Principal

Negii

Ce este dermatita perianală și cum să o tratezi?

Dermatita perianală este o afecțiune patologică a pielii din jurul anusului, care se exprimă prin umflarea țesuturilor epidermale, roșeață și mâncărime severe. De fapt, aceasta este o inflamație locală a pielii datorată unei reacții alergice, unei infecții cu anumite tipuri de bacterii sau a unei infecții fungice. Poate fi o boală concomitentă în prezența unor boli precum hemoroizii, inflamația mucoasei intestinale, fisurile anale, enterobioza.

Cauzele dermatitei perianale

Acest tip de dermatită afectează numai pielea din anus. La risc sunt barbatii si femeile adulte care au probleme cu intestinul gros si rect. De aceea, dermatita perianală are limite clare de localizare.

În medie, aproximativ 7% din toate afecțiunile dermatologice de acest tip sunt asociate cu prezența disbacteriozelor intestinale cronice la un pacient cu un tip candidic. Prin urmare, pentru tratamentul eficient al acestei boli de piele, este necesar să se implice nu numai un dermatolog, ci și un proctolog, care ar putea stabiliza microflora bacteriană a sistemului digestiv.

Toți factorii care provoacă inflamația pielii în jurul anusului sunt sistematizați de medici pe baza experienței practice de tratare a acestei afecțiuni a pielii. Astăzi, se disting următoarele cauze frecvente ale dermatitei perianale:

 1. Nerespectarea igienei suprafeței pielii în anus. Acestea sunt tratamente rare de apă, purtând lenjerie murdară pentru o perioadă lungă de timp. În primul rând, acest lucru se aplică persoanelor care duc la un stil de viață imoral sau care nu au condiții de viață sanitare și igienice adecvate.
 2. Diaree. Scaunele lichide care durează întreaga zi pot provoca inflamația pielii în apropierea anusului. Adesea, este provocată de prezența în fecale a bacteriilor patogene care contribuie la suprimarea intestinală. Când ajung pe piele, apare iritație și inflamație, care dispare în 1-2 zile după terminarea diareei. În această perioadă, trebuie să acordați o atenție deosebită igienei anusului.
 3. Produse chimice. Persoanele care au tendința de a manifesta reacții alergice pot prezenta inflamații ale pielii datorită intoleranței la detergentul de rufe, pe care le spală lenjeria de corp. În acest caz, este necesar să se schimbe pulberea și până când simptomele dermatitei perianale dispar complet, efectuați spălarea cu un bebeluș sau un săpun de uz casnic.
 4. Colită ulcerativă. Pacienții cu această patologie a sistemului digestiv întâlnesc cel mai adesea inflamația pielii în jurul anusului. Acestea sunt manifestări colaterale ale disfuncțiilor intestinului gros. Adesea, procesul inflamator este atât de acut încât se formează ulcere mici în jurul anusului. Această condiție a epidermei este foarte periculoasă, deoarece pot apărea procese similare pe membrana mucoasă a rectului.
 5. Ereditatea. Bolile dermatologice sunt transmise genetic de la strămoși la descendenți, ca cele mai multe alte patologii. Dermatita perianală nu este o excepție. Tendința ereditară este cauza bolii la 8% din toți pacienții. Predispoziția genetică față de această afecțiune rămâne cu o persoană pe viață și dermatita se simte periodic în formă de exacerbări sezoniere. Tot ce poate face un pacient cu o ereditate proastă este să lucreze împreună cu medicul său un sistem eficient de măsuri preventive pentru a contracara simptomele bolii.
 6. Hemoroizi. În sine, boala este deja o inflamație locală a anusului în sine. Țesuturile epidermale circumferențiale sunt afectate în timpul unei exacerbări a hemoroizilor, când nodurile venelor lărgite ale podelei pelvine sunt puternic inflamate. În acest caz, tratamentul dermatitei perianale este posibil numai după eliminarea problemei principale sub forma hemoroizilor cronici ai anusului.
 7. Fistula abscesă. Este precursorul dermatitei perianale. Inflamația pielii se dezvoltă după ce a petrecut o perioadă lungă de timp într-o poziție așezată. Părul de creștere pe fese se desprinde în procesul de acțiune mecanică asupra lor. În acest sens, foliculii devin inflamați și provoacă mâncărime, umflături și roșeață a epidermei în jurul anusului. Această problemă dermatologică se întâlnește cel mai adesea de către conducătorii auto și persoanele angajate în muncă mentală care stau pe scaun în fiecare zi pentru mai mult de 5 ore.
 8. Infecții bacteriene și fungice. Unele tipuri de ciuperci cutanate și agenți patogeni pot provoca inflamația pielii în jurul anusului. Pentru a face acest lucru, o persoană trebuie să atingă sursa de infecție cu o suprafață deschisă a pielii. Cel mai adesea, invazia bacteriană sau fungică apare în locurile publice. Aceasta este o saună, o piscină, plaje cu apă deschisă, lacuri poluate cu deșeuri biologice.

În general, pe lângă cauzele enumerate de dermatită perianală, nu se poate exclude prezența altor factori individuali care sunt prezenți în viața fiecărei persoane care poate provoca o boală. Toate aceste aspecte sunt stabilite de către medicul curant de către un dermatolog în timpul examinării preliminare a pacientului.

simptome

Semnele bolii se dezvoltă întotdeauna în conformitate cu același scenariu și prezintă o imagine clinică caracteristică. Simptomele dermatitei perianale sunt după cum urmează:

 1. Modificați culoarea pielii în jurul anusului de la roz la tonuri mai luminoase. Saturația culorii indică direct gravitatea inflamației.
 2. Se alătură puffiness. Acest simptom este esențial atunci când faceți un diagnostic. Este procesul inflamator care duce la umflarea stratului superior al epidermei. Formele complicate ale bolii pot să difere în umflarea nu numai a zonei din jurul anusului, ci și la nivelul mucoasei rectale. În astfel de situații, pacientul se simte dificil să se defecteze.
 3. Durere pe suprafața circumferențială a pielii. Senzațiile senzaționale sunt prezente atunci când o persoană este în repaus și când este expusă feselor. Devine foarte problematică să stați și să vă deplasați intens. În cazul inflamației extinse, se recomandă odihnă în pat pentru acești pacienți, iar pacea minții nu va trece în faza de exacerbare.
 4. În jurul anusului apar mici blistere roșii sub formă de erupție cutanată. La 2-3 zile după formarea lor, ele sunt umplute cu spumă purulență și se formează ulcere în locul lor. Toate acestea sunt însoțite de un sentiment puternic de mâncărime. Îndepărtarea suprafeței pielii în anus nu este recomandată, astfel încât să nu provoace o infecție secundară bacteriană, care este prezentă abundent sub plăcile unghiilor chiar și celor mai curate persoane.
 5. O placă albică și un strat de celule moarte ale pielii sunt observate vizual în jurul anusului. În acest context, se dezvoltă exfolierea intensă a suprafeței pielii.

În funcție de prezența sau absența comorbidităților, o persoană care a suferit dermatită perianală poate prezenta simptome suplimentare ale unei probleme dermatologice. Pentru ca un dermatolog experimentat să stabilească prezența patologiei nu va fi dificil.

Vă recomandăm să citiți un articol asemănător simptomelor - tratamentul roșeaței și fisurilor în anus.

tratament

Terapia pentru dermatita anatomica este eficace numai daca in timpul examinarii a fost stabilita cauza aparitiei ei. Apoi accentul principal al tratamentului este acela de eliminare. Pentru a face acest lucru, în relația cu pacientul dezvoltați un curs terapeutic individual, ținând cont de factorul de stimulare.

Pentru a ușura disconfortul și mâncărimea pielii în jurul anusului, pacientul este prescris:

 • purtarea de lenjerie de corp realizată numai din țesături naturale (bumbac, in, mătase);
 • hidratarea suprafeței pielii unei creme pentru copii (eficace pentru diareea pe termen lung cauzată de infecțiile intestinale);
 • tratamentul pielii cu o soluție de peroxid de hidrogen de 3% (când se aplică medicamentul, trebuie să fiți atenți să nu cadă pe anus și pe mucoasa);
 • băi antiseptice cu musetel sau decoct de șir (utilizate ca adjuvant în combinație cu medicamente);
 • normalizarea microflorei bacteriene în intestinul gros și eliminarea altor boli ale organelor digestive (în acest scop sunt implicați proctologul și gastroenterologul);
 • deschiderea chirurgicală a abceselor (folosită ca metodă extremă, când formațiunile purulente din jurul anusului sunt atât de extinse încât pot amenința răspândirea ulterioară la organele interne).

În funcție de susceptibilitatea pacientului la anumite metode de terapie, este posibilă utilizarea altor tehnici medicale. În orice caz, decizia trebuie luată exclusiv de către medicul care efectuează tratamentul. De asemenea, dacă există o infecție bacteriană sau fungică pe piele în jurul anusului, utilizarea antibioticelor și a medicamentelor antifungice nu este exclusă.

Dermatită perianală

O astfel de problemă delicată, cum ar fi inflamarea pielii în anus, poate deveni atât de acută încât va fi chiar dificil pentru o persoană să meargă. Apariția dermatitei perianale poate fi atât la adulți cât și la copii, dar această boală va fi întotdeauna însoțită de disconfort și disconfort. Principala caracteristică a tuturor problemelor este că dermatita perianală este un fenomen foarte sensibil și nu vreau să răspund la acest subiect. Prin urmare, este atât de jenant pentru ei, uneori, să consulte un doctor și să vorbească despre această problemă.

Care este caracteristica acestei boli?

Conceptul de dermatită perianală este o boală care se caracterizează prin inflamație pe piele în jurul anusului, însoțită de umflături, mâncărime, frumusețe, durere și, uneori, sângerări minime de la fisuri și răni. Pentru a avea mai bine o idee vizuală a unui astfel de fenomen, este suficient să studiezi fotografia dermatitei care a apărut la un adult sau la un copil. Natura fenomenului poate fi diferită - bacterii, ciuperci care s-au răspândit prin intestine, infecții sau reacții alergice care duc la formarea dermatitei în jurul anusului.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE: Apariția dermatitei perianale este înregistrată la adulți, copii, inclusiv sugari și adolescenți și adolescenți.

Ce simptome prezintă dermatita perianală la un copil și la un adult?

Există ambele manifestări comune care apar în fiecare tip de dermatită perianală, diferite fotografii din care pot fi văzute mai jos, precum și individul, inerent unui anumit tip de boală. Simptomele trebuie întotdeauna luate în considerare împreună cu cauzele stării autologe.

În general, adulții și copiii pot prezenta următoarele simptome comune:

 1. Pielea este roșie atât în ​​jurul anusului cât și în zona zonei peronale a pielii (unde fesele sunt în contact între ele).
 2. Mâncărime și mâncărimi dureroase ale țesuturilor afectate.
 3. Sensibilitate dureroasă a pielii atunci când este atinsă sau în contact cu îmbrăcămintea.
 4. Țesăturile sunt umflate.
 5. Defecțiunea este extrem de dureroasă.
 6. În prezența fisurilor anale sau a hemoroizilor, se poate observa o sângerare minoră pe hârtie igienică și lenjerie de corp.

În cazul dermatitei bacteriene, pe lângă semnele generale ale acestei boli, medicul poate observa următoarele formațiuni la un pacient:

 1. Papule, pustule - bule, în interiorul cărora se află o cantitate mică de lichid.
 2. Compoziția lichidului pustular.
 3. Umiditate - manifestări de umiditate la locul bulelor de spargere.
 4. Eroziunea - crăparea pielii după uscarea zonelor umede.
 5. Cruste - plânsul se usucă și în locul lui se obțin cruste.

În dermatita bacteriană, se observă următoarele simptome suplimentare:

 1. Peeling în zonele afectate ale pielii.
 2. Floarea albă la iritarea solului și mâncărime.
 3. Zonele dureroase de țesut au margini zimțate, ușor ondulate.

În cazul unei forme alergice a bolii, diagnosticul respectă următorii indicatori externi:

 1. Curtea din anus este pur și simplu intolerabilă.
 2. Formațiile formale se simt foarte dureroase.
 3. După deschiderea eroziunilor cu bule, se formează ulcere care se înțepesc puternic.

Dacă durerea a fost cauzată de o astfel de patologie ca boala lui Jeep cu forma sa de abces, atunci se vor forma fistule în anus. Acestea afectează de obicei îndoaiele anusului și fac foarte dificil să se defecteze.

Ce cauzează inflamația?

Apariția dermatitei scutec perianale la un copil sub 1 an se manifestă adesea din cauza îngrijirii necorespunzătoare a pielii bebelușului în zonele cu erupții cutanate frecvente. Restul experților au identificat de mult timp cauzele comune ale acestui tip de boală, atât la adulți cât și la copii.

 1. Principalele boli care duc la manifestarea dermatitei, ca simptom: fisuri anale, enterobiasis, tulburări hemoroidale, ciuperci sau viruși în tractul gastrointestinal, procese inflamatorii în intestin, umflarea, fermentație, tulburări în microflora.
 2. Îngrijire personală necorespunzătoare - încălcări ale igienei personale.
 3. Eșecuri în organism, care implică, ca efect secundar, eșecul intestinelor.
 4. Alte afectiuni majore ale caror simptom este dermatita a pielii - de exemplu, boala Jeep.

Metodele de diagnosticare sunt destul de specifice, dar ajută foarte mult la stabilirea cauzei manifestărilor de dermatită în apropierea anusului și, de asemenea, vă permit să găsiți rapid o metodă de tratament. Nu numai anusul și țesuturile din jurul acestuia sunt examinate prin examinări externe, dar și prin teste de sânge, pete sau pe o răzuire pe bakposev pentru cercetare în condiții de laborator. În plus, în timpul examinării dermatitei anale, ultrasunetelor, radiațiilor X, colonoscopiei intestinului se poate face pentru a vedea dacă există formațiuni nedorite acolo.

PENTRU REFERINȚĂ: Coprogram este studiul fecalelor sub microscop, criteriile fizice, chimice și microscopice. Analiza fecalelor pentru viermi, helminți sau pentru detectarea disbiozelor (încălcarea microflorei intestinale) este dată separat.

Ce fel de tratament pentru dermatita perianala este prescris de specialisti
Cursurile terapeutice sunt întotdeauna prescrise în funcție de cauza identificată a bolii. Se recomandă tratarea unui medic special - dermatolog, proctolog, care poate include și specialiști suplimentari - histologi, nutriționiști, imunologi și alții. Pentru copii, pediatrii și pediatrii sunt implicați în tratamentul dermatitei perianale. Terapia pediatrică este diferită de cea a unui adult în multe moduri.

Tratamentul dermatitei regiunii perianale cu metode de medicină tradițională

Pentru a reduce iritarea în jurul anusului și a scuti simptomele agravate ale medicului, copiii sunt prescrise:

 • unguent "Bepanten" cu concentrație de 5% din substanța principală;
 • crema pentru copii "Drapolene";
 • unguent "Clotrimoxazol" și alte medicamente pentru expunerea exterioară.

În caz contrar, pentru ca medicul pediatru să fie capabil să se ocupe de tratamentul dermatitei pediatrice perianale, este necesar să se acorde atenție și activității intestinelor pacientului, precum și să se verifice dacă bebelușul are viermi în organism. Prin urmare, pot fi prescrise medicamente speciale pentru uz intern. Dacă manifestarea erupției cutanate apare din cauza alergiilor, atunci dați copilului "Tavegil" sau "Dialosin", eliberat special pentru copii.

Când se întâlnește dermatită perianală la adulți, tratamentul se efectuează în funcție de cauza debutului. Dacă există viermi (viermi), atunci ar trebui mai întâi să-i eliminați din corpul uman. Pe parcurs, ar trebui să aveți grijă de piele și zonele afectate de țesut cu diferite unguente antiseptice:

 • zincul unguent
 • unguent "Aurobin";
 • "Triderm";
 • "Mikoseptin";
 • Candide și alții.

Medicul poate prescrie și antihistaminice sau dexpanthenol, care este o vitamină din grupa B. Fizioterapia poate, de asemenea, să elimine rapid iritația pielii și alte leziuni. Astfel, radiațiile ultraviolete au dezinfectat întreaga zonă a gâtului.

Tratarea unei boli cu metode alternative de medicină

Metodele tradiționale de tratament pot fi, de asemenea, utile într-o abordare integrată. Doctorii nu le resping, chiar prescriu băi cu decoctări din plante sau sifon, sau un fel de băutură din plante medicinale. Pentru a efectua cele mai eficiente proceduri pentru eliminarea dermatitei din zona perianală a anusului, tratamentul ar trebui să includă și o dietă specială, un stil de viață activ. Datorită faptului că o persoană este sfătuită să utilizeze uleiuri speciale (de exemplu, cătină albă) și unguente de uz casnic, o persoană se poate obține rapid mai bine. Acest lucru demonstrează chiar și fotografia de pe Internet, care arată îmbunătățirea semnificativă a pacientului după terminarea complexă a terapiei.

10 reguli pentru prevenirea dermatitei în apropierea anusului

Metodele de prevenire pot evita complicațiile dermatitei care provoacă boala. Pentru a nu se îmbolnăvi adulți sau copii, trebuie să respectați cu atenție următoarele reguli:

 1. Respectați regulile generale ale igienei personale obișnuite.
 2. Nu purtați lenjerie de corp sintetică.
 3. Nu ștergeți hârtia igienică de calitate slabă și chiar mai bine să utilizați numai probleme sau proceduri de apă după defecare.
 4. După baie, nu ștergeți cu o polenta, umeziți ușor pielea pentru a nu o usca prea mult.
 5. Dacă stomacul este bolnav (stomac sau intestine), trebuie să vă adresați imediat unui medic.
 6. Mănâncă bine - nu mâncați alergeni, mâncare rasfatată sau cea care provoacă fermentație, disbioză și alte tulburări intestinale.
 7. Renunțați la obiceiurile proaste.
 8. Conduceți un stil de viață activ.
 9. Nu se auto-medichează.
 10. Nu purtați lenjerie de corp și alte articole de îmbrăcăminte ale altcuiva.

Pentru a nu forma o dermatită perianală la adulți sau copii, o fotografie a cărei fotografie poate fi găsită cu ușurință pe Internet pentru a studia ce fel de durere este, este necesar să acordați atenție sănătății dumneavoastră. Dacă pacientul a simțit cel mai mic mâncărime sau orice alt disconfort din anus, atunci este cel mai bine pentru el să consulte imediat un medic și să nu aștepte până când papule sau răni s-au format deja. Utilizarea eficientă a cremelor și unguentelor suficient de repede poate atenua durerea și disconfortul pacientului. Și cu o abordare integrată a terapiei, este posibil să se vindece boala până la sfârșit.

Fotografie și tratamentul dermatitei perianale

Dermatita perianala se manifesta prin inflamatie in regiunea anala si este insotita de hiperemie, edem si mancarime dureroasa.

Această formă a bolii poate avea un caracter alergic, de contact, fungic și bacterian al dezvoltării. Factorii cei mai frecvenți provocatori sunt crăpăturile în anus, inflamație, hemoroizi, enterobiasis și dysbacteriosis. Principala importanță în diagnostic este analiza răzuinței perianale cu tratamentul simptomatic ulterior.

Această formă de dermatită poate apărea la pacienți de diferite vârste și genuri. La nou-născuți, simptomele sunt adesea asociate cu o igienă inadecvată; la pacienții adulți, dermatita perianală se poate dezvolta ca urmare a proceselor patologice din intestinul gros și rect.

Cauzele bolii

La nou-născuți, simptomele procesului inflamator în pliurile perianale sunt similare cu imaginea de dermatită a scutecului, care se dezvoltă la contactul cu scutecele, hainele murdare și rănirea accidentală a pielii delicate a anusului la un copil.

Simptomele dermatitei perianale sunt provocate de următorii factori:

 • pierderea hemoroizilor;
 • gusa;
 • sintetice lenjerie de corp;
 • enterobioză;
 • fisuri anale urmate de zgarieturi;
 • afecțiuni intestinale (procita, colită, paraproctită, etc.);
 • deteriorarea mecanică a zonei anale contribuie la o infecție secundară, ca urmare a dermeiului fungic;
 • "Sindromul șoferului" este o formă de abces a procesului inflamator perianal fistulos, care se observă în timpul unei plimbări lungi într-un autovehicul sau pe un cal.

Pacienții cu predispoziție alergică suferă adesea de dermatită perianală, deoarece o scădere a forțelor imune cu inhibarea simultană a funcțiilor de barieră tisulară contribuie la o penetrare mai ușoară a infecției. Simptome asemănătoare pot fi prezente la sugari, la persoanele infectate cu HIV și la persoanele în vârstă.

Simptome comune ale bolii

Forma perianală de dermatită are simptome caracteristice:

 • apariția mâncării insuportabile în anus;
 • zona inflamată este umflată, hiperemică și ușor compactată (în fotografie);
 • pot apărea erupții cutanate apoase;
 • cu dureri de hemoroizi posibile;
 • ulcerația erozivă, care ulterior este acoperită cu o crustă.

Dacă dermatita perianală este prelungită, atunci fesele pot fi implicate în procesul de inflamație. În același timp, există o înroșire puternică a pielii cu ulcerații, precum și deteriorarea stării generale a pacientului.

Simptomele dermatitei perianale:

În FORMULAR ALERGIC al dermatitei perianale, simptomele sunt exprimate prin apariția veziculelor cu conținut transparent și mâncărime severe (vezi foto). De regulă, simptomele negative dispar ca urmare a eliminării alergenilor.

În cazul DEZVOLTĂRII FUNGALE a dermatitei perianale, există o înroșire a zonei perineale și peelingul pielii la locul leziunii. Focul inflamator are forme clare, inegale, care pot fi acoperite cu o floare de culoare albă (în fotografie) și o erupție cutanată fină.

DEZVOLTAREA BACTERIALĂ este însoțită de mâncărime intolerabile, înroșirea pielii la locul inflamației, până la formațiuni erozive (pe fotografie). Veziculele purulente se pot deschide, urmate de formarea de cruste. În unele cazuri, este posibilă creșterea temperaturii corporale.

"Boala Jeep" se caracterizează prin proliferarea veziculelor purulente multiple care se pot deschide singure. Ca o regulă, după aceea, rămâne o suprafață ulcerativă de lungă durată. Complicațiile acestei forme de boală includ apariția de pasaje fistuloase, care necesită intervenția obligatorie a chirurgului.

diagnosticare

Examenul de diagnostic începe cu colectarea istoricului necesar, luând în considerare simptomele bolii și plângerile pacientului. În plus, este evaluat răspunsul de laborator la disbacterioză și microflore fungice.

Medicul poate prescrie unui pacient o serie de examinări necesare, care includ:

 • holding cu ultrasunete;
 • raze X;
 • rezultatele coprogramului;
 • efectuarea colonoscopiei și a rectogrammiei.

Conform rezultatelor examinării, medicul prescrie un tratament individual, ținând cont de caracteristicile bolii.

Tactica tratamentului dermatitei la copii

Înainte de a începe tratarea unui copil, este necesar să consultați toți specialiștii, în special un proctolog și un dermatolog, deoarece numai un specialist înalt calificat poate stabili un diagnostic precis.

Forma perianală de dermatită afectează negativ starea emoțională a copilului. Își pierde apetitul, tulburările de somn, poate anxietatea și excitarea, iar în unele cazuri chiar și o întârziere în dezvoltarea fizică.

În primul rând, pentru a ameliora simptomele acute, sunt prescrise diferite unguente antipruritice, dar trebuie amintit faptul că este necesară tratarea dermatitei perianale ținând cont de caracteristicile individuale ale copilului. De regulă, sunt prescrise preparate externe cu efect antipruritic și antiinflamator. Acestea includ:

Dacă un mic pacient are astfel de comorbidități ca disbacterioza și enterobioza, este necesar să se prevină helmintioza. Pentru aceasta, se recomandă utilizarea Pyrantelului, care este cel mai eficient dintre grupurile acestor medicamente. În plus, se recomandă utilizarea unei cantități mari de sucuri lichide și mai ales rodii și morcovi.

În orice metodă de tratare a copiilor, este imperativ să se respecte îngrijirea igienică pentru zona anală. Se recomandă purtarea lenjeriei din țesături naturale, folosirea scuteelor ​​hipoalergenice și spălarea zonei anale de câteva ori pe zi.

În cazul unei forme alergice de dermatită, se recomandă administrarea de medicamente antihistaminice (Diazolin, Tavegil, etc.). Tratamentul ulterior depinde de natura bolii.

Dermatita perianală se vindecă efectiv prin medicina tradițională (decoctări, loțiuni, creme, băi medicinale, uleiuri etc.).

Cele mai frecvente rețete de medicină tradițională sunt:

SEA BUCKTHORN. Este necesar să se spele și să se usuce fructe de pădure de cătină și sări peste ei printr-un storcător. Sucul rezultat este filtrat și turnat într-un recipient opac, care este infuzat în timpul zilei. După aceea, este necesar să se colecteze de pe suprafața soluției o bază lichidă de ulei, care ar trebui utilizată pentru a trata zonele afectate de dermatită.

BOWL PENTRU PLAJARE. Se recomandă să se ia în cantități egale ceai negru, sunătoare, flori de mușețel, coaja de stejar și se toarnă 4 linguri de amestec de plante 1 l. apă fierbinte. Soluția infuzată timp de 1 oră, după care se adaugă la baie în timpul scăldării. Este important să se considere că soluțiile pe bază de plante sunt utilizate numai în absența leziunilor pielii purulente.

Trebuie reținut că, în ciuda faptului că tratamentul cu rețete tradiționale este practic sigur, totuși, este necesară consultarea medicului curant. Doar el poate evalua în mod adecvat severitatea simptomelor, în special la un copil.

Tratamentul dermatitei perianale la adulți

Tratamentul dermatitei perianale se bazează pe tratamentul extern al zonelor afectate și, dacă este necesar, pe utilizarea orală a medicamentelor. Un astfel de tratament complex promovează recuperarea rapidă. Adesea, preparatele antiseptice locale cu adaos de zinc (Dexpanthenol, etc.) sunt utilizate pentru vindecarea rapidă.

Forma cea mai frecventă periană de dermatită este tratată cu următoarele medicamente antibacteriene:

Destul de des, Triderm este utilizat în tratamentul dermatitelor, care a obținut feedback pozitiv de la pacienți. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că Triderm poate provoca intoleranță, manifestându-se în erupții alergice la nivelul feței, membrelor etc., fapt confirmat și de revizuiri. În plus, Triderm nu trebuie utilizat de copii sub 2 ani și de femeile însărcinate.

Simptomele dermatozelor, declanșate de infecția bacteriană, în plus față de unguentele antibacteriene, elimină r-romul verde strălucitor, albastru sau Fucorcin.

În cazul în care cauza dermatitei este enterobioza, medicamente antihelmintice sunt prescrise:

Dermatită perianală necesită, de obicei, numirea antihistaminicilor (Claritin, Zodak, Loratadine, etc.). Aceste remedii elimină în mod eficient umflarea și mâncărime în zona anală. Dacă este imposibil să neutralizați simptomele dermatitei cu preparate locale, medicul poate prescrie terapie antimicotică și antibacteriană.

Dintre medicamentele rectale, cele mai frecvent prescrise sunt:

DOLOPROKT. Această cremă este utilizată rectal, de 2 ori pe zi timp de 1-2 săptămâni. Reduce reacția inflamatorie și alergică, eliminând edemul și durerea.

Aurobin. Unguent pentru utilizare rectală este recomandat pacienților pentru a neutraliza procesul inflamator, pentru a ușura arsurile și mâncărimile, precum și pentru vindecarea rapidă.

OLESTEZIN. Acest medicament este disponibil sub formă de supozitoare rectale. Numit 2 p. în cursul unei zile 10-12 zile.

Dacă diagnosticul de dermatită perianală a dezvăluit natura micotică a evoluției bolii, sunt prescrise Candide, Clotrimaxaxol, Nizoral, Exoderil etc.

Atunci când dezvoltarea dermatitei perianale este severă, pot fi prescrise glucocorticoizii externi (Prednisolon, Hidrocortizon, etc.). Cel mai slab din acest grup de medicamente este hidrocortizonul. Cu toate acestea, trebuie amintit că, în ciuda faptului că medicamentul are un efect mai blând, are aceleași contraindicații ca și în cazul tuturor produselor din acest grup. În plus, Hydrocortisone nu poate fi utilizat la copii sub 2 ani.

În HOME puteți folosi băi de plante. În cazul fisurilor fisurilor anale și exacerbării hemoroizilor, se recomandă introducerea supozitoarelor tăiate din cartofi brute, decojite. Tratamentul cu vitamine este indicat pentru pacienții cu un sistem imunitar slăbit. În plus, se recomandă fizioterapia folosind unde ultrasonice, terapia cu laser și terapia magnetică.

Trebuie reamintit faptul că dezvoltarea formei perianale de dermatită poate fi evitată prin efectuarea de măsuri preventive de bază (purtarea țesuturilor naturale, reabilitarea în timp util a focarelor cronice de inflamație, igiena personală). În plus, în cazul primelor manifestări neplăcute, se recomandă consultarea unui proctolog și a unui dermatolog.

ARTICOLUL ESTE IN RUBRICA - boli, dermatite.

Cauzele dermatitei perianale și a metodelor de tratament

Dermatita perianală în proctologie și dermatologie este înțeleasă ca procesul inflamator care afectează zona din jurul anusului. Cursul său este însoțit de durere, mâncărime, apariție de roșeață și umflături. Boala se dezvoltă la orice vârstă. Deoarece are multe motive, tratamentul se bazează pe eliminarea factorului provocator și pe eliminarea consecințelor acestuia.

Cauzele dermatitei perianale

În perioada neonatală, inflamația pliurilor perianale apare datorită îngrijirii slabe a pielii delicate a bebelușului. Același factor provoacă o altă boală - dermatita scutec. Iritarea cu scutece și scutece murdare, contactul cu corpul cu îmbrăcăminte, spălarea cu pulberi agresive, rănirea accidentală a pielii din anus poate cauza, de asemenea, o problemă delicată.

La adulți, dermatita anusului este cauzată de factori precum:

 • hemoroizi;
 • gusa;
 • enterobioză;
 • diaree prelungită;
 • îmbrăcarea constantă a lenjeriei sintetice;
 • fisurile anale și zgârierea acestei zone;
 • afecțiuni intestinale inflamatorii (colită ulceroasă, procită, boala Crohn, paraproctită, etc.).

Distrugerea mecanică a zonei anale contribuie la infectarea cu dezvoltarea ulterioară a dermatozelor fungice sau bacteriene.

O variantă separată a dezvoltării patologiei este "boala Jeep".

Deci, medicii determină tipul de inflamație perianală a abcesului fistulis, care apare la călărirea sau conducerea frecventă. Boala este provocată de părul care crește în perineu. Din cauza ședinței lungi, se rup și sunt înglobate în pielea zonei perianale.

Persoanele care sunt predispuse la reacții alergice pot suferi de dermatită perianală. Imunitatea redusă și inhibarea funcției de barieră a țesuturilor facilitează penetrarea organismelor infecțioase în dermă. Cauze similare ale bolii se găsesc la pacienții infectați cu HIV, vârstnici și nou-născuți. Uneori, problema este observată după tratamentul cu antibiotice și tratamentul cu corticosteroizi.

Cum se manifestă dermatoza perianală

Boala nu este ușor de recunoscut de mai multe simboluri:

Cu un curs lung de dermatită a orificiului anal, fesele sunt implicate în proces. Se observa ulceratii ale pielii, ulceratii. Bunăstarea generală a unei persoane se deteriorează. Înfrângerea zonei hiperemice a bacteriilor duce la formarea de pustule.

Prin tipul de inflamație a pliurilor perianale se clasifică după cum urmează:

 • o formă alergică care are loc cu prurit sever și formarea bulelor transparente de lichid. Patologia este vindecabilă prin eliminarea alergenului.
 • Varietate fungică, caracterizată prin hiperemia perineului și peelingul pielii. Focile au contururi clare. Ele sunt acoperite cu flori albe și elemente cu bule mici.
 • Inflamația bacteriană apare cu mâncărime, durere și înroșirea pielii. Pe site-ul format bule cu conținut purulent. Elementele neacoperite expiră lichid turbid verde-galben. După un timp, se formează cruste pe răni.
 • Într-o "boală de jeep", zona anală este punctată cu mai multe vezicule umplute cu puroi. După auto-descoperirea de la ei rămân ulcerul de lungă durată. O complicație a acestui tip de problemă intimă este pasajele fistuloase care necesită intervenție chirurgicală.

Unele semne vizuale de dermatită perianală sunt prezentate în fotografie.

Diagnosticul și tratamentul inflamației în pliurile perianale

Diagnosticul de patologie începe cu colectarea anamnezei. Au fost luate în considerare reclamațiile, simptomele, rapoartele de analiză a analizei de laborator a analizei florei fungice și a fecalelor care au fost efectuate pentru a identifica viermi și provocatori de disbacterioză.

Pacientului i se oferă recomandări pentru diverse studii:

Terapia medicamentoasă pentru dermatita anatomică se bazează pe tratamentul extern al focarelor și pe utilizarea orală a anumitor medicamente. Pentru a vindeca zonele problematice, unguentele cu antiseptic și zinc, Dexpanthenol și antihistaminice sunt prescrise pacienților. Boala bacteriană este tratată cu unguente Candide, Kanesten, Triderm, Mikoseptin.

Dermatoza cauzată de bacterii este tratată cu unguente antibacteriene și soluții de coloranți anilinici - Fucorcin, albastru și vopsea verde. În cazul în care enterobioza a fost identificată ca fiind cauza bolii, medicamente antihelminte sunt prescrise:

Efectuarea fizioterapiei în dermatită perianală implică tratamentul cu ultrasunete și laser, terapia magnetică, îmbăierea cu medicamente.

Tratamentul intern al dermatitei perianale se bazează pe utilizarea antihistaminice, mâncărime liniștitoare. Ele, de asemenea, ameliorează umflarea și roșeața și elimină procesul inflamator. Potrivit mărturiei individuale, medicii prescriu medicamente antibacteriene și antimicotice (antifungice). Utilizarea lor va fi adecvată în cazul în care medicamentele locale nu pot opri procesul inflamator.

Grupul de agenți externi efectivi include:

Dacă dermatita perianală a fost declanșată de fungi Candida, Nizoral, Clotrimazole, Candide sau Exoderil sunt prescrise pentru a elimina fistulele și veziculele. Zonele de spargere sunt uscate cu 2% concentrate de Fucortin, albastru, verde strălucitor.

Video: dermatită perianală.

De remedii populare, băi cu scoarță de stejar, materii prime de mușețel, grâu și o succesiune va fi util. Dacă imaginea este suplimentată cu hemoroizi sau cu fisuri anale, lumanari de casă din cartofi brute se introduc în anus.

Dermatită perianală

Cauzele bolii

Dezvoltarea activă a bolii este provocată de bacterii patogene, care se multiplică într-un mediu favorabil pentru ei. Factorii care contribuie la dezvoltarea procesului inflamator:

Dermatită perianală - inflamația pielii situată în jurul anusului. Natura acestei stări poate fi diferită. Cauza principală a bolii la copii este nerespectarea regulilor de igienă personală. Inflamația poate fi asociată cu o infecție fungică sau bacteriană.

Principalele cauze ale dermatitei perianale sunt:

 • neglijarea igienei personale;
 • diaree;
 • efectul iritant al lenjeriei sintetice;
 • iritarea pielii cu substanțe chimice (detergent);
 • prezența bolilor cronice (colită, boala Crohn, paraproctită);
 • prezența bolilor parazitare (enterobioză);
 • hemoroizi;
 • fisuri anale;
 • intervenția chirurgicală la nivelul rectului;
 • incontinență fecală;
 • prolapsul rectului;
 • dysbiosis.

Anal dermatita este adesea găsite la persoanele care au fost într-o poziție de ședere pentru o lungă perioadă de timp. Grupul de risc include șoferii, oameni care petrec mult timp la computer.

Inflamația apare ca urmare a iritației pielii de către păr. La fel de important în dezvoltarea dermatitei este starea de imunitate a unei persoane bolnave.

Persoanele care sunt predispuse la reacții alergice prezintă un risc mai mare de a dezvolta dermatită perianală. Grupul de risc pentru dermatită în zone perianale și perineale include vârstnicii și copiii.

Medicii identifică o mulțime de motive care pot duce la dezvoltarea dermatitei perianale. Cele mai frecvente sunt următoarele:

Indiferent de forma dermatitei perianale, care are 50 de specii, aproape toate au aceeași etimologie.

Cauzele iritației epidermei în jurul anusului sunt:

Soiurile bolii

Dermatita perianală este împărțită în mai multe tipuri. Următoarele forme de dermatită se disting:

 • fungice;
 • alergice;
 • bacteriene;
 • "Boala Jeep".

Când forma fungică a dermatitei la femei sau bărbați de pe papă a format bule mici (papule). În interiorul bulelor este lichid seros.

Principala reclamație a pacienților este mâncărime severă. Dacă dermatita perianală este cauzată de ciuperci, principalele simptome vor fi roșeața și peelingul pielii.

Roșeața poate apărea pe organele genitale (în scrot, pe labe, penis). Cu dermatită bacteriană asupra preotului, se formează adesea pustule (vezicule umplute cu puroi).

După ceva timp se deschid. Se formează cruste aici.

"Boala Jeep" este cea mai dificilă. Dermatita perianala in aceasta situatie se caracterizeaza prin prezenta de blistere, care se transforma apoi in ulcere.

Această dermatită este periculoasă deoarece poate duce la formarea de fistule la un adult. Alocați dermatita atopică.

Această boală este cronică și este asociată cu efectele asupra organismului de alergeni.

Boala poate avea o natură diferită de agenți patogeni. În diferite tipuri de dermatită perianală, apar stimuli externi ciudați. Există următoarele soiuri:

simptome

Toate tipurile de dermatită se caracterizează prin aceleași simptome. Puteți suspecta acest lucru pe motive generale:

 • mâncărime, localizate în jurul anusului, care afectează uneori rectul inferior;
 • umflarea, compactarea și roșeața țesuturilor din jurul anusului;
 • durere defecatie;
 • durere în zona perianală.

Mâncărimea anusului poate semnala dermatită periană.

Semnele bolii se dezvoltă întotdeauna în conformitate cu același scenariu și prezintă o imagine clinică caracteristică. Simptomele dermatitei perianale sunt după cum urmează:

 1. Modificați culoarea pielii în jurul anusului de la roz la tonuri mai luminoase. Saturația culorii indică direct gravitatea inflamației.
 2. Se alătură puffiness. Acest simptom este esențial atunci când faceți un diagnostic. Este procesul inflamator care duce la umflarea stratului superior al epidermei. Formele complicate ale bolii pot să difere în umflarea nu numai a zonei din jurul anusului, ci și la nivelul mucoasei rectale. În astfel de situații, pacientul se simte dificil să se defecteze.
 3. Durere pe suprafața circumferențială a pielii. Senzațiile senzaționale sunt prezente atunci când o persoană este în repaus și când este expusă feselor. Devine foarte problematică să stați și să vă deplasați intens. În cazul inflamației extinse, se recomandă odihnă în pat pentru acești pacienți, iar pacea minții nu va trece în faza de exacerbare.
 4. În jurul anusului apar mici blistere roșii sub formă de erupție cutanată. La 2-3 zile după formarea lor, ele sunt umplute cu spumă purulență și se formează ulcere în locul lor. Toate acestea sunt însoțite de un sentiment puternic de mâncărime. Îndepărtarea suprafeței pielii în anus nu este recomandată, astfel încât să nu provoace o infecție secundară bacteriană, care este prezentă abundent sub plăcile unghiilor chiar și celor mai curate persoane.
 5. O placă albică și un strat de celule moarte ale pielii sunt observate vizual în jurul anusului. În acest context, se dezvoltă exfolierea intensă a suprafeței pielii.

În funcție de prezența sau absența comorbidităților, o persoană care a suferit dermatită perianală poate prezenta simptome suplimentare ale unei probleme dermatologice. Pentru ca un dermatolog experimentat să stabilească prezența patologiei nu va fi dificil.

În ceea ce privește principalele manifestări ale acestei forme a bolii, acestea constau într-o schimbare în zona anală a pielii, care se manifestă prin roșeață, umflare și durere.

Mancarimea este adesea pronunțată, ceea ce agravează numai evoluția generală a bolii datorată traumatizării constante ca urmare a zgârieturilor, precum și o defecare dureroasă severă din aceleași motive.

Originea bacteriană a dermatitei perianale se realizează pe fondul zonei de înroșire a leziunii care este relevantă pentru boala ca întreg, precum și a aspectului veziculelor și pustulelor cu conținut purulent în ele.

Această dermatită este caracteristică eroziunii și a eroziunii, în zona leziunii se formează sistematic și cruste.

În ceea ce privește dermatita fungică în această formă, ea este caracterizată de margini sculptate (ondulate) în zona de concentrare a procesului inflamator.

De asemenea, se observă peeling, apariția plăcii albice, concentrarea de-a lungul periferiei inflamației veziculelor și pustulelor. În dermatita alergică a acestei forme, apare mâncărime severă, se formează formațiuni papulare cu conținut seric, disecția lor conducând la apariția eroziunilor.

Cu forma de abces a acestei forme de boală (care este definită ca o boală a jeepului), se formează mici abcese de natură recurentă în combinație cu pasaje fistuloase concentrate în zona pliurilor anusului.

O singură fotografie este suficientă pentru a înțelege că dermatita perianală nu este deloc ușoară, oferind pacientului un disconfort vizibil și chiar chin. Printre simptomele principale se numără următoarele:

 • mâncărime și arsură în anus;
 • umflare;
 • roșeață;
 • erupție apoasă;
 • în timp, erupțiile devin inflamate.

Dacă boala este începută, aceste simptome se răspândesc în pielea feselor. Durerea dificilă, deoarece durerea devine prea puternică. În pliurile anal, se formează fistule purulente.

Tipuri de dermatită perianală

Anal dermatita este de o natură diferită, care poate cauza unele simptome să varieze. Inflamația pielii în această zonă este de următoarele tipuri:

 • Alergice. Este însoțită de blistere severe și de blistere apoase. Astfel de dermatită trece de obicei rapid după ce alergenul a fost eliminat, ceea ce poate fi orice: alimente, produse de igienă, lenjerie de pat etc.
 • Bacteriene. În acest caz, bulele sunt umplute cu puroi, adică un lichid turbid. În plus față de roșeață și mâncărime, există, de asemenea, durere. Bulele tind să se spargă, formând ulcere mici, care apoi formează și coacă.
 • Fungic. Această erupție cutanată se caracterizează prin culoare albă și bule mici. Pielea din anus este umflată și inflamată. Focile inflamației au limite clare.
 • "Boala Jeep". Se caracterizează prin inflamație purulentă, cu răni lungi care nu vindecă. Adesea aceste ulcere se transformă în fistule, care pot fi tratate doar chirurgical.

Practic, dermatita perianală, ca și alte forme ale acestei boli, se manifestă printr-o schimbare a stării pielii (în acest caz în jurul anusului).

Simptomele comune ale bolii:

 • roșeața pielii în jurul anusului și a zonei perianale;
 • mâncărime severe și arsură a pielii afectate;
 • durere la nivelul pielii;
 • umflarea țesuturilor în locul potrivit;
 • durere defecatie.

Dermatită perianală de natură bacteriană este însoțită de apariția pustulelor și veziculelor cu conținut purulent. Pentru aceasta forma a bolii se caracterizeaza prin ruperea manifestarilor la locurile de distrugere, formarea de eroziuni si cruste.

Dacă boala este cauzată de prezența ciupercii, atunci în zona leziunii există peeling, aspectul de floare albă. Zonele afectate au margini neregulate.

Metode de diagnosticare

De îndată ce apar primele simptome neplăcute în zona anusului, trebuie să contactați imediat specialiștii. Puteți să examinați un proctolog sau un dermatolog.

În primul rând, medicul efectuează un studiu oral. Sondajul îi ajută pe un specialist să afle toate simptomele și cauzele posibile ale bolii.

După aceasta, are loc o inspecție a locului afectat. În timpul inspecției, puteți detecta pierderea rectului, a fisurilor și a evalua starea hemoroizilor.

Pentru a determina cauza exactă a bolii, medicul, de regulă, ia o răzuire pentru prezența ciupercilor patogene, examinează un frotiu din anus pentru prezența bacteriilor și ia o analiză a fecalelor pentru disbacterioză. În plus, cel mai adesea necesare și astfel de măsuri de diagnostic ca:

 • anoscopy;
 • analiza helmintiazei;
 • colonoscopie;
 • ultrasunete;
 • examinarea cu raze X.

Diagnosticul bolii poate fi efectuat de un dermatolog sau proctolog. Înainte de examinare, specialistul clarifică prezența simptomelor și plângerilor de la pacient.

Pentru a identifica etiologia bolii, medicul poate efectua o rectificare pentru analiza de laborator a prezenței unei infecții fungice. Tratamentul fără diagnostic precis va fi ineficient.

În plus, pot fi necesare alte teste de laborator:

 • analiza fecalelor pentru prezența hemminților și detectarea dysbacteriozei;
 • ultrasunete;
 • examinarea cu raze X;
 • colonoscopie;
 • rektogramma;
 • coprogram.

În cazul unei suspiciuni de dermatită perianală, pacientul trebuie să se consulte cu un dermatolog sau proctolog.

Doctorul intervine inițial pacientul pentru a identifica cauzele și simptomele bolii.

Atunci când examinați pielea din zona perianală, veți determina starea ei:

 1. fisuri;
 2. hemoroizi;
 3. ulcere;
 4. roșeață etc.

Pentru a determina etiologia bolii, medicul ia de la capsele de piele pentru prezența ciuperci dermatite, frotiuri pentru determinarea bacteriilor și a virușilor.

Utile vor fi testele pentru enterobioză și fecale pentru detectarea disbiozelor.

tratament

Pentru a reduce iritarea în jurul anusului și a scuti simptomele agravate ale medicului, copiii sunt prescrise:

 • unguent "Bepanten" cu concentrație de 5% din substanța principală;
 • crema pentru copii "Drapolene";
 • unguent "Clotrimoxazol" și alte medicamente pentru expunerea exterioară.

Metodele tradiționale de tratament pot fi, de asemenea, utile într-o abordare integrată. Doctorii nu le resping, chiar prescriu băi cu decoctări din plante sau sifon, sau un fel de băutură din plante medicinale.

Pentru a efectua cele mai eficiente proceduri pentru eliminarea dermatitei din zona perianală a anusului, tratamentul ar trebui să includă și o dietă specială, un stil de viață activ.

Datorită faptului că o persoană este sfătuită să utilizeze uleiuri speciale (de exemplu, cătină albă) și unguente de uz casnic, o persoană se poate obține rapid mai bine.

Acest lucru demonstrează chiar și fotografia de pe Internet, care arată îmbunătățirea semnificativă a pacientului după terminarea complexă a terapiei.

IMPORTANT! Antibioticele, probioticele, antisepticele interne sau substanțele antihelmintice de origine organică sau vegetală trebuie luate numai cu permisiunea medicului curant!

Dacă pielea este inflamată în zona anusului, pe capul penisului sau scrotului, tratamentul trebuie să vizeze eliminarea factorului etiologic principal.

Dacă enterobioza este cauza bolii, regimul de tratament trebuie să includă utilizarea agenților antiparazitici (Vermoxa, Mebendazole, Pyrantel) și igiena personală.

Pentru a evita reinfecția, este adesea necesar să schimbați lenjeria de corp, să-l spălați în apă fierbinte și să efectuați curățarea umedă în casă. Dacă pacientul este un copil care frecventează grădinița, toți copiii sunt examinați și tratați.

Un loc important în tratamentul dermatitei în scrot sau pe capul penisului este o dietă. Este necesară reducerea cantității de zaharuri simple consumate.

Dacă inflamația pielii în zona perianală sau în zona inferioară este alergică în natură, sunt indicate antihistaminice (Diazolin, Tavegil, Loratadin).

În cazul dermatitei severe, persoana bolnavă trebuie spitalizată. Dacă erupția cutanată este localizată în zona abdominală, pe cap sau în apropierea anusului, medicul poate prescrie diferite unguente hormonale și non-hormonale.

Cele mai frecvente remedii sunt: ​​Triderm, Aurobin, unguent de zinc, Dexpanthenol. Unguent Dexpanthenol vindeca pielea, elimina simptomele inflamatiei.

Acest unguent este utilizat pentru dermatita perianală a scutecului la copii.

Pentru roșeață și erupții cutanate, se pot folosi mușețel, șnur și alte componente ale plantelor. În cazul pustulelor mari purulente cu dermatită acută, este posibil să fie necesară străpungerea blisterelor.

Bulele deschise sunt tratate cu soluții antiseptice și unguente. Unguentele gluco-corticosteroizi sunt utilizate în cazuri severe.

Pentru a începe tratamentul la primele semne, trebuie să contactați un specialist în acest domeniu (proctolog sau dermatolog). Medicul va face o concluzie despre boală pe baza sondajului, examinarea externă a pielii, aruncarea pentru prezența bacteriilor fungice, frotiurile pentru enterobioză, prezența bacteriilor și a virușilor.

Dacă testele enumerate sunt la o rată acceptabilă, cauza poate fi o disfuncție a tractului gastro-intestinal. Pacientul este trimis să efectueze o ultrasunete, radiografie, colonoscopie, rectogramma.

În plus, sunt examinate rezultatele coprogramei fecale. Rezultatele procedurilor vă vor permite să vedeți pe deplin problema care a condus la apariția papulelor.

Pe baza testelor, medicul face numiri pentru tratament rațional. Metode de terapie:

 • Comprese și băi cu plante diverse;
 • Unguente, supozitoare și medicamente în diferite direcții, în funcție de tipul de dermatită;
 • Dieta adecvată;
 • Fizioterapie și ultrasunete.

În acest caz, în cazul în care efectele externe ale medicamentelor nu ajută, atunci este recomandabil să ascultați recomandările medicului pentru a lua medicamente înăuntru.

Cel mai adesea, cu această boală, chiar și cei mai supuși copii devin agitați, nervoși. Apetitul lor dispare, dorința de a alerga, de a juca, de a dispărea dispare.

Nu este surprinzător că această boală este greu tolerată de adulți. Înainte de a cumpăra fonduri, consultați-vă medicul.

El va fi capabil să determine ce formă de boală suferă copilul și ce metodă de tratament poate și ar trebui să i-i fie atribuită.

Dar aceste remedii folclorice pot fi aplicate:

 • Ulei de cătină. Fructele plantei trebuie să fie spălate și uscate, așezate într-un storcător. Strângeți sucul și turnați-l într-un recipient convenabil. Insistați pentru douăzeci și patru de ore. În partea superioară a sucului în această perioadă se formează grăsime. Ei trebuie să trateze pielea afectată.
 • Decocție pentru spălare. În proporție unul câte unul, se amestecă ceaiul negru, sunătoare, mușețel, coaja de stejar, patru linguri de amestec de plante și un litru de apă clocotită. Lăsați tinctura timp de o oră și apoi mergeți înotând cu ea. Plăcile pe bază de plante pot fi utilizate numai dacă nu există puroi!

De obicei, dermatita perianală la adulți este tratată după cum urmează: pacienții sunt prescrise imediat pentru a trata pielea afectată și preparatele orale. Deoarece această abordare îmbunătățește foarte mult efectul tratamentului. Sunt utilizate unguente pe bază de zinc.

Pacientul însuși poate lua băi de plante, dar este mai bine să nu se auto-vindece, deoarece uneori ajung la rezultatul opus.

Dacă ați observat simptomele acestei boli, nu vă faceți griji, gândindu-vă că pielea dvs. va deveni mai rău decât în ​​fotografia pacienților grav bolnavi. Imediat, până când dermatita este ușoară, consultați un medic. Totul poate fi vindecat.

Înainte de a începe tratamentul dermatozelor, este necesar să aflați cauza apariției acestora, poate fi atât o boală independentă cât și una secundară. În primul caz, specialistul a prescris antihelmintic, sedativ, antihistaminice, microcliști, liniment, pentru infecții fungice - medicamente antimicotice.

medicație

Unguent Topic Aurobina este clasificat ca un produs combinat care include prednison, dexpanthenol și lidocaină. Concepută pentru a reduce inflamația, mâncărimea, ajută la anestezia, regenerarea pielii.

Bepanten Liniment vitaminizat este utilizat pentru tratarea atât a adulților cât și a agenților profilactici la nou-născuți. Numit pentru vindecare, stimularea metabolismului în zonele afectate ale epidermei.

Nu uitați de metoda dovedită - unguent de zinc cu proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare.

Unguent antiseptic Triderm conține clotrimazolul antimicotic și agentul hormonal Betamesaton. Reduce inflamația, promovează vindecarea rănilor, distruge bacteriile parazitare.

Lămpile Doloprok sunt introduse în rect. Distruge bacteriile patogene.

Tratamentul dermatitei perianale depinde în întregime de natura sa. De aceea, cu forma alergică, trebuie să eliminați iritantul și să începeți să utilizați antihistaminice sub formă de unguente sau supozitoare. Dacă nu dă un efect pozitiv, atunci medicamentele sunt prescrise în interior.

În cazul inflamației bacteriene, este necesar să se utilizeze preparate antiseptice, dintre care unguentul de zinc ia ultimul loc. Scopul lor este eliminarea supresiei, a durerii și eliminarea erupțiilor cutanate. Dacă unguentul nu ajută, atunci antibioticele sunt prescrise sub formă de tablete.

În cazul în care inflamația este cauzată de o ciupercă, în loc de medicamentele de mai sus sunt prescrise antifungice. Tratamentul tuturor tipurilor de dermatită perianală poate fi însoțit de proceduri fizioterapeutice, cum ar fi ultrasunetele, terapia cu laser, băile terapeutice.

După consultarea medicului, tratamentul cu remedii folclorice este posibil. De obicei este o baie cu infuzie de mușețel, succesiune sau iarbă de grâu. Dacă dermatita este însoțită de hemoroizi, atunci sunt prescrise lumanari speciale antiinflamatoare.

Eficacitatea terapiei depinde de abordarea integrată corectă a acestei probleme. Eliminarea manifestărilor externe ale dermatitei periodice, fără tratarea unei boli provocate, nu va da rezultate pozitive și nu va conduce la o recidivă.

Tratamentul medicamentos implică utilizarea terapiei locale (cremă, unguent) și administrarea pe cale orală a medicamentelor adecvate.

Principalele medicamente utilizate în tratamentul bolii în cauză:

 • zincul unguent;
 • antiseptic unguent;
 • antihistaminice;
 • dexpanthenol (grupul de vitamina B).

Dacă inflamația considerată a pielii din zona perianală are o etiologie bacteriană, aplicați unguentul adecvat: "Triderm", "Candide".

Dermatita perianală bacteriană implică utilizarea de unguente antibacteriene și tratamentul cu soluții de pigmenți anilinici deschisi.

Rezultatele foarte bune sunt observate la pacienții care, în asociere cu terapia medicamentoasă, suferă tratament fizioterapeutic. Cele mai frecvente proceduri fizice:

 • tratament cu laser;
 • terapie magnetică;
 • ultrasunete;
 • băi cu medicamente.

La domiciliu, tratamentul este posibil cu utilizarea de prescripții pentru medicina tradițională, dar numai atunci când este coordonat cu medicul dumneavoastră. Utilizarea compreselor, a băii, a lotiunilor vizează eliminarea proceselor inflamatorii și reducerea pruritului.

Nu trebuie să recurgeți la aceste tipuri de tratament în prezența unor leziuni purulente ale pielii și ale pustulelor.

Pentru o baie de sitz, puteți folosi un decoct de plante de Hypericum, mușețel, ceai negru și scoarță de stejar, luate în proporții egale. Se prepară în 1 litru de apă clocotită și se adaugă la baie.

Atunci când se diagnostichează această boală, trebuie avut în vedere faptul că tratamentul pe bază de sine nu va aduce un rezultat pozitiv și că poate avea o recidivă în viitor.

Principalele metode de tratare a acestei boli sunt:

 • medicamente (unguent și administrarea de medicamente concomitente);
 • medicina din plante;
 • dieta speciala.

În plus, la acordul cu medicul, pacienții pot folosi diferite comprese, loțiuni, băi pentru a reduce senzația de mâncărime și procese inflamatorii.

Terapia fizică poate avea efectiv un efect pozitiv asupra tratamentului bolii:

 • terapia cu laser ușurează umflarea și vindecarea ulcerului;
 • radiația infraroșie este folosită în special în cazul unei forme alergice a afecțiunii, deoarece reduce peelingul pielii și are un efect de rezolvare;
 • băile de mare vindecă pielea datorită mineralelor și vitaminelor și normalizarea proceselor metabolice.

La efectuarea procedurilor medicale, igiena personală trebuie menținută corespunzător, iar lenjeria de bumbac trebuie utilizată pentru a preveni iritarea.

În legătură cu metodele de mai sus, utilizarea procedurilor fizice (laser, magnioterapie, băi medicinale, ultrasunete) va fi utilă.

Să analizăm în detaliu principalele metode de tratare a dermatitei perianale.

unguente

Unguentele împreună cu lumanari reprezintă unul dintre cele mai bune mijloace pentru tratamentul extern al dermatitei perianale, prescris de un medic în funcție de tipul bolii, vârsta pacientului, cauzele bolii.

 • Zincul de zinc - cel mai adesea folosit de adolescenți pentru combaterea acneei. Unguentul este capabil să regenerați pielea, să amelioreze inflamația, să reducă iritarea, pielea uscată.
 • Triderm - include clotrimazol, gentamicină, are acțiune antibacteriană, antialergică, antipruritică.
 • Bepantin - o cremă care conține dexpanthenol și vitamine care promovează vindecarea pielii. Stimulează metabolismul celular, regeneră pielea.
 • Aurobin este un unguent combinat care conține prednison și dexpantneol, care reduc simptomele bolilor din zona perianală. Ajută la ameliorarea inflamației și ulcerului.

Următoarele unguente sunt, de asemenea, utilizate de pacienți: fluicinar, hoxoxon, lateport, pimafukort etc.

Ce medicamente fac față bolii

Pentru orice tip de dermatită, cu excepția unei reacții alergice, se iau medicamente cu spectru antibacterian și antimicotic, se mărește imunitatea prin administrarea vitaminelor sau prin recomandarea specială a imunomodulatoarelor medicinale participante.

 • În cazul unei boli bacteriene, unguentele care conțin antibiotice sunt cele mai potrivite. În plus față de creme, ar trebui să utilizați orice antiseptic (fukortsin, Zelenka sau albastru).
 • Leziunile fungice ale pielii - se recomandă frecarea medicamentelor antimicotice (de exemplu, unguent Candide, Conesten, Mikoseptin).
 • Dacă viermii devin cauza iritației, atunci medicamentele sunt prescrise, cum ar fi Pirantel, Vermox, Medamin, Vormin.
 • Alocați cel mai eficient unguent, o gamă largă de activități. Cremele prezentate prezintă un sprijin calitativ în lupta împotriva inflamației într-o zonă delicată:
 • Triderm - componente antivirale, antialergice și antifungice sunt incluse.
 • Aurobin - unguent, care include componente care ameliorează simptomele primare. Aplicați de până la 4 ori pe zi.
 • Bepantin - cremă uleioasă, regeneră foarte repede celulele pielii deteriorate, ameliorează roșeața și inflamația. Aplicați de 3 ori pe zi.
 • Zincul de zinc - restabilește pielea deteriorată și inflamată, reduce erupțiile cutanate, usucă zonele cu probleme.
 • Doloprokt - are capacitatea de a reduce arsurile și mâncărimile, reduce durerea și, de asemenea, conține acțiune antivirală. Se aplică dimineața și seara pentru nu mai mult de 2 săptămâni.

Astfel, medicamentele sunt selectate individual de medicamente diferite, luând în considerare tipul de indispoziție, cauze și interval de vârstă.

Un specialist care se ocupă de problema unei naturi intime poate să sfătuiască, pe lângă medicină, și metodele populare. Astfel de metode sunt utilizarea băii. În apă se adaugă diferite infuzii de ierburi, care facilitează cursul bolii, precum și decoctările pentru a șterge zonele problematice.

Remedii populare în lupta împotriva bolii

Schema de tratament pentru remedii dermatite folk este destul de ușoară. Trebuie doar să urmați cu atenție toate instrucțiunile și să obțineți toate ingredientele necesare.

Băile speciale sunt foarte populare. Pentru a pregăti o baie, trebuie să luați o cantitate egală de plante cum ar fi coaja de stejar, mușețel, sunătoare și ceai negru.

Toate ierburile ar trebui turnate peste 1 litru de apă clocotită. După aceea, agentul trebuie perfuzat timp de aproximativ 2 ore.

Deja lichidul preparat trebuie să fie drenat și adăugat într-o baie de ședere în care este necesar să se facă baie timp de cel puțin 20 de minute.

Dermatita perianala si eczemele sunt tratate cu frecarea cu un ulei special.

A pregăti un astfel de ulei nu va fi dificil. Trebuie doar să mănânci o cantitate mică de propolis și să o amesteci cu ulei vegetal. Instrumentul rezultat trebuie perfuzat timp de 3 zile, după care poate lubrifia locul inflamării.

Această boală poate fi vindecată prin colectarea de plante cum ar fi trifoi, sunătoare, urzică și menta. Pentru a prepara amestecul dorit de 5 lingurițe din fiecare plantă trebuie să se toarnă 1 litru de apă clocotită. Instrumentul trebuie preparat timp de 20 de minute. Lichidul gata este necesar să bei în fiecare zi pentru 1 pahar.

profilaxie

Metodele de prevenire pot evita complicațiile dermatitei care provoacă boala. Pentru a nu se îmbolnăvi adulți sau copii, trebuie să respectați cu atenție următoarele reguli:

Principala măsură de prevenire a dermatitelor de tip perianal este respectarea regulilor de igienă și alegerea corectă a lenjeriei de corp. Nerespectarea acestei reguli poate duce la apariția unor boli ale pielii, care vor fi extrem de greu de scăpat.

Alte măsuri preventive includ următoarele recomandări:

Proiecțiile pentru tratamentul dermatitei perianale sunt favorabile numai dacă sunt disponibile diagnostice și tratamente adecvate. Forma cronică a acestei boli poate provoca alte boli care se răspândesc la organele genitale și schimbă calitatea vieții.

Dacă simptomele unei astfel de dermatite sunt identificate, nu trebuie să se auto-medicheze, să se depășească teama și să se viziteze un dermatolog.

 • Pentru a preveni bolile, trebuie să respectați regulile de igienă personală.
 • După ce ați folosit toaleta, clătiți anusul și uscați-l cu un prosop curat.
 • Alege doar lenjerie de bumbac, mananca bine.
 • Când nu este recomandată includerea dermatitei în dieta alimentelor picante, beți alcool, cafea puternică sau ceai.
 • Alegeți detergenții fără arome și coloranți, folosiți prosoape de toaletă simple.

Prevenirea progresului bolii anale va ajuta la abandonarea îmbrăcămintei sintetice, în special a copiilor, schimbarea patului și a lenjeriei de corp, utilizarea de produse de îngrijire personală curate și sterile.

Procedurile de apă în timp util, dar nu prea frecvente, evitând contactul cu pacienții cu dermatoză, vor reduce factorii de risc.

Cele mai multe piele. bolile pot fi cauzate de paraziți, mai întâi scapă de ei cu Kapel împotriva paraziților. Iar cei care vor sa scape de negii si papilomii recomanda Anti Toxin Nano. Fiți sănătoși și fericiți.

Pe lângă prevenirea dermatitei în general, măsurile utilizate pentru prevenirea bolii vizează eliminarea factorilor care pot cauza dermatită perială, și anume:

 • respingerea lenjeriei sintetice strânse;
 • tratamentul în timp util a bolilor gastro-intestinale;
 • respectarea regulilor generale de igienă personală;
 • aderarea la o dietă specială care vizează eliminarea problemelor tractului digestiv și excluderea utilizării alergenilor în produsele alimentare.

Auto. Gavrilenko Yu.

Măsurile de prevenire sunt de prevenire a factorilor de risc ai bolii:

 • În primul rând, este necesar să se refuze purtarea de haine din material sintetic care nu permite aer și este capabilă să frece zona perianală.
 • În al doilea rând, tratamentul adecvat, în timp util și de droguri al bolilor din tractul gastro-intestinal, dieta.
 • În al treilea rând, respectarea regulilor de igienă personală (băi, băi, schimbarea în timp util a patului și a lenjeriei de corp).

De asemenea, este important să se ia măsuri pentru a avea un contact mai mic cu pacienții, dacă au o dezvoltare infecțioasă a dermatitei.