Principal

Herpes

Ce trebuie să faceți dacă există o erupție cutanată la un nou-născut sau la un copil?

Fiecare mama vrea să vadă un nou-născut sănătos și frumos, ca în imaginea publicitară. Cu toate acestea, realitatea nu corespunde întotdeauna așteptărilor luminoase, iar copilul, în loc de piele de catifea și obrajii roz, nu încetează să mai arate mamei sale tot mai multe mostre noi de erupții diferite. Ce poate spune erupții cutanate la un copil, cum să înțelegem de ce a apărut o erupție cutanată și cum să tratăm un copil, vom spune în acest articol.

Caracteristicile de piele ale copiilor

Un copil se naște cu piele care nu este adaptată mediului. Copilul obișnuit cu faptul că cele nouă luni înconjurate de apă. Era practic habitat steril. În această lume, bebelușul este întâmpinat de aer destul de agresiv și de o serie de bacterii și alte microorganisme care trăiesc la om pe piele.

Sarcina care cade pe pielea frunzelor în primele luni după naștere este enormă.

Pielea bebelușului este mai subțire, este aproape de două ori mai subțire decât pielea unui adult și numai după vârsta de 7 ani pielea copilului devine similară cu cea a părinților - în structură, grosime și compoziție biochimică. Nou-născutul și bebelușul sunt un strat granular subdezvoltat și, prin urmare, pielea are o anumită transparență, vasele de sânge se află foarte aproape de suprafață. De aceea, bebelușii încântă părinții noștri fericiți cu tonuri de piele roșii, roz și chiar liliac în prima dată după naștere.

Secretul care acoperă pielea bebelușului la naștere are un echilibru neutru. Mai degrabă, acesta protejează pur și simplu pielea de deshidratare după o schimbare bruscă a habitatului. Dar un astfel de secret, din păcate, nu poate proteja un copil de bacterii, ciuperci și alte microorganisme care pot provoca boli și erupții cutanate. Glandele sebacee lucrează activ la copiii din primul an de viață, dar multe întrebări apar din transpirație, deoarece canalele lor sunt închise mai mult de jumătate de celulele epiteliale, iar glandele nu pot funcționa pe deplin.

Principala funcție a pielii este defensivă, dar la sugari aceasta nu este suficient dezvoltată, deoarece din pielea subțire și vulnerabilă, care practic nu este capabilă să reziste la amenințările externe, se obține un apărător lipsit de importanță. Thermoregulația, care este impusă de natură și pe piele, nu este dezvoltată la un copil. Numai pe măsură ce crește, activitatea centrului de termoreglare din creier se va normaliza și, odată cu aceasta, se va îmbunătăți transferul termic al pielii. În primul an de viață, copilul se supraîncălzește sau depășește cu ușurință.

Există caracteristici de vârstă în terminațiile nervoase ale pielii bebelușilor și în țesutul gras subcutanat. De aceea, pielea bebelușilor trebuie tratată cu mare respect și îngrijire, ajutându-i să se adapteze.

O atenție deosebită trebuie acordată erupției cutanate, deoarece ea mereu vorbește despre ceva.

Erupția neplăcută la sugari nu se întâmplă, există părinți care nu pot recunoaște "semnalele" corpului copilului. Să învățăm asta.

Cauze și simptome

Cauzele unei erupții cutanate pe fața și corpul unui nou-născut pot fi foarte diverse, având în vedere că pielea delicată și subțire este extrem de susceptibilă la tot ceea ce îi afectează. Cele mai frecvente cauze ale erupțiilor bruște sunt:

 • reacție alergică (la alimente, medicamente, substanțe chimice și substanțe chimice de uz casnic, mai puțin frecvent la praf sau la lumina soarelui);
 • atopică (expunere la alergeni cu tendință congenitală la răspuns inadecvat la proteine-antigeni);
 • explozii hormonale (un efect puternic asupra organismului copiilor asupra hormonilor sexuali feminini materni);
 • infecții (bacteriene, virale, fungice);
 • încălcarea regulilor de igienă și de îngrijire (murdărie, schimbarea prematură a scutecului, supraîncălzirea sau supraîncălzirea);
 • boli parazitare (scabie, pediculoză, acarieni).

Erupțiile alergice sunt cele mai frecvente. Cel mai probabil în copilărie sunt alergiile alimentare. Dorința unei mame care alăptează să-și diversifice și să-și îmbogățească propria dietă cu vitamine și oligoelemente este de înțeles și demnă de respect.

Dar nu toate substanțele care intră în laptele matern, corpul copilului poate digera și absorbi. Unele proteine ​​care nu sunt încă sub puterea digestiei copiilor, intră în intestin în starea inițială și putrezesc pur și simplu acolo, provocând o reacție cutanată violentă.

După un timp, imunitatea copilului începe să reacționeze la astfel de proteine-antigeni, ceea ce duce la o reacție autoimună. Dacă mama continuă să "elibereze" alergenul cu lapte la copil, atunci reacția este sporită, deoarece imunitatea este deja "familiarizată" cu aceste antigene. Erupțiile cutanate sunt adesea formate ca răspuns la un detergent neadecvat pentru copii, agresiv, la pulberea de detergent, cu care mama spală haine și așternut, precum și medicamente. O erupție alergică poate afecta orice parte a corpului, dar cel mai adesea apare pe obraji, pe bărbie, pe urechi și în spatele urechilor, pe umeri și pe burtă.

Dermatita atopica este intotdeauna asociata cu o predispozitie genetica pentru a raspunde anumitor declansatori.

Inflamațiile pe piele provoacă microtraumuri și alergeni standard, care includ polenul plantelor, lâna și coborârea animalelor domestice și a păsărilor, alergenii chimici. Mai ales periculos este clorul, care face parte din apa obișnuită de la robinet. Prin urmare, la primele semne ale dermatitei atopice, toți agenții care conțin clor ar trebui excluși, iar apa de la robinetul de baie și spălare va trebui să fie fiartă în prealabil.

La copiii sub un an, o astfel de boală se manifestă prin pete roșii extinse, cu o erupție cutanată care provoacă mâncărime și dă copilului o mulțime de emoții neplăcute. Cel mai adesea, dermatita atopică apare pe brațe și picioare, pe fese, pe obraji, pe gât, pe cap. E suficient de repede să intre în stadiul cronic și să devină agravată de fiecare dată când un factor advers afectează corpul copilului - o boală, hipotermie, transpirație sau contact cu ceva potențial alergenic, de exemplu cu spălătorie, detergent de rufe pentru adulți, cu pisică domestică, cu unguente medicamente.

Erupția eronală apare cel mai frecvent la copii în primele săptămâni după naștere. La unii copii, se manifestă într-o săptămână, în altele - în primele șase luni. Cu toate acestea, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, erupția apare la trei săptămâni după naștere, astfel încât fenomenul a fost numit "erupție cutanată de trei săptămâni". Hormonii maternali, estrogeni, pe care bebelușul le-au primit în cantități mari chiar înainte de naștere, când în corpul mamei acești hormoni au început să iasă în evidență cu doze de șoc, sunt de vină. Sub influența hormonilor din piele, se manifestă aceleași procese ca la adolescenții din perioada pubertății - glandele sebacee devin active, conductele lor sunt înguste și, prin urmare, se blochează repede.

O astfel de erupție neonatală din acest motiv este mai frecvent acnee. Coșurile sunt localizate în principal pe față, pe nas, pe bărbie, pe frunte. Acneea arată ca un singur cos, cu un centru galben, cu capete albe. Uneori, urechile și gâtul sunt de asemenea afectate, mai puțin frecvent - scalpul. Când se atașează o infecție, erupția cutanată poate deveni pustulară, dar asta eo altă poveste.

Erupțiile cutanate infecțioase sunt diverse și bogate în manifestări clinice. Cu toate acestea, ea nu vine niciodată singură, împreună cu ea apar (puțin mai devreme sau puțin mai târziu) alte simptome ale bolii.

De aceea, dacă copilul are febră, simptome de intoxicație, tuse, nas curbat sau diaree și, în același timp sau puțin mai târziu, apare o erupție cutanată, cel mai probabil este vorba despre o infecție.

Infecțiile bacteriene (piodermia, leziunile stafilococice pustuloase, furunculoza) cauzează cel mai adesea stafilococi care trăiesc pe pielea oricărei persoane și deocamdată stau liniștit. În cazul în care sistemul imunitar este slăbit, copilul nu poate rezista microbilor, acestea penetrează în microcărcurile de pe piele și provoacă o varietate a numărului și mărimii erupției cutanate, caracteristică a căruia este supurație. Streptococii provoacă streptodermă, care se manifestă printr-o erupție cutanată mică pe brațe, picioare, față. Fiecare blister este umplut cu un lichid incolor, după ruperea unei forme de crustă.

Leziunile fungice arată ca niște fragmente de erupție mică, strict definite, cu limite pronunțate. În același timp, erupția cutanată nu conține puroi sau fluide, este albicioasă, destul de repede zonele de piele cu astfel de erupții încep să se usuce și se descuam puternic. Cel mai adesea, brațele și picioarele sunt afectate, scalpul, coloniile de ciuperci se bucură să se înmulțească în sprâncene și pe pleoape, precum și în gura de pe membranele mucoase (așa numita aftere cauzată de ciupercile din genul Candida).

Virușii nu provoacă o erupție directă, ci boli însoțite de o erupție cutanată. Aceasta este varicela, pojar, scarlată, infecție cu herpes. Cu fiecare dintre aceste boli, erupția este localizată în anumite locuri și are propriile semne distinctive. Deci, virusul herpesului de primul tip se manifestă prin erupții unice în jurul gurii, pe bărbie, în nas.

Herpesul genital se manifestă într-un copil cu o erupție cutanată în anus, organe genitale, fese și coapse în interior. O erupție cutanată poate fi localizată pe tot corpul, inclusiv pe scalp.

Când erupția cutanată acoperă picioarele, obrajii, axile și când erupțiile cutanate apar după trei zile de temperatură, elementele roz sunt situate pe spate, abdomen, piept. O erupție cutanată la nivelul spatelui sub formă de bandă poate indica o variantă cronică a unei infecții herpetice; la copiii de o vârstă fragedă, de obicei este congenitală. Este ușor să distingi o erupție cutanată virală odată cu debutul bolii - întotdeauna începe cu o creștere bruscă a temperaturii, cu posibil fenomene respiratorii - un nas curbat, un flux nazal, tuse.

Gâtul și amigdalele reacționează adesea la virușii cu o creștere și roșeață, uneori apare o erupție cutanată (de exemplu, în cazul anginei herpetice).

Căldura de căldură și erupțiile cutanate, spre deosebire de toate cele de mai sus, sunt doar superficiale. Este o inflamație a epidermei cauzată de substanțe agresive găsite în urină, fecale, transpirație. Cu o igienă inadecvată, căldura boltă este un lucru obișnuit. Se manifestă prin roșeață și umflarea ușoară a pielii în pliuri, pe fund, pe organele genitale, sub brațe, în pliurile brațelor și picioarelor. În zona de înroșire, erupții cutanate mici sunt vizibile fără puroi, capete albe și semne de peeling.

Pentru a distinge căldura bolnavă de infecție sau alergii este destul de simplă. Este necesar ca o oră și jumătate să lase copilul gol. Băile de aer sunt în detrimentul erupțiilor cutanate. Erupțiile cutanate devin repede palide și dispare, lăsând fragmente mici de piele uscate, cu scalare parțială. Nici alergii, nici infecții de la expunerea la aer obișnuit nu vor trece.

Copiii care s-au umflat bine într-o cameră fierbinte suferă de obicei de hemoragie, de obicei erupțiile încep de la locurile care transpiră cel mai mult. Deoarece termoreglarea copilului este încă imperfectă, căldura este eliberată prin scalp. Prin căldură, prin urmare, în cea mai mare parte "începe" la partea din spate a capului.

Nu numai lipsa de igienă, dar și excesul său poate provoca astfel de fenomene neplăcute ale pielii. Dacă părinții spală prea des copilul, folosesc săpun sau alte detergenți, chiar dacă sunt pentru copii, atunci stratul protector lipidic, care se numește mantaua, este pur și simplu spălat și pielea copilului începe să se usuce. Aceasta duce la o mare varietate de leziuni ale pielii și, de asemenea, crește riscul unei infecții fungice sau bacteriene.

Paraziți copii mici pot primi doar de la adulții care sunt în contact cu el. Atunci când apare o erupție punctată, situată între degete, pe șolduri, pe stomac, merită suspectată scabie pe copil. Cu erupții mici punctate pe gât și cap, pediculoza nu este exclusă. Dacă erupția este răspândită în brațe și picioare, merită examinată bebelușul de la un specialist în boli infecțioase sau dermatolog pentru acarieni.

Gândurile unei leziuni cutanate parazitare ar trebui să viziteze părinții dacă erupția cutanată seamănă cu mușcăturile de insecte.

Comportamentul copilului îi va ajuta să se orienteze, deoarece parazitul îi mușcă și mănâncă foarte mult, provoacă durere și, prin urmare, copilul va fi foarte neliniștit, tear, anxios și capricios. Toate motivele de mai sus sunt la fel de relevante pentru un copil în 1 lună și pentru sugari, care vor avea în curând un an. Nu există diferențe de vârstă deosebite, cu excepția faptului că un copil mai în vârstă se poate zgâria acolo unde acesta se prăjește și nou-născutul nu poate. Prin urmare, părinții copiilor trebuie să fie deosebit de atenți și atenți.

diagnosticare

Atunci când un copil are o erupție cutanată, este recomandabil să-l arătați medicului, pentru că mama care nu este întotdeauna experimentată va fi capabilă să distingă alergia de erupția neonatală și infecția vială din cauza infecțiilor fungice. Este mai bine să sunați la doctor acasă, deoarece în caz de boli infecțioase, copilul este contagios. Atunci când o erupție ar trebui să cheme imediat un pediatru:

 • Cu o erupție cutanată mică, cu o erupție cutanată apoasă, însoțită de o creștere a temperaturii, nasul curbat, slăbiciunea generală a copilului.
 • Cu erupție cu capete purulente.
 • Pentru orice tip de erupție cutanată, dacă este extinsă și acoperă mai mult de 2% din pielea bebelușului.
 • Pentru orice erupție care a precedat sau a survenit imediat după vărsături, diaree.

Puteți merge la clinică la:

 • erupție cutanată mică, care nu încalcă bunăstarea generală a copilului (temperatura corpului este normală sau puțin peste normal, fără pustule, diaree, greață);
 • erupție solitară pe scalp, pe față.

Puteți să vă tratați fără un doctor numai cu erupție pe scutec și cu căldură înțepenită, o puteți face și dumneavoastră dacă aveți o erupție cutanată neonatală care arată ca acnee. Localizarea erupției cutanate este, de asemenea, importantă. Deci, o erupție cutanată pe abdomen, spate, partea inferioară a spatelui și partea interioară a coapsei este întotdeauna baza pentru a apela pediatrul districtului la casă.

O erupție cutanată la nivelul gâtului, în pliurile pielii și în partea din spate a capului nu este un simptom atât de alarmant, dar sfatul unui specialist în acest caz, de asemenea, nu doare. O erupție cutanată asupra papei și a feței - un motiv pentru revizuirea dietei unei mame care alăptează, precum și pentru a se asigura că igiena este adecvată.

Metodele de diagnosticare a erupțiilor cutanate la copii sunt extinse. Acestea includ teste generale și avansate ale sângelui, urinei, fecalelor, scrapelor epidermice pentru prezența parazitilor, ciuperci, analiza conținutului wheals și acnee pentru prezența și tipul de bacterii, virusuri, diagnostic serologic.

Medicii să ajute la găsirea cauzei și să prescrie un tratament adecvat:

tratament

Tratamentul erupției cutanate trebuie să fie grijuliu și selectiv. Unele tipuri de erupții dermatologice nu necesită tratament special, este suficientă o îngrijire sistematică regulată. Înainte de a începe un copil pentru a bloca ceva cu o erupție cutanată, ar trebui să aflați exact ce motiv a dus la apariția acestuia. În cele mai multe cazuri, fără un medic nu poate face. Acest lucru este important pentru ca tratamentul să fie eficient, deoarece diferite tipuri de leziuni dermatologice necesită utilizarea diferitelor medicamente și metode de tratament.

Erupții alergice

După identificarea faptului de alergie, este recomandabil să se efectueze o serie de teste alergice care vor arăta ce reacție inadecvată a apărut copilului. Acest lucru va ajuta la salvarea rapidă a copilului de la o erupție neplăcută și la prevenirea apariției acestuia în viitor.

Tratamentul principal pentru o astfel de problemă dermatologică este încetarea contactului cu alergenul. Cu toate acestea, din păcate, nu este întotdeauna posibilă identificarea unui antigen proteic specific. În acest caz, părinții copilului vor primi recomandări destul de versatile pentru a preveni reacțiile alergice. Toate alimentele care pot provoca alergii ar trebui să fie excluse din dieta unei mame care alăptează - acesta este laptele de vacă gras, ouăle de pui, fructele roșii și fructele, nucile, un număr de verdeață (de exemplu, cilantro), fructele citrice.

În orice caz, o alergie la alimente nu este un motiv pentru a înțepa un copil de la sân. Aceasta este o concepție greșită obișnuită, care este mai periculoasă decât alergia însăși la mandarina mâncată de mama. Un copil artificial ar putea să schimbe amestecul pe care îl mănâncă pentru altul. Ansamblurile hipoalergenice sunt mai scumpe, dar după ce încep să se hrănească, alergiile alimentare de obicei se diminuează.

Asigurați-vă că spuneți medicului ce medicamente a primit copilul, ce produse cosmetice au fost folosite pentru a trata pielea. Acest lucru va ajuta la identificarea și eliminarea alergenilor externi.

Recomandările generale includ cerințele pentru excluderea oricărui detergent care nu este etichetat "hipoalergenic".

Dintre medicamentele pentru erupții cutanate severe sau erupții de origine necunoscută, medicul poate prescrie antihistaminice la copil - Suprastin sau Loradatin în doza de vârstă. Eficace și picături "Fenistil", aprobat pentru utilizare din primele zile de viață. Erupția pe obraji, corpul nu trebuie să fie șters cu creme grase. Cu leziuni minore, în general, nu este recomandat să-l atingeți.

După eliminarea antigenului, erupția cutanată va dispărea destul de repede, fără medicație locală. O erupție cutanată alergică complicată de adăugarea unei infecții bacteriene necesită tratament local. Pentru leziuni pustulare utilizând un unguent antibiotic.

Erupții la nou-născuți și sugari

6 mai multe articole pe această temă: Varicela la copii

Erupții la nou-născuți și sugari

Nu credeți că pielea bebelușului dvs. va fi la fel de catifelată și catifelată ca în fotografia de pe cartela poștală. Erupțiile cutanate și alte neregularități sunt frecvente la sugari, dar trebuie distingă când o erupție cutanată este un semn de boală. Dacă aveți îndoieli, asigurați-vă că îi arătați copilului medicului.

O erupție cutanată este un element patologic asupra pielii (sau membranelor mucoase) care diferă de pielea normală în culoare, textură, aspect. O erupție cutanată poate fi formată din blistere, pete, papule, blistere care apar pe pielea sănătoasă, pe fond de roșeață sau în locul elementelor vechi. Toate acestea sunt importante pentru stabilirea diagnosticului corect.

Majoritatea nou-nascutilor de pe fata pot vedea puncte albe, numite "mile". Acest lucru este complet normal și se stinge după câteva zile.

Cauze ale erupției cutanate

Pielea unui copil este un organ extrem de sensibil și delicat, care reacționează la aproape totul. Cauzele erupțiilor cutanate la sugari pot fi:
• alergii alimentare, inclusiv ceea ce mănâncă mama
• erupție cutanată
• dermatita de contact
• dermatita la scutec
• dermatita atopică
• căldură înțepenită
• urticarie
• acnee neonatală
• erupție cutanată infecțioasă

Luați în considerare orice fel de erupție cutanată.

Alimente alergice

Alimente alergice - erupție roz sau roșie, asemănătoare cu arsura urzică. Cel mai adesea apare pe obraji și bărbie ca pete scalabile, dar poate fi turnat și pe picioare, stomac, spate, antebrațe. Cu o otrăvire alergică deosebit de gravă sau o primire regulată a erupției cutanate alergene are forma de cruste și începe să se ude.

Dacă bebelușul este alăptat, cauza erupției poate fi mâncarea mamei. Încercați să excludeți în mod consecvent următoarele alimente alergene: pește roșu, lapte integral, carne de vită, fructe citrice, nuci, roșii.

Proteinele care fac parte din amestecuri pentru hrănire artificială pot provoca, de asemenea, o reacție cutanată. Prea multă hrană prea devreme sau incorect a început, de asemenea, are un potențial periculos alergic, prin urmare, este recomandat să consultați un pediatru înainte de a introduce momeala.

Erupții cutanate

Apare ca un efect secundar (nu o alergie) după administrarea medicamentelor (antibiotice, hormoni etc.). Ele provoacă erupții cutanate și complexe de vitamine, coajă de tablete, fluor, fier și multe preparate pe bază de plante. Dacă asociați apariția unei erupții cutanate cu un medicament, atunci primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să nu mai luați acest medicament. Dacă după această erupție cutanată nu dispare, ar trebui să consultați un medic.

Dermatita de contact

Arată ca o mică erupție pe piele sau frecare. De cele mai multe ori apare ca răspuns la detergenți, îmbogățit cu arome și, în special, cu clătiri. În plus, materialele din care sunt produse haine pentru copii (în special lână și fibre sintetice) pot provoca, de asemenea, o erupție cutanată.

Dermatita cutanată

La dermatita scutec, simptomele (roșeață, bulversare, peeling) apar pe piele exclusiv în zona scutecului. Cauzele sale sunt contactul prelungit al pielii cu o cârpă umedă sau pliurile pe scutece. Aceasta nu este o alergie, deci nu este nevoie să utilizați medicamente antialergice. Principiul principal al tratării dermatitei scutec este îngrijirea adecvată, schimbarea în timp util a scutecului. Unguentul "Bepanten", "Drapolene", "D-panthenol", "Boro-plus" au un efect excelent de vindecare.

Dacă dermatita scutec nu este tratată, o infecție bacteriană se poate alătura. În acest caz, trebuie să consultați un medic. Pentru tratament se poate aplica unguent antibacterian (de exemplu, Baneotsin), precum și agenți antifungici prescrisi de un medic.

Căldura bolnavă

Poate să apară la un copil din primul an de viață aproape în orice moment al anului, arată ca o mică erupție roz, ușor convexă la atingere. Cel mai des localizat în gât, piept. Motivul - transpirația prelungită a pielii, în special la căldură. Destul de des, căldura prickly însoțește supraîncălzirea și îngrijirea necorespunzătoare. Erupția de căldură nu este contagioasă și, în sine, nu provoacă sentimente negative la copil. Odată cu normalizarea temperaturii și a îngrijirii, căldura proastă trece. Pentru a accelera procesul, pulberea obișnuită a copilului ajută bine.

urticarie

Se pare că o urzică arde și are multe cauze. La unii copii, aceasta poate apărea sub acțiunea frigului, a căldurii, a soarelui, de la emoție puternică. O erupție asemănătoare cu urticaria poate apărea din cauza unei elasticități prea strânse pe haine sau atunci când frecați curelele (scaune auto, rucsac, etc.).

Dacă urticaria durează mult timp, trebuie să vă adresați unui medic. Baza tratamentului urticariei - utilizarea medicamentelor antihistaminice: "Suprastin", "Zirtek", "Fenistil" etc.). Cu mâncărime puternice, unguent cu mentol, anestezina poate ajuta. În cazurile severe, unguent hormonal prescris.

Dermatita atopică

Dermatita atopică este o boală alergică. Motivele pentru aceasta pot fi diferite: acesta este un meniu incorect al unei mame care alăptează și nu doar în timp a introdus alimente complementare și disbacterioză și predispoziție ereditară și proceduri igienice greșite și utilizarea de produse cosmetice iritante. Dermatita atopica la un copil poate incepe cu o usoara umflare pe frunte si obraji. De asemenea, pielea de pe mâini și fese, apoi pe picioare, reddens și fulgi puternic. După un timp, bule mici sunt vărsate, copilul este îngrijorat de mâncărime. În plus, amigdalele și adenoizii pot crește.

Diagnosticul este stabilit numai de către medic. Principalul lucru în tratamentul dermatitei atopice este recunoașterea și eliminarea alergenului. Medicamentele antihistaminice sunt utilizate pentru a elimina simptomele. Unguentele, decocțiile de ierburi, precum și preparatele biologice și produsele lactate fermentate medicale vor contribui la combaterea dermatitei. Copiilor artificiali li se prescrie o dietă hipoalergenică bazată pe soia. La alăptare, alergeni (miere, lapte condensat, nuci, morcovi, citrice) trebuie excluse din dieta mamei.

Acnee neonatală

Acest tip de erupție cutanată este, de asemenea, cunoscut sub numele de acnee nou-născut. Această erupție cutanată afectează aproximativ 20-30% dintre copii în primele săptămâni și luni de viață, arată ca mici cosuri imperceptibile pe față, pe gât și pe scalp. Acneea nou-născuților nu este o boală contagioasă, nu este periculoasă și nu necesită tratament medical sau alt tratament specific. Pupulele nu au pori comedo-clogged. Acestea rareori se infiltrează și formează focare marcate de inflamație. Cel mai adesea ele par a fi schimbări de relief ale pielii (în unele cazuri acestea pot fi detectate doar prin atingere). Doctorii asociază apariția lor cu stabilirea fundalului hormonal al unui nou-născut, precum și cu colonizarea pielii cu ajutorul unor tipuri de drojdie, care fac parte în mod obișnuit din microflora. În cele mai multe cazuri, boala dispare singură de la 1 la 3 luni.

Erupție infecțioasă

Apare ca un simptom al bolilor infecțioase și variază în funcție de aspectul bolii. Tratamentul este prescris numai de către un medic și nu vizează în principal erupția cutanată, ci lupta împotriva infecției.

- roseolă pediatrică (febră de trei zile). Această boală infecțioasă este, de asemenea, numită "exanthema bruscă". Se afectează numai copiii sub 2 ani, agenții cauzali sunt virusurile herpetice de 6 și 7 tipuri. La debutul bolii, temperatura copilului crește și crește inexplicabil, care se încadrează exact în a treia zi. Cu o scădere a temperaturii, copilul devine dintr-o dată acoperit cu o erupție focală roz-roșie. Ea trece fără urmă în 4-7 zile. Cu o temperatură în creștere, puteți utiliza paracetamol, ibuprofen.

- scarlatina. Pe gât, spate și piept apare o erupție cutanată mică, cărămizoasă, care se extinde treptat pe întregul corp. De obicei, o erupție cutanată este unul dintre primele simptome de scarlatină, dar în unele cazuri apare în a doua zi după infecție. Odată cu răspândirea leziunilor infecțioase, fața devine un aspect caracteristic - triunghiul nazolabial rămâne alb și se evidențiază în contrast. Erupția urinară dispare repede când se utilizează antibiotice.

- varicela. Erupții în zilele 1-2 în același timp cu febra. Mai intai, apare un spot care trece in bule, bulele explodeaza si se formeaza un abces care vindeca si formeaza o crusta. Erupția cutanată afectează întregul corp simultan (250-500 de elemente). Un semn caracteristic - prezența unei erupții pe scalp. Varicela durează 3-5 zile, urmată de normalizarea temperaturii, crustele dispar mai târziu.

- pojar. Când erupția cutanată de rujeol nu apare imediat, ci pentru 3-5 zile de temperatură ridicată a corpului. Erupțiile cutanate sunt foarte mari, luminoase, papulare, profunde. Această boală se caracterizează printr-o anumită secvență: în primul rând, papulele înfiptătoare apar pe fața și în spatele urechilor, apoi pe corp și brațe și, în cele din urmă, pe partea inferioară a corpului și a picioarelor. De regulă, erupția rujeolă nu este primul semn al bolii, iar aspectul acesteia indică îmbunătățirea care a început - odată cu răspândirea erupției cutanate, scăderea temperaturii și tratarea pacientului. În plus, vindecarea erupției cutanate indică faptul că nu există niciun pericol de infecție în contact cu copilul bolnav.

- rubeola. O erupție cutanată apare în ziua 3-4 a temperaturii, caracterizată printr-o creștere a ganglionilor limfatici occipitali. Erupția este deseori abundentă, localizată pe față, trunchi, extremități, dar mai puțin distinctă decât în ​​cazul rujeolei. Salvate 3-4 zile.

- infecție enterovirală "gură-picior-palmier". O erupție cutanată apare pe fondul unei boli ușoare cu afectarea mucoasei orale. Pentru o astfel de infecție intestinală se caracterizează prin afectarea mâinilor și picioarelor.

Ce trebuie să știți despre erupția cutanată la sugari?

Cea mai frecventă problemă cu care se confruntă părinții sugarilor este erupția cutanată.

Ușor de a face față acestei situații va ajuta la colectarea răspunsurilor la multe întrebări interesante din acest domeniu.

Tipuri de erupții la nou-născuți

Primele 4 săptămâni după naștere sunt considerate perioada neonatală.

Pielea unui nou-născut nu sa dezvoltat încă, de aceea este prea delicată și sensibilă. În plus, este cea mai mare suprafață care este în contact cu lumea exterioară.

Orice efecte ale mediului extern și diferite procese care apar într-un mic organism vor provoca reacții diferite pe piele.

Acesta poate fi un alt fel de erupție cutanată pe un nou-născut:

 • pete - roz, roșu, alb;
 • papule - sub formă de noduli sau tuberculi;
 • plăci - îngroșare, sigilii, care cresc deasupra nivelului pielii;
 • blistere - cu umflarea papilelor dermice, formări dense;
 • vezicule - elemente exudative;
 • pustule - vezicule cu conținut purulent.

Nou-născuții au astfel de boli ale pielii:

 • eritem toxic;
 • acnee nou-născuți;
 • căldura boltă

Atunci când eritemul toxic pe pielea bebelușului apare o erupție cutanată de pete roșii, dense cu bule mici, umplute cu exudat (vezi foto).

De obicei, acestea acoperă faltele brațelor sau picioarelor, gâtului, feselor, pieptului.

Cu o erupție cutanată puternică, ganglionii limfatici sunt lărgiți. Tratamentul prescris de un medic.

Se observă că, dacă o mamă care alăptează își schimbă dieta, totul se normalizează cu copilul.

O asistentă umedă ar trebui să excludă din dieta ei:

Acneea nou-născuților sau acneea infantilă arată ca un singur noduli sau vezicule umplute cu lichid gălbui (vezi foto).

Mai des apar:

Aceste leziuni sunt asociate cu probleme ale foliculului pielii sau ale glandelor sebacee.

Coșurile nu se îmbină, nu provoacă mâncărime, sunt ușor de distins de alte boli.

Este necesară o îngrijire igienică îmbunătățită pentru a evita o infecție secundară.

Cu căldură înțepată la nou-născuți, apare o erupție roșiatică sau roză în locurile cele mai susceptibile la transpirație (a se vedea fotografia).

Acestea sunt toate faldurile, zonele feselor, picioarelor, pixurilor, gâtului.

Bulele mici cu lichid apar de obicei în cazul în care copilul este înfășurat strâns sau nu respectă regulile de igienă și îngrijire.

Video despre erupția copiilor de la Dr. Komarovsky:

Cauzele erupției cutanate la un copil (fotografie și descriere)

În perioada de copilarie de la 1 lună la 1 an, pielea sugarilor este predispusă la multe patologii.

Aceasta este cauzată de următoarele motive:

 • alergii;
 • încălcarea regulilor de igienă;
 • efectele hormonilor materni;
 • infecții.

Erupție cutanată eronală - pustă neonatală

Erupțiile cutanate mici la nou-născuți pot apărea în primele zile și săptămâni după naștere. Aceasta este așa-numita erupție hormonală.

Sistemul hormonal al copilului este reconstruit, începe să funcționeze independent și respinge hormonii mamei.

Rămășiile hormonilor maternari trec prin piele sub formă de pustule neonatale. Arătau ca niște papule cu un vârf alb.

De obicei, se află în jumătatea superioară a corpului:

În absența unei îngrijiri adecvate a pielii, copilul poate avea o infecție fungică.

Separat, există o erupție pe fețe și pe cap (cefalică) la sugari. Motivul lor va fi încă munca imperfectă a glandelor sebacee sau a foliculilor și o reproducere rapidă simultană pe fața unui copil de ciuperci asemănătoare drojdiilor lipofile precum Malassezia. Uneori acestea sunt detectate prin palpare ușoară.

Anxietatea este cauzată de posibilitatea lipsei de semne și de erupții cutanate cauzate de meningită.

Semne de alergii

Apariția erupției cutanate pe obraji la sugari indică în primul rând prezența unui iritant.

 • produse alimentare, băuturi, amestecuri;
 • articole de uz casnic, îmbrăcăminte, jucării;
 • produse pentru îngrijirea copiilor;
 • mediu, căldură, frig, fum de tutun.

După hrănire, mama va observa întotdeauna obraji dureroși roz în copil și poate să-și asume după ce produse sa întâmplat: acelea pe care ea însăși le-a folosit sau le-a dat atunci când a hrănit copilul.

Dacă erupția cutanată mică la nou-născut nu dispare, se amestecă, se umează, există cruste și peeling - trebuie să căutați și să identificați alergenul.

Atâta timp cât alergenul nu este identificat, asistenta însăși trebuie să își ajusteze dieta.

Excludeți în mod clar produsele alergice:

În cazul în care erupția cutanată și peeling pe fața și corpul copilului nu trec, este necesar să se schimbe amestecul, studiază cu atenție compoziția lor.

Suplimentele alimentare trebuie efectuate cu atenție, pas cu pas. Sucurile încep cu picături, în fiecare zi crescând treptat.

Este necesar să se revizuiască compoziția de creme, unguente, spray-uri, pulberi, care tratează pielea bebelușului.

Să se ocupe de jucării, să afle de ce material sunt fabricate, cine este producătorul.

Cumpărați din țesături naturale:

 • lenjerie de pat;
 • prosoape;
 • o pătură;
 • scutece;
 • veste;
 • cursoare;
 • papuceii.

Trebuie să aflăm dacă există fumători în apropiere. Mențineți o temperatură constantă a aerului în cameră.

Dermatita cutanată

Foarte adesea, bebelușii suferă de dermatită de scutec. De obicei apare pe corp în locurile de contact cu scutece umede, scutece, scutece.

Dacă nu se face nimic, procesul progresează. Roșeața este înlocuită de iritații, se determină erupții cutanate roșii, pe ele se formează fisuri dureroase. Rănile apar în golurile lor de plâns.

Rezultatul depinde numai de îngrijirea adecvată a copilului. Nu permiteți o astfel de iritare în puterea oricărei mame.

Dacă sa întâmplat o astfel de nefericire, este necesar să controlați strict îngrijirea igienică a pielii bebelușului - clătiți după fiecare schimbare a scutecului, scăldați copilul într-un șnur sau musetel, folosiți creme de bere și pulberi cu oxid de zinc.

Dermatita atopică

Dermatita atopică se dezvoltă la copiii cu predispoziție ereditară.

Acesta va fi provocat de alimente care intră în corpul copiilor și în corpul mamei în timpul sarcinii și în timpul alăptării.

Oamenii de stiinta au descoperit ca principalul alergen este proteina din lapte integral. În al doilea rând sunt proteinele de soia, ouă, cereale, pește.

Rolul de lider în dezvoltarea dermatitei este atribuit stării organelor digestive la sugari, selecției produselor alimentare ale mamei în timpul hrănirii și în timpul sarcinii.

Copilul nu poate fi suprasolicitat. Copiii pasiști ​​suferă adesea de dermatită atopică.

Boala este periculoasă deoarece începe cu roșeață, peeling și mâncărime ale obrajilor, feselor, procesul se extinde și se extinde, capturând părțile mai profunde ale pielii pe corp.

Buburile formate devin ulcer, mâncărimea se amplifică, deranjând puternic copilul.

Identificarea în timp util și eliminarea alergenului vor ajuta la scăderea rapidă a bolii.

Video de la dr. Komarovsky despre dermatita atopică:

Erupție infecțioasă

Erupțiile cutanate infecțioase sunt cauzate de viruși, bacterii și ciuperci.

Erupțiile fungice sunt ușor de remarcat prin limitele clare ale clusterelor de erupții mici. S-au uscat repede, acoperite cu flori albe sau galbene, care se îndoaie foarte mult.

Printre bacterii, o erupție pe corpul unui copil este cel mai adesea cauzată de stafilococi și streptococi.

Infecția cu stafilococi se manifestă prin boli pustuloase.

Infecția cu streptococi este recunoscută prin apariția unei mici erupții cutanate sau a unor blistere pe picioare, brațe, fețe ale nou-născutului. Blistere umplute cu izbucniri ale exsudatului, răni de cruste uscate.

Virușii provoacă boli infecțioase severe:

 • rujeolei;
 • stacojiu;
 • varicelă;
 • rubeola;
 • infecție cu mononucleoză.

Principalele simptome ale acestor boli vor fi:

 • febră mare;
 • tuse;
 • durere în gât;
 • greață, vărsături;
 • dureri de cap;
 • dureri abdominale;
 • ganglionii limfatici extinse.

O erupție cutanată va fi un semn caracteristic pentru fiecare dintre ele și îi va distinge unul de celălalt.

În mod obișnuit, erupțiile încep cu capul în părul părului, în spatele urechilor, apoi apar pe față, obraji, gât și apoi coboară în corp. Ele se găsesc pe stomac, spate, fese. Apoi acoperă membrele până la picioare.

Pentru a facilita identificarea bolii infecțioase, oferim un tabel de recunoaștere a erupției cutanate:

Cauze ale erupției cutanate la nou-născuți - tipuri de erupție cutanată, simptome și tratament

În cazul în care organismul are o erupție cutanată roșie la nou-născut sau copil, problemele cu sănătatea copiilor nu sunt excluse. Sarcina părinților este să răspundă în timp la simptome alarmante, să se adreseze unui medic pediatru și să elimine dezvoltarea de scarlatină și varicela. Medicul care urmează cursul diagnosticului vă va spune cum să scăpați complet de boala copilului și de complicațiile sale potențiale. Este necesar ca simptomele să fie tratate în mod cuprinzător, dar pentru început nu strică determinarea etiologiei procesului patologic.

Ce este erupția cutanată

Acestea sunt erupții pe stratul superior al epidermei, care sunt bacteriene, virale sau infecțioase. Se ridică sub influența unui factor provocator, provoacă mâncărime, umflături, înroșirea pielii. De fapt, aceasta este una dintre manifestările de alergie, care, în absența tratamentului în timp util, poate face o persoană alergică din fosta persoană sănătoasă. Erupția pare a fi dezgustătoare, încalcă structura omogenă a pielii, creează condiții favorabile pentru dezvoltarea proceselor purulente și infecțioase.

Erupții eronale la nou-născuți

Nu întotdeauna microbii devin cauza principală a erupțiilor cutanate, nu sunt excluse modificările hormonale în corpul copilariei. De exemplu, după nașterea unui copil timp de încă 2-3 săptămâni, un exces de estrogeni predomină, ceea ce duce la un entuziasm pentru glandele mamare și apariția unor erupții caracteristice pe piele. Fenomenul este temporar, dar îi sperie pe părinții tineri. Extern, este o cantitate acuta de acnee care are continut dens, ca semne de acnee. Cu toate acestea, puroul în consistența sa nu este lichid, seamănă cu un întreg boabe albe.

Erupții eronate la nou-născuți, denumite și neonatale, acnee, trei săptămâni. Puteți să scăpați de erupția caracteristică fără medicamente, trebuie să așteptați câteva săptămâni. Pentru eliminarea cosurilor, o scădere a concentrației în corpul copiilor a hormonilor feminini - estrogeni - se dovedește a fi cauza principală a procesului patologic.

Pustulele neonatale de nou-născuți, care implică "înflorirea hormonală a dermei" la sugari, sunt mai frecvent localizate în partea superioară a corpului - pe cap, gât, față și spate. Prin urmare, numit cefalic. Pentru a scăpa de simptomele neplăcute, este necesar să se respecte regulile adecvate de igienă personală a copilului. În acest caz, boala dispare singură timp de 2-3 zile.

Erupții alergice la nou-născut

Cauza acestor leziuni este efectul unui factor provocator, care poate fi un alergen alimentar, produse chimice de uz casnic și produse cosmetice de îngrijire. În plus, stimulentele externe nu sunt excluse de origine chimică, naturale și chimice. În toate cazurile, erupția cutanată la sugari arată la fel, provocând mâncărime, arsură, disconfort intern, instabilitate emoțională. Acest simptom neplăcut caracterizează mai multe boli prezentate în cele ce urmează, prin urmare diagnosticul diferențial este obligatoriu. Deci:

 1. Alimente alergice. Apare mai des pe obrajii copiilor din cauza penetrării alergenului în tractul digestiv. Infecția poate intra în corpul nou-născutului împreună cu laptele matern al mamei.
 2. Alergia de contact, numită și gospodăria. Apare la contactul direct cu pielea cu alergeni externi - substanțe potențial periculoase. A provoca o reacție alergică la un nou-născut poate fi mirosul de vopsea, părul animal.
 3. Alergii la medicamente. Erupțiile cutanate devin un efect secundar al tratamentului conservator pe termen lung al nou-născutului și nu numai. În contextul unei slăbiciuni a sistemului imunitar prin boală, organismul nou-născut nu este capabil să reziste la intoxicația parțială a corpului din pastile.
 4. Urticarie. Aceasta este o formă complicată a unei reacții alergice, în care erupția roșie este mică, abundentă. Predispus la vezicule. În exterior, erupția seamănă cu o arsură de urzică, de unde și numele. Șocul anafilactic, angioedemul devine o complicație pentru nou-născutul.
 5. Căldura bolnavă. O erupție cutanată la copil apare în pliurile de pe piele datorită transpirației insuficiente a acestor zone. Inghinala, spatele, axile, gatul devin focarele patologiei. Principala sarcină a părinților este de a restabili schimbul de căldură al nou-născutului, de a-și imbraca bebelușul pentru vreme, pentru a elimina erupția cutanată.
 6. Dermatita cutanată. Apare la contactul cu scutece ude, deoarece scaunul lichid și urina irită pielea sensibilă. Mai întâi, există iritații, iar apoi - erupții cutanate și răni de scutec. Părinții trebuie să respecte regulile de igienă personală a nou-născutului.
 7. Dermatita atopică. O boală frecventă a pielii în care apare o erupție cutanată la nou-născut. Focurile patologiei sunt obrajii și bărbia, picioarele și mânerele, fesele copiilor. Erupțiile cutanate provoacă nervozitatea, iritabilitatea nou-născutului.

Erupții infecțioase la nou-născuți

Dacă cauza erupției cutanate abundente pe piele devine o infecție virală, această condiție este plină de consecințe grave pentru sănătatea nou-născutului și nu numai. Simptome suplimentare sunt febră, febră, digestie sistemică afectată. Înainte de a alege medicamente pentru tratamentul erupțiilor cutanate, este clarificată diagnosticarea unui nou-născut. Ce poate fi pentru boală:

Cum se trateaza eruptia cutanata la nou-nascuti?

Nou-născuții au o piele extrem de sensibilă, astfel încât tot felul de erupții sunt un companion frecvent în primele săptămâni și luni de viață a copilului. Cu toate acestea, părinții ar trebui să fie atenți la orice iritație și roșeață a copilului. Erupțiile cutanate detectate ar putea să nu fie cosuri hormonale inofensive, ci elemente infecțioase.

Tipuri de erupții la nou-născuți

Toate erupțiile cutanate la sugari pot fi împărțite în 3 grupe:

 1. Fiziologice - așa-numita acnee a nou-născuților cu natură hormonală.
 2. Imunologic. Aceasta este o erupție cutanată care apare ca o reacție la tot felul de iritanți: alergeni, frecare, căldură și frig, contactul cu fecalele și urina, igiena analfabetică. Acest grup include erupții cutanate alergice, dermatită atopică, urticarie, căldură toracică, dermatită de scutec.
 3. Erupții de origine infecțioasă.

Este posibil să se determine ce fel de proces în corpul unui copil se manifestă prin simptomele pielii, prin natura erupției cutanate, aspectul lor, zonele de localizare și fenomenele asociate, cum ar fi temperatura, semnele de intoxicare. În orice caz, dacă există chiar și cea mai mică îndoială, nou-născutul trebuie arătat urgent pediatrului.

Cauzele și simptomele Pustului neonatal

Pustulele neonatale, de asemenea, cunoscute sub numele de Milia, sunt numele medical pentru pielea hormonală "înflorită" la copii. Aceasta este o erupție cutanată mică la nou-născut care apare în primele zile de viață a unui copil și este localizată pe cap, pe față și pe partea superioară a corpului (gât, spate). Erupții cutanate eronale pot să arate ca niște cosuri cu un "cap" alb care se ridică deasupra pielii.

Motivul acestui fenomen este o schimbare a stării endocrine a copilului. Corpul său este reconstruit pentru a trăi în afara pântecelui matern, sângele este purificat de resturile hormonilor feminini, care găsesc o cale de ieșire prin suprafața pielii.

Cu o igienă adecvată, acneea infantilă dispare în câteva luni fără tratament. Cu toate acestea, erupția cutanată hormonală la nou-născuți poate deveni o focar de diseminare prin ciuperci. Acestea fac parte din flora normală a pielii, dar în anumite condiții sunt periculoase.

Tipuri și semne de erupție alergică la copii

Pielea unui nou-născut reacționează sensibil la orice stimul, atât din exterior, cât și din interiorul corpului. Agenții patogeni pot fi alimente, de uz casnic, chimice, factori naturali care pot provoca o erupție cutanată alergică la nou-născuți.

Alimente alergice

Acneea roz roz și zonele inflamate de hiperemie apar pe obraji, mai puțin frecvent pe corpul unui copil ca răspuns la alergeni alimentari din alimente care intră în tractul digestiv. O astfel de reacție este destul de ușor de înțeles în cazul copiilor care au început deja să primească alimente complementare: primele sucuri, cerealele și cartofii piure. Conform recomandărilor actuale ale OMS pentru prevenirea alergiilor, hrănirea unui copil este posibilă nu mai devreme de 4-6 luni, în funcție de prezența / absența alăptării. Mâncarea complementară se administrează în conformitate cu programul, în mod constant și treptat, observând cu atenție reacția organismului.

Cu toate acestea, la nou-născuți, nu se poate vorbi despre alimentele străine. Ei primesc fie lapte matern sau lapte matern. Și, de fapt, și într-un alt caz, este imposibil să excludem reacția individuală.

Copilul, care se hrănește artificial sau mixt, mama trebuie să aleagă cu grijă amestecul, acordând atenție vârstei, compoziției hipoalergenice și sfaturilor unui pediatru. După ce ați hrănit copilul pentru prima dată cu un nou amestec, trebuie să monitorizați dacă va produce simptome neplăcute: o erupție cutanată, un scaun spumos lichid.

Obrazii roșii scalate indică faptul că în amestec există ingrediente alergene. Problemele digestive indică intoleranța individuală la componentele individuale ale laptelui artificial, de exemplu, în cazul deficienței lactazei. Amestecul greșit trebuie înlocuit.

Copiii mamei nu trebuie să urmeze ceea ce mănâncă bebelușul, dar este necesar să-ți controlezi strict dieta. Femeile care alăptează sunt sfătuite să urmeze o dietă specială care exclude potențialii alergeni și produsele care formează gaze:

 • citrice;
 • fructe și legume roșii;
 • ciocolată;
 • miere;
 • dulciuri;
 • lapte integral;
 • conserve și carne afumată.

Multe mame tinere sunt atât de frică de alergii la copii încât își limitează meniul la hrișcă, kefir, mere verzi și biscuiți uscați. Nu mâncați atât de slab și într-un singur tip. O femeie care alăptează are nevoie de alimente bogate în calorii și variate, dar este recomandabil să introducem treptat noi alimente, nu mai mult de o dată pe săptămână, întotdeauna în așteptarea reacției copilului sau a absenței acestuia.

Contact Alergii

Ca o erupție cutanată la nou-născut, alergiile de uz casnic se pot manifesta pe tot corpul. Apare în locurile de contact ale pielii copilului cu substanțe potențial periculoase. În cazul în care un copil poate intra în contact cu alergenii? Praful, animalele de companie, articolele din lână pot provoca o reacție cutanată la un copil.

O atenție deosebită - lenjeria de corp, scutecele, lenjeria de pat, care, ca rezultat al spălării cu pulberi de uz casnic necorespunzătoare, clătirile devin adevărate motive de creștere a alergenilor. La risc - creme pentru copii, șampoane, spumă, șervețele, scutece. Produsele cosmetice și de igienă, chiar concepute special pentru copii, nu garantează absența efectelor secundare.

Alergie la medicamente

Antibioticele, vitaminele, siropurile medicinale sunt adesea cauza erupțiilor cutanate la copii. Întreruperea provocării medicamentelor duce rapid la dispariția simptomelor neplăcute.

Dacă se constată faptul că alergia la medicamente este stabilită, medicamentul ar trebui înlocuit cu o contrapondere mai sigură. În loc de siropuri dulci, este de preferat să se utilizeze alte forme de dozare, de exemplu, supozitoare.

urticarie

O erupție care provoacă senzație de mâncărime la nivelul întregului corp al unui nou-născut, transformându-se în blistere de diferite forme și dimensiuni, se numește urticarie. Urticaria este o formă severă de alergie cutanată, periculoasă datorită dezvoltării angioedemului.

Dacă un copil are o erupție cutanată care seamănă cu o urzică, ardeți imediat o ambulanță. O astfel de reacție poate apărea pe orice alergen: alimente, gospodărie etc. - și trece adesea spontan. Cu toate acestea, un copil poate dezvolta asfixierea într-o clipă. Un atac al urticariei este mai bine să fie eliminat imediat, fără a aștepta consecințele. Există riscul ca urticaria acută la un copil să urmeze un curs cronic cu recăderi regulate.

Căldura bolnavă

Una dintre cauzele comune ale erupțiilor cutanate roșii este căldura boltă. Aceasta nu este o alergie în sensul convențional al cuvântului, dar această boală are și un caracter imunologic. Roșeața, mici umflături apar ca răspuns la iritarea pielii în locuri de transpirație crescută.

Datorită transferului necorespunzător de căldură, pe fruntea nou-născutului se poate aparea o erupție cutanată sub cap, în pliuri de pe gât, în zona abdomenului, pe spate, în axile. Căldură și umiditate ridicată în cameră, pe stradă, nu în funcție de vreme, haine calde pe copil, contact prelungit al corpului cu transpirație sunt factori care contribuie la iritarea pielii copilului.

Pentru a evita erupțiile cutanate și erupțiile cutanate, copilul trebuie să fie purtat în funcție de vreme, fără a fi înfășurat în "o sută de haine". Există o regulă bună: puneți un strat mai mult pe bebelușul dvs. decât pe voi înșivă.

Pentru a elimina căldura bolnavă, bebelușii au nevoie de:

 • păstrați lenjeria uscată și curată
 • îmbracă-te mai des;
 • ventilați pielea;
 • în timp util;
 • lubrifiați zonele afectate cu crema pentru copii cu D-panthenol;
 • utilizați pulbere în zone cu umiditate ridicată.

Dermatita cutanată

O erupție cutanată asupra papalului unui nou-născut în locurile de contact cu scutecele umede, scutece, se numește dermatită de scutec. Fecalele și urina lichide irită pielea delicată a copilului, provocând mai întâi iritarea, apoi erupții cutanate, crăpături, răni plângând.

 • nu vă limitați la șervețele umede, spălați-vă bebelușul de fiecare dată când schimbați scutecul;
 • alegeți scutece de înaltă calitate;
 • cel mai adesea părăsesc copilul "golopit";
 • utilizați crema protectoare sub scutece;
 • La primele semne de erupție asupra preotului, lubrifiați iritarea cu creme de vindecare de oxid de zinc - Desitin, Sanosan, Drapolen și analogii săi.

Dermatita atopică

Această boală alergică cu o reacție de tip imediat se manifestă printr-o erupție cutanată mâncustoasă, predispusă la fuziune cu formarea crustelor. Dermatita atopica poate fi provocata de alergeni de contact si alergeni respiratori, precum si de factori naturali. La sugari, erupțiile sunt cel mai adesea localizate pe obraji, mânere, pe partea interioară a coapsei, pe fese.

În afara exacerbării, focarele de dermatită se manifestă prin scalare și o erupție mică. Dacă, în frig, obrajii copilului devin instantaneu roșii și buni, puteți fi bănuit că aveți o boală. În orice caz, diagnosticul este efectuat de către medic, el va prescrie tratamentul adecvat.

Erupții infecțioase la nou-născuți

Infecțiile virale cu erupții pot fi periculoase pentru nou-născut. Spre deosebire de o erupție cutanată comună, aceste simptome sunt întotdeauna însoțite de alte simptome: letargie, febră, probleme respiratorii și gastro-intestinale, precum și semne specifice. În plus, infecțiile copilariei sunt contagioase pentru oricine nu are imunitate pe tot parcursul vieții față de acestea.

Pui de vită la copii

Blistere mici, cu conținut de noroi, care după deschidere se acoperă cu cruste mâncărime, este primul semn de varicelă. Mai întâi, apare o erupție pe capul nou-născutului, pe stomac, apoi pe membre, pe membranele mucoase.

Temperatura crește de obicei brusc, poate atinge valori ridicate. Până când toate bulele se sparg și se usucă, bebelușul este un vânător al infecției. Durata medie de recuperare este de 3 săptămâni. În acest moment, erupția cutanată trebuie lubrifiată cu agenți de uscare - vopsea verde, permanganat de potasiu puternic. Din mâncărime, puteți da o picătură de fenilstil și aplicați gelul cu același nume pe cosuri - așa cum este prescris de un medic.

Scarlatina

O erupție cutanată de culoare roșie intensă, cu localizare pe gât și pe trunchiul superior al unui copil? Poate că a contractat scarlatina. Simptomele apar destul de repede - într-o zi după contactul cu pacientul.

Alte semne caracteristice ale scarlatului sunt amigdalele inflamate și absența unei erupții cutanate în zona nazolabială. Timp de 10 zile copilul trebuie izolat. În acest timp, erupția cutanată ar trebui să dispară, lăsând în urmă pete scalate.

Rupesc de erupții cutanate

Dacă la început copilul are febră, tuse, nas curbat, conjunctivită și numai 2-3 zile mai târziu a apărut o erupție cutanată, poate fi un semn de rujeolă. Papule apar pe față, răspândite în tot corpul. În aspect, ele sunt proeminente deasupra suprafeței pielii, roșu aprins, au tendința de a fuziona.

5 zile de la debutul erupției cutanate durează o perioadă infecțioasă. Până la sfârșit, petele încep să se estompeze, lăsând zonele scalabile cu hiperpigmentare.

rubeola

Cu rubeola la un copil, erupția nu se ridică deasupra pielii, ci pare ca pete roșii mici. Erupțiile nu apar imediat, dar după semnele unui proces inflamator:

 • temperatură;
 • tuse;
 • gât roșu;
 • ganglioni limfatici occipitali extinse;
 • vărsături;
 • scaune libere.

Pe fața apar pete, apoi se duc la corp. După o zi, încep să devină palid, dar riscul de infecție rămâne timp de aproximativ 5 zile. Contactul cu rubeola este interzis pentru femeile gravide din cauza riscului de patologie fetală.

rujeolă

În manifestările externe, această boală este similară cu cea a rubeolei. La debutul bolii, temperatura crește brusc la valori extreme. Timp de trei zile, este menținut la un nivel ridicat și apoi scade odată cu apariția unei erupții cutanate. Exantemul trece în câteva zile.

Cum să tratați erupții cutanate la nou-născuți

Deoarece o erupție cutanată este un simptom al multor boli, tratamentul nu poate începe fără un diagnostic adecvat. Bebelusul trebuie să sune la un medic și să respecte recomandările medicale. Nou-născuții nu au voie să ofere medicamente proprii, cu excepția medicamentelor pentru copii pentru febră și antihistaminice permise - pentru ameliorarea pruritului și a umflăturilor.

Nu necesită o erupție cutanată hormonală. Este suficient să efectuați activități de igienă zilnică:

 • scăldat în apă, dezinfectat cu o soluție de permanganat de potasiu sau cu adaos de plante antiseptice - mușețel, celandină, succesiune, lauri;
 • bai de aer;
 • schimbarea frecventă a lenjeriei;
 • vestimentație corespunzătoare;
 • utilizarea lucrurilor din țesături naturale, fără cusături și elemente de fixare;
 • respingerea învârtirii strânse;
 • menținerea unei temperaturi și umiditate confortabile în cameră.

Tratamentul erupțiilor cutanate alergice se efectuează la domiciliu sub supravegherea unui pediatru. În plus față de acnee, iritație și înfundarea copilului, există alte manifestări - uscăciune, anxietate, strănut și scaune libere.

Sarcina părinților este de a elimina toți factorii provocatori din spațiul de viață al nou-născutului:

 • exclude din dieta alimente alergeni;
 • scoateți animalele din apartament;
 • prevenirea acumulării de praf, polen;
 • pentru a avea grijă de pielea sensibilă a unui copil, utilizați medicamente pentru copii din mărcile farmaciei (pentru atopic);
 • spălați haine praf hipoalergenic pe bază de chipsuri de săpun;
 • Mama uita temporar parfumurile și cosmeticele, nu purta lână și sintetice.

În cazul unei erupții cutanate alergice, pielea afectată a copilului trebuie lubrifiată cu agenți de uscare (punctual), scăldat în musetel și alternativ, lăsând goale pentru băi de aer.

Este important să se restabilească funcționarea normală a tractului digestiv al nou-născutului, să se adere la alăptare cât mai mult posibil și să nu se grăbească introducerea alimentelor complementare. Mama care alăptează - urmați o dietă.