Principal

Dermatită

Tinea versicolor - tratament, simptome, fotografie, cauze și primele semne

Pityriasis versicolor este o leziune a stratului exterior al epidermei provocată de o ciupercă din genul Malassezia. Această boală apare o perioadă lungă de timp și este considerată relativ sigură deoarece este non-contagioasă (neinfecțioasă), aproape că nu provoacă niciodată complicații și nu afectează calitatea vieții. De aceea, în cele mai multe cazuri, oamenii încep tratamentul pentru pityriasis versicolor din motive estetice pentru a elimina pete urâte, în opinia lor, pe piele.

motive

Pityriasis versicolor aparține grupului de keratomycosis, o boală cutanată fungică care afectează numai stratul cornos al epidermei și cuticula de păr. Aceasta afectează în special tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 40 de ani, mai des decât bărbații, la copiii sub 7 ani nu apare niciodată.

La om, se găsește în mod normal pe piele și în gurile bulbilor de păr tot timpul, fără a provoca boli. În condiții favorabile, ciuperca începe să se înmulțească în mod activ și penetrează în stratul de suprafață al pielii. Dovedită predispoziție genetică la dezvoltarea acestei boli.

Boala este considerată a fi contagioasă condiționată, adică ciuperca poate fi transmisă prin contactul cu o persoană bolnavă și cu bunurile sale personale, dar aceasta nu înseamnă că persoana infectată va deveni neapărat bolnavă.

Ciuperca este activată de următorii factori:

 • hiperhidroza - transpirație crescută, de exemplu, cu tuberculoză sau în timpul unui sejur într-un climat cald;
 • nerespectarea normelor de igienă;
 • tulburări în stratul corneum ale proceselor fiziologice, creșterea conținutului de grăsimi al pielii umane;
 • boli asociate: diabet și alte patologii endocrine, nevroză vegetativă, boli ale tractului gastrointestinal, pancreas, ficat, obezitate, boli ale sistemului respirator (pneumonie, astm bronșic, bronșită cronică), boli ale ovarelor, glandelor suprarenale, tulburări hormonale;
 • tulburări vasculare vegetative, inclusiv la adolescenți;
 • imunodeficiența, utilizarea constantă a citostaticelor sau hormonilor glucocorticoizi.

Este o lichen contagioasă?

Tinea versicolor poate fi transmisă unei persoane sănătoase. Aceasta se întâmplă de obicei ca urmare a contactului cu obiecte contaminate (prosoape, pensule de păr), dar puteți, de asemenea, să le luați pe cei defavorizați în locuri precum sala de sport, spital sau magazin. De asemenea, cauza contractării bolii poate fi factorul de a trăi în aceeași cameră cu purtătorul bolii.

Infecția poate apărea atunci când:

 • utilizarea obiectelor partajate cu pacientul;
 • contact apropiat;
 • purtând hainele altcuiva.

Există 3 forme ale bolii.

În medicina modernă, este obișnuit să se facă distincția între astfel de forme de dezvoltare a pitiriazei versicolor la oameni: eritematoase scuamoase, foliculare și inverse.

 1. Pentru prima formă eritematoasă, caracterizată prin apariția de pete neinflamatoare de la brun deschis la o culoare mai închisă. Inițial, petele sunt mici și se măresc numai în timp. Cu o inspecție atentă, puteți detecta peelingul ciupit. Mâncărime sau absent sau foarte ușoară. Locul preferat de localizare a ciupercilor este pieptul, spatele, mult mai rar zona abdomenului și umerilor. La copii, un proces patogen poate fi observat pe scalp.
 2. A doua formă de lichen pityriasis este forma foliculară. În această stare, papulele și pustulele, care ajung la 3 mm în diametru, apar pe zona pielii inflamate. Adesea, pacienții se plâng de mâncărime severă în zona afectată. Cel mai adesea, forma foliculară de cromofitoză se dezvoltă pe fondul diabetului zaharat sau este o consecință a tratamentului hormonal.
 3. Cea de-a treia formă de invertit este localizată în pliurile naturale ale epidermei la om. Motivele sunt aproape la fel ca în alte cazuri - boli grave care inhibă sistemul imunitar, predispoziția genetică. Pityriasis versicolor al acestei forme este destul de greu de tratat în etapele ulterioare de dezvoltare.

Simptomele lipsei unei persoane

Principalul simptom al lipsei de scalp este apariția unor mici pete neregulate pe piele. Buzunarele pot apărea pe piept, spate, umeri, gât, cap, picioare, în axile. Cel mai adesea sunt pete galben-roz sau scortisoare de culoare verde, a căror suprafață este fulgi.

La om, tinea versicolor are simptome proprii, individuale:

 • La piele apar pete roz sau galbene de diferite dimensiuni, îndepărtându-se fără mâncărime sau arsuri.
 • Petele pot avea o nuanță deschisă în timpul verii și sunt maronii în timpul iernii. De aceea pityriasis versicolor a primit al doilea nume - multicolor.
 • Un pityriasis versicolor într-o persoană rar afectează capul, dar dacă se întâmplă acest lucru, părul rămâne întotdeauna intact.

În special boala severă apare la persoanele a căror piele are o reacție alcalină. Această piele este uscată și dură, această condiție poate determina frecvent utilizarea detergenților, spălând pelicula protectoare uleioasă. Adesea, cauza reacției alcaline devine un factor ereditar.

Pityriasis versicolor pe cap se manifestă prin pete de culoare gălbuie sau maro, acoperite cu cântare. De asemenea, există o pierdere a părului cu aspect de fulgi mici pe cap. Spoturile apar adesea în regiunea coroanei și occiputului și au o formă neregulată și o dimensiune mică.

Pityriasis versicolor se caracterizează printr-un curs lung (de mai mulți ani). În absența unei terapii sistematice după tratament, reapariția bolii este posibilă. Tinea versicolor este adesea vindecată prin expunerea la lumina soarelui. Loturile anterior afectate de lichen, nu se bronzează și rămân albe pe fundalul pielii tăbăcite (pseudo-leukoderm).

Dacă tratamentul nu este început în timp util, lichenul crește și ocupă o suprafață din ce în ce mai mare a corpului pacientului. Petele mici se conectează la cele mari, ceea ce duce la zone inflamatorii dificil de tratat.

Cum se produce chinexis la copii

Pityriasis versicolor la copii mici nu apare aproape niciodată. Dar devine o boală destul de frecventă la adolescenți.

Forma cuticulei nu reprezintă un pericol major pentru copil, deoarece nu penetrează straturile mai adânci ale pielii. Dar se pare inestetic și progresează rapid. Cu cât boala este diagnosticată mai devreme, cu atât mai ușor și mai rapid va fi posibil să scăpați de ea. Acesta este motivul pentru care este necesar să-i arătăm copilului dermatologului de îndată ce au apărut primele spoturi roz și a existat o suspiciune de pityriasis versicolor la copil.

 • la un copil, sunt afectate zonele din piept, umerii, spatele și stomacul;
 • patch-uri de nuanță roz deschis, fără focuri vizibile de inflamație; pe pielea întunecată, plasturii arată incolor;
 • erupții cutanate de diferite dimensiuni, pete mici se îmbină și formează focare mari cu muchii zimțate;
 • iarna, focurile de culoare roz și maro devin mai întunecate decât tonul general al pielii, se remarcă mai puternic; peeling slab.

Unii părinți încearcă să vindece pityriasis versicolor la un copil pe cont propriu, bazându-se numai pe unguent. Este mai bine să nu faceți acest lucru, deoarece, în cazuri diferite, anumite medicamente specifice pot fi eficiente.

Pentru tratamentul pitiriazei versicolor la copii, preparatele antifungice sunt utilizate în principal pentru uz extern. Aceasta este:

 • ekzoderil,
 • Nizoral,
 • clotrimazol,
 • bifonazol,
 • ketoconazol,
 • terbinafina,
 • ciclopirox.

Pentru a întări imunitatea, prescrieți complexe vitamin-minerale. Complexele de fizioterapie vor ajuta de asemenea - radiații ultraviolete, terapia magnetică.

Impact asupra sarcinii

Femeile gravide, în identificarea acestei patologii, sunt interesate de întrebarea dacă lichenul chiriform este o amenințare la adresa sănătății copilului său nenăscut. Pentru copii, lichenul nu este periculos. Este important ca ciupercile să nu penetreze placenta și nu sunt periculoase pentru făt. Pityriasis versicolor nu schimbă cursul normal al sarcinii și al nașterii. Principalul lucru - de a identifica problema în timp util și de a începe corect să o abordeze.

Tratamentul pentru pityriasis versicolor la femeile gravide este utilizarea medicamentelor antifungice și antivirale.

diagnosticare

Doctorul și dermatologul sunt implicați în diagnosticul și terapia privării de culoare. Auto-medicația nu trebuie să fie îndepărtată, deoarece majoritatea recidivelor apar din cauza tratamentului necorespunzător. Numai un specialist calificat poate face diagnosticul corect și poate determina cum să trateze chiriminalis.

Diagnosticul se face pe baza aspectului caracteristic al petelor, precum și a mai multor eșantioane, care permit distingerea bolii de alții, asemănătoare cu aceasta în manifestările clinice, cum ar fi:

 • vitiligo,
 • alb sau roz versicolor,
 • psoriazis,
 • dermatită seboreică,
 • eczeme,
 • sifilis cutanat.

Simptomele patologiei sunt destul de specifice. Diagnosticul suplimentar al chirimatitei include următoarele metode:

 • examinarea cântarelor pielii sub microscop, în timpul căreia se detectează o ciupercă;
 • inspecție sub lampa fluorescentă Lemn, care este un fel de strălucire galbenă sau brună;
 • Testul lui Balzer, care dezvăluie peelingul ascuns.

Tratamentul cu Tinea versicolor

Cum să scapi de boală? Mai jos sunt cele mai sigure și mai eficiente modalități de corecție medicală și non-medicament.

De regulă, regimul de tratament pentru chiriformis (soare, plajă, multicolore) la om constă în aplicarea regulată, zilnică a medicamentelor anti-fungice speciale în zonele afectate ale pielii.

De asemenea, în cerere sunt soluții antimicotice, unguente până la dispariția completă a semnelor de lipsă. În cazul în care forma lichenului este foarte frecventă, utilizați antimicotice comune (ketoconazol, itraconazol).

 • 2% soluție de alcool de iod: se recomandă lubrifierea pielii afectate de 1-2 ori pe zi.
 • 10% unguent sulfuric-salicilic: aplicat pe pielea afectată de 2 ori pe zi.

Aceste medicamente au un efect distructiv asupra celulelor fungice și, de asemenea, au efecte antibacteriene și antiparazitare.

Odată cu înfrângerea pityriasis versicolor a scalpului, utilizarea șampoanelor terapeutice speciale, care include agenți antifungici și gudron, ameliorează umflarea, infiltrarea, eritemul și descuamarea.

Dacă este mâncărime, este necesar să urmați următoarele recomandări pentru a reduce severitatea mâncării:

 • Spălați numai cu apă fără săpun;
 • Se spală în apă caldă și se evită căldura intensificând mâncărimea;
 • După spălare, aplicați hidratante pe piele.

Cum de a trata remedii folclorice pityriasis versicolor

Este posibil să utilizați medicamentul tradițional acasă numai după consultarea cu medicul dumneavoastră, deoarece există o posibilitate de reacții alergice.

Puteți trata eficient pityriasis versicolor cu ajutorul unguentelor cu ierburi, produse de albine. Produsul finit trebuie depozitat în frigider pentru a evita surplusul de ingrediente.

 1. Frunzele de frunze și calendula, amestecate într-un raport de 2: 1 și umplute cu un pahar de apă clocotită, pot vindeca boala. Pentru a scăpa de simptomele lichenului de pityriasis, ar trebui să beți acest băutură de 3 ori pe zi pentru o jumătate de cești.
 2. Unguent. Timp de 10 zile, utilizați o pastă de soricel proaspăt, amestecată cu cremă bogată sau smântână.
 3. Sorrel. O lingură de amestec de cai și semințe de sorrel trebuie fiartă în 200 ml de apă timp de 5 minute și perfuzată timp de o oră, apoi să lubrifiați pielea afectată sau să se aplice comprese.
 4. Suc de sfecla. Pentru prepararea unui medicament pentru chiriom se folosesc 200 grame de sfeclă și 1 lămâie. Sucul este stors din sfeclă și sfeclă, lichidul rezultat este diluat cu apă, cantitatea totală a produsului trebuie să fie 300 ml. În două săptămâni, sucul este luat de trei ori pe zi, 100 ml.
 5. Tratamentul oțetului pityriasis versicolor este considerat una dintre cele mai eficiente și în același timp simple metode populare. Este necesar să lubrifiați locul cu oțet de cidru de mere discontinuu de 4-6 ori pe zi timp de o săptămână.
 6. Usturoiul. Are proprietăți antimicotice și bactericide. Sucul de usturoi se aplică de două ori pe zi pe petele de lichen.

profilaxie

Pityriasis versicolor este o boală inofensivă, dar totuși foarte neplăcută. Oricine o poate întâlni, deoarece ciupercile care provoacă boala sunt în mod normal pe pielea oricărei persoane sănătoase. Contactul strâns cu pacientul, imunitatea slăbită, nerespectarea regulilor de igienă personală, stresul și anxietatea implică o creștere a riscului de a dezvolta scabie oftalmică.

O condiție importantă pentru prevenirea reapariției este respectarea regulilor de igienă personală și organizarea condițiilor la domiciliu astfel încât să se reducă posibilitatea reintroducerii sporilor fungului pe piele.

Pityriasis versicolor - cauzele unei persoane

Adesea pityriasis versicolor apare la persoanele care trăiesc în climă caldă și umedă. Începe să se manifeste după ce a fost la soare. Pityriasis versicolor afectează un anumit grup de oameni care sunt predispuși la înțepături. Boala, de regulă, are un curs indulgent, când există perioade de remisiune și recidive care apar în timpul sezonului fierbinte. Pityriasis versicolor nu este periculos pentru sănătatea umană, este ușor de vindecat, dar dă bolnavului un sentiment de deficit de estetică, defect, disconfort psihologic. Pityriasis versicolor - principalele cauze ale unei persoane.

Manifestări de scalate privarea unei persoane

Pityriasis versicolor este o boală fungică, agenții patogeni care se înmulțesc în stratul cornos al epidermei. Atunci când se efectuează o examinare microscopică a stratului de piele infectat, ciupercile sunt plasate în grupuri sub formă de filamente groase, curbate în epidermă. Aspectul petelor cu culoarea galbenă, roz sau maro, care acoperă cântarele, motiv pentru care boala a primit numele adecvat, este o manifestare a lichenului pityriasis la o persoană. Culoarea petelor se schimbă de la arsurile solare, devin mai ușoare, iar iarna au o nuanță brună închisă. În cele mai multe cazuri, localizarea pityriasis versicolor este spatele, umerii, gâtul, abdomenul. Rareori afectează scalpul și nu există nici o schimbare a părului. Boala are capacitatea de a reapărea, în ciuda terapiei actuale și a tratamentului clinic. În plus, durata acesteia poate atinge câțiva ani.

Cauzele cromofitozei la o persoană

Apariția lichenului pityriasis pe corpul unei persoane are cauze infecțioase, dintre care principala este o ciupercă care există în 3 forme diferite (oval, rotund, micelian), care sunt capabile să se transforme una la alta.

Potrivit dermatologilor, pityriasis versicolor poate fi transmis de la o persoană la alta. Lichidul de culoare este cunoscut ca o boală contagioasă condiționată, deoarece în timpul infecției, nu fiecare persoană are manifestările clinice ale bolii. Progresia miocoaselor apare numai la persoanele a căror stare de sănătate este slăbită, precum și la cei care suferă de boli cronice, cu imunitate redusă. Cauzele pitiriazei la o persoană includ infecția în timpul contactului personal. Această boală este cel mai adesea familială. Infecția poate apărea și prin obiecte personale și obiecte de igienă care au fost folosite de o persoană infectată - haine, covorașe, prosoape. Există, de asemenea, o șansă de a infecta lichenul chiriform în vestiarele publice, cabinele de cabinete din magazine. În cazul lichenului pityriasis, perioada de incubație variază de la 14 zile la câteva luni, pentru o perioadă lungă de timp o persoană nu observă nici un simptom de cicatrizare, dar atunci când apare factori de provocare, ciuperca poate începe să se înmulțească, ca urmare a apariției lichenului de culoare.

Motivele pentru apariția lichenilor pitiriazis la oameni includ:

 • prezența unei predispoziții genetice individuale a pielii la cicatrice;
 • apariția transpirației excesive - hiperhidroza, atunci când există modificări în compoziția chimică a transpirației, contribuind la dezvoltarea bolilor fungice;
 • încălcarea proceselor fiziologice în stratum corneum;
 • pielea grasă;
 • prezența comorbidităților cum ar fi bolile endocrine, diabetul zaharat, nevroza vegetativă, obezitatea;
 • imunitate redusă în dezvoltarea bolilor infecțioase (amigdalită cronică, carii, pielonefrită), în special pityriasis versicolor, care se găsește adesea la pacienții cu diferite forme de tuberculoză. Atunci când se diagnostichează o persoană cu chiriformis, este necesar să se excludă nu numai tuberculoza pulmonară, ci și formele extrapulmonare - tuberculoza renală, organele genitale feminine, tuberculoza osoasă etc., care uneori pot avea un curent lent latent;
 • prezența IRR - distonie vegetativ-vasculară, care rezultă dintr-un dezechilibru al sistemului nervos autonom. O persoana prezinta ameteli frecvente, depresie, atacuri de panica;
 • prezența bolilor din tractul gastrointestinal, pancreasul, ficatul;
 • apariția bolilor respiratorii - astm bronșic, pneumonie, bronșită cronică.

Pityriasis versicolor se poate dezvolta atunci când apare un dezechilibru hormonal la femei, în cazul apariției bolilor glandelor suprarenale, ovarelor, în timpul sarcinii sau menopauzei. În plus, utilizarea excesivă a gelurilor de duș antibacteriene, a săpunurilor și a altor detergenți poate contribui la dezvoltarea pitiriazei.

Pityriasis versus versicolor versicolor: cauze, simptome, tratament

Pityriasis versicolor (versicolor versicolor) este o infecție fungică a stratului cornos al pielii (epidermă) la om.
Nume latin: Pityriasis versicolor
Codul MKB10: B36.0
Sinonime: versicolor galben, versicolor versicolor, ciuperca însorită, soare sau plajă versicolor.

Tratamentul pitiriazei versicolor - de către un dermatolog.

Cuprins:

motive

Singura cauză a pitiriazei la o persoană este ciuperca asemănătoare drojdiei Pityrosporum (adică se pare că se formează fungi de drojdie).
Acest agent patogen are trei forme: Malassezia furfur (forma micelială), Pityrosporum orbiculare (formă rotundă) și Pityrosporum ovale (formă de ciupercă ovală). În mod normal, o persoană poate avea Pityrosporum orbiculare și Pityrosporum ovale în pielea lor, dar nu le face să fie lipsiți. De îndată ce aceste forme de ciuperci devin Malassezia furfur, o persoană dezvoltă un versicolor multi-colorat.

Majoritatea tinerilor sunt bolnavi, mai des bărbați, în țările cu climă caldă și umedă. Copiii și vârstnicii rareori se îmbolnăvesc.
Dacă apare pitiriazis versicolor la un copil sau la o persoană în vârstă, ar trebui să căutați boala de bază sau un factor predispozant care a dus la apariția unei infecții fungice pe piele.

Boala este cronică, adesea apar recăderi.

Contagiunea (adică contagiunea) este scăzută. Adică ciuperca, desigur, este transmisă de la o persoană la alta. Dar este puțin probabil să fiți capabili să vă infectați de la un pacient cu chiriformis. La urma urmei, cu o probabilitate de 90%, acest agent patogen este în fiecare persoană de pe Pământ.

În plus față de motivul principal, există factori predispozanți care contribuie la dezvoltarea ciupercului în pielea umană:

 • diabetul zaharat și alte afecțiuni endocrine,
 • HIV și imunodeficiența ca rezultat al tratamentului pentru tratamentul cancerului de sânge,
 • transpirația excesivă a corpului uman,
 • subliniază,
 • predispoziția genetică, compoziția specială a transpirației și excesul de sebum,
 • boli ale tractului digestiv,
 • în general, o scădere a imunității, care este concepută pentru a combate ciuperca.

simptome

 • Principalele simptome și plângeri ale pacienților: pete, mâncărime ușoare și descuamare.

 • Simptomul principal al lipsei multi-colorate - petele de pe piele de diferite culori: pete de culoare roz, alb si galben-maroniu.

 • Peelingul apare sub formă de cântare mici, similar cu tărâțele de grâu. Prin urmare, a fost numit, de asemenea, "pityriasis versicolor".
 • Localizarea petelor: umeri, brate, gât, partea superioară a corpului (spate, piept), abdomen. Pe fata - extrem de rar.
 • Dimensiunea petelor este de la câteva mm la 2-3 cm.
 • Apariția unui grad gradual: pete sunt mici, la început, simple, apoi fuzionează în conglomerate. La periferie - de asemenea, pete izolate mici.

 • Nu există nici o inflamație: nici o durere, nici o umflare, nici o supurație.
 • În timpul verii, pe fundalul unei piele tăbăcite sănătoasă, petele afectate arată alb, deoarece ciuperca dăunează celulelor pigmentare ale pielii (melanocite) și le împiedică să acumuleze pigmenți.
 • Pe cap

  Dacă pityriasis versicolor este localizat pe scalp, se numește seboree sau mătreață.

  Simptomele sunt exact aceleași - pete, scalpuri, peeling. În același timp, deshidratarea și deranjarea pacienților cel mai des.
  Cum să tratați pityriasis versicolor pe cap și alte zone păroase ale corpului - la fel ca și în alte părți ale corpului. Trebuie doar să nu alegeți o cremă sau un unguent, ci un spray sau o soluție pentru tratamentul extern al pielii, plus un șampon cu agent antifungic.

  diagnosticare

  Diagnosticul de pityriasis versicolor la o persoană se face pe baza:

  1) Principalele simptome: pete pe piele de diferite culori, care se amestecă în conglomerate.

  2) Peeling cu pete de pete.

  3) Spoturi fără inflamație.

  4) Diagnosticul sub microscop este principalul semn instrumental al lichenului multicolor. Îndepărtați particulele din piele decojite de pe suprafața petelor, procesați-le cu alcaline de potasiu și priviți sub microscop. Atât ciupercile cât și miceliul lor sunt vizibile.

  5) Inspectarea pielii sub lampa Lemn. Lampa din lemn este o lampă luminoasă UV cu o lupă pentru examinarea pielii.
  Picturile lichenice înfundate sub lampa Lemnului dau o strălucire galben-verzuie sau o strălucire roșie-brună, care este diferită de cea a pielii înconjurătoare. În plus, petele multi-colorate de a se lipi, de asemenea, dau o strălucire diferită sub lampa Lemnului.

  6) Testul cu iod sau testul Balzer - un simptom important de diagnostic. Se poate face acasă și, dacă nu, suspectă diagnosticul de lichen multi-colorat.
  Luați tinctură de iod, pete de grăsime și piele sănătoasă din jur. După câteva secunde, ștergeți-o astfel încât să nu existe picături de iod pe piele. Pielea sănătoasă devine gălbui, iar petele de tinea versicolor absoarbe excesiv iodul și devin maro.

  Diagnosticul diferențial se efectuează:

  • Cu Becker nevus în scenă când nu există o creștere a părului. Citiți articolul despre noul Becker.
  • Cu lichenul roz Gibert, de asemenea, în stadiul inițial. Citiți materialul despre lichenul roz.

  tratament

  Tratamentul lichenului de pitiriazis are numai indicații cosmetice, deoarece nu există inflamație sau alte organe în această boală. Acești pacienți nu sunt infecțioși, deoarece ciuperca este prezentă în aproape toți oamenii, este doar în imunitate.

  Cum ar trebui să tratez un pityriasis versicolor?

  1) Corecția bolii subiacente (dacă există), care a dus la apariția păstăiței. Nu trebuie să uităm de această direcție. Asigurați-vă că ați scăpat de factorul provocator.

  2) Tratamentul topic al pielii.

  Întotdeauna ținut.
  Se utilizează creme, unguente, șampoane, spray-uri și soluții cu antifungice (antimicotice).

  • Ketoconazol (mycoral sau nizoral) - unguent sau cremă. Lubrifiați zonele afectate de 1-2 ori pe zi timp de 3 săptămâni - până când simptomele de arpagic au dispărut.
  • Akriderm GK. citiți în detaliu despre Akriderm GK Acesta este un unguent, în care betamethason + clotrimazol + gentamicină. Este rar utilizat pentru lichen multi-color, în principal cu o infecție secundară combinată și o severă severă a erupției cutanate. Cursul de tratament pentru 1-2 săptămâni, apoi mergeți la cremele obișnuite, non-hormonale.
  • Triderm. citiți în detaliu despre Triderm Acesta este echivalentul vestic al Akriderm GK, doar mai scump. Instrucțiunile de utilizare sunt aceleași.
  • Șampon Nizoral - pentru spălarea corpului și a capului. De asemenea, capul trebuie tratat, deoarece matreata este prezentă la aproape toți pacienții cu culoare lichenă.

 • Bifonazol (cremă sau soluție) - lubrifiază pielea afectată de 1-2 ori pe zi timp de 3 săptămâni.
 • Exact același regim de tratament când se utilizează următorii agenți antifungici locali:

  • clotrimazol (cremă sau soluție)
  • miconazol (cremă)
  • terbinafină (lamisil) - cremă,
  • fungasterin (spray sau gel),
  • oxiconazol (cremă),
  • Thermicone (spray sau cremă).

  Dacă versicolor versicolor afectează zonele cu creștere a părului (pe cap, în zona inghinală, pe buzele genitale sau pe penis), este mai bine să nu folosiți unguente sau creme, ci sprayuri sau soluții ale preparatelor de mai sus.

  3) Tratament general.

  • cu leziuni comune pe suprafețe mari ale pielii,
  • cu imunitate slabă,
  • cu ineficiența tratamentului local după 2 săptămâni.

  Dar un număr de dermatologi sfătuiesc să utilizați întotdeauna medicamente antifungice sistemice simultan cu creme sau unguente. Eficacitatea acestui tratament este mai mare datorită efectului asupra ciupercilor din foliculii de păr.

  Atenție: tratamentul general fără tratament local este ineficient!

  Medicamentele antifungice sunt prescrise în tablete sau capsule, care trebuie administrate pe cale orală.

  • Fluconazol (150 mg capsule). Cum se administrează: 2 capsule 1 dată pe săptămână - pentru un curs de 2 săptămâni. Adică, au luat 2 capsule luni, o săptămână mai târziu - încă 2 capsule. Rapid, ieftin și eficient.

 • Itraconazol - 200 mg o dată pe zi - timp de o săptămână.
 • Ketoconazol - 200 mg o dată pe zi - timp de 3-4 săptămâni.
 • Un tratament exemplar pentru chirimatitis

  1. Fluconazol - 2 capsule 1 dată pe săptămână - un curs de 2 săptămâni.
  2. Șampon Nizoral - spălați-vă părul și corpul în fiecare seară pentru prima săptămână. Și într-o zi - 2 și 3 săptămâni.
  3. În loc de Nizoral, puteți folosi Thermicon Spray pentru corp - aplicați-l pe zonele afectate o dată pe zi timp de 3 săptămâni.
  4. Acid salicilic - lubrifiați zonele afectate o dată pe zi dimineața.
  5. Recepția multivitaminelor (Complivit, Selmevit și altele).
  6. Activități complexe de îmbunătățire a imunității. Citiți articolul - cum să stimulați sistemul imunitar.

  Tratamentul lichenilor de pitiriazis în timpul sarcinii

  • Nu luați niciun agent antifungic înăuntru, deoarece acestea pot afecta negativ fătul.
  • În exterior, topic este cel mai bine să utilizați șamponul Nizoral. Și numai în cazurile în care beneficiile pentru corpul mamei depășesc riscul pentru făt. Tratamentul trebuie coordonat cu medicul ginecolog.
  • În cele mai multe cazuri, este mai bine să așteptați nașterea și apoi să efectuați un tratament complet.
  • Amintiți-vă: agentul cauzal nu afectează fătul și nu afectează nașterea.

  Alaptarea

  • Nu luați droguri înăuntru.
  • Nu tratați unguente și creme în piept.

  Cum se evaluează eficacitatea tratamentului?

  1. Primul simptom ar trebui să dispară - peeling pe pete.
  2. Trebuie să treacă, cel puțin roz și maro. Petele albe pot persista o perioadă de timp până când pielea este bronzată uniform la soare.
  3. Nu trebuie să existe ciuperci și filamente ale miceliului ciupercilor în decuparea de pe piele.

  profilaxie

  Amintiți-vă: dacă petele au dispărut, nu înseamnă că nu se vor întoarce. Boala este cronică, nu poate fi vindecată pentru totdeauna. Prin urmare, este necesară prevenirea!

  • Administrarea de ketoconazol - 400 mg o dată pe lună - în fiecare lună. Sau luați un alt medicament antifungic.
  • În luna mai, înainte de începerea perioadei de vară: șamponul Nizoral - se spală o dată pe zi - timp de 3 zile la rând.
  • Îmbrăcămintea trebuie spălată la 95% pentru întreaga perioadă de tratament.
  • Pentru a călca hainele cu fierul fierbinte pentru întreaga perioadă de tratament.
  • Nu purtați îmbrăcăminte sintetică - nu absorb transpirația.
  • Cu transpirație excesivă: folosirea antiperspiranților și hainele se schimbă adesea!
  • Tratamentul tuturor bolilor și corectarea condițiilor care au condus la apariția arpagicilor.
  • Consolidarea sistemului imunitar cu metode diferite este o necesitate.
  • Pot să merg la solar și să fac plajă? La momentul tratamentului - este imposibil. După tratament, este posibil și chiar necesar să se facă plajă ușor în soare, deoarece lumina soarelui ucide patogenul, o ciupercă.

  Remedii populare la domiciliu

  Remedii populare la domiciliu
  De fapt, medicamentele antifungice moderne nu sunt atât de scumpe încât să le refuze tratamentul eficient. Remediile populare pentru pityriasis versicolor sunt ineficiente, deoarece nu acționează asupra cauzei (ciuperca) și nu au acțiune antifungică atunci când sunt administrate pe cale orală. Deși, ca tratament suplimentar, pot fi utilizate metode tradiționale.

  Prevenirea recidivei poate fi, de asemenea, efectuată folosind remedii folclorice la domiciliu.

  1) Săpun de gudron - săpun zonele afectate 1 dată pe zi.

  2) Acid boric sau alcool boric - lubrifiați pete de 2-3 ori pe zi.

  3) 1 parte 3% oțet + 1 parte tinctură de iod - se amestecă într-un pahar, ștergeți petele de pe piele 1 dată pe zi.

  4) Oțet 3% - lubrifiați pielea afectată de 2 ori pe zi.

  5) Decocarea ierbii seriei - umeziți tifonul cu un decoct și puneți pe zonele afectate de 2-3 ori pe zi.

  6) Burete de planta vegetală - umeziți o țesătură de tifon cu bulion și aplicați pe zonele afectate de 2-3 ori pe zi.

  7) Acid salicilic. Pe forumurile de pe Internet, mulți sfătuiesc să trateze lichen-lichen colorate cu acid salicilic. Acidul salicilic este un agent keratolitic, care elimină stratul cornos exfolian. Dar cauza bolii - ciuperca - acest instrument nu functioneaza deloc. Prin urmare, poate fi utilizat numai în combinație cu alte medicamente populare sau farmaceutice.

  8) Alcool ant - lubrifiați pielea afectată 1 dată pe zi. Adesea combinat cu unguent sulfuric - mai întâi frecați pielea cu alcool, apoi aplicați unguentul.

  9) Unguent sulfuric - aplicat pe piele 1 dată pe zi, seara.

  10) În timpul verii - plajă la soare.

  11) Este necesară prepararea multivitaminelor.

  opinii

  Mărturiile pacienților: Cursurile cel mai frecvent efectuate de tratament cu medicamente moderne au un efect pozitiv. Semnele de boală dispar repede. Dar după câteva luni se pot întoarce. Boala este cronică și cum se vindecă o dată pentru totdeauna - nimeni nu știe.

  Recenzii și recomandări ale dermatologilor: este necesar să se efectueze o prevenire independentă a recurenței bolii, iar o dată la 3 luni apar dermatologi.

  armată

  Cu pityriasis versicolor servesc în armată. Este adevărat că, dacă un tip are o recidivă a bolii și are plângeri (mâncărime, descuamare), atunci poate fi amânat din apel cu o sesizare pentru tratament într-o clinică de piele și venerație. Pentru următoarea recrutare, ar trebui să vindece o recidivă a bolii.

  Vă recomandăm, de asemenea, să citiți aceste materiale:

  Atenție: dacă medicul nu a răspuns la întrebarea dvs., atunci răspunsul se află deja pe paginile site-ului. Utilizați căutarea pe site.

  Pityriasis versicolor

  Pityriasis versicolor este o boală de lungă durată cu o leziune a epidermei, care se manifestă prin apariția pe piele a petelor pigmentate de diferite nuanțe: galben, roz, maro, maron și peeling caracteristic. Nu există semne de inflamație. Șindrile sunt diagnosticate utilizând testul de iod de Balzer, examinarea luminescentă și microscopia cântăriilor cu fulgi. Tratamentul se efectuează cu unguente și soluții antifungice. Formele comune de tip pityriasis versicolor necesită terapie antimicotică generală.

  Pityriasis versicolor

  Pityriasis versicolor a primit acest nume în legătură cu peelingul tipic al acestuia. Al doilea nume - versicolor versicolor - a apărut din cauza unei varietăți de pete care apar cu boala. Numele "ciuperca de soare", denumit în mod obișnuit în popor, este de asemenea legat de pityriasis versicolor. Aceasta se datorează faptului că, sub influența luminii solare, pielea afectată devine mai luminată și mai vizibilă. Cel mai adesea, bărbații și femeile de vârstă fragedă sunt afectați de chirimatită, cel mai rar copii sub 7 ani.

  Cauzele tinea versicolor

  Pityriasis versicolor aparține grupului de keratomycosis, o boală cutanată fungică care afectează numai stratul cornos al epidermei și cuticula de păr. Agenții patogeni sunt ciupercile Malassezia furfur, Pityrpsporum orbiculare și Pityrosporum ovale, iar aceste specii diferă în capacitatea lor de a merge unul în altul. În mod obișnuit, pityriasis versicolor este caracterizat de o contagioasă scăzută, adică infecția apare numai în unele cazuri, cu un contact strâns și prelungit cu pacientul. În acest caz, probabilitatea de a avea chirimatită se datorează în mare parte factorilor predispozitivi.

  Factorii care formează în organism un fundal favorabil pentru dezvoltarea versicolor Tinea sunt: ​​slăbirea sistemului imunitar, a crescut transpirație, tulburări endocrine (diabet zaharat, sindrom Cushing, obezitate), modificări în compoziția chimică a sudoare, distonie vasculară, funcția de barieră a pielii afectata cu utilizarea frecventă de geluri și săpunuri antibacteriene, efecte stresante asupra pielii (bronzare excesivă, bronzare etc.). Autorii unor studii efectuate în dermatologie indică faptul că, în unele cazuri, pitiriazis versicolor este asociat cu limfogranulomatoza și tuberculoza pulmonară.

  Simptomele lipsei de scalp

  Pityriasis versicolor este cauzat de înmulțirea agenților patogeni în straturile superficiale ale pielii, ceea ce duce la întreruperea funcționării melanocitelor - celulele care produc melanina pigmentară, conferind o anumită culoare pielii. Ca urmare, pielea afectată are o culoare diferită de restul pielii. Procesul începe de la gura foliculului de păr, iar apoi se mărește treptat dimensiunea.

  Cu pitiriazis, este tipic sa se formeze pete rotunde multiple de pana la 1 cm. Petele cresc, ele se imbina intre ele, formand zone mari de dimensiuni care se intind deasupra dimensiunii palmei unui adult. Astfel de pete nu se ridică deasupra suprafeței pielii și nu au semne de inflamație (umflare, înroșire, durere). Culoarea lor poate fi galbenă, cafea, maro roz, maro închis. Marginile petelor de lipsă de amploare sunt clar delimitate, neuniforme, încleiate. Caracterizată prin slăbirea stratului cornos al epidermei, peelingul petelor, care este ușor de detectat atunci când pielea este răzuită.

  Cel mai adesea, pityriasis versicolor apare pe pielea din spate și din piept. Gâtul, părțile laterale ale corpului și stomacul sunt mai puțin afectate. La copii și adolescenți, petele pot fi localizate pe pielea extremităților, în zonele axilare și pe scalp. Simetria este absentă.

  Un pacient cu pityriasis versicolor, de regulă, nu marchează nicio senzație subiectivă. În unele cazuri, există o ușoară senzație de mâncărime la nivelul leziunilor cutanate. Apariția durerii, a arsurilor sau a altor senzații neplăcute indică o infecție secundară a pielii cu floră bacteriană.

  Pityriasis versicolor se caracterizează printr-un curs lung (de mai mulți ani). În absența unei terapii sistematice după tratament, reapariția bolii este posibilă. Tinea versicolor este adesea vindecată prin expunerea la lumina soarelui. Loturile anterior afectate de lichen, nu se bronzează și rămân albe pe fundalul pielii tăbăcite (pseudo-leukoderm).

  Diagnosticul chinexiei

  Tinea versicolor este adesea imediat diagnosticată la consultația unui dermatolog în timpul examinării și dermatoscopiei suprafețelor pielii cu o culoare modificată. Pentru a confirma diagnosticul, se efectuează un test de iod de Balzer, constând în aplicarea a 5% din soluția alcoolică de iod pe piele. Datorită slăbirii zonei afectate a epidermei, pielea din aceste locuri absoarbe mai bine iodul și pete mai intens decât în ​​zonele sănătoase. Cu același succes pentru test, puteți utiliza soluții de coloranți anilină: verde strălucitor, iod, fukartsin. Este, de asemenea, determinată prezența simptomului Bénier sau a fenomenului "cip": peelingul pielii atunci când este ușor răzuit pe suprafața arpagicului.

  Diagnosticarea fluorescentă efectuată într-o încăpere specială întunecată, relevă pete de fluorescență galben roșu-roșu sau brun închis. Examinarea microscopică a răzuinței cu lichenul de păsărică vă permite să detectați elemente ale ciupercilor în scalele de epidermă.

  Diferențiați tinea versus roz pe baza imaginii clinice. Rozic versicolor este caracterizat de o formă alungită și robotică a leziunilor, localizarea petelor de-a lungul liniilor de tensiune a pielii. Focurile de pseudo-leucodermă, care rămân după lichen lichen sunt rezolvate, sunt diferențiate de vitiligo, hipopigmentări secundare și lepră.

  De asemenea, este necesar să se distingă tinea versicolor de roseola sifilitară și porțiuni de pseudo-leucodermă din leucoderma sifilitică. Sindromul roseolă sifilistică nu se îndepărtează, are o culoare roz, dispare atunci când este presat. Leucoderma sifilică, cu aspectul ei, seamănă cu o plasă de dantelă, și nu cu punctele de scurgere a pigmentării scăzute. Pentru a diferenția tinea versicolor de manifestările sifilitice, pacientului i se pot prescrie următoarele teste: microscopia răzuitoare pentru treponema palidă, diagnosticul de sifilis PCR sau un test RPR.

  Tratamentul cu Tinea versicolor

  Tratamentul se efectuează în ambulatoriu până la dispariția completă a manifestărilor de pityriasis versicolor. Aplicați agenți antifungici locali: unguent 5% salicilic, alcool salicilic 3-5%, unguent cu conținut de sulf 5-10%, alcool resorcinol 3-5%, terbinafină, bifonazol, clotrimazol, cicloperoxi sau terbinafină, naftifină etc. cursul recurent este o indicație pentru tratamentul general antifungic. Se efectuează prin ingestia unor astfel de medicamente antifungice, cum ar fi itraconazolul, ketoconazolul.

  profilaxie

  Prevenirea arsiei recurente include un curs repetat de tratament antifungic, tratamente regulate cu apă și terapie cu hiperhidroză. Pentru a preveni infectarea rudelor pacientului, hainele și lenjeria pacientului sunt dezinfectate. Persoanele care sunt în contact permanent cu pacientul sunt examinate utilizând o lampă fluorescentă.

  Pityriasis versicolor într-o persoană - fotografie, simptome și tratament

  Pityriasis versicolor (versicolor versicolor) este o afecțiune a pielii care apare atunci când ciuperca asemănătoare drojdiei Pityrosporum orbiculare (Malassezia furfur) se reproduce în stratul excitat al epidermei. Agentul cauzal al bolii este o ciupercă oportună, care se găsește la 90% din oameni pe scalp, în torsul superior și în pliurile pielii.

  Pityriasis versicolor afectează corpul superior, localizându-se în principal în gât, cap, abdomen, piept. Această boală este denumită și versicolor versicolor datorită apariției unui simptom caracteristic extern - o schimbare a culorii pielii.

  Boala se manifestă sub formă de pete de pe pielea fulgică, de nuanțe maronii, albicioase și gălbui. Pigmentarea poate avea dimensiuni diferite și forme diferite - cilindrice, ovale, rotunde. Spoturile se îmbină în forme abstracte care seamănă cu o hartă geografică. Pacientul simte doar o mâncărime ușoară în zonele respective.

  Cauzele lui

  De ce apare pitichita și ce este? Boala este provocată de o ciupercă asemănătoare drojdiei care trăiește aproape oriunde în mediul înconjurător și pe pielea umană. Ca regulă, aceasta provoacă probleme în vremea umedă și caldă caracteristică țărilor din centura tropicală. La apariția condițiilor favorabile, ciuperca începe să crească și să se înmulțească mai repede, formând colonii mari pe pielea umană.

  Apariția bolii poate declanșa anumiți factori. Acestea includ următoarele cauze ale lichenului pityriasis:

  • transpirație excesivă
  • schimbări în compoziția chimică a transpirației,
  • seboree,
  • reducerea degresării fiziologice a pielii,
  • imunitate redusă
  • patologia organelor interne,
  • diabetul, tuberculoza, reumatismul, SIDA (găsite în aceste boli în 52-63% din cazuri),
  • umiditate crescută a aerului (ceea ce explică frecvența crescută a șindrililor scalabile în țările tropicale și subtropicale);
  • sarcina sau utilizarea contraceptivă orală.

  Înainte de a prescrie un tratament, medicul prescrie unui pacient o examinare cuprinzătoare pentru a identifica cauzele care au condus la dezvoltarea lichenului de culoare. Atunci când se găsește o problemă, trebuie să fie eliminată mai întâi și după eliminarea cauzei principale, lichenul trece de la sine, fără a folosi droguri.

  Simptomele lipsei unei persoane

  Pityriasis versicolor apare de obicei la persoanele de vârstă mijlocie și tineri, în special la bărbați. Foarte rar, infecția este diagnosticată la vârstnici și copii sub 14 ani. Boala se dezvoltă în câteva luni din ziua în care patogenul său principal intră în pielea umană.

  Simptomele de pityriasis versicolor se manifestă după cum urmează:

  1. Pe corp sau sub linia parului apar pete neregulate, care, în culoare, sunt puțin diferite de tonul general al pielii.
  2. Reproducerea petelor, schimbarea culorii. În funcție de ton, se disting lichenul negru, galben și achromic (incolor);
  3. În funcție de tipul de piele, petele sunt foarte sau foarte puțin solzoase, dar fără semne de mâncărime.
  4. În etapele ulterioare ale dezvoltării bolii, pigmentarea poate înlocui complet culoarea pielii originale în zonele afectate.

  Locurile în care se observă erupții cutanate sunt axile, spatele, gâtul, pieptul, umerii. Zonele afectate ale pielii nu sunt afectate de razele soarelui (acestea nu sunt acoperite de bronz), iar vara ele arata mai luminoase decat pielea sanatoasa.

  Dacă în timpul diagnosticului de pityriasis versicolor tratamentul nu a fost efectuat sau a fost insuficient, atunci petele încep să crească în dimensiune și eventual se fuzionează în focare mai mari. Zonele afectate de piele arată foarte neatractiv din punct de vedere estetic și cauzează daune psihologice semnificative. În același timp, pityriasis versicolor versicolor se poate dezvolta în câțiva ani, capturând din ce în ce mai multe zone noi ale pielii.

  Pityriasis versicolor: fotografie

  Vă oferim pentru vizualizarea de fotografii detaliate în care puteți vedea ceea ce arată ca un pityriasis versicolor la om.

  Cum este diagnosticul?

  Diagnosticul exact al arpagicului se face pe baza datelor de inspecție vizuală și a istoricului colectat. Pentru a identifica pityriasis versicolor versicolor ajută proba iodului Balzer, după care pielea afectată devine maro închis.

  În plus, medicii folosesc adesea o lampă specială Lemn. În lumina ei, locurile de acumulare de ciuperci dau o strălucire gălbui.

  Tratamentul pentru arpagic la oameni

  În cazul pitiriilor diagnosticate, este extrem de important să respectați regulile de igienă personală în timpul tratamentului. La domiciliu, trebuie să faci un duș de cel puțin două ori pe zi. Hainele, lenjeria, inclusiv lenjeria de pat, trebuie spălate la cele mai ridicate temperaturi posibile și călcate.

  Cum să tratăm pityriasis versicolor, care grupuri de medicamente trebuie să acorde atenție? La discreția sa, dermatologul prescrie următoarele tipuri de medicamente:

  1. Preparate care conțin terbinafină. Aceste fonduri distrug membranele fungice, opresc creșterea infecției și împiedică răspândirea leziunilor. Preparatele cu conținut de terbinafină sunt produse sub formă de spray sau cremă, care se utilizează pentru a trata zonele afectate de 2 ori pe zi.
  2. Derivații imidazolului sunt blocanți ai acțiunii enzimelor fungice. Acestea inhibă sinteza membranelor lor și distrug celulele patogene. Acest grup include bifoconazol, ketoconazol, econazol, miconazol și clotrimazol. Acestea sunt eliberate sub formă de creme și unguente cu care pacientul trebuie să trateze buzunarele lichenului 2 p. pe zi. Pentru tratamentul zonei scalpului, sunt furnizate șampoane cu ketoconazol.
  3. Medicamente cu derivați de piroxolamină (ciclopirox, tolciclat). Acțiunea acestor medicamente încalcă penetrarea substanțelor necesare pentru funcționarea și dezvoltarea normală a ciupercilor. În consecință, creșterea și dezvoltarea lor încetează, celulele fungice sunt distruse. Unguentele și cremele sunt aplicate pe pielea afectată de 1-2 ori pe zi.
  4. Nizoral. Se aplică de două ori pe zi, cursul tratamentului este de trei săptămâni.
  5. Sulf-salicilic unguent. Utilizat la începutul bolii, atunci când erupții cutanate puțin. Cursul de tratament este o săptămână.

  O pityriasis versicolor obișnuită sau cursul său recurent este o indicație pentru tratamentul general antifungic. Se efectuează prin ingestia unor astfel de medicamente antifungice, cum ar fi itraconazolul, ketoconazolul, orbicularul.

  Pentru a scăpa cu succes de pityriasis versicolor, medicamentele nu trebuie alese la întâmplare, ci numai după examinarea și consultarea cu un dermatolog.

  Remedii populare

  Ca o completare la tratamentul prescris de un dermatolog, puteți folosi rețetele medicinii tradiționale.

  1. Unguent de soricel. Frunzele proaspete de sorrel sunt măcinate într-un amestecător și amestecate cu o cantitate egală de smântână groasă. Se folosește pentru comprese pe locurile afectate.
  2. Îmbunătățește starea prin ameliorarea mâncării și uleiului nutritiv, precum și un unguent eficient din pulberea acestei plante. Pentru a face acest lucru, ia parte din pulberea de Hypericum și se combină cu jeleu de petrol sau Smalcea.
  3. Oțetul de cidru de mere este cea mai eficientă și mai simplă soluție folk pentru tratamentul arsiei la om. Lubrifiați petele ar trebui să fie de 5-6 ori pe zi timp de o săptămână. În loc de oțet, petele pot fi șterse cu nuci, ceapă sau suc de afine.
  4. Cum altfel să scapi de pityriasis? Aplicați o rădăcină parfumată la tratament. Împărțiți-l în pudră, amestecați cu untul cu unul până la cinci și ungeți scabul.

  Trebuie reținut faptul că medicamentele pe bază de plante (medicamente pe bază de plante) ar trebui utilizate numai în asociere cu tratamentul cu medicamente antifungice prescrise de un medic, dieta și procedurile de igienă.

  profilaxie

  Persoanele cu lichen multi-color ar trebui să evite:

  1. Căldură excesivă;
  2. Încărcături grele;
  3. Situații stresante;
  4. transpirație;
  5. Contaminare prelungită (igienă a pielii);
  6. Produse sintetice (numai bumbac 100%).

  Dezinfectarea obligatorie a îmbrăcămintei, pălăriilor, lenjeriei și lenjeriei de pat prin fierbere în soluție de săpun și soluție de sodă 2% și călcarea cu fier fierbinți cu abur.

  Cauza pityriasis versicolor

  Culoarea sau scalpul este o infecție fungică a pielii, care se dezvoltă de obicei în timpul perioadei de soare activă. Prin urmare, oamenii din această boală este uneori numită "ciuperca solară". Pityriasis versicolor este o patologie destul de comună care apare aproape peste tot, dar cel mai adesea este detectată la locuitorii țărilor cu climat cald. Această formă de miocoză de suprafață se caracterizează prin apariția pe corp a unor erupții pete, ușor gălbuie, gălbuie sau albicioase, având diferite dimensiuni și forme.

  Agentul cauzal al acestei forme de dermatomicoză este o ciupercă lipofilă asemănătoare cu drojdia Pityrosporum orbiculare, aparținând clasei de ciuperci imperfecte. În cursul activității sale vitale, este capabil să formeze filamente largi, scurte de miceliu și dispute rotunde cu două contururi. Acest agent parazitază pe pielea umană (în stratum corneum al epidermei), atât în ​​forme saprofite cât și patogene. Când pătrunde în gura foliculilor parului uleios, Pityrosporum orbiculare începe să se înmulțească rapid, formând colonii, prezentate sub formă de pete galben-maronii. Acestea sunt elementele inițiale ale pityriasis versicolor, care în procesul de creștere periferică se transformă în pete rotunjite delimitate, ajungând la 1 cm în diametru. În procesul de fuzionare, ele formează focare destul de mari, care uneori depășesc dimensiunea palmei masculine.

  Trebuie remarcat faptul că contagioarea patogenului lipsei multi-color este neglijabilă.

  Cauzele tinea versicolor

  Potrivit statisticilor, tinea versicolor este cel mai frecvent întâlnită la pacienții tineri (inclusiv copii cu vârsta peste 7 ani).

  Principalii factori de risc care provoacă dezvoltarea acestei patologii includ:

  • Transpirație crescută;
  • Compoziția chimică specifică a transpirației;
  • Aciditatea pielii, favorabilă reproducerii active a agentului patogen;
  • Patologia cronică a tractului digestiv;
  • Afecțiuni endocrine;
  • Starea de imunodeficiență;
  • Sarcina.
  • Predispoziția genetică;
  • Boala Hodgkin;
  • Tuberculoza.
  • Diabetul zaharat;
  • Sindromul lui Cushing.

  Potrivit experților, transmiterea agentului patogen de arpagic poate să apară prin contactul cu gospodăria (prin așternut, precum și prin purtarea hainei unei persoane bolnave). Cu toate acestea, ciuperca asemănătoare drojdiei Pityrosporum orbiculare este un locuitor saprofit al pielii și, prin urmare, cei mai mulți oameni sunt purtătorii ei permanenți.

  Mecanismul de dezvoltare a lipsei de scalp

  Simptomele caracteristice ale bolii apar la un pacient când o ciupercă asemănătoare drojdiei, care penetrează în gurile foliculilor parului uleios, începe să crească și să se înmulțească în mod activ. Din acest motiv, activitatea celulelor responsabile pentru producerea de melanină (un pigment amorf amorf, care pătează pielea sub influența soarelui) este întreruptă. Acest lucru se datorează faptului că o ciupercă dăunătoare în cursul activității sale vitale produce un acid care reduce activitatea tirozinazei și, ca rezultat, capacitatea mielocitelor de a pigmenta. De aceea, pe pielea pacienților care suferă de chirimatoză apar pe suprafața hipopigmentată (netăcite).

  Cu toate acestea, unii autori au o opinie diferită în această privință. Ei susțin că slăbirea stratului cornos care apare în focarul leziunii fungice împiedică pătrunderea razelor ultraviolete în straturile epidermale profunde. Prin urmare, după procedurile de apă și îndepărtarea cojilor de piele decojite, leziunile afectate devin mai luminoase decât pielea sănătoasă.

  Simptomele lipsei de scalp

  La activarea agentului patogen, este cel mai adesea localizat pe torsul superior (în spate, piept și umeri). Mai puțin frecvent, ele pot apărea în zona inghinală sau pe scalp. În primele etape ale bolii apar pete gălbui la locurile din gurile foliculilor de păr, care după un timp se transformă în elemente morfologice primare. Acestea sunt prezentate sub formă de pete mici, de culoare neagresivă, galben-maroniu, galben-roz, luminos și întunecat.

  În cazul în care pacientul nu este prescris tratament în timp util și adecvat, după un timp petele încep să se îmbină în focare mai mari cu margini mici, care ocupă suprafețe destul de mari ale pielii. Apoi devin maro închis, sau dobândesc culoarea "cafea cu lapte". Din cauza acestei schimbări în nuanțe, pityriasis versicolor este uneori numit multicolor. De regulă, petele lipsite de lichen nu depășesc suprafața pielii sănătoase și nu provoacă senzații subiective (foarte rar, pacienții se plâng de o mâncărime ușoară). Cu o ușoară răzuire a formațiunilor, se observă un peeling slab (cum ar fi peeling) (simptomul lui Benye), pentru care acest cicatriciu și-a luat numele. După arsurile solare în aceste locuri rămân zone hipopigmentate (pseudo-leucoderm).

  Formele procesului patologic

  Culoarea sau scalpul pot apărea în trei forme principale.

  1. Cel mai adesea în practica dermatologică se constată forma eritematoasă. Aceasta se caracterizează prin apariția pe corp a pacienților cu pete maro sau "cafea cu lapte" de natură neinflamatorie.

  În stadiile incipiente ale bolii, petele sunt mici în dimensiune, dar în timp ele cresc treptat, iar pe suprafața lor există un ușor peeling scalabil. Cel mai adesea, astfel de formațiuni sunt localizate pe piept sau pe spate, mai puțin frecvent - pe stomac și pe umeri. La copii, pe scalp pot să apară leziuni fungice. Acestea stau pe fundalul unei piele sanatoasa atunci cand sunt tratate cu o solutie alcoolica de iod. Ca regulă, sezonalitatea este caracteristică acestei forme de patologie. Boala este exacerbată în toamnă și primăvară.

  2. A doua formă de pitiriază este o formă foliculară. În această stare, papulele și pustulele, care ajung la 3 mm în diametru, apar pe zona pielii inflamate. Adesea, pacienții se plâng de mâncărime severă în zona afectată. Cel mai adesea, forma foliculară de cromofitoză se dezvoltă pe fondul diabetului zaharat sau este o consecință a tratamentului hormonal.

  3. Forma inversă a pitiriazei versicolor este o afecțiune patologică în care leziunile leziunii fungice sunt localizate în pliurile naturale ale pielii.

  Notă: în practica clinică, uneori (foarte rar) există cazuri de leziuni ale ciupercii lipofile cum ar fi ciuperca Pityrosporum orbiculare a organelor interne. Această boală se poate dezvolta la copiii prematuri care sunt hrăniți cu sticlă utilizând Intralipid (emulsie de grăsime). În astfel de cazuri, infecția fungică provoacă bronhopneumonia sau vasculita pulmonară. Potrivit oamenilor de știință, intralipidul, care este o sursă de acizi grași esențiali pentru un copil, creează un mediu favorabil pentru răspândirea agentului patogen în organism.

  Trebuie remarcat faptul că la pacienții cu pitiriază versicolor, tulburările imunologice sunt foarte slab exprimate. Cu o lungă durată a bolii, producția de citokine produse de limfocite este perturbată și sistemul de compliment este activat.

  Atipic pentru chinexia

  În practica clinică, au existat cazuri de localizare atipică a focilor de leziuni fungice. Deci, în 1977, a fost descris un caz în care un pacient în vârstă de 16 ani, cu transpirație crescută, împreună cu erupții tipice de lichen de cholitivishepticus au fost găsiți pe tălpi. Trebuie remarcat că, chiar și după tratamentul efectuat (după patru luni), s-au găsit pete călduțe de natură neinflamatoare pe tocuri și în zona pliului de tranziție de la talpă până la degete.

  Diagnosticul chinexiei

  Diagnosticul acestei forme de cicatrizare, de regulă, nu cauzează dificultăți. În primul rând, pacientul este supus unei examinări aprofundate. Diagnosticul de "pityriasis versicolor" se face cu un simptom pozitiv al lui Bénier (prezența peelingului scalabil în zonele seboreice).

  Ca metodă auxiliară, se atribuie testul de iod de la Balzer și se efectuează un studiu utilizând o lampă fluorescentă a lui Wood (apariția de strălucire maro, galben-verzui-galben sau auriu-galben în pielea afectată).

  Agentul patogen al tinea versicolor este ușor de detectat prin cultură și examinare microscopică.

  De ce trebuie să ai grijă?

  Există mai multe puncte care, în procesul de diagnosticare, medicul curant trebuie să acorde atenție. In primul rand, la pacientii care au fost expusi la radiatii ultraviolete si care au suferit deja un tratament, testul lui Balzer va da un rezultat negativ.

  Mai mult: este imperativ să examinăm cu atenție scalpul pacientului, deoarece dacă la acest loc specialistul nu observă leziunile existente, există o mare probabilitate de recidivă a bolii. Se recomandă utilizarea unei lămpi din lemn pentru aceasta.

  Este necesar să se țină seama de faptul că petele albe pe pielea albă sunt practic imposibil de observat și, prin urmare, în timpul unei examinări sumbre pot fi trecute cu vederea și numai în vară, după oprirea soarelui, încep să privească ochii.

  În cele din urmă, la persoanele care nu sunt imunocompromiate, formările izolate ale pielii nu depășesc de obicei 1-1,5 centimetri în diametru, în timp ce la pacienții cu imunodeficiență severă pot depăși 5 centimetri în diametru. La pacienții infectați cu HIV și SIDA, elementele lichenului multi-color sunt mai saturate cu pigmentare și pot avea, de asemenea, un caracter diseminat (răspândit). De regulă, la pacienții cu status imunitar, pityriasis versicolor se manifestă ca dermatită seboreică sau atopică. De asemenea, pe pielea pacienților pot forma inflamații multiple ale foliculului de păr cu simptome ale componentei necrotice.

  Ce boli pot fi confundate cu lipsa de scalp?

  Datorită faptului că această formă de epilă are simptome similare cu alte boli, este necesar un diagnostic diferențial înainte de începerea tratamentului.

  1. Diagnosticul diferențial al cosurilor de pui cu roseolă sifilică și leucodermă.

  Cu un rezultat pozitiv al reacției serologice clasice Wasserman, reacția de imunofluorescență și reacția de imobilizare a treponemului pal, se confirmă diagnosticul de sifilis. În același timp, roseola de sifilis secundar are o nuanță mai strălucitoare decât focurile de arpagic, nu se îndepărtează, dispare atunci când este diascopică, nu fluoresce în lumina lămpii din lemn și dă un test negativ lui Balzer. În ciuda faptului că, ca un pityriasis versicolor, este localizat numai pe corp, nu este tipic pentru fuzionarea elementelor. În roseoza sifilistică, petele nu se îndepărtează, au o origine vasculară și nu provoacă senzații subiective.

  Leucoderma sifilică nu este, de asemenea, caracterizată de o fuziune a petelor hiper-pigmentate.

  2. Diagnosticul diferențial al pitiriazei versicolor cu lichen roz Jiber.

  Odată cu dezvoltarea bolii lui Gibert, petele de lichen au contururi rotunde sau ovale, cu un peeling în centru, asemănător cu un medalion, iar prezența unei "plăci materne" este caracteristică acestei patologii. În acest caz, erupțiile sunt localizate strict simetric de-a lungul liniilor Langer, în jurul plăcii centrale există un guler de cântărire, iar această formă secundară a patologiei se caracterizează prin prezența a numeroase erupții secundare.

  Citiți mai multe despre lichen roz aici: Lichen roz: fotografii, simptome și tratament

  3. Diagnostic diferențial de arpagic cu foliculită.

  Trebuie remarcat faptul că agentul cauzator al infecției foliculului de păr este același ciupercă de drojdie care provoacă dezvoltarea pitiriazei. Cu toate acestea, în acest caz, erupțiile cu mancarimi localizate separat apar în torsul superior sub formă de noduli și plăci roșii sau roz. De regulă, femeile și bărbații de vârstă mijlocie suferă de foliculită mai des. Tratamentul antibiotic pe termen lung, tratamentul cu corticosteroizi sau diabetul zaharat poate provoca dezvoltarea procesului patologic. Foarte adesea, erupțiile cutanate apar pe frunte, imitând acneea persistentă. Această formă de vierme este caracteristică țărilor tropicale.

  Tratamentul cu Tinea versicolor

  Datorită faptului că pityriasis versicolor se dezvoltă ca urmare a transformării formei saprofite a ciupercii lipofile cum ar fi ciuperca patogenă, este necesar să se afle care a provocat o astfel de afecțiune înainte de tratarea bolii. Este necesar să se ia în considerare faptul că această formă de vierme poate fi un marker al reumatismului, tuberculozei pulmonare, diabetului zaharat și infecției cu SIDA. Acesta este motivul pentru toți pacienții care suferă de pityriasis versicolor, pentru a exclude patologiile de mai sus, trebuie supuși unor examinări diagnostice adecvate. Cu toate acestea, simptomele lichenului multicolor pot fi observate la pacienții cu cancer supuși chimioterapiei, dar la sfârșitul cursului tratamentului, toate manifestările cutanate dispar spontan.

  Deoarece pityriasis versicolor afectează numai stratul superficial (excitat) al epidermei, tratamentul său implică prescrierea medicamentelor pentru uz extern. În acest caz, pacienților li se prezintă utilizarea preparatelor keratolitice și fungicide, a medicamentelor combinate și a medicamentelor care conțin piritionă de zinc.

  Trebuie subliniat faptul că în numirea tratamentului se ia în considerare gradul de prevalență și localizare a leziunilor. Mai recent, pentru a suprima agresivitatea agentului patogen, pacienții au fost sfătuiți să utilizeze o soluție de alcool rezorcinol sau alcool salicilic. Acum este obligatoriu ca pacienții să utilizeze medicamente antimicotice din grupul de azoli. Sub influența lor, într-o zi, se produce deshidratarea și vacuolizarea citoplasmei patogene și, după 48 de ore, peretele celular se dizolvă complet. De aceea experții de astăzi preferă tratamentul antifungic specific.

  În tratamentul pitiriazei, lichenul a folosit fonduri pentru combaterea bolilor fungice ale pielii, care sunt produse sub formă de spray, soluție sau pulbere. Se recomandă aplicarea acestora pe zonele afectate, ușor frecare. Trebuie remarcat faptul că medicamentele fungicide au un efect mare asupra pielii keratinizate, menținând eficacitatea acesteia timp de 72 de ore.

  Medicamente bine dovedite, care includ piritionul de zinc, care are efecte antimicrobiene, citostatice și antifungice. După tratament, li se recomandă să fie luate pentru prevenire.

  Odată cu înfrângerea pityriasis versicolor a scalpului, utilizarea șampoanelor terapeutice speciale, care include agenți antifungici și gudron, ameliorează umflarea, infiltrarea, eritemul și descuamarea.

  Pacienții cu o formă comună de pityriasis versicolor, care nu răspund la tratamentul local, sunt prescrise pentru tratamentul sistemic. Pentru a îmbunătăți adsorbția, sunt recomandate antimicotice sistemice cum ar fi intraconazol, ketoconazol sau fluconazol. Trebuie remarcat faptul că un anumit medicament este prescris pur individual, luând în considerare starea generală a pacientului. Prin urmare, experții îndeamnă să nu se autolezeze.

  În termen de 12 ore de la efectuarea procedurilor medicale, procedurile de apă sunt contraindicate pacienților (în acest timp, medicamentul trebuie să se acumuleze în piele) și mulți dermatologi, pentru a preveni reapariția bolii, sunt sfătuiți să schimbe hainele în fiecare lună timp de o lună.

  Notă: O astfel de consecință a pseudo-leucodermei, ca hiperpigmentare, rămâne pe pielea umană după tratament timp suficient de lung.

  Metodele tradiționale de tratare a lipsei de scalp

  Pentru tratamentul lichenului de pitiriazis, vindecatorii folclorici recomandă utilizarea suntei de lut, a cătinătății și a uleiului de piersici, precum și ulei de trandafir. Un alt mijloc foarte eficient de a face față acestei forme de cicatrizare este oțetul natural de mere de cidru de mere. Ei ar trebui să lubrifiaze leziunile de șapte până la opt ori pe zi o dată sau de două ori pe săptămână.

  Un decoction bine dovedit de rădăcini și semințe de râs cal. Trebuie să șterge pete de lichen.

  Nu rău ajută mijloace externe, preparate din frunze și tulpini oxalice zdrobite, cu adaos de smântână sau smântână.

  La sfârșitul procesului de tratament, vindecătorii tradiționali recomandă să spălați și să călcați cu grijă toate hainele pacientului.