citologic (test PAP) - celulele depuse pe un diapozitiv de sticlă sunt studiate în laborator. Detectarea celulelor modificate în materialul diagnostic - coilocitele și discerocitele - indică infecția. Dar pentru diagnosticarea corectă, analiza PCR este întotdeauna atribuită.

Se pune întrebarea, este posibil să se determine HPV în sânge? Testele de sânge sunt luate pentru HPV?

Anticorpi împotriva HPV în sânge

Într-adevăr, infecția cu papilomavirus uman poate fi detectată printr-un test de sânge, dar studiul acestui biomaterial este diagnostic mai puțin semnificativ. De ce? Deoarece prezența HPV în organism nu înseamnă neapărat dezvoltarea infecției. Numai detectarea acestuia în țesuturile epiteliale înseamnă că virusul a atins efectiv o concentrație semnificativă din punct de vedere clinic și a lovit corpul.

Papilomavirusul din sânge este determinat de rezultatele imunotezei enzimatice. ELISA este un test de sânge de laborator modern. Este foarte sensibil, deci oferă rezultate destul de precise - mai mult de 90%. Principiul metodei se bazează pe detectarea în sângele uman a anticorpilor la orice agent infecțios, în acest caz, la virusul papilomului uman.

Este clar că HPV în acest caz se găsește indirect - pe "urma" anticorpilor pe care sistemul imunitar le produce împotriva invaziei. În același timp, este imposibil să se determine care tulpină specială a provocat reacția, prin urmare, testul ELISA nu dezvăluie oncogenicitatea agentului patogen. În principiu, aceasta arată doar "contactul" cu virusul, pe care sistemul imunitar ar fi putut deja să-l suprime cu succes.

Este dificil chiar și unui specialist să interpreteze corect rezultatele ELISA, deoarece anticorpii specifici HPV se găsesc în analize mult mai mult decât în ​​cazul altor infecții.

Mai mult, din cauza caracteristicilor ciclului de viata al virusului (produce o cantitate mica de proteine ​​virale si, prin urmare, provoaca o reactie slaba a celulelor sanguine), sistemul imunitar al organismului nu poate include protectie impotriva "invaziei", deci nu vor fi produse anticorpi.

Toate acestea fac dificilă prezicerea răspunsului imun la HPV și rezultatul bolii la o anumită persoană. Prin urmare, se poate spune că imunotestele enzimatice ilustrează perfect cursul multor infecții din organism, dar în cazul HPV nu este foarte informativ și este folosit în principal pentru a face un diagnostic preliminar. De exemplu, dacă HPV este detectat la o femeie, partenerul său poate fi rugat să facă un test de sânge pentru a afla dacă ar trebui să facă o examinare aprofundată.

Cum să vă pregătiți pentru analiză

La analiza se ia sânge venos, se trece dimineața pe stomacul gol. Nu este necesară pregătirea specială, există doar recomandări generale:

 • nu luați alcool, nu mâncați prea mult și nu abuzați de alimente grase cu o zi înainte;
 • salvează-te prin limitarea stresului fizic și emoțional;
 • opriți tratamentul antiviral timp de cel puțin două săptămâni (această problemă este rezolvată de medicul dumneavoastră).

Deci, atunci când se diagnostichează HPV, principalul lucru este să se facă un frotiu și un test de sânge poate fi folosit ca o metodă suplimentară de cercetare.

Ce teste trebuie să treacă pentru diagnosticul de papilomavirus uman (HPV)?

Virologii, bolile infecțioase și dermatologii au de multe ori să facă față infecției cu papilomavirus uman. În ultimii ani, nivelul bolilor asociate cu acest agent patogen a crescut de mai multe ori. Cel mai adesea, patologia este înregistrată în sexul corect. Luați în considerare metodele de bază ale diagnosticării virusului.

conținut

Infecția cu papilomavirus uman (PVI, verucile genitale, papilomavirusul uman, condilomul veneric, verucile virale) este un grup răspândit de patologii virale cu transmitere sexuală.

Această anomalie se observă la pacienți, bărbați și femei, caracterizată prin formarea de papilomi pe piele și pe membranele mucoase.

Este important! Majoritatea oamenilor de știință consideră că PVI este un precursor al dezvoltării patologiilor cancerului (carcinom de col uterin, cancer al vulvei, rect, vagin, cavitate orală, anus, penis).

Pentru a confirma diagnosticul, trebuie să donezi sânge pentru virusul papilomavirus. Frecvența de detectare a acestei boli în ultimii ani a crescut de mai multe ori. Prin urmare, atunci când se testează pentru papilomavirus, este de așteptat un rezultat pozitiv.

Cea mai obișnuită cale de transmitere a infecției cu papilomavirus uman este sexul. Acest lucru este valabil mai ales pentru pacienții care nu respectă măsurile de igienă personală, au sex promiscuu, sex neprotejat etc.

Notă. Statisticile OMS indică faptul că acest grup de infecții este diagnosticat în 82% dintre cazuri în rândul populației active sexual. Transferul PVI la partenerul sexual are loc în 45-75% din cazuri. În această privință, întrebarea: "Ce fel de analiză să transmită papillomavirusul uman?" - este mai relevantă ca niciodată.

Pregătirea pacienților pentru testarea papilomului uman

Pentru a efectua cel mai precis diagnostic, pacienții sunt recomandați să se pregătească corespunzător pentru analiză. Este necesar să urmați reguli simple (unele se aplică doar femeilor):

 • materialul bacterian la femei trebuie luat în a 5-a sau a 6-a zi de la începutul ciclului menstrual;
 • Cu două săptămâni înainte de testul pentru virusul papilomului, trebuie să întrerupeți administrarea anumitor medicamente (antiinflamatoare, medicamente antivirale și antibiotice);
 • cu câteva zile înainte de a fi testat pentru virusul papilomavirus uman, trebuie să vă abțineți de la contact sexual;
 • nu duceți și nu utilizați tampoane cu două zile înainte de o biopsie de col uterin;
 • cu o zi înainte de efectuarea cercetării, să se abțină de la utilizarea contraceptivelor locale, folosind antiseptice și produse de igienă intimă.

Vă recomandăm să acordați atenție articolului: "Papilomavirus uman la femei".

Este important! Atunci când analizăm papilomavirusul în rândul femeilor în paralel, este necesar să se efectueze studii similare pentru partenerul său sexual.

Papiloamele se formează pe pielea umană

Metode moderne de diagnosticare

Pentru a face un diagnostic, pacientul trebuie să efectueze o serie de teste speciale pentru infecția cu HPV. Femeile trebuie examinate de un ginecolog înainte de a fi testate. Când este văzută pe membrana mucoasă a vaginului și colului uterin, medicul prezintă adesea negii caracteristice.

Să încercăm să ne dăm seama ce fel de teste sunt oferite pentru papilome? Deci, pentru a diagnostica VPI, medicii pot folosi mai multe metode:

 • colectarea de date anamnestice;
 • inspecție vizuală;
 • cervical biopsie;
 • Testul PAP-frotiu (screening citologic al frotiurilor cervicale);
 • examinare serologică și histologică;
 • examinarea imunității;
 • colposcopie;
 • PCR (diagnosticarea virusului papilomului ADN);
 • Testul Digene.

În procesul de colectare a datelor anamnestice, medicii clarifică dacă pacientul a avut probleme cu purtarea copilului anterior, indiferent dacă ea și partenerul sexual au boli cronice ale sistemului genito-urinar.

Sfat! Aflați despre ce teste pe care trebuie să le transmiteți pe papilom, nu pot fi decât în ​​instituțiile relevante. Nu se bazează pe opinia prietenilor, prietenilor și iconicilor.

Pentru a exclude condiloamele endouretrale, este prescris uretroscopia. Medicii acordă o atenție deosebită tumorilor care se găsesc în zona anusului, perineului, pe labiile și capul penisului.

PCR și testul Digene sunt cele mai sensibile la metodele agentului cauzal pentru diagnosticul infecției cu papilomavirus uman

Inspecție vizuală

În procesul de examinare clinică, medicul identifică toate tipurile de tumori (papilom, negi, condiloame). Analiza papilomavirusului uman la femei începe cu un examen ginecologic. Medicul examinează organele genitale externe, examinează uretra, vagin și cervix pentru prezența verucilor, edemului și hiperemiei. Examenul ginecologic bimanual permite identificarea proceselor inflamatorii în uter și în apendicele acestuia. Toate manipulările se desfășoară în lumină bună.

Papilomavirus al mucoasei orale

Biopsie de col uterin

La efectuarea unei biopsii, se ia o cantitate mică de țesut examinat. Biomaterialul rezultat a fost examinat sub microscop. Această metodă este adesea efectuată în cazurile de suspectare a dezvoltării tumorilor maligne. Este de remarcat faptul că o biopsie este o metodă fiabilă pentru studierea compoziției celulare a unui țesut. Această procedură nu este dureroasă, prin urmare este efectuată fără anestezie. În cazuri rare, aerosolul de lidocaină este utilizat pentru anestezie.

În cazul infecției cu HPV, biopsia cervicală este prescrisă ca o metodă de diagnosticare suplimentară.

Examen histologic

Metoda histologică (examinarea țesuturilor sub microscop) este fundamentală în diagnosticarea cancerului de col uterin. Aceasta este metoda cea mai exactă pentru detectarea celulelor precanceroase.

Specimen histologic colorat care prezintă celule epiteliale în membrana mucoasă a colului vaginal

Screening-ul cytologic

Această metodă vizează identificarea celulelor patologice (anormale), care pot provoca mai târziu dezvoltarea tumorilor de cancer. Exactitatea metodei depinde de mulți factori de natură subiectivă și obiectivă:

 • metode de prelevare a probelor biomateriale;
 • profesionalismul personalului medical;
 • frotiu de colorare;
 • tehnici de pregătire pentru cercetare.

Notă. În timpul diagnosticării patologiilor colului uterin, o frotiu asupra citologiei este o analiză preliminară, iar examinarea histologică este etapa finală.

Amestecul citologic ajută la determinarea nu numai a stării membranei mucoase a vaginului, ci și pentru stabilirea prezenței bacteriilor în el

Reacția în lanț a polimerazei

Există multe metode pentru diagnosticarea PVI, dar cea mai precisă dintre ele este analiza PCR pentru virusul papilomavirus uman. Datorită utilizării acestei metode unice, medicii au reușit să identifice chiar anumite tipuri de papilomavirusuri. Spre deosebire de analiza imunologică a sângelui pentru papilom, PCR este mai precis, deoarece nu detectează anticorpi la un antigen specific, ci mai ales agentul patogen în sine.

Principiul analizei PCR pentru infecția cu papilomavirus uman este destul de simplu: în biofluide (CSF, plasmă de sânge, sinovie, limf), acidul nucleic străin coagulează cu reactivul administrat. Este, de asemenea, de remarcat faptul că reactivul prezintă un efect selectiv, adică reacționează numai cu un acid nucleic specific.

Testele serologice ajută la detectarea prezenței anticorpilor la diferiți agenți virali.

Digene

Analiza digenei (test Daigen) pentru papilomavirusul uman este o metodă foarte sensibilă care permite nu numai detectarea PVI, ci și stabilirea tipului de virus și a concentrațiilor sale acceptabile din punct de vedere clinic în țesuturi. Utilizarea integrată a testului Digene și a examenului citologic este "standardul de aur" în diagnosticul patologiei papilomavirusului uman al colului uterin. Testul Digene vă permite să setați concentrația maximă a virusului, care poate provoca dezvoltarea cancerului. Cu o diagnosticare în timp util și o terapie adecvată, este posibil să se prevină dezvoltarea oncologiei.

Sfat! Ginecologii recomandă efectuarea testului de mai sus ca studii de screening la femeile cu vârsta peste 25-30 de ani, precum și în cazul unor rezultate incerte cu analiza PAP.

Examinarea microscopică a biomaterialului obținut în timpul biopsiei

concluzie

Există o mulțime de metode care permit detectarea infecției cu papilomavirus uman. Ce teste trebuie să treci pentru papilom ar trebui rezolvate de un specialist cu experiență. Principala sarcină a pacientului este să contactați clinica în timp util pentru ajutor calificat.

Analiza HPV: când și cum să treci, descifrând rezultatele

Pentru o persoană modernă, îngrijirea sănătății trebuie să devină o prioritate în asigurarea unei calități înalte a vieții. În plus, știința permite studierea pericolelor potențiale ascunse. De exemplu, testarea HPV face posibilă detectarea unui virus mortal înainte de a începe munca distructivă.

Papiloame: estetica aspectului

Aspectul în majoritatea absolută a cazurilor reprezintă baza comunicării de înaltă calitate, reușită între oameni. Defectele repulsive în aparență sunt adesea dificil de depășit obstacolele în calea comunicării. Și papiloamele sunt unul dintre acei dușmani. Ele pot fi localizate pe zone ale corpului care sunt ascunse de ochii curioși sau pot apărea pe față, pe gât. Îndepărtați papiloamele și uneltele de farmacie și metodele bunicii. Dar, înainte de a elimina o educație urâtă, este necesar să faceți o examinare - o analiză pe HPV pentru a vă asigura că nu există nici un virus patogen care să provoace mari tulburări și să conducă la o boală gravă și apoi la moarte.

Care sunt papiloamele?

Papilomii și negii sunt creșteri neplăcute care apar pe piele și pe membranele mucoase ale unei persoane. Acestea sunt cauzate de locuitorii microcosmosului, adiacent unei persoane - ciuperci, viruși.

Papiloamele sunt o manifestare externă a problemelor interne. Și uneori virusul poate trăi cu ușurință în corpul uman, fără a se manifesta. Dar trebuie doar să suporți stresul sever, o răceală, să schimbați clima - și vă rog, tumorile inestetice "au sărit" prin corp.

Mulți cred că nu este nimic teribil în acest caz, iar papiloamele ar trebui pur și simplu eliminate într-o instalație specializată de cosmetologie. Da, este imposibil să scapi de aceste formațiuni în exterior, dar uneori este aproape imposibil să se recupereze de la virusul care le-a generat. Foarte des, clienții saloanelor de înfrumusețare sunt îngrijorați numai de apariția HPV la femei. Că este, de asemenea, o amenințare gravă la adresa sănătății și a vieții, puțini oameni cred.

Ce este HPV?

Analiza pentru HPV este efectuată pentru a identifica problema cât mai curând posibil și pentru a încerca să o rezolvi calitativ. Papilomavirusul uman (HPV), sau papilomavirusul uman (HPV), este un gen destul de extins de papilomavirusuri (Papovaviridae). Prin știință se stabilește că acest rezident al microproiectului este rezistent la căldură și conține ADN.

Astăzi, această boală este considerată una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în rândul persoanelor de vârstă fragedă (cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani), HPV este infectat cu aproximativ 80%. Virusul infectează epiteliul și membranele mucoase ale pielii, inclusiv genitalia, laringele, cavitatea orală și membranele mucoase ale ochiului.

Este transmisă prin HPV în principal prin contact sexual. Aceasta ar trebui să includă diferite tipuri de sex. Ele pot fi, de asemenea, infectate prin contactul cu pielea apropiată sau prin contactul membranelor mucoase cu zone infectate ale pielii și ale membranelor mucoase. Nou-născuții sunt infectați atunci când trec prin canalul de naștere. Apoi dezvoltă papilomatoza respiratorie a laringelui.

Oamenii de știință au identificat mai mult de 100 de tipuri de papilomavirus uman (HPV), dintre care mai mult de 40 sunt capabili să provoace leziuni organelor urogenitale, anusul la femei și bărbați și, de asemenea, provoacă verucilor genitale pe piele.

De ce e atât de rău virusul?

S-ar părea teribil în virusul papilomului uman "liniștit", dacă manifestările externe sunt îndepărtate cu ușurință în timpul unei proceduri cosmetice? Este vorba despre amenințarea potențială a celulelor canceroase în contextul vieții acestui "copil". Oamenii de știință împart papilomavirusurile în trei tipuri:

 • non-oncogene HPV (1, 2, 3, 5 genotipuri);
 • risc scăzut de carcinogen (NCR) al HPV (6, 11, 42, 43, 44 genotipuri);
 • un risc crescut de cancerigen (SRS) al HPV (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 și 68 genotipuri).

Apariția tumorilor benigne poate provoca un grup de viruși de al doilea tip, care include 5 genotipuri. Principalele tipuri sunt 6 și 11 tipuri de HPV, acestea fiind detectate în 90% din toate infecțiile. Cea mai frecventă manifestare externă a activității vitale a acestui grup de viruși este condiloamele acuminate (Condylomata acuminata). Pot să apară, de asemenea, verucile keratotice, verucile papulare sau verucile Bushuke-Levenstein.

Cel de-al treilea grup de papilomavirus uman este un grup de risc oncogen ridicat. Conține 15 genotipuri, iar ponderea de 16 și 18 tipuri reprezintă 70% din toate infecțiile.

Medicina modernă a demonstrat deja rolul activ al HPV în apariția cancerului de col uterin, cancerul anusului, cancerul vaginului, vulva, oncologia penisului, precum și cancerul laringelui și cavității bucale.

ADN-ul virusului trece prin două etape în celulă: etapa episomală (etapa productivă) și cea integrată. În prima etapă se produc noi viruși. Aceasta provoacă implicarea celulelor noi în procesul patologic și formarea unei tumori benigne pe piele. Apoi, virusul începe să fie introdus în ADN-ul celulei, provocând o supraexprimare a oncoproteinelor E6, E7, care servește ca modificări precanceroase. Această etapă necesită intervenția medicamentelor și tratamentul de calitate.

Acei pacienți care sunt desemnați pentru a testa prezența virusului se întreabă de unde să efectueze testul HPV. Medicul îi poate răspunde. Deși aproape toate instituțiile medicale moderne au echipamentul necesar de diagnosticare pentru a efectua astfel de studii.

Când trebuie să iau testul pentru virusul "urât"?

Analiza riscului oncogen HPV va permite timp pentru a identifica o potențială amenințare la adresa sănătății și a vieții. Este transmisă într-un singur mod - de la persoană la persoană, înrădăcinată în straturile adânci ale pielii. Micro-periculozitatea periculoasă din straturile superioare ale epiteliului reproduce și influențează patologic mecanismul diviziunii celulare, care provoacă apariția tumorilor pielii.

Omenirea ar trebui să-și amintească deja că HPV este o infecție cu transmitere sexuală și că probabilitatea infectării cu ea este în continuă creștere. Papiloamele și condiloamele sunt doar semnele exterioare ale bolii. Dar baza sa oncologică patologică nu este vizibilă cu ochiul simplu.

Doar o examinare calitativă este capabilă să determine care virus a provocat apariția negi, papiloame sau negii pe piele și pe mucoase. Adesea, oamenii se întreabă dacă trebuie să fie testați pentru HPV. Răspunsul este da. La urma urmei, virusul este capabil să fie transmis de la persoană la persoană în moduri diferite:

 • în timpul actului sexual neprotejat;
 • în contact strâns al pielii și membranelor mucoase, pe care sunt mici răni și crăpături, de exemplu, când se sărute;
 • în timpul nașterii naturale de la mamă la copil;
 • mod de uz casnic din cauza nerespectării regulilor de igienă personală - în baie, saună, toaletă, piscină.

Toată lumea de la o vârstă fragedă ar trebui să știe că utilizarea articolelor de igienă personală ale altor persoane este strict interzisă!

Virusul din mediul extern nu trăiește mult timp, dar este suficient pentru el să găsească un nou adăpost.

Oamenii de stiinta au descoperit ca infectia cu aceasta boala nu depinde de caracteristicile genetice. Numai sexul neprotejat, nerespectarea patologică a regulilor de igienă personală și imunitatea scăzută pot provoca soluționarea cu succes a virusului în corpul uman.

Trebuie reținut faptul că HPV la femei este prima cauză a cancerului de col uterin cel mai frecvent întâlnit. Dacă există o dorință sau o mărturie pentru a fi supuse unei examinări, trimiterea la teste este emisă de medicul curant. El decide, de asemenea, care dintre metodele de diagnostic vor fi eficiente în acest stadiu. Există mai multe tipuri de examinări care pot detecta prezența virusului papilomavirus uman.

colposcopie

Colposcopia este efectuată pentru a examina femeile cu ajutorul unui dispozitiv special - un colposcop compus dintr-un dispozitiv binocular și un dispozitiv de iluminat. Acesta vă permite să inspectați pereții vaginului și colului uterin pentru prezența focarelor de infecție pe mucoasă. Colposcopia extinsă cu utilizarea testelor speciale este utilizată pentru a diferenția formațiunile oncologice și pentru frotiu și biopsie pentru cercetări ulterioare.

Metoda citologică

Analiza HPV folosind microscopul se efectuează pe un eșantion de frotiu prelevat din vagin și determină prezența și numărul anumitor celule - diskeratotitov și koilocite, care servesc ca indicator al activității papilomavirusului uman. Rezultatele sunt diferențiate pe clase:

 • Gradul 1-2 nu înseamnă modificări virale;
 • Gradul 3 necesită diagnosticări suplimentare;
 • Gradul 4-5 indică prezența unor modificări maligne.

Metoda histologică

Dacă o femeie are o examinare mai aprofundată a prezenței virusului și a consecințelor activității sale vitale în organism, atunci medicul va prescrie un examen histologic. Se efectuează pe o biopsie - un eșantion foarte mic de țesut examinat sub microscop. Această metodă vă permite să vedeți celulele modificate afectate de virus.

Anticorpi pentru HPV

Un test de sânge pentru HPV este capabil să detecteze prezența anticorpilor la acesta. Este o modalitate eficientă de a diagnostica infecția în primele etape. La urma urmei, anticorpii apar ca urmare a penetrării unui micro-dăunător în organism. Dezavantajul acestui studiu este incapacitatea de a determina tipul de virus și, prin urmare, potențialul său pericol.

Digene-test

Cea mai recentă și destul de precisă analiză pentru testul HPV - Digene. Vă permite să determinați la un moment dat tipul de virus, concentrația sa cantitativă. Acest lucru este important. Tipul de virus este un indicator al oncogenicității și, prin urmare, o potențială amenințare la adresa sănătății pacientului. Studiul se bazează pe răzuirea membranei mucoase a vaginului sau a uretrei.

Reacția în lanț a polimerazei

PCR astăzi este una dintre cele mai comune metode de diagnosticare a diferitelor boli, inclusiv a papilomavirusului uman. Vă permite să investigați diverse materiale biologice, să detectați în ea ADN-ul virusului și să trageți concluzii despre infecție. Această metodă necesită o mulțime de experiență de la un specialist, deoarece nerespectarea algoritmului PCR va conduce la un rezultat fals.

Caracteristicile testelor pentru HPV

Deci, medicul a prescris un studiu privind HPV. Cum se face analiza? Oricare ar fi metoda de diagnosticare aleasă de medic, va fi fără durere pentru pacient. Doar un ușor disconfort se poate manifesta în timpul unor manipulări.

Experții recomandă efectuarea unui test de sânge pentru HPV pe stomacul gol. De obicei, gardul este făcut dimineața, ceea ce înseamnă că nimic nu este mai bine seara. Este recomandabil să renunțați la alcool și alimente picante timp de 2-3 zile înainte de a lua testul. Desi unii experti spun ca alcoolul, mancarea si timpul zilei nu afecteaza semnele vitale ale papilomavirusului uman.

Dacă materialul este luat de la organele genitale, atunci limitările în pregătirea pentru analiză sunt:

 • eșecul în 2-3 zile de act sexual;
 • refuzarea cu câteva zile înainte de analiză a utilizării igienei intimate antibacteriene;
 • Cu 2 ore înainte de administrarea frotiului, se recomandă să nu urinați.

Pentru femei, limitarea este menstruația și 2-3 zile după terminarea acesteia. Medicamentele contraceptive administrate în vagin, și acest unguent, supozitoare, geluri, pot afecta rezultatele. De aceea, ele trebuie abandonate cu câteva zile înainte ca frotiul sau biopsia să fie colectate.

Decodarea rezultatelor analizei pe HPV

Analiza HPV la bărbați și femei este o modalitate bună de a identifica problema și de a preveni dezvoltarea acesteia. Decriptați rezultatele numai profesioniști calificați. Toate recomandările din afara instituției specializate sunt doar cu scop informativ și nu ar trebui să provoace auto-tratamente.

Papilomavirusul uman este potențial periculos pentru persoanele de orice sex și vârstă. Se observă că până la 30 de ani în majoritatea cazurilor de infecție apare așa-numita dezvoltare inversă - virusul dispare din organism, fără a avea timp să-l facă rău. Dar cu cât pacientul este mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul reîncarnării unei infecții virale în cancer.

Cel mai adesea puteți să răspundeți la întrebări privind citirea rezultatelor testului Digene. Ele sunt simple. Dacă există o inscripție "ADN nu este detectată" pe formularul primit cu rezultatele examinării, atunci putem vorbi despre absența completă a virusului. Dar pot exista și alte note. Inscripția "mai mică de 3 Lg" indică prezența unui virus în organism într-o concentrație neglijabilă. Rezultatul "3-5 Lg" indică faptul că numărul de agenți patogeni este potențial periculos. Dar inscripția "mai mult de 5 Lg" caracterizează concentrația virusului ca fiind foarte mare.

Mulți pacienți sunt interesați de cât de mult este făcut analiza HPV. Răspunsul depinde de tipul diagnosticului și de capacitățile instituției medicale. De obicei, rezultatele pot fi obținute după 2-3 zile.

Ce înseamnă rezultatele?

Decriptarea analizei HPV este efectuată într-un laborator clinic numai de către un specialist. Pentru pacient, explicațiile sunt:

 • expresia "valori de referință" înseamnă un rezultat - virusul nu a fost detectat;
 • dacă inscripția citește "rezultat pozitiv", atunci în biomaterial este detectat un virus oncogen ridicat, iar riscul de a dezvolta cancer de col uterin sau alte neoplasme este foarte mare;
 • inscripția "rezultat negativ" poate fi explicată după cum urmează: nu au fost detectate tipuri oncogene de virusuri, dar există posibilitatea de a fi infectate cu alte tipuri de HPV.

Ce poate afecta rezultatul

Nu întotdeauna rezultatele sondajului conțin informații fiabile. Factorul uman poate juca o glumă crudă. Tehnicianul de laborator poate prelua incorect materialul și apoi poate încălca condițiile de depozitare. Este posibil să nu existe niciun rezultat din cauza cantității mici de virus care nu poate fi determinată prin această metodă sau prin intermediul unui astfel de echipament. Există și alte nuanțe.

Contaminarea materialului poate determina rezultate fals pozitive. În orice caz, este mai bine să reluați toate analizele după o anumită perioadă de timp.

Note importante

Papilomavirusul uman este, fără îndoială, foarte periculos și viclean. Dar oamenii ar trebui să-și amintească faptul că nu întotdeauna infecția HPV duce la cancer. De asemenea, trebuie remarcat faptul că, în unele cazuri, infecția are loc printr-un complex de virusuri și nu prin nici un fel. Pentru diagnosticul fiabil, trebuie efectuată o examinare completă, permițându-vă să faceți diagnosticul cât mai exact posibil și să alegeți o metodă de tratament.

Tratamentul cu HPV

Destul de des, diagnosticul de HPV la femei. Ce este? O astfel de întrebare este adresată celor care nu au auzit niciodată de o astfel de problemă. Papilomavirusul uman provoacă în unele cazuri cancerul organelor urogenitale, laringelui și cavității bucale.

La o vârstă fragedă, există cazuri frecvente de vindecare spontană a HPV. Dar vârsta înaintată servește ca un stimulent pentru dezvoltarea complicațiilor sub formă de cancer. Este imposibil să o vindeciți cu ajutorul medicamentelor de la infecția cu o infecție virală astăzi - nici un medicament nu dă un rezultat absolut. Prin urmare, baza tratamentului este terapia simptomatică și antivirală, precum și tehnicile de imunostimulare.

Testarea HPV în conformitate cu metoda aleasă de medic este o modalitate de a afla despre sănătatea dumneavoastră și potențiala amenințare sub forma unui virus. Pentru a realiza o astfel de anchetă ar trebui să se afle în complex pentru a obține rezultatul cel mai fiabil și, dacă este necesar, un tratament calitativ.

Principalele tipuri de teste pentru papilom, în special gardul lor

Papilomavirusul sau HPV este un microorganism care are zeci de subspecii. În funcție de tipul de virus pe care îl are persoana, există anumite modificări ale pielii, membranelor mucoase și ale organelor interne.

Mai ales periculoase sunt HPV legate de subspecii oncogene, adică cresc riscul apariției bolilor maligne. O analiză a papilomului, realizată în timp, ajută la stabilirea tulpinii de papilomavirus și, în consecință, primește tratament antiviral, care este, de asemenea, o prevenire a cancerului.

Cauzele HPV

Papilomavirusul uman este unul dintre virusurile cele mai răspândite din lume.

Virusul este transmis numai de la o persoană la alta, dar în mai multe moduri. Cel mai de bază este sexul și poate fi atât contact sexual tradițional, oral, cât și anal. HPV poate trece de la mamă în timpul nașterii la copil, și adesea după o perioadă, papilele sunt detectate în gură și în gâtul bebelușului.

Adesea, papilomavirusul este transmis prin contact, adică prin pielea deteriorată sau prin folosirea unor obiecte personale de către oameni diferiți. Microorganismul își păstrează perfect viabilitatea într-un mediu umed și cald, astfel că este ușor să deveniți proprietarul acestuia după ce vizitați o baie sau o piscină.

Unele caracteristici ale vieții sexuale cresc riscul de infectare. Acesta este debutul său precoce, schimbarea frecventă a partenerilor, bolile venerice, avortul la femei. Din punct de vedere sexual, HPV este infectat în majoritatea cazurilor de femei, pe care medicii le asociază cu trăsăturile anatomice ale structurilor organelor genitale.

Virusul papilloma nu apare întotdeauna imediat, în majoritatea cazurilor înainte de apariția acestuia pe piele și pe membranele mucoase durează câteva luni și ani.

Câțiva factori provocatori sunt de vină pentru activarea agentului patogen, grupul lor include:

 • Pronunțată slăbirea sistemului imunitar. Acest lucru este observat după ce a suferit boli infecțioase severe, după tratamentul prelungit cu antibiotice, cu tulburări respiratorii frecvente.
 • Impactul negativ al stresului psiho-emoțional prelungit și frecvent.
 • Prezența bolilor cronice ale organelor genitale, urinare, ale tractului digestiv.
 • Deficitul de vitamine.
 • Modele rele - fumatul pe termen lung, abuzul de alcool.

Activarea virusului duce la faptul că se acumulează în cantități mari într-o anumită parte a corpului sau pe membranele mucoase și modifică structura și funcția celulelor situate aici. Rezultatul acestui proces este apariția negi și papilomi.

Mai ales periculoase sunt verucilor genitale care apar pe organele genitale externe și la femeile din interiorul vaginului. Creșterile de pe piele pot fi atât simple, cât și multiple, ele sunt adesea rănite, ceea ce crește riscul ca celulele normale să se regenereze atipice.

Cum și de ce se preda analiza pentru papilomavirusul uman?

Când apar papile pe corpul uman, un dermatolog poate spune cu siguranță că există un virus în corpul acestui pacient.

Dar pentru ca tratamentul luat să fie cât mai eficient posibil, este necesară o diagnosticare de laborator care să permită determinarea tipului de virus și cantitatea acestuia în organism.

Este imperativ să aflați tulpina HPV dacă sunt detectate creșteri papillomatoase:

 • La organele genitale externe, la femeile din vagin și la bărbații din penis și uretra.
 • În zona gâtului și gurii.
 • În jurul anusului.

Analiza în acest caz permite stabilirea apartenenței virusului la grupul oncogen sau non-oncogen.

Aceasta permite medicului să sugereze rezultatul bolii și să prescrie un tratament care împiedică apariția unei leziuni maligne. Analiza virusului papilomavirus uman este necesară și dacă sunt identificate afecțiuni precanceroase, la femei este displazie sau leucoplazie a colului uterin.

Analiza virusului papilomavirus este recomandată pentru fiecare femeie după 30 de ani. În mod ideal, ar trebui reluată o dată la fiecare trei până la cinci ani. O astfel de atitudine față de sănătatea lor va dezvălui dezvoltarea celulelor atipice în primele etape ale apariției lor.

Pentru a determina HPV în organism la oameni, s-au dezvoltat diferite metode de diagnosticare. Pacientul ia sânge pentru analiză, răzuire și frotiu la femeile din canalul cervical și colul uterin. La bărbați, celulele din stratul mucos al uretrei, secretul prostatei, sunt necesare pentru analiză.

Dacă este necesar, se efectuează o biopsie HPV suspectată. Adică, o mică bucată de țesut este preluată din zona de transformare a celulelor.

Metode de diagnosticare

Centrele medicale moderne au mai multe metode pentru detectarea HPV la om. Cele mai frecvent utilizate sunt următoarele:

 • PCR - reacție în lanț a polimerazei. Această metodă se bazează pe detectarea ADN-ului papilomavirus uman, ceea ce face posibilă găsirea acestui microorganism cu aproape cea mai mare probabilitate. Studiul necesită fluide biologice - sânge, saliva, urină, lichid amniotic sau răzuire din stratul mucus al cervixului sau uretrei. Diagnosticul ADN ajută, de asemenea, la stabilirea tipului de microorganisme și a raportului său cantitativ la momentul colectării materialelor.
 • Testul Digest este o analiză modernă, extrem de sensibilă, care permite ca virusul să fie atribuit uneia din 100 de tulpini și să determine determinarea oncogenității acestuia. Pentru analiza papilomului, este necesară o răzuire din vagin sau uretra. Interpretarea rezultatelor obținute se efectuează de către un medic. Testul de digerare relevă o concentrație a virusului care indică un risc ridicat de degenerare a celulelor modificate în celulele canceroase. Prin urmare, acest studiu este necesar pentru numirea celui mai eficient tratament preventiv.

În cazul rezultatelor testului pozitiv sau în cazul unor rezultate îndoielnice, sunt indicate diagnostice repetate. Vă permite să evaluați rezultatele tratamentului și să determinați dacă o persoană este infectată cu HPV.

Dar chiar și cu rezultate negative, dacă este posibil, fiecare persoană ar trebui să fie supusă unui examen periodic, deoarece puteți obține un virus în orice moment.

Caracteristicile sondajului la femei

Diagnosticul de papilomavirus la femei are propriile caracteristici. Cea mai informativă este considerată o decopertare calitativă din zona schimbărilor vizibile și a canalului cervical.

Materialul este obținut utilizând o perie specială, luând în același timp un frotiu pe citologie. În unele cazuri, poate fi utilizată o probă universală medicală pentru prelevare de probe. Materialul nu trebuie luat în timpul menstruației, deoarece va prezenta rezultate false.

Pacienții ginecologului care nu au împlinit vârsta de treizeci de ani nu primesc decât citologie. Detectarea HPV sub 30 de ani nu este informativă - se crede că infecția la tineri se desfășoară sub acoperire.

După vârsta de 30 de ani, citologia este prescrisă împreună cu testele pentru Pillomavirus. În acest moment, este important să nu pierdeți momentul, indicând degenerarea celulelor normale în celulele canceroase.

Rolul genotipării?

Genotiparea este o determinare de laborator a tipului de virus. Un astfel de studiu are mai multe avantaje:

 • Detectarea simultană a mai multor tulpini ale virusului.
 • Determinarea oncogenității HPV. Cancerul de col uterin se crede că apare dacă o femeie are 16 și 18 tipuri de HPV.
 • Abilitatea de a recunoaște reinfectarea din infecția persistentă (cronică) cu analize repetate.

Identificarea tulpinilor oncogene permite medicului să selecteze regimul de tratament care va oferi efectul antiviral maxim asupra organismului și va preveni prevenirea dezvoltării cancerelor.

Genotiparea repetată arată eficacitatea terapiei, deoarece re-infectarea cu aceeași tulpină este imposibilă.

Analiza prețurilor

Costul testelor pentru prezența virusului papilomavirus uman în organism depinde de tipul examinării prescrise.

Metodele și cursul examinării pentru HPV sunt descrise în acest videoclip:

Cum să luați sânge pentru HPV

Ce este HPV și când sunt prescrise testele pentru detectarea acestuia

Tulpinile virusului care poate provoca cancer, așa-numitele papilomavirusuri cu risc crescut, reprezintă cel mai grav pericol pentru oameni. În 50% dintre cazuri, când diagnostichează cancerul de col uterin, în analiză sunt prezenți markeri de tipul 16, iar în 10% (care este, de asemenea, destul de mult), al 18-lea. Aceste două tipuri de HPV sunt pe bună dreptate considerate cele mai periculoase.

Modalitățile de transmitere a virusului pot fi diferite de cele interne (prin atingere sau apă în piscină) la infecția copilului în timpul nașterii (dacă mama are această boală). Dar una dintre cele mai comune metode de infectare cu HPV este contactul sexual, și chiar și tipuri de genitale sau anale. Acest lucru se datorează faptului că membranele mucoase sunt deosebit de vulnerabile la infecții, deoarece nu au stratul cornos. Prin infectarea stratului bazal al epiteliului, virusul pătrunde în celulele corpului. Scenariul ulterior al dezvoltării bolii are două moduri: HPV poate exista în afara cromozomului celulei și se poate integra în genomul său, provocând degenerarea țesutului.

În multe cazuri, HPV se găsește în organism fără a-și da prezența. Dar există o serie de indicații atunci când este necesar să se transmită o analiză pentru prezența unui virus în organism:

 • infecții urogenitale în formă acută sau cronică (papiloame, condiloame);
 • infertilitate, avort spontan, patologia sarcinii;
 • având un partener sexual infectat cu HPV;
 • studiile preventive ale corpului.

După cum am menționat mai devreme, virusul papilomavirus uman are multe specii specifice. De aceea există mai multe tipuri de teste pentru detectarea bolii.

Manifestări clinice

Unele tipuri de virusuri HPV provoacă "negii" familiali (creșteri benigne ale țesuturilor integrale), altele produc veruci genitale. Acestea din urmă sunt, de asemenea, legate de creșteri benigne de țesut, dar, în unele cazuri, ei pot ozlokachestvlyatsya, pur și simplu vorbind, duce la cancer.

Perioada de incubație pentru infectarea zonei genitale a HPV variază de la 3 la 8 luni. În majoritatea cazurilor, infecția cu HPV are o durată scurtă de viață și poate fi rezolvată independent în decurs de 12-24 luni (cu excepția cazului în care are loc recurența), determinată de activitatea imunității antivirale.

De regulă, o femeie poate obține virusul papilomului în anii ei de vârstă la debutul activității sexuale, dar virusul nu-și arată imediat și relativ rar patogenitatea, rămânând timp de mulți ani într-o stare ascunsă (latentă). Activarea virusului și apariția unui neoplasm malign al cervixului se pot produce cu mulți ani mai târziu - la vârsta de 50-70 de ani, sub influența unei varietăți de factori provocatori.

Ce analiză trebuie să treacă la detectarea HPV

Analiza papilomavirusului uman este capabilă să demonstreze prezența sau absența bolii și, în unele cazuri, poate determina cu precizie tipul acesteia. După primirea rezultatelor studiului, medicul (ginecolog, urolog sau dermatolog) va fi în măsură să dezvolte strategia potrivită pentru combaterea bolii.

 • Metoda citologică sau frotiu citologic, care face parte din categoria metodelor clasice sigure și simple, vă permite să determinați clasa bolii. Ea are o serie de dezavantaje datorită probabilității mari de eroare datorată eșantionării incorecte a materialelor și interpretării rezultatelor (specificitatea analizei este de 69%, nivelul rezultatelor fals negative fiind de 5-40%).
 • Colposcopie. Această analiză este prescrisă femeilor în funcție de rezultatele cercetărilor citologice, în cazul prezenței unor celule modificate ale epiteliului scuamos. Folosind un microscop special, medicul examinează suprafața vaginului și a colului uterin pentru a identifica semnele vizibile ale bolii: verucile genitale.
 • Metoda histologică. Când în timpul colposcopiei sunt detectate creșteri suspecte pe pereții vaginali, medicul are posibilitatea de a lua un mic eșantion de țesut pentru examinare ulterioară. În același timp, se dezvăluie natura schimbărilor de celule și afectarea funcționării lor.
 • ELISA (analiză imunosorbantă legată de enzime). Acest studiu se bazează pe studiul activității răspunsului imun al organismului la HPV. ELISA poate fi o analiză suplimentară, dar nu are o valoare pronunțată de diagnostic în sine.
 • Test de digene (amplificare). Unul dintre cele mai moderne, rapide și corecte teste pentru HPV. Ea se efectuează pe baza probelor de țesuturi obținute sau a răzuinței celulelor din vagin, canal cervical, uretra. Afișează gradul de carcinogenitate al virusului și concentrația acestuia.
 • PCR (non-amplificare). Această metodă de cercetare este capabilă să dea un răspuns pozitiv sau negativ la întrebarea despre prezența HPV în corpul uman. Saliva, sângele, secreția vaginală etc. sunt materiale pentru analiză. PCR poate dezvălui chiar și o infecție latentă în organism.

Fiecare pacient care a fost prescris o analiză a papilomavirusului uman ar trebui să fie conștient de modul de pregătire pentru luarea materialului pentru studiu.

Atunci când este necesar să se ia o amprentă asupra papilomavirusului uman

Papilomavirusul uman poate provoca creșterea diverselor neoplasme - papiloame, negi, condiloame.

Purtătorii de infecție sunt majoritatea oamenilor (conform statisticilor, aproximativ 90%).

Ce este un virus și cum este periculos, aflăm din articol. De asemenea, aflați cum și unde să faceți diagnosticul, decât să tratați infecția.

 • Toate informațiile de pe site sunt doar pentru scopuri informaționale și nu reprezintă un manual pentru acțiune!
 • Numai medicul vă poate furniza DIAGNOSTICUL EXACT!
 • Vă îndemnăm să nu vă autoprotejați, ci să vă înregistrați la un specialist!
 • Sănătate pentru tine și familia ta!

Ce este HPV?

HPV (Papilomavirus uman) este o infecție comună și destul de periculoasă, reprezentată de peste 120 de tipuri diferite.

Principala amenințare a virusului este capacitatea acestuia de a provoca o degenerare tisulară malignă.

De aceea este atât de important să analizăm și să detectăm în timp util infecția.

Foto: papilomavirus uman

Modalități de infectare

Infecția cu HPV este posibilă în trei moduri.

 1. Sexual (cu un contact sexual neprotejat o singură dată, infecția apare la 47-67%). Transmiterea orală nu este exclusă. În acest caz, apar tumori în cavitatea orală și pe membrana mucoasă a gâtului.
 2. Metoda contact-gospodărie - prin leziuni microscopice pe piele atunci când se utilizează accesorii igienice, prosoape, haine ale purtătoarei de infecție, în timpul unei manichiură / pedichiură cu unelte slab procesate.
 3. De la mamă la nou-născut - în timpul nașterii când trece prin canalul de naștere infectat (foarte rar).

Mediul optim pentru dezvoltarea și reproducerea agentului patogen este straturile mai profunde ale pielii și ale membranelor mucoase. În celulele superficiale, virusul pur și simplu persistă mult timp fără a se prezenta.

Suportul virusului din organism poate fi:

 • DC;
 • tranzitorii (agentul patogen există în organism pentru o perioadă scurtă de timp, apoi datorită activității sistemului imunitar, derivă).

Foto: cel mai adesea infecția apare prin contact sexual

Factori de risc

Grupul de risc include toți oamenii activi sexual. HPV mai devreme sau mai târziu aproape toate femeile devin infectate.

Dar, pentru majoritatea, sistemul imunitar se luptă singură cu infecția.

Probleme de sănătate apar în cazul unui sistem imunitar slăbit.

Factorii care cresc probabilitatea de infectare includ:

 • stres emoțional și stres;
 • oboseala fizică și epuizarea corpului;
 • slăbirea imunității, datorită influențelor fizice externe - hipotermie sau expunere excesivă la corpul radiației ultraviolete (expunere prelungită la soare deschis, abuz de solariu);
 • transferate infecții virale și bacteriene (herpes, gripă, amigdalită, rinită, etc.);
 • manipulări și operații medicale (stabilirea dispozitivului intrauterin, avort);
 • sarcinii.

Modificarea stării unei infecții virale (trecerea la forma activă) este determinată de tipul de agent patogen și de caracteristicile răspunsurilor imune la invazia agentului patogen.

Un factor extern care provoacă activarea virusului este fumatul.

Tipurile HPV

Papilomavirusul uman poate declanșa două tipuri de modificări:

 1. productiv - formarea de negi;
 2. transformarea - dezvoltarea displaziei țesuturilor epiteliale, a tumorilor maligne.

În funcție de capacitatea virusului de a provoca cancer, toate tipurile de HPV sunt clasificate în:

 1. HPV cu risc înalt;
 2. HPV cu risc scăzut;
 3. non-oncogen HPV.

Tabelul tipurilor HPV după grup

Testarea HPV

Papilomavirusul uman nu este periculos deoarece provoacă papilomii și negi. Aceste formațiuni sunt relativ inofensive. HPV este teribil deoarece poate provoca cancer. De exemplu, la femei, aceasta provoacă cancer de col uterin în 95% din cazuri. La bărbați, tipurile oncogene HPV pot provoca cancer al penisului și laringelui. De aceea, fiecare persoană care trăiește sexual ar trebui să efectueze un test HPV cel puțin o dată la 3-5 ani.

Numai cu examinarea obișnuită efectuată de un ginecolog sau de un urolog, procesele preclinice pot fi observate la timp și boala poate fi prevenită.

Vom spune cum să luăm testele pentru virusul papilomavirus: ce teste și examene sunt, cât sunt și ce este prescris în diferite situații.

Conținutul articolului:

Tipuri de proiecții HPV

Diagnosticul infecției cu HPV poate fi făcut numai de un ginecolog, de un urolog sau de un dermatovenereolog. Prima examinare de către un medic este un examen ginecologic (pentru femei) sau un examen urologic (pentru bărbați). La examinare, medicul ia materialul pentru o varietate de teste - pentru al examina pentru prezența unui virus. De asemenea, la a doua admitere, medicul poate prescrie examinări suplimentare. Deci, în plus față de frotiu asupra HPV, o femeie poate fi în plus prescrisă o biopsie și colposcopie. Să analizăm fiecare procedură în detaliu.

Un examen simplu începe o vizită la ginecolog sau urolog pe orice problemă. Doctorul încearcă să găsească pe corpul uman papilome sau condiloame. Cu toate acestea, o singură examinare a cervixului sau a penisului nu este de obicei suficientă pentru a face concluzii cu privire la HPV. Faptul este că în stadiul inițial, procesele precanceroase sau cancerul incipient nu sunt ușor de observat, iar prezența HPV poate să nu fie vizibilă dacă persoana nu are papilomi.

 • Răzuiți-vă pe hpv

  De regulă, este luată cu o perie specială din cervix (la femei) sau din uretra (la om). Mai mult, materialul poate fi examinat pentru HPV în diferite moduri, pe care le descriem mai jos. Acest tip de examinare este necesar pentru a confirma prezența virusului și a prezice evoluția bolii. Predarea răzuitoare poate fi un pic neplăcută, dar tolerabilă.

  Rezolvarea din colul uterin

  De exemplu, se efectuează adesea un test citologic sau un test Papanicolau (Papanicolau Papanicolau) pe materialul de răzuire.

  Acest studiu, atunci când în decopertarea determină tipul, numărul și starea celulelor mucoaselor. În funcție de imagine, determinați tipul de răzuire (medicii spun adesea "tipul de frotiu").

  Există: tip normal de frotiu, tip inflamator, tip dysplastic (precanceros) și tip oncologic (cancer).

  În toate cazurile, "nu normal" ar trebui să fie cu siguranță testată pentru infecția cu HPV.

  Examinarea citologică este preventivă. Fiecare femeie trebuie să ia cel puțin o dată la fiecare 2-3 ani o frotiu asupra citologiei.

 • Colposcopie (procedura suplimentară în funcție de rezultatele testelor)

  Aceasta este o examinare a colului uterin, cu un dispozitiv special de mărire - un colposcop. Sarcina procedurii este de a examina cu atenție colul uterin prin dispozitiv pentru a găsi în el zone infectate cu papilomavirus sau celule mutante.

  Colposcopia este simplă și extinsă. Unul simplu este un examen colposcopic obișnuit, o examinare extinsă este o inspecție cu tratament prealabil al colului uterin, cu soluții speciale.

  Cu colposcopie convențională, puteți vedea: papiloame, zone de keratinizare (sigilii), modificări ale mucoasei, formațiuni oncologice.

  Cu colposcopie extinsă, puteți vedea: zone modificate la nivel celular, care nu sunt vizibile în timpul unei inspecții de rutină. Cu colposcopie extinsă, gâtul este tratat cu acid acetic și lugol. În mod normal, este pictat în mod uniform. În procesele displazice, oncologice și alte patologice apar zone de colorare inegală.

  În acest caz, papilomii cu vârsta întreagă pe colul uterin al unei femei nu pot fi. De aceea, sunt necesare instrumente și soluții speciale cu care medicul poate distinge celulele sănătoase de celulele infectate.

 • Biopsie (procedura suplimentară în funcție de rezultatele testelor)

  O biopsie este o procedură pentru a lua o bucată mică de țesut pentru examinarea ulterioară a țesutului sub microscop. Acest studiu este necesar pentru a monitoriza starea cervicală sau a penisului și pentru a identifica HPV sau complicațiile sale în stadiile incipiente.

  Procedura biopsiei cervicale

  O biopsie este efectuată în timpul unei colposcopii utilizând un ac special. Această procedură poate fi un pic dureroasă. Cu ajutorul unei biopsii este posibil să se determine cu precizie natura procesului patologic: de la schimbări minore benigne sau până la degenerarea gravă a țesutului malign. În funcție de rezultatele biopsiei, medicul decide ce să numească persoanei - o operație sau o observare ulterioară.

  Biopsia nu este întotdeauna o procedură obligatorie. A prescrie sau nu depinde de analizele anterioare. Mult mai des se face o biopsie pentru femei decât pentru bărbați, deoarece riscul de cancer de către bărbați datorat HPV este mult mai mic.

  Doar o examinare cuprinzătoare: examenul ginecologic + răzuirea pentru HPV + examinarea ulterioară a răzuinței cu analize diferite poate da o idee reală despre prezența HPV și pericolul pe care îl are.

  Analiza HPV: Cum se examinează materialul colectat

  În total, există două tipuri de teste pentru HPV - calitative și cantitative:

  • Analiza calitativă

  Acest tip de analiză, cu care puteți determina prezența sau absența HPV, dar este imposibil să estimați câte unități ale virusului sunt în organism. O analiză calitativă este reacția în lanț a polimerazei PCR (PCR). Rezultatele acestei analize nu permit anticiparea riscului de apariție a problemelor de cancer cu o precizie ridicată. Ie virusul în sine poate fi detectat, dar este imposibil să se înțeleagă dacă este suficient în organism pentru a declanșa cancer.

 • Analiza cantitativă

  Acesta este un tip de teste care pot fi utilizate pentru a determina nu numai prezența sau absența virusului papilloma, ci și încărcătura virală (numărul de particule virale din organism). Astfel de analize includ un alt tip de PCR - PCR în timp real (RT - PCR) și test Digine (test Digene sau test de captură hibrid). Aceste teste vă permit să identificați o cantitate semnificativă de virus în organism și să înțelegeți cum va evolua boala în continuare.

  Să spunem mai detaliat despre analizele numite.

  PCR - reacție în lanț a polimerazei

  Diagnosticarea prin PCR este căutarea ADN-ului papillomavirus în celulele umane. Anticorpul HPV este codul său genetic. Dacă ADN-ul este detectat, prezența HPV în organism este considerată dovedită. Dacă nu, încă nu înseamnă absența unui virus. Este posibil ca un virus să nu fie detectat dacă nu "cădea" într-o porțiune de celule luate de la un pacient. Deși acest lucru este destul de rar, este imposibil să excludem un astfel de risc. Pentru studiile de PCR, se procedează la răzuirea materialului.

  Diagnosticarea virusului papilomavirus prin PCR este posibilă atât cu tastarea cât și fără ea. O analiză include testarea unui singur grup de virusuri (cu risc oncogenic ridicat sau scăzut).

  O examinare non-tastare oferă pur și simplu un rezultat pozitiv sau negativ pentru grupul respectiv.

  O examinare de tipare determină tipurile de HPV disponibile într-o răzuire - în cadrul grupului pentru care persoana a fost testată. De exemplu, un grup de risc oncogen ridicat include tipurile de HPV: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68. Fără tastare rezultatul va fi pozitiv general; cu tastarea - pozitiv pentru tulpini specifice (de exemplu, pentru HPV 16 și 18 tipuri).

  Există, de asemenea, analize PCR separate pentru un număr limitat de tipuri de HPV. Cel mai adesea, acesta este un test pentru ADN-ul tipurilor HPV 16 și 18. HPV 16 și 18 sunt cele mai frecvente tipuri de HPV care au un potențial oncogen ridicat. Se consideră că cancerul de col uterin este cauzat de HPV 16 în 50% din cazuri și de 18% în 10%.

  În plus, există o analiză PCR generală pentru toate grupurile de virusuri - atât oncogene cât și non-oncogene. În laboratoare, o astfel de analiză poate fi găsită sub numele de "HPV Quant 21". Acest test poate detecta 21 de tipuri de ADN HPV: 6, 11, 16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 44, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82.

  Aceste tipuri de HPV sunt considerate cele mai importante pentru observație, deoarece cele mai multe ori cauzează diverse simptome - de la papilom la cancer.

  Citiți mai multe despre HPV 16 și HPV 18 într-un articol separat.

  Cât timp se face analiza: până la 3 zile lucrătoare

  Costul mediu (în Moscova):

  • fără a scrie - 290r
  • cu tastare - grupuri cu risc oncogen ridicat (aproximativ 14 tipuri) - 800r, risc scăzut (aproximativ 3 tipuri) - 400r
  • Numai HPV 16 și 18 (cu tastare) - 270r

  Rezultate și interpretarea acestora:

  Într-un studiu PCR de înaltă calitate, rezultatele sunt completate sub forma "negativ / pozitiv" sau "detectat / neidentificat":

  • "-" este negativ - înseamnă că ADN-ul virusurilor nu a fost detectat;
  • "+" Este pozitiv - înseamnă că este detectat DNPCH. În cazul în care analiza a fost tipărită, tipul de HPV care a fost detectat este indicat suplimentar.

  De exemplu: "ADN HPV 16 este pozitiv" sau "HPV tip 16 este detectat" sau "HPV 31, 35, 39, 59 este pozitiv". Aceasta înseamnă că tipul specificat de HPV este prezent în prezent în tractul genital.

  Rezultatele PCR cantitative sunt estimate în funcție de numărul de unități virale care au fost găsite în frotiu. Rezultatele pot fi după cum urmează:

  • Nu a fost detectat. În mod normal, nu ar trebui să existe HPV în tractul genital, prin urmare, valoarea normală pentru tipurile 16, 18 și altele HPV este absența acesteia.

 • Mai puțin de 3 Lg (celule HPV / 105) reprezintă o cantitate nesemnificativă de virus. Acest indicator poate indica faptul că virusul este temporar localizat pe membranele mucoase și până în prezent nu amenință sănătatea.

 • De la 3 la 5 lg (celule HPV / 105) - o cantitate destul de mare de virus. Acesta este un semnal de alarmă și indică un risc semnificativ de procese precanceroase.

 • > 5 Lg (celule HPV / 105) - o cantitate extrem de mare de virus. Cu acest indicator, riscul de a dezvolta procese precanceroase și cancer este foarte mare.
 • Test Digene (test Digest)

  De asemenea, testul digest vă permite să determinați ADN-ul virusului (și, prin urmare, prezența acestuia) și cantitatea acestuia. Atunci când se analizează materialul luat de la pacient, examinat sub un microscop special. Acest test necesită, de asemenea, răzuirea materialului.

  În general, ca și tipul cantitativ de PCR, testul Digest este mai sensibil și mai informativ decât PCR convențional. Dar, în același timp, este mai scump și are un dezavantaj semnificativ - cu ajutorul acestuia este imposibil să se efectueze tipărirea HPV.

  Cât durează analiza: până la 8 zile lucrătoare

  Costul mediu (în Moscova): 4000-6000r

  Rezultate și interpretarea acestora:

  Rezultatul testului este dat în unități relative. Aceste unități reflectă proporția dintre numărul de copii virale și nivelul pragului virusului. Nivelul de prag pentru acest test este de 100 mii de exemplare ale unui virus / 1 ml de material. Ie 1 unitate relativă = 100 mii de copii ale virusului ADN în 1 ml de material.

  • Dacă rezultatul este sub nivelul pragului, atunci testul va scrie "nu este detectat"
  • Dacă rezultatul este egal cu nivelul pragului sau deasupra lui, atunci ele vor pune valoarea în unități relative.

  De exemplu: "1 unități reale", "2 rel. ed "și așa mai departe.

  Conform criteriilor testului Digene, chiar o unitate relativă este o cantitate suficientă de virus pentru dezvoltarea cancerului.

  Când și cât de des trebuie supuși screening-ului pentru HPV

  Ce analiză este mai bine să treacă, determină medicul. De regulă, testele de înaltă calitate sunt trimise pentru verificările de rutină - acestea sunt mai ieftine și mai ușor de determinat dacă există sau nu un virus. Testele cantitative se efectuează dacă testele calitative s-au dovedit a fi pozitive, în cazul unui frotiu cytologic suspect sau dacă o persoană a găsit papilomi la examinare.

  Este important să înțelegem că prezența unui virus nu înseamnă o boală. Când se detectează HPV, este necesar să se examineze în continuare și să se monitorizeze cu atenție starea de sănătate a organelor genitale.

  Dacă o persoană a descoperit tipuri de HPV cu risc oncogen ridicat, el urmează un examen pas cu pas - mai întâi un frotiu citologic, apoi cu rezultate pozitive - o colposcopie, iar apoi, dacă există site-uri "patologice", o biopsie. Fiecare examinare este mai invazivă (mai profundă) decât cea anterioară, confirmă și completează diagnosticul anterior.

  Testele HPV ar trebui luate nu numai pentru papilom sau displazie cervicală, ci și pentru prevenire. La urma urmei, dacă o persoană locuiește în sex, riscul de a contracta HPV este întotdeauna acolo - precum și riscul ca acest virus să provoace dezvoltarea ulterioară a cancerului. HPV trebuie examinat în mod regulat - o dată la câțiva ani.

  Testarea HPV poate fi prescrisă în trei cazuri:

  dacă se suspectează un virus în tractul genital (contact sexual neprotejat, mâncărime și arsură în tractul genital, detectarea infecțiilor genitale, procese inflamatorii în cervix sau pe penis);

  după tratamentul pentru infecția cu HPV - pentru a verifica dacă a ajutat sau nu;

  în cadrul examinărilor (preventive) de screening pentru femei.

  Cât de des trebuie să testez pentru HPV?

  Primul test HPV trebuie luat în primele trei ani de la debutul activității sexuale. În plus, frecvența analizelor depinde de vârsta și rezultatele anchetelor anterioare:

  • Femeile mai tinere de treizeci de ani ar trebui testate pentru HPV - cel puțin o dată la 3-5 ani.
   • Cu rezultate negative, repetați în următorii 3-5 ani.
   • Dacă există rezultate pozitive, efectuați o examinare citologică suplimentară (celulele răzuite pentru a verifica prezența HPV în ele):
    • Cu o răzuire "normală" - repetați testele după 9-12 luni.
    • Cu o rătăcire "patologică" (când îmbătrânesc modificările cancerului) este prescris un examen mai detaliat - colposcopie și biopsie.

  • Femeile de peste treizeci trebuie să fie testate pentru HPV - 1 timp în 5 ani.
   • Cu rezultate negative - repetați după 5 ani;
   • În cazul rezultatelor pozitive, examinarea completă cu colposcopie și, dacă este necesar, biopsie.

  • Femeile după vârsta de 65 de ani, cu rezultate negative ale celor două teste anterioare pentru HPV și citologie, nu mai pot trece testele pentru HPV.

  • Bărbații de la începutul activității sexuale sunt recomandați să fie examinați o dată în 3-5 ani.

   Dacă rezultatele testului sunt pozitive, omul poate fi, de asemenea, examinat mai detaliat pentru a se asigura că nu există modificări precanceroase.

   Nu vă așteptați ca, dacă nu există simptome ale bolii, atunci nu există virus în organism. Este mult mai ușor, mai sigur și mai ieftin - să examinăm periodic și să împiedicăm dezvoltarea de papilomatoză sau cancer într-un stadiu incipient, decât să luptăm cu acesta - în neglijat. Cum să tratați papilele, citiți într-un articol separat.

   O examinare HPV obișnuită reduce riscul de cancer de col uterin în 90% din cazuri.

   Cum să vă pregătiți pentru testarea HPV

   Pregătirea și analiza pentru toate testele HPV sunt aceleași. Dar există o mică diferență în formarea pentru bărbați și femei.

   Cum se pregătește pentru analiză:

   Pentru femei: nu luați testul în timpul menstruației și cu 5 zile înainte. Cel mai bun moment pentru a face o analiză este prima jumătate a ciclului (prima săptămână și jumătate după terminarea menstruației). Cu două zile înainte de a lua răzuirea, este necesar să excludeți contactul sexual și vărsarea vaginală. 2 ore înainte de a lua răzuirea nu poate urina.

   Bărbați: este necesar, cu două zile înainte de orice examinare, să excludeți contactul sexual și dușul uretrei, și timp de 1,5 - 2 ore înainte de a lua ștergări sau alte proceduri, nu puteți urina.

   Regular screening-ul HPV și testarea este o parte integrantă a îngrijirii sănătății pentru fiecare persoană care face sex. La urma urmei, HPV nu este doar o infecție genitală, este un virus carcinogen foarte periculos. Testele HPV (testul PCR sau Digene) sunt o modalitate simplă și sigură de a afla despre prezența unui virus în organism și de a preveni cancerul de col uterin sau penisul în timp.